Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (468)

ste 

všechny recenze uživatele

Filmy jsem viděla na jeden zátah a proto je nemůžu ani hodnotit odděleně. Přesto mi přišel první díl více svižnější a zajímavější, druhý pak více zdlouhavý, ale mohla zapůsobit i moje únava. Vincent Cassel se bez diskuze překonával, všechny jeho převleky byly uvěřitelné a Mesrina dokázal zahrát jak v jeho brutální a maniakální, tak v okouzlující a šarmantní pozici. ()

bystroocko 

všechny recenze uživatele

Super film. Hvězdnost Jacquesa Mesrina i jeho nebezpečnost tu vedle sebe jdou bok po boku. Rozhodně to na mě nepůsobilo, tak že by z něj tvůrci filmu chtěli udělat hrdinu nepolicejní veřejnosti, film je ve své podstatě životopisný, vychází z Mesrinovy knihy a jeho života a Mesrina velmi zdařile popisuje v obou stránkách jeho povahy - nezkrotné a nepotlačitelné zločinnosti, výbušnosti a egoismu, ale i jeho světlejší stránky ve vztazích k ženám a rodině. V mém případě se jazýček vah převážil k té temnější stránce Mesrinovy duše - byl to prostě zloděj, vrah a násilník, co se nezastavil před ničím. Běžte na to a zhodnoťte, kam se převáží jazýček vašich vah. ()

Salman 

všechny recenze uživatele

4,5, přičemž pětka se zaokrouhluje nahoru:-) výtečný film, ale budu asi jeden z mála, který se kloní k tomu, že se mu první díl líbil víc...ani nevím proč, jaksi pocitově...přítelkyně si nezávisle na mě myslí teda totéž:-) no, každopádně Francouzi dokázali po letech udělat zase dobrý velkofilm. ()

MrD 

všechny recenze uživatele

Já si naopak myslím, že PRVNÍ díl byl lepší. Vše podstatné se odehrálo v prvním díle. Více akce, profilování hlavního hrdiny (ve druhém díle byl pouze slaboduchou osobností, první díl odhlalil jeho nezkrotnou povahu). Rději vidím Mesrina jako cílevědomého a zároveň lidského gangstera než jako loutku pocitu, že být novináři nazývaným nepřítelem č.1 je to oč tu běží. Slaboduché výstupy před soudy na úrovni seriálu z dějin kriminalistiky, třetí nebo kolikátá žena kterou miluje... žádný kontakt s vlastní rodinou, kterou podle prvního dílu cenil téměř nade vše.. další vykradená banka, další přestřelky.. ubírají plyn v druhém dílu a potvrzují že jednička šla mnoohem dále než dvojka - k odhalení osobnosti a gradovanému napětí. ()

catr 

všechny recenze uživatele

Mesrin je vykreslen jen jako arogantní magor vyžívající se v násilí,nemajíc ůctu ani ke své rodině.Tudíž si nezískal ani zbla mých sympatií,proto je mé hodnocení tak nízké,scénář slabý nic nevypovídající o jeho životě,jen kde co ukradl,koho kde zabil atd.dokola.Vrcholem všeho je když do toho začne montovat revolucionářské kecy,to z něj lezou fakt hovna a je k smíchu.Nechápu jak si takový narcistický primitiv mohl ve Francii vysloužit nějaký obdiv.Natočit to z pohledu policie by mohlo být záživnější.Jedna hvězda za skvělého Mathie Amalrica a druhá za dobové ztvárnění,tolik starých "oldschool" auťáku se už moc nevidí. 25% Platí i pro první část. ()

frenkie 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí Epilogu vím jenom jedno - Mesrine je nejlepší francouzký dvojfilm za posledních několik roků. Určitě si ho dám počase znovu a pak zase a zase......:-) ()

lajkus 

všechny recenze uživatele

Nechápu... u jedničky jsem se ani na minutu nenudil, zkrátka příběh jednoho gangstera.... ale tohle byla nuda hlavní (anti)hrdina na otázka zda je levičák či pravičák odpovídá že ani jedno a ani ne za 15 min filmu se už paktuje s levičákem a vypadá jak strejda Che... Mesrineho proměna mezi prvním (ničeho se neštítící se vrah užívající si peněz a neschopný se zapojit do normálního života, člověk který za film zabije dost lidí) a druhým dílem (idealista, snílek, toužící zničit systém, anarchisto-komunista, člověk který za film nezabije ani jednoho člověka) je tak rychlá a náhlá že jsem si myslel že jde o 2 naprosto rozdílné osoby..... zatím co u prvního dílu jste Mesrineho museli nenávidět u epilogu vám musel přijít sympatický... jelikož jsem dle 1. dílu věděl jak zkončí konec, závěr mi nepřišel vůbec napínavý a usínal jsem.... ()

fořtajs 

všechny recenze uživatele

Mesrine (nečti Mesrin, nebo si pro tebe ze záhrobí šáhne) byl skutečnej frajer a zabiják!!! aspoň podle téhle duologie a Vincenta Cassela - pustil jsem si oba díly po sobě, tak nedokážu realisticky rozpoznat, kterej z nich byl horší a kterej lepší... každopádně mi z toho vychází, že francouzský četníci jsou poserové, co jezděj v avii... už podruhý ()

JaguarN 

všechny recenze uživatele

Výborná "gangsterka" (hodnotím oba díly). Zpočátku jsem měl k tomuto dvoudílnému monstru nedůvěru, protože biografické filmy "podle skutečných událostí" obvykle velkou poutavostí nevynikají. Tenhle kousek se ale vážně povedl. Děj má po celou dobu spád, kamera je skvělá a hudba ještě lepší. I jistá zkratkovitost, která je u tohoto typu filmu obvyklá a víceméně nutná, je použita ve snesitelné míře, takže nijak zvlášť neruší. V druhem dílu dojde i na rozvinutí psychologie hlavní postavy, takže důvody jeho konání jsou celkem zřejmé. Co se mi hodně líbilo, je to, že se tvůrci nenechali strhnout k adoraci hlavního hrdiny (byť byl v mnoha směrech sympatický), přece jen to nebyl žádný "sympatický rošťák", ale brutální zločinec, ať už zdůvodňoval svoje činy jakkoli. 80% ()

lada32 

všechny recenze uživatele

Jak jednička mě strhla ,tak dvojka už trochu dobrždovala jízdu jinak velmi povedenému filmu na evropské poměry.Dílo mě připomělo nekonečné hodiny strávené v minulosti nad osudy francouzkých krimi hrdinů zahrané herci jako Delon,Belmondo,Ventura aj. ()

moorks 

všechny recenze uživatele

Je určitě lepší než jednička. Už si s tím mohl režisér více pohrát a je to vidět, ale i tak je celkové hodnocení z mé strany...rozpačitost, nejasnost, tápavost...škoda promrhané šance. ()

TheNail 

všechny recenze uživatele

První díl je chudý příbuzný, nemilosrdný závěr Epilogu byl prostě mazec, ve dvojce se časteji prosazující Mesrinova filozofie byla celkem chytrá, když jsem Mesrina konečně pochopil, tak mě rozzuřilo, že ho nakonec nemilosrdně odpráskli bez jakéhokoliv důvodu. ()

Trescha 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem s plným hodnocením na epilog,ale nakonec ani ten ho nedostane.Richet sice dokázal opět po celou dlouhou stopáž udržet svižné tempo prvního filmu a možná ho dokonce i vylepšit,ale přesto tomu něco scházelo.Každopádně příjemné čtyři hodiny strávené v přítomnosti gentlemana Cassela alias Mesrina.No dobře nebyl to gentleman,ale každý jsme nějaký;-) ()

surprise 

všechny recenze uživatele

Doporučuji zařadit do videotéky k filmům jako Baader Meinhof Komplex. 70-léta minulého století a levicové blouznění. Zde sice ne hned od začátku, ale ono to přijde. ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama