Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (468)

chrustie 

všechny recenze uživatele

Lepší "jednička". Pravdou ale je, že už to celé žačínalo být celkem nudné. V prvním díle sem si na tom začátku řekl, že mu naložila mafie, ve dvojce sem zjistil, že ta mafie byla vlastně policie. A závěr k tomu všemu? Aby si celá francouzská policie sedla na zadek z jednoho magořícího gangstera na mě bylo už trochu moc. Ten konec byl jak z godfathera a celé mi to nesedělo jako první díl. Z Mesrina se stal pomalu ale jistě maniak a vrchol byl, jak si nechal uplavat bágl s ukradenýma prachama. Dobré, ale čakal jsem víc :-) ()

patsandor 

všechny recenze uživatele

One man show Vincenta Cassela. Francouci pořád umí natočit pořádnou retrogangsterku, opradvu perfektní reálie. Po druhé viděny oba díly najednou a to teprv byly 4 hodinové orgie se skvěle zvládnutou kamerou, scénářem a hereckými výkony. ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Skutečně velmi dobré životopisné drama, zde už skutečne dram/ thriller (narozdíl od většiny první části). Na druhou stranu, hlavní hrdina už nepůsobí moc sympaticky, a celé je to v temnějším duchu. Se zkušenějším režisérem mohl být ale celek poutavější. Škoda, francouzi takové filmy umí....Celkově dávám **** a hezkých 80%. ()

bobin 

všechny recenze uživatele

Velkolepá rekonstrukce života a konce velkého gagstera Francie . Film má švih , spád , pochopitelně napětí a nikde nenudí . Prostě se to na nás sype a najednou je konec . Perfektní . ()

Kokos 

všechny recenze uživatele

Můj hlad po pořádné kriminálce byl ukojen...se všim všudy, stoprocentní pro fajnšmekry. A Vincent Cassel ve své životní formě... ()

Jack.Pott 

všechny recenze uživatele

Jacques Mesrine se nestal nebezpečným kriminálníkem kvůli svým zážitkům z války v Alžírsku - ani vinou rodinných poměrů, jež možná určovala panovačná matka, na úkor ušlápnutého otce. Jednoduše byl obětí svého drastického temperamentu, cholerismu a agresivity. Lidově řečeno: Často ho "chytnul rapl", jeho dravčí pudy byly silnější než sebekontrola, zvíře vítězilo nad člověkem. V kombinaci s nepochybnou, vysoce nadprůměrnou inteligencí a nepopiratelným charismatem, jež sílilo s přibývajícím věkem, Mesrine vysrostl v génia gangsterství a svůdného alfasamce. Zprvu (asi do poloviny první části duologie) mi byl krajně odporný, ale postupně - jakmile si uvědomil opojnost slávy a stal se víceméně taky bavičem - si mě získal. Nakonec se zapletl i do politiky, de facto stanul na opačné straně barikády, než na jaké začínal: Přiznal Alžířanům právo na nezávislé Alžírsko, dokonce se začal kamarádit s italskými Rudými brigádami, nebránil se útoku na vězení s cílem osvobodit "kamarády" a sestavit protisystémovou armádu. Těžko říct, co by se mu v tomto směru bývalo povedlo s již zmíněným intelektem a vůdcovskými geny. Těžko říct, jestli brutální poprava bez soudu, již provedla francouzská policie zákeřně a na rušné ulici, nebyla motivována právě strachem, že Mesrine levicový puč uskuteční. ()

davistercz 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu bomba. Nádhera, prostě nádhera. Bohužel jsem neviděl první díl, tak nemohu usoudit který z nich byl lepší, ale tenhle díl je opravdu něco. Režisér dokázal natočit naprostou super-bombu. Děj, hlášky, scény a herci.. všechno do sebe zapadá a když tohle máte... budete mít pak zaručeně kvalitní film. Za mě 85%. ()

gotham 

všechny recenze uživatele

Mě přišel Epilog asi stejně kvalitní jako jednička, ta byla možná o trošku zajímavější, ale celkově je to zhruba nastejno. Znovu se to točí vše okolo Mesrina, Cassel znovu vynikající, ostatní postavy znovu neviditelné a jen jako kompars. 80% ()

magu 

všechny recenze uživatele

Bol to magor. Ako inak nazvať človeka, čo si myslí, že vo dvojici s "pištoľkami" oslobodí väzňov z basy? Film a herecké výkony by si možno zaslúžili lepšie hodnotenie, ale príbeh je o ničom. Ak národný hrdina je človek, čo počas dňa strieľa na ulici plnej ľudí, tak ďakujem pekne. (Nakoniec aj náš hrdina bol zlodej...) ()

Plaque 

všechny recenze uživatele

Tam, kde jednotka fičala, tak presne tam dvojka kríva. Hlavne sa nám akosi z ničoho nič snažia vnuknúť trochu sympatie k hlavnému hrdinovi, ktorý hoc naozaj grandiózny hajzlík, ale stále hajzlík. Kým v jednotke je to o gangstroch, tu som mal trochu pocit, že sa to začína podobať na Che Guevarov životopis. Napriek všetkému z toho tvorcovia vybruslili v skutku obstojne a francúzsky Černák sa nemôže vôbec nasierať, že by mu niekto pokurvil imidž odporného darebáka. Celkovo sú tieto dva filmy naozaj napínavou a pútavou exkurziou do francúzskeho podsvetia. Takže, ako sa zdá, četníci zo Saint-Tropez mali aj ťažšiu robotu, než naháňať mimozemšťanov a prezliekať sa za jeptišky. ()

Jamall 

všechny recenze uživatele

Tak ani Epilog u mě nevyvolal ty správné pocity.Navíc mi to přišlo poměrně zdlouhavé.Je nutno vyzdvihnout herecký výkon Cassela v roli Mesrina.Opravdu dokázal vystihnou navenek sympatického a uvnitř prohnilého gangstera.Kdyby to bylo sestříháno do jednoho filmu se snesitelnou délkou mohlo to být jedna z nejlepších gangsterek všech dob.Takhle je " pouze " vynikající. ()

morricone 

všechny recenze uživatele

excelentní představení Vincenta Cassela.Tento herec roste s každou rolí .Když si představím že jeho posledním počinem byly Východní přísliby kde byl vynikající tak zde nemohu jinak než 100%.Jinak film bravůrní francouzská kriminálka a její Velký návrat...... ()

E.T.Martin 

všechny recenze uživatele

Temná jízda životními osudy Jacquese Mesrina pokračuje a druhý díl vůbec neztrácí z kvality, kterou nasadil první díl téhle gangsterské ságy. Za pět hvězdiček bez jediného mrknutí oka. ()

l.bejk 

všechny recenze uživatele

Prvních 10 minut sem se ztrácel,tím že sem ty herce nemohl poznat a dostat se do příběhu.Nakonec se podařilo a vychutnávál sem si pokračování tohoto nabitého Thrilleru. ()

gu-staff 

všechny recenze uživatele

Hodnotím oba filmy dohromady, protože to jinak asi ani nejde. Jde o další z mnoha filmů, kde jsem celou dobu fandil padouchovi. A kromě skvělýho scénáře (to by byl taky hřích zkurvit takovou předlohu), na tom má největší zásluhu pan Cassel, který se s konečnou platností vymanil z role přihrávačů "větších" jmen (Purpurové řeky, Dannyho parťáci, Východní přísliby), a dokázal, že má na to utáhnout celý film sám. A dokonce dva najednou. Potěšila vedlejší role Gérarda, která mu seděla naprosto hladce. A když se ve druhém díle objevil muj oblíbenej Amalric, tak už jsem chrochtal blahem. Naprosto dobová atmosféra, skvělý francouzký 70tkový auta, a životní příběh jednoho blázna, co si chtěl žít po svém, bohužel v neshodě s právem a zákony. BMW 528i - ou jéé. ()

FiFoo 

všechny recenze uživatele

Konzistentní dvojdílná prácička. Druhý díl potvrzuje naznačené gangsterské ambice Mesrina (pardon, Merina) a ukazuje, čeho všeho byl tento drzý megaloman schopný. Jednotlivé díly i jako celek za plný počet. ()

veverysiak 

všechny recenze uživatele

Sľúbené sa stalo pravdou, Epilóg je určite šťavnatejším sústom ako jeho predskokan, Cassel sa vyšantil v postave Mesrina viac a s väčším potešením ako v jednotke, kamera aj strih sú tiež akčnejšie, napriek tomu mi ešte viac vadilo otvorenejšie balansovanie medzi vykreslením šialenca a blázna na strane jednej a jeho poľudšťovaním a poukazovaním na sťaby Jánošíka ochraňujúceho ľudkov pred zlými hrabivcami, najväčší prínos filmu bol pre mňa historicko-faktografický, aj keď nie hĺbkovo, ale aspoň čiastočne odhalil stupídnosť a zvrátenosť západnej socdemokracie a represívneho systému ako jeho súčasti v 60. a 70. rokoch, takže 70%. ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama