Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (468)

iamek 

všechny recenze uživatele

V druhé části se konečně objevuje gradace a pořádné vyvrcholení. I přes tohle všechno nemůžu dát více než tři hvězdy. Důvod? Opravdu je policie tak blbá, že za bílého dne si Jacques prostříhá přes dráty díru a uteče nebo ho pustí na wc ? Nezlobte se na mě, ale tohle je pro mě jedno z největších zklamání roku 2008. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

První díl je možná trochu zmatenější, alespoň na začátku. Druhý pak víc vysvětlující, víc detailnější. Pro milovníky (filmového) násilí a brutality rozhodně dobrá podívaná. Mimochodem, Jean-Paul Mercier alias Roy Dupuis alias starý z námý z Brutální Nikity je v tomto filmu věrnou kopií některých typů bacilů z Byl jednou jeden život. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Kvalitativně takřka na stejné úrovní jako první díl s tím rozdílem, že tentokrát je to o něco svižnější a akčnější. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Díky úvodní scéně víme jak to všechno dopadne, ale napětí je přítomné po celých 130 minut trvání filmu. Cassel se přímo překonává a svoji postavu, které už chvílemi opravdu začíná "hrabat", podává naprosto bravurně a s viditelnou chutí. "Epilog" je kvalitativně rovnocenným pokračováním Mesrinových osudů, ale atmosféra je (ku prospěchu věci) znatelně poznamenaná blížícím se naplněním chmurných předtuch "muže mimo zákon". ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Nevím, nevím.Sem opravdu jediný, komu se jednička líbí mnohem víc než dvojka?O poznání meně zábavná část Mesrinova života, kdy se sice opět velice vtipně vysmívá soudcům, svědkům, fízlům a lišácky zdrhá a neváhá jít přes mrtvoly, kde ho poznamenává smrt jeho otce a spolčuje se s teroristama, který uvažujou už spíš jen politicky až po jeho trapnou smrt, je zpracován mnohem méně zábavně (samozřejmě tyhle události moc veselý nejsou), ale bez tak to nemá už takovej šmrnc jako první díl.Je to danné i tím, že jak se Mesrine spolčí s těma teroristama, tak to ztrácí ten gangsterskej nádech.Navíc se choval jako idiot.Méně zábavná čast jeho života mě bohužel bavila méně i na filmovém plátně a to o dost, propad o 30%........ 69%. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Jako bych se vrátila v čase, do dob francouzských krimithrillerů sedmdesátých let, bez snahy napodobovat zámořský styl, a přesto jsem postrádala všechno, co staré snímky nabízely, Jacques Mesrine nebyl s to u mě vyvolat jakékoliv sympatie ani známky odporu, byl mně lhostejný a nudil, což je ta nejhorší možnost, která vás pojí k hlavní postavě. Takže teď dumám, jestli veškeré kouzlo nespočívalo v osobnostech jménem Ventura, Gabin, Delon či Trintignant, a došla jsem k závěru, že Vincent Cassel v mých nostalgických vzpomínkách nebude nikdy těmto pánům dělat společnost. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

První díl mě příliš nestrhl, i když svoje kvality měl. Epilog však nabral úplně jiné tempo a Cassel herecky doslova řádil. Škoda, že první díl nešel shrnout do nějakých 15 minut a napasovat na začátek tohoto dílu. Byl by z toho jeden fantastický zážitek. To rozdělení trochu zamrzí, přesto poměrně přesné odvyprávění skutečných událostí, dává tomuto dvoj-filmu punc zajímavosti. 85% https://cs.wikipedia.org/wiki/Jacques_Mesrine ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Epilog je chudším a usedlejším bratříčkem prvního dílu. Upustilo se od adrenalinové akce, od jakéhokoliv napětí nebo schopnosti fandit hlavnímu antihrdinovi (zbytečný flashforward na začátku, který dotahuje do finiše napínavý opening prvního dílu), jen se tu zdlouhavě žvaní o revoluci, o převratu a podobných věcech. Navíc přerod z Mesrina-gangstera na Mesrina-revolucionáře je velmi nevěrohodný, co se týče samotné postavy, jež by se dala popsat jako gangsterský idiot, který touží jen po slávě v médiích. Jinak je to velmi zručně natočeno, herci hrají výborně, ale chybí tomu jakási ucelenost nebo přesah, který by tento dvoudílný epos povýšil na zapamatováníhodnou gangsterku. Takhle jenom životopisná sterilita s pár opravdu vynikajícími momenty, které bohužel v celku nejsou tak strhující, jak by chtěly. V tomto ohledu dávám přednost učesanější a akčnější jedničce, která je jen zběsilou akcí bez emocí bez okatě podaného přesahu. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

88% Brilantni studie života jednoho obycejneho gangstera, ktery byl hodne videt v televizi a snazil se vsechny presvedcit, ze je revolucionar nebo neco jako robin hood, ale nikdy nebyl vic nez lupic a vrah. Trosku mi chybel vetsi rozbor psychologie hlavni postavy, nektre motivy nebyly moc zrejme, v druhe casti filmu slo vsechno stranou perfektne natocene akci a povedenym vtipum. Na celych tech ctyrech hodinach je hrozne videt, ze stopaz nestihala, film je zestrucneny, jak to nejvic jde. Jeho sceny jsou na sebe nastrihany hrozne rychle, jeste ani nedozni, a neustale se meni prostredi, az to riusi. Mozna ze tridilna verze by uplne nebyla od veci. V kazdem pripade je to vysoka skola technickych filmovych discipli jako strih akcnich scen, zvuku a kamery. Kdyz se sejde dobry pribeh, solidni reziser a sikovny stab, nemuze to dopadnout spate. A kdyz navic hlavni roli hraje herec, ktery budi zdani, ze se pro ni narodil, nic nehraje a proste "je" Jacques Mesrine, pak nezbyva nez dat 5 hvezdicek. Vincent Cassel velmi dobre proniknul do podstaty hlavni postavy a premena arogantniho bouchace v sebejistou medialni celebritu se mu povedla dokonale. Pokdu jde o Ceasara za nejlepsi muzsky vykon, neni myslim co resit. Vincent udelal milovy skok k prekroceni otcova stinu. Pokud jsem kdy napsal, ze s francouzskym filmem to jde ke dnu, tak se mozna blyska na lepsi casy a nezbyva nez se tesit, co dalsiho Richet natoci. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

První veřejný nepřítel byla sice pětková pecka, ale pořád byla to byla "jen" taková zkratkovitá úvodní pasáž pro tenhleten film, který má divákovi ukázat to co už předznamenala úvodní scéna prvního filmu. Jacques Mesrine tu tentokrát hlavně utíká z vězení a loupí s novými kumpány, ale je na něm vidět určitý přerod a nový směr, který pochytává od svých "spolupracovníků". Je to zajímavý pohled a zajímavá otázka jestli opravdu věřil svému "spravedlivému boji" nebo se jen sám před sebou snažil glorifikovat a ospravedlnit svoje činy, protože film na tuto část jeho života nedává úplně jednoznačný pohled. Stejně nejednoznačný pohled dává i na samotný závěr filmu, který nakonec působí velmi silně, i když divák stejně ví jak to s ním dopadne. Prostě pecka no :) stejně jako u prvního dílu, jen tenhle je ucelenější, rozvíjí víc některé motivy a stránky osobnosti Mesrina a taky je tam Mathieu Amalric a hlavně Ludivine Sagnier :), tak už není k tomu třeba psát nic moc víc. :) ()

claudel 

všechny recenze uživatele

První díl jsem viděl před lety, proto jsem si jej musel připomenout předtím, než jsem se podíval na díl druhý. První díl mě nadchnul úplně stejně jako tehdy, druhý díl nastavenou laťku udržel, ale byl lehce rozvleklejší, proto dávám o hvězdičku méně, byť je to dost přísné. Nejvíce bych vyzdvihl herecké výkony, výtečného Depardieu v druhém díle střídá výtečný Amalric, ono se to těmi francouzskými a belgickými hvězdami v obou dílech jen hemží. A zas a znova si budu asi potvrzovat, že stará dobrá francouzská škola vládne i v třetím tisíciletí. Mimochodem Ludivine křičela Jacques, Jacques velmi procítěně, dobrá inspirace :-) ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě ale vůbec nebralo, bohužel herci my přišli jako z planety opic. Film jako příběh mě nezaujal a jeho délka mě trápila čím dál tím víc, čekal jsem jiný asi pohled k filmu ale nedostal jsem ho. Nic pro mě oči. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Mesrine vyzrál, roste mu pupek, stává se mediální hvězdou, rád se stylizuje do role idealistického bojovníka s nespravedlivým společenským systémem a nedělá si žádné iluze o tom, jak jeho život skončí. Věrnost realitě je určitě na vyšším stupni než u obdobných hollywoodských filmů "podle skutečných událostí", jen mám trochu pochyby o reálnosti všech těch divokých rychlopalných přestřelek s bachaři i policajty, když při nich nikdo uniformovaný pokud vím nezhebnul. A nevím, proč se tu tenhle dvojfilm nedá okomentovat jedním komentářem, co má člověk ke každýmu dílu furt psát, když oba jsou stejně vynikající. Prostě jako minule - magneticky přitažlivý a fascinující děj, skvělý casting i výprava, ale hovado za kamerou. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zatímco první díl se soustředil povětšinou na Mesrinovy akce, tak ten druhý se spíše soustředí na Mesrina jako takového a v plné nahotě ukazuje to, že to byl strašnej parchant, ale i přes to všechno s ním člověk musel díky Casselovi sympatizovat a to i po útoku na novináře. A samozřejmě tu byla krásná Ludivine Sagnier, o které se nadarmo neříká, že je to nová Bardotka. Zkrátka tohle se Francouzům povedlo a já pevně doufám, že nám co nejdříve nabídnou něco v podobném duchu. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

...nádeje sa rozplynuli. Ešte epizódnejšie, za vlasy pritiahnutejšie (groteskné), ako komentár spoločnosti triviálnejšie, ak už nechcem napísať hlúpe. Každý akoby čakal, kedy sa môže s Jacquesom Mesrinom stretnúť, nevystopovateľných vystopuje, potenciálnych parťákov okamžite presvedčí o vlastnej dôveryhodnosti, ženské ho za hrob milujú ešte skôr, než príde na prvý pohľad (či sú ochotné to napriek všetkým rizikám predstierať), jeho "vzťah"(??!!!) s dcérou a jej reakcie na fotra-vraha, čo jej celé tie roky pekne z výšky sral na hlavu to zabíja totálne... Nebyť Cassela, nemám to kvôli čomu dopozerať. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Výtečné pokračování prvního dílu. L'Ennemi public № 1 jde ještě o pořádný kus dál než díl předchozí, pročež se tedy před Vámi rozestře čistokrevná filmová symfonie se skvělým Vincentem Casselem. Výborná práce! ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Po částečné euforii přichází mírné zklamání. První díl si se mnou hrál mnohem víc. Rozmanitost děje se vytratila, vedlejší postavy začínají připomínat nastrčené panáky a smýšlení hlavního hrdiny celkově už není tolik zajímavé či překvapující. Závěrečná scéna ovšem stojí za to - takhle dlouho nedýchat, to se mi dlouho nestalo. ()

PROROK14 

všechny recenze uživatele

Veľká škoda, že už na samom začiatku vlastne ukázali, že ako to skončí. Ale napriek tomu som to sledoval s otvorenou hubou a bolo to aj tak dosť napínavé. Scény vo väzení boli veľmi dobré, ale v prvej časti mi prišli lepšie. Ale tak skvelo natočený životný príbeh som už dosť dlho nevidel, a dokonca v podaní Francúzov. Obe časti sú odo mňa určite za 5* Vincent Cassel sa predviedol v plnej paráde a ja som mal z toho sakra dobrý pocit. 85% ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Prvá časť bola lepšia. Pokus ktorý dobre vyzeral, ale žiadne príbehové orgie sa nekonali. Ani tempom teda veľmi nemrhali. A tak sme všetci dúfali. Tak zasa naspäť k produkcii made in USA. ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama