Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (468)

Javert 

všechny recenze uživatele

O chloupek akčnější, ale hlavně napínavější, ucelenější a celkově lepší než první část. Spolu se svým bráškou tak tvoří jednu z nejlepších kriminálek poslední dekády. A navíc jsem se díky Epilogu zamiloval do Ludivine Sagnier. :-) ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Kvalitativně srovnatelné s prvním dílem, ale závěr, to bylo pošušňáníčko jako za starých dobrých časů francouzských kriminálek. Takže jen o fous tomuhle filmu utekl plný počet hvězdiček. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Loupeživý gangster Jacques Mesrine nepolevuje ve svém řádění. A pokračuje v sérii loupežných přepadení bank se svými komplici. Jde po něm vytrvale celá francouzská policie, a když už mu zatne tipec, on ji zase přelstí. Obávaný gangster má neskromné ambice předělat zkažený politický systém a je stále velmi alergický, když někdo vyslovuje jeho příjmení nesprávně. Zločinec se stal pro Francii veřejným nepřítelem číslo 1. Oproti předchozímu dílu se ubralo na násilí (nejdrsnější scénou je skopání novináře) a popustila se uzda do jisté míry zábavné absurdnosti. Občas je to hodně přes limit. Dále mně vadilo, že hrdinovi hodně moc do karet hrála náhoda, a to doslova ve všem, co udělal. Od útěku z vězení až po jeho další plány nekalých akcí, ve kterých šlo hlavně se nabalit hromadou peněz, ale luxusu si moc neužíval, když byl věčně na útěku před spravedlností. Vincent Cassel je ve své roli dokonale zhýralý, ale ani nevím, jestli ve mně vzbudil sympatie. A tak je to s celým tímhle trochu natahovaným pokračováním. U režijního kormidla zůstal Jean-Francois Richet, ale přesto je druhý díl o dost jiný a na jedničku ve všem ztrácí.Troufám si napsat, že je to odvar, sice stále dobře koukatelný, ale i tak odvar oproti nabušenému, napínavému a kompaktnímu předchůdci. Tady už se do toho zapletla politika, hraní si na Boha a častá absurdita některých situací to moc nevylepšila. Rovněž dějové skoky v jednotlivých časových obdobích postrádaly cit a nebylo moc jasné, proč Mesrine střídal tolik své komplice a jak je vůbec ke spolupráci kontaktoval. Pochvalu zaslouží Marco Beltrami, jehož hudba dobře ladila k napínavým scénám, kterých se nakupilo nejvíce až v závěrečné třetině filmu. Herecké obsazení bezchybné. Pořád jsem však hledal vysoké kvality jedničky, kterých se mně tentokrát nedostalo. Rozpačité režijní uchopení tohoto dílu, mě už tolik nebralo. 60% ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Dvojka už sa mi nezdá taká namakaná, ako jednička. Okrem toho, v jedničke už bolo naznačené, ako to dopadne. Ale podľahol som očiam Ludvine Sagnier, a preto za 3* . ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Musím se opakovat, ale v tom chlapovi to je... jako v koze! Vincent Casel si možná šlape po štěstí s tou svojí hereckou dráhou. Místo ní se měl dát na zločineckou a určitě by se stal ještě legendárnějším a zbožňovanějším gangsterem než celej Mesrine. A o jeho opěvovaných krvavých skutcích by byl natočen ještě víc strhující film. I když, to už vlastně ani nejde. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Nechci dávat průměrné hodnocení, ani nemůžu kritizovat příběh, když se jedná o biografii, ale alespoň musím poznamenat, že se na jednu stranu jednalo o mazaného a chytrého člověka, který utekl několikrát z vězení, ale na druhou stranu byl dost blbej a dělal vše pro to, aby ho dostali. ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

"Chtěl bych ho zahrát tak, aby diváci byli ve vnitřním rozporu s tím, že vědí že je to hajzl, ale zároveň mu fandí." Vincent Cassel. No Vinci, u mě se ti to teda rozhodně povedlo. Ikdyž mi zase až moc nevadilo, že fandím hrozný svini - nebylo to poprvé. Mesrine byl jednoduše spopularizovaným antihrdinou (zlodějem a vrahem) jehož mediální obraz z něj tvořil pravý opak. Nepochybně měl obrovské charisma, šarm a odvahu a každopádně byl a je neskutečně zajímavou postavou. Nosným pilířem tohoto dvojfilmu je vynikající Cassel. Bez něj by byl Mesrine pouhým frajírkovským loupežníkem z lesa Řáholec. Co ale na Mesrinovi je hodno obdivu je jeho důraz na čest a chlapáctví (poctivé chlapáctví né to dnešní naposilované, plné sraček) a z toho já soudím, že možná za něco stál ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Jak mě jednička nadchla, tak epilog jsem skoro odzívala. Moc mluvení, pro mě nudná akce, natahovaný příběh. Film se dlouho plácá okolo Mesrinovy snahy být novodobým Robinem Hoodem, ale nevyužité zůstává třeba téma jeho vztahu k dceři. V jedné scéně dokonce kdosi Mesrinovi sděluje, že policie chce jeho dceru použít proti němu - slibnou narážku už ale tvůrci nerozvádí, stejně jako jenom nakousnutý konflikt mezi Mesrinem a tím "policajtem s námořnickými vousy". Naštěstí má Cassel i s pupkem obrovské charisma a půlhodinku na plátně stráví i Mathieu Almaric (aka padouch Dominic Green z bondovky Quantum of Solace), který má znovu ten pohled chlapíka, co v dětství trhal mouchám nožičky. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak bohužiaľ som bol trochu viac sklamaný, ako pri prvej časti. Na vine sú logické diery a repetetívnosť akcií. Mesrine prepadne banku, nasleduje prestrelka s policajtmi, ukradnú auto, nabúrajú do iného, to cúvne a utečú. Potom už len vidíme, ako sedia vo svojej skrýši. Takže ich nikto neprenasleduje, polícia si asi povie, že veď nabudúce ich už na mieste dostaneme. Práve policajti vychádzajú z toho všetkého ako najneschopnejší. V závere, ktorý je známy od začiatku však Mesrina iba sledujú a prepadnú v aute. Prečo to nebolo tak jednoduché aj predtým, nevedno. Mesrin tu pripomína Petera Sellersa v Panterovi, použije snáď ešte viac komických prevlekov, v ktorých ho nikto nepozná, iba starý známy ho hneď spozná cez cestu, keď naňho "hrdina" zavolá. Ale ubieha to fajn, je to klasická zábavná gangsterka, len jej ambicióznosť sa obmedzuje práve na tú zábavnosť. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Začíná druhá část a všechno je jinak. Mesrine se vrátil do Francie a je k nepoznání - sebevědomí z něj čiší, a i když jeho politický povědomí neni nijak velký, dokáže ho využít ve svůj prospěch a pro svojí popularitu. A je to právě závislost na popularitě, která ho v Epilogu charakterizuje. Zatímco v první části Jacques svoji tvář hledal, teď se snaží ji co nejvíc ukazovat. Jeho vizáž je dokonalá; při každé své proměně vypadá dokonale, v soukromí sebe i přítelkyni zasypává luxusem, vymýšlí nejbláznivější plány jen proto, aby na sebe upozornil ještě důrazněji, než při předchozí loupeži... A jestli první díl představuje diskutabilní zrání a vzestup gangstera, epilog je jeho stejně rozporuplným rozkladem a pádem. Vincent Cassel už snad Mesrina ani nehraje, on jím je - a i když ho scénář tentokrát občas staví do poněkud předvídatelných situací a vůbec je Epilog celkově mnohem tradičnějším filmem než neustále překvapující první část, je ve svý roli až neuvěřitelně přesvědčivej. ()

arie 

všechny recenze uživatele

Akosi nedokážem identifikovať výnimočnosť tejto snímky a taktiež jej rozdielnosť oproti prvému dielu. Mesrinovi dominujú francúzske herecké hviezdy a hlavne ten najzásadnejší - Vincent Cassel, jeho robustná postava, ktorá nás sprevádza oboma filmami je zahraná bez chybičky, postava, s ktorou nedokážete sympatizovať, no fascinuje vás prakticky nepretržite. Bohatým castingom disponujú obidve časti, v Epilógu som aj napriek krátkodobému pobytu vo filme neprehliadol vždy roztomilú Ludivine Sagnier, charizmatického veterána Gerarda Lanvina, na jeho postavu sa čakať rozhodne vyplatí, Oliviera Gourmeta (ktorého výzor vo filme je radikálne odlišný oproti jeho tunajšej foto v profile) a prvýkrát som sa stretol aj s ospevovaným pánom Amalricom. Richet, ktorý má za sebou hviezdne obsadený a zbytočný remake kultového filmu Johna Carpentera, sa prezentuje ako filmár s veľmi dobrým citom pre akčné scény, ktoré však po čase začínajú zaváňať stereotypom, no ako rozprávač príbehu určite neoslní, najpôsobivejšie scény premrhá v prvej tretine a po zvyšok minutáže len chronologicky predhadzuje udalosti zo života hlavného hrdinu, v ktorých sa striedajú Mesrinove lúpežnícke excesy s jeho nepredvídateľnou a excentrickou povahou. Záver je očakávaný a preto postráda potrebnú silu a pôsobivosť, ktorá naopak nechýba naturalistickej poprave novinára zo záverečnej etapy života hlavnej persony. Verejný nepriateľ nenudí, no jeho príbehová epickosť a existencia dvoch filmov mi pripadá pomerne zbytočná. Napriek kritike sa jedná o solídne odvedené komerčné remeslo, ktorému možno trochu chýba hĺbka, alebo skúsenejší remeselník na režisérskej stoličke. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Pokračovanie tejto frantíckej krimi akcie už trošku stráca na razancii, ale dá sa to pochopiť, veď predsa Mesrin nám odrastá, starne a už neni až taký radikál, ako za mlada. Teraz už sa na každú akciu starostlivo pripravuje, maskuje a prezlieka, ulúpené prachy si užíva tak ako treba - v štýle "autá, děvky, chlast", ale všetci vieme, že jeho život bude mať rýchly spád a film dáva tušiť, že divákovi nebude dopriate slziť nad sivovlasým prestarnutým Mesrinom v domove dôchodcov. To proste jeho štýl nebol. Znovu skvelý "mafi-antisocial" zážitok. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Francúzky "Jánošik", to určite nie... Jacques Mesrine na mňa pôsobil veľmi komplikovane... Snímok sa ho snažil podať ako "revolucionára", zákernu beštiu, podvodníka, ale aj ako človeka, ktorý dobre vedel čo robí... Verejný nepriateľ č.1ma prekvapil a Vincent Cassel si zahral svoju životnú rolu. Scéna na súde, vyjednávanie zo starým miliardárom nemali chybu (takýchto okamžikov je tuna mnoho) a aj preto 9/10 ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Jean-François Richet vytvořil dílo, které je nejlépe podávat za studena.. a oba díly najednou. Vincent Cassel překypuje libidem jak už ve filmu dlouho nebylo k vidění. Jeho cesta ke konci je dlážděna mnoha neúspěchy v podobě pobytu v různých nápravných zařízení - vždy si však poradí a je opět na svobodě, aby mohl francouzským policistům přidávat vrásky na čelo. Druhý díl je hlavně o Mesrinově hledání sebe sama. Jacques Mesrine a jeho schizma. Hvězdičku dolů strhávám za přílišné opakování již viděného (neustálé přepadávání bank - a banky 'naproti'), jinak ale výborný JINÝ akční film, než na které jsme zvyklí. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Je chyba, že Veřejný nepřítel šel do kin dvoudílný. První část je možná nadprůměrnou, ale zbytečně roztříštěnou podívanou, která přesvědčivost a podstatu získává až díky Epilogu. Mohla bych filmu vytknout glorifikaci násilníků a povrchnost charakterů, kdy především Mesrine nebyl ničím víc než omezeným egocentrickým sociopatem, který si divácké sympatie prostě nemá čím zasloužit. Ale viděla jsem během tohoto léta stejnojmenný film Michaela Manna s Johnym Deppem i hollywoodskou klasiku s Jamesem Cagneyem, a jakkoliv mi zajímavé přišly všechny, jen Richetova verze pro mne zůstane výjimečnou: coby důkaz, že současný francouzský film ještě není až tak mrtvý, jak by se původně mohlo zdát. ()

mil@n.fanatik 

všechny recenze uživatele

Šílený film, božský, neuvěřitelný... Fakt síla. VYNIKAJÍCÍ Jacques Mesrine (Vincent Cassel)!! VNč.1:Epilog, oproti jedničce, která se rozjížděla pomalu a až od půlky to byla zajímavá podívaná, tak Epilog měl strhující tempo už od první minuty, až do samého konce filmu. Napětí se dalo vysloveně krájet. Vynikající akční scénky, no prostě super film... Po konci jedničky jsem čekal hodně dobrou dvojku, ale až tak dobrou, to teda ne, síla. Můžu jen doporučit! 5* - 98% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nevidel som prvý diel tejto zločineckej ságy, Vincent Cassel ma oslovil vo filme Nenávisť a z ostatných hercov si pamätám akurát na Mathieua Almarica (Mníchov), ktorého podoba s Romanom Polanským nekončí iba u poľských koreňov. Takže nielen Američania majú svojho Dillingera, ale aj Francúzi. Vincent Cassel stvárnil zločineckého egomaniaka obdivuhodným spôsobom, ale ani to filmu, ako celku, nepomohlo, aby sa vyrovnal francúzskym gangsterským filmom zo 60. rokov s Gabinom, Venturom a ďalšími. Určite nepremeškám príležitosť vidieť prvú časť filmu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

První díl nasadil laťku kvality docela vysoko, ale druhá část ji ještě překonala. Přestože jde dohromady o jeden košatý příběh slavného gangstera, překvapuje, jak zásadně se liší obsazení. Když nepočítám expozici první části, která chronologicky patří až k závěru příběhu, tak jsou kolem Vincenta Cassela kompletně jiné postavy. Jakkoliv je to kvalitní film, bez první části by určitě moc dobře nefungoval (90%). ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

To snad né. Já se tak těšil na druhý díl a tak moc mě zklamal. Za celých 130 minut jsme se nedozvěděli prakticky nic nového. Všechno už v jedničce bylo a navíc mnohem komorněji a ta gangsterkovitost se ve dvojce nějak vytratila. Tentokrát chybí náboj, posun děje je předvídatelný a my už vidíme jen Mesrinovi akce. Ano, akce je tu hodně a jsou rozmanité, ale pořád jsou to jenom akce. Mesrin jde vyloupit toto, Mesrine unáší tohoto, Mesrine střílí po tadytom a Mesrine se řítí ke konci. Klaním se před Vincentem Casselem a klanět se mu budu už vždy, i kdyby tímto jeho kariéra skončila. Použiji citaci z jednoho komentáře pode mnou (uživatel francis): "Vincent Cassel už snad Mesrina ani nehraje, on jím je." Jak trefné. Je pravda, že zkrátit Veřejného nepřítele na jeden film by z něj možná udělalo obyčejnou gangsterku, jakých jsou tuny, ale přesto bych se tomu nebránil, i kdyby měla třeba 3 hodiny. Takhle na mě původně plánované grandiózní finále působí spíše jako akční dojezd, což mi příliš radosti neudělalo. Hodnocení celého projektu Veřejný nepřítel: K dokonalosti chybí jen prostříhání. Vincent Cassel je bůh. 4,5 hvězdy. Samostatné hodnocení druhé části: Nic nového. Dojezd. Očekávání byla větší. ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama