Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (468)

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Vincent podruhé. O něco drsnější, zvrhlejší pošuk, kterému jsem ten konec přál. Co na něm ty ženský viděli? ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Pokračování Jacquese Mesrina, největšího francouzského gangstra všech dob, který unikal spravedlnosti téměř dvacet let, se mi strašně líbil, podle mne o malinko větší zážitek než u jedničky, ale i tak mohu tento film zařadit mezi nejlepší a mé oblíbené. Vincent Cassel se výborně vžil do své role, scénář výborný akce střídá akci, myslím že dobrý snímek vás donutí od filmu neodtrhnout oči a to se tady určitě povedlo. Určitě tohle pokračování velice doporučuji, nejlepší je pustit si oba díly hned za sebou. Nejdražší francouzská produkce. Film podle skutečných událostí a navíc výborně natočený. ( Hodnocení: 10/10 ) ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Akčnější, svižnější, napínavější a hlavně ucelenější než první část. Konečně se dostáváme Mesrinovi pořádně pod kůži a Cassel zvládá bravurně i polohu, kdy už byl z Mesrina totální magor. Akce nemá chybu, silných scén je nespočet, člověk se v tom mnohem lépe orientuje. Rozhodně o třídu lepší než první část. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství Mesrina nemohlo samozřejmě skončit pouhým útěkem z vězení. To by nebyl Mesrine, aby na sebe nepoutal pozornost a nevymýšlel další skopičiny. A tak ve druhém díle máme několik vloupaček, zadržení, útěk od soudu, zadržení, útěk z vězení až po neradostný a nevyhnutelný závěr. Je s podivem jak tuto látku dokázal zpracovat režisér Richet, přece jen jeho Přepadení 13. okrsku nebyl ničím vyjímečný film. Tady ovšem drží opratě pořádně. Zdálo se mi že druhému dílu přece jen se nevyhnulo hluché místo a to hlavně v období revolucionářských myšlenek, přece jen jeho excesy a zkraty už začínaly mírně nudit nebo minimálně přestávají být originální. Závěr nelze než nepochválit, úžas budí, kterak měla policie z Mesrina nahnáno. PS: Oba díly Veřejného nepřítele číslo 1 jsem natolik hltal že jsem je zvládnul bezmála na jeden zátah. Ale musím říct že první díl se mi líbil trošičku více. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Zakopla jsem takhle při brouzdání po warezshopu o "Veřejného nepřítele č.1", vzpomněla si, že tady měl výborná hodnocení a tak jsem si film půjčila. Dav okotletovaných mániček, média, policajti, humbuk... a pak hop, Vincent Cassel s tím svým ksichtem jak paviání řiť - přepadává banky, prostřílí se ven, ujíždí autem, bouračka, střelba, zatčení, vězení, útěk, přepadení banky, střelba, honička autem, střelba a tak pořád dokola. Hlavní hrdina je prezentován jako nějaká kriminálnická ctihodná sereblita, ale nechápu proč. Je mi odporný, jeho chování nerozumím, lidi kolem něj se střídají jako fusekle, kde se berou a proč - netuším, jsou mi lhostejní. Fakt je normální oslovit jediného mukla na vězeňském dvorečku, kterého vidím prvně v životě, do půl minuty mu říct "plánuju útěk" a pak společně zdrhnout? Celá tato pasáž zabere maximálně zkratkovitých 5 minut. Vážně jsou francouzští bachaři a fízli takoví veleneschopní trotli? Skutečně Mesrinovi každá ženská bezdůvodně padala k nohám a pomáhala všemožnými silami (viz. advokátka)? Pomiňme Casselův paviání zadek, ani z fotek reálné osoby mi nikterak nezvlhly kalhotky. Byla jsem odhodlána vám sem šoupnout dvě hvězdičky, ale pak zjistím, že ty filmy jsou dva a já koukala na druhý díl. Se není čemu divit, že mi všechny ty postavy byly u tanga zářezu, když za sebou mají nějakou pro mě neznámou historii. Ovšem upřímně vám říkám: já ten první díl shánět nebudu. Kašlu na vymakanou dobovou atmosféru a skvělé herecké výkony. Dlouhé to bylo jak nedobrovolný nocleh v mraveništi! A hlavně mě poslední dobou sere glorifikace zločinců. Pochopím kriminalitu jako jediné východisko nebo mstu za osobní křivdu, ovšem loupit a zabíjet jen proto, že je někdo práce neschopný slaboch, s tím mi oližte morek! Zatím sem šlehnu 51% a jestli se naskytne příležitost vidět úvodní polovinu, vyhýbat se jí nebudu a třeba si mínění vylepším. A možná taky ne. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Jacques Mesrine, pardon, vlastně Merine, byl národní celebritkou, kterou znal každý. Byl neo Robin Hood, bohatým bral a na chudé sral. Lehkomyslný a drzý "revolucionář", který svými moresy přiváděl k šílenství nejen celou Francouzskou policii. Několikrát utekl z vězení a všechny přelstil. S takovou postavu člověk prostě musí sympatizovat, avšak pouze na filmovém plátně. __ Druhý díl je povedenější, stylovější, svižnější, víc vystihuje Mesrinovu psychiku a hlavně ukazuje, co to bylo za člověka, hlavně teda díky výbornému výkonu Cassela, který se tady předvedl mnohem víc, než v Part 1. Za první díl čtyři a za druhý pět, takže za celou výbornou serii dávám šest hvězdiček. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru, je kavlita obou filmů totožná, to znamená vysoká. I zde je úchvatný a téměř nuvěřitelný příběh vyprávěn tak dynamicky, že dvě hodinu uběhnou jako voda. Plně schvaluji rozdělení na dva samostatné filmy. Každé osekané minuty by byla škoda. Vincent Cassel zde září snad ještě o něco víc, než v prvním díle. Neméně dobře zde svou postavu zvárnil Mathieu Amalric, jež dokáže na své nevinné tváři vyčarovat, až neuvěřitelně děsivý výraz.Rozhodně se jedná o nejvýraznější francouzský komerční film za poslední pět let. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Haleluja! Neočekávané neuvěřitelně překvapilo. Strhující děj mi nedal šanci ani zkontrolovat rybičky v akváriu vedle monitoru. Nedomrlost první části napravena. A hvězdičku navíc za Clash! A jistě, Mesrin byl hajzl a, neplačme, jako hajzl skončil. Amen. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Přesvědčivé dokončení čisté práce, které si již Francouzi nechali pouze pro sebe. Epilog mi sice nevyrazil dech jako první díl, jelikož jsem už tušil, že mě čeká velká věc, ovšem i tak se mi tělem po závěrečných titulcích rozlilo uspokojení. Z opojení mě vytrhl až hlas ze zadní řady, který se otázal souseda; "Ty jsi viděl jedničku?" ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

2. díl má navíc jakýsi přesah, vybízí k zamyšlení nad tím, kdo Mesrine byl, jak se choval a co si o sobě myslel. Navíc útěky z vězění jsou skvělé. Ale jinak už to není tak "čistě gangstersky zábavné". ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

S výnimkou poslednej scény druhý diel nemá veľa extra silných momentov. Celkovo sa to dalo skresať na hodinu a nemusel by sa film deliť na dve časti. Problém je pri porovnaní s prvým filmom pozvoľné tempo a veľa zbytočných scén a línií. Napriek tomu je tu mnoho motívov, ktoré sú nedopovedané a mohli byť (Mesrinova dcéra, komisár...). V druhom diele Mesrine prelomil ďalšiu hranicu: opil sa slávou a z vraha a gangstra sa stal nafúkaný pseudorevolucionár. A začína strácať všetko, čo mal, vrátane empatie, že je to proste len jeden zasraný hajzel... ()

Arkos 

všechny recenze uživatele

Pravdou je, že jednička mě bavila o něco víc, což ale nic nemění na tom, že jde opět o výborný film. Vincent Cassel zde opět exceluje a z jeho postavy, které mimo jiné již pěkně narostlo bříško, se stává pěkný magor. Každopádně i v tomto druhém díle je dost scén, které opravdu nemají chybu a tento film opravdu stojí za to vidět. Jako celek oba dva filmy za 80 %. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle už byla jiná káva. V porovnání s ,,jedničkou" se zde už jednalo jen o čistou akci. Jednička však nesla tíhu úvodu a a počátky a důvody Jasquesovi kriminální kariéry. V podání Vinceta Cassela byl pro mne Jasques nesmírným sympaťákem byť to byl gangster. Některé jeho nápady stejně jako v prvním dílu však člověk nechápal a stejně tak jeho myšlenku, že je revolucionář zloděj. Například přepadení nejstřeženější věznice s bazukama, její rozstřílení a osvobození vězňů z různých revolučních frakcí... Pokud sympatičnost hlavního hrdiny byla záměrem tvůrců, pak se jim to beze zbytku podařilo. Film nemá chyby. Dobová prostředí (obleky, auta, účesy, hudba atd...) vše je dokonalé a vše se časem mění. Jean zde skutečně při každé akci vypadá jinak, převlek stíhá převlek. Navíc stárne, a tak už to není ten štíhlý voják z Alžíru, ale taťka s kotletama a ke konci i pořádným pupkem :-) Super. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Vincent Cassel mi vytesal do lebky díru majzlíkem, takovejhle hereckej koncert už jsem dlouho neviděl, Mesrine se na plátně doslova zhmotnil! Navíc jeho život by si nevymyslel ani ten nejbláznivější scénárista, takže i kdyby měl Veřejný nepřítel třeba deset částí, pořád by bylo na co koukat. Já jsem ale vděčnej i za tyhle dvě, které ač to všechno berou hopem, jsou naprosto famózní. Hlavně ta neidealizace hlavního hrdiny. A myslím, že nemá smysl (Stejně jako u Kill Billa, Krvavého pobřeží a zřejmě stále častěji) brát Veřejného nepřítele jako dva filmy, když tvoří jednotný celek a jedna část by bez druhé nefungovala! ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Ani v druhém díle se nedostanu na pět hvězdiček, i když za filmařinu by je film dostat měl. Nějak se za celou dobu o toho chlapa prostě nebojím. Sleduji jeho eskapády, mnohdy těžko uvěřitelné, jak střídá holky a ještě častěji parťáky, není mi ani protivný, ani mu zvlášť nefandím, spíše jen celou dobu čekám, jak to ti profíci od filmu zařídí, aby ho nakonec někdo oddělal. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film o životě francouzského Jánošíka. Jen místo háku pod žebro vyfasoval olověnou sprchu. A mimochodem, Vincent Cassel je kus jak autobus. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Výrazně lepší než první část a to jak po stránce děje, tak hlavně i co se týče prokreslenější psychologie ústřední postavy, jejích pochybných motivací a vztahu k okolnímu světu. Přesto se ale neubráním dojmu že masivní zkrácení a složení Mesrina do jednoho filmu bez některých hluchých míst a méně důležitých akčních vložek by mu dosti prospělo. 8/10 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Vrcholně boží. Dvojka je nemyslitelná bez jedničky, aby děj i vývoj postav nechala vygradovat do dechberoucího finále. Vincent Cassel zde herecky předvádí něco naprosto neuvěřitelného, a díky vydatné podpoře fantastického hudebního doprovodu exceluje v dramatu, u něhož jsem napětím skoro nedýchal. Když si k tomu přičtu celou tu plejádu skvělých herců, která se v obou filmech objevila, a bravurní technické zpracování, nemám daleko k tomu, abych toto dvoudílné drama vynášel do nebes. ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama