Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (468)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Oproti prvému dielu jasne lepšie, to bez debaty. No nepáči sa mi, že zo zlého samoľúbeho gangstra takmer urobili bojovníka proti systému, aj keď vlastne ten ľavičiak mu ukázal, že o tom takmer nič nevie a robí opak a tak to istú morálnu úroveň zachovalo, akurát že potom z neho urobili človeka, ktorý si užíval svoj život naplno a ostatní len mrhajú životmi, akurát, že nie každý môže byť lupič, to čo by bol hrozný a nezmyselný svet. S tým, že banky sú väčší zlodeji mali pravdu, no zlodeja nesmieš nikdy okradnúť, lebo mu zabrániš napraviť jeho činy, to hovorím za kresťanské hľadisko, inak by iste niekto napísal, že spamätať sa nemusí, najmä nie ako inštitúcia a novodobý Jánošík by to vyriešil rázne a jasne, akurát, že nežijem len pre tento život, no problém je aj, že mnohí práve zneužívajú vieru iných. Film sa rozvíjal veľmi zaujímavo, aj útek z väzenia v tomto diely nebol až tak primitívny, ako v tom prvom. Podľa mňa dosť pútavý film, žiadny obyčajný akčný, proste niečo, čo malo gule a kde mi Cassel sedel ako riť na šerbeľ. Opäť mnoho prefíkaností z jeho života, malo to grády, skrátka u mňa to bol večer pri filme, kedy som sa nenudil. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

To co jsem lehce vytýkal prvnímu dílu je zde odstraněno. Naopak to co jsem chválil do jisté míry taky. Takže na pět to opět není ale oba snímky si minimálně vaši pozornist zaslouží a já jsem nadmíru spokojen. Do you consider yourself as a dangerous individual? ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Epilog byl o malinko lepší než první díl. Nejenom zde bylo více akce, ale také příběh byl lépe zpracován. Už od prvních minut bylo jasné, jak to všechno musí skončit. Vincent Cassel jako prvním díle opět zaválel a nikdo se mu výkonem nepřiblížil. Role gangstera mu padne jako ulitá. Velmi se mi líbila scéna přepadnutí věznice, která byla drsná, ale zároveň i brilantně natočená a zvládnutá. Zahrál si zde i Gérard Lenvin, který se taktéž prosadil ve francouzské kinematografii a od té doby je mým oblíbeným francouzským hercem. I tak nedávám plné hodnocení, neboť mi to v některých momentech přišlo trochu nedotáhlé. A tak si film odnáší 85% ()

snoopik 

všechny recenze uživatele

Po famózním prvním díle jsem očekával ještě více od druhého. Byla to chyba. Druhý díl je zajímavý neni špatný, ale na první díl to prostě nemá. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne prepracovanejšie, akčnejšie a lepšie ako jednotka...Vincent Cassel sa narodil pre túto rolu, a toto komplexné zobrazenie Verejného nepriateľa č. 1 je skvelé..ako celok film u mňa za 4...na Francúzsku kinematografiu, na ktorú obvykle kydám, je toto výnimočný snímok... ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Rozhodně výborná záležitost, přesto tomu ještě cosi chybí. Možná škoda, že vedlejší postavy hrají pro Mesrina druhé housle a není hlouběji popsán Mesrinův vztah třeba k jeho dceři, otci, k některé z jeho tří osudových žen, či k jeho kumpánům. Přeci jen mi přijde, že všichni zúčastněni projdou Mesrinovým životem, aniž by jej nějak ovlivnili, a stávají se epizodou stejně tak důležitou jako jedno z mnoha vyloupení banky nebo útěku z vězení. Mesrine se tak stává chladným solitérem, ke kterému je obtížné si vybudovat nějaký kladný vztah. Nicméně pozitivní pocity z filmu výrazně převyšují, užil jsem si skvěle odvedenou filmařinu a výborného Cassela, jehož ztotožnění s Mesrinem je dokonalé. Vrcholem filmu je pro mě jednoznačně závěrečná scéna 2. listopadu 1979. Pro mě velice intenzivní, nervy drásající zážitek, jako kdybych byl jedním z oněch hlídkujících policistů. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Na druhy dil jsem se po prvni nudne davce sel divat temer z donuceni, ale nastesti je to o kousek vys. Sice to neni tak vypravne a zustava to ve Francii, ale francouzska priroda je obcas taky pekna a film jako celek je o neco kompaktnejsi a chytlavejsi, nez prvni cast. 6/10 ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Druhá část se místy dost nebezpečně otírá o glorifikaci násilí - Mesrin nebyl žádný revolucionář ani oběť systému, ale podrazák a vrah. Ikonu moderního Jánošíka bych mu rozhodně nemaloval. Jinak je ale "Veřejný nepřítel" důstojným pokračovatelem jedničky, takže naprostá spokojenost a poklona tvůrcům. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Všetko nabralo na ešte väčších obrátkach. Rovnako aj Mesrinova arogancia... a to mi práve prekážalo. Zatiaľ čo v prvom diely to vyznelo skvelo, tu sa chcel hrať na revolucionára a celé to jeho zmýšľanie bolo až prehnané a divákovi sa tým pádom jeho postava znechutila. Našťastie všetko vyvážila akcia a opäť výborné úteky. Prvý diel bol rozhodne o niečo lepší... ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Od loupeže k loupeži, do basy a zase ven... I když si Mesrine přisvojoval revoluční cíle, o odstavec později přiznává svou skutečnou motivaci - nechtěl léta šetřit na věci, které chtěl mít hned. A co si za peníze pořídil? Děvky a auta. Víte, pročetl jsem dost pozorně komentáře k tomuto filmu, a nikdo se nezmínil o tom, co na mě celý Mesrinův příběh doslova řval: ten člověk žil naprosto prázdný a zbytečný život. Blbeček který věří, že jediným smyslem života je nahromadit krámy. Mám pocit že žiju ve světě, kde tuze mnoho lidí uvažuje právě takhle, akorát že se většinou bojí kvůli tomu loupit a vraždit. --- Nemůžu být nadšený tím, co a proč tento film ukazuje. Ale dokážu uznat, že je to solidně odvedené filmové řemeslo. Přesto si myslím, že příběh by byl zajímavější, kdyby byl vyprávěn z pohledu policie. Takhle to říká velmi málo o tom, proč bylo tak nesnadné toho chlapa chytit. Jenže to jsme zase u toho: hvězdou nejsme my, poctiví lidé, nýbrž gangster... ()

stration 

všechny recenze uživatele

Tak jako u Kill Billa, teprve tento díl tomu všemu dává smysl a tvoří dokonalý celek. Vincent Cassel opět exceluje a je neuvěřitelné, jak dokázal tak "lehce" zestárnout o dvacet let. Některé kousky Jaquese Mesrina jsou tak neuvěřitelné, že jsem se až musel smát a, přiznávám se, držet mu i palce. Perfektní. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Tam, kde skončil první díl, druhý navazuje stejně zběsilou jízdou. Zatčení, útěk, loupež, prostě paráda. U závěrečné scény jsem netrpělivě koukal a fandil jsem Mesrinovi i když bylo jasné, jak to dopadne.Oba díly dohromady = nejlepší kriminálka, jakou jsem viděl. ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama