Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (468)

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Vincent Cassel herecky výborně ztvárnil "Veřejného nepřítele č. 1" Jacquse Mesrina, nevyzpytatelného gangstera, který sužoval svým řáděním Francii na přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Těžko říct, která z obou částí tohoto ambiciózního francouzského filmového projektu je lepší. V každém filmu této skvěle natočené gangsterky jsou vrcholné scény a naopak hluchá místa, kterých naštěstí v kontexu obou dílů není nijak mnoho. Filmařsky je film natočený na jedničku, ale osobně mě vadí glorifikace hlavního hrdiny, který svým konáním si obdiv nezaslouží... ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Skvělý zpracování kariéry Mesrina, charismatickýho zločince, kterej na jejím konci docela zešílel a svým příklonem k levicovýmu terorismu ztratil většinu mých sympatií. Cassek předvádí parádní výkon a myslim, že oba dva díly jsou docela dost vyrovnaný. Prostě jsem celý čtyři hodiny byl přikovanej k obrazovce a hltal osudy jedný, v mnohým příznačný, postavy druhý poloviny 20. století. ()

Frenegonda 

všechny recenze uživatele

Zase mi to sebralo dech. Poslední scéna, kterou vlastně i začíná i končí. Mráz mi jezdí po páteři nahoru a dolu. Mám jen jedno ALE - ale Veřejný nepřítel č. 1 mě bavil víc. Náladou a napětím. EPILOG je dokonalý bravurně natočený a má skvělý a drtivý odpich. Přesto budu mít radši první polovinu celého příběhu. I přes všechny moje výhrady je Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1:Epilog (beru to jako jeden příběh) pro mně filmem roku 2008. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Epilog jde oproti prologu do hloubky Mesrinovy osobnosti, takže máme konečně jasno, s kým máme tu čest. Mesrine už není bezcitnou prázdnou schránkou, sláva mu stoupla do hlavy a podle toho se taky chová. Třešničkou na dortu tu pak je Ludivine Sagnier. ()

Vessper 

všechny recenze uživatele

Sice o chloupek horší než 1.část, přesto velice kvalitní film. Mesrineho bere asi každý jinak a toto zpracování tomu jen nahrává. ()

JOHN.NY 

všechny recenze uživatele

Nejdříve bych chtěl říct, že Richet má můj obdiv, že se mu podařilo tento příběh rozdělit do dvou dílů a nesnažil se jej nacpat do jednoho, což by ztratilo na půvabu. Obě části působí jako kompaktní celek rozhodně jsem neprohloupil, když jsem se na ně podíval hned po sobě. Epilog mi přišel o něco lepší, protože již víme, jaký zmetek Mesrine je a stále nám tuhle představu umocňuje svým arogantním a surovým chováním. Sám své činy omlouvá politickým radikalismem, což z něj v mých očích dělá egocentrického hlupáka a sympatie mu nepřidá ani pár rádobydobrých skutků..Casselovi tleskám a myslím, že sám Mesrine by měl velikou radost.. ()

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Předem chci říct, že jsem se rozhodl oba filmy hodnotit jako jeden celek, protože to jeden celek je. Nejedná se o dva díly, nejde o začátek a pokračování... ale o jeden příběh, který je rozdělen do dvou, na sebe navazujících, filmů. Když si připustíte Veřejného nepřítele k tělu, je dost možné, že s Mesrinem začnete sympatizovat a to není dvakrát dobře. Je důležité si uvědomit, že to byl psychopatický vrah a recidivista, který si nezasloužil slitování. Jeho hlavní výhodou bylo jeho nesporné charizma a to, že uměl manipulovat s lidmi. Každopádně s každou "fuškou", další udělanou bankou, dalším útěkem z vězení sympatizujete s Mesrinem víc a víc a to není dobře. Velice oceňuji snahu filmařů nehrát si na nějakou pohádku s happy-endem, což naznačí prvních pět minut prvního filmu, kde se dozvíte, jak to celé dopadne. Celek působí velice hutně a syrově, ale musím srazit jednu hvězdičku za ono, pro mě až příliš dobrácké vykreslení Mesrinovi osoby. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Jednička se mi líbila mnohem víc, Vincent Cassel je mě dost nesympatický, ale jako herec je výborný. Jedinně co mi na obou dílech vadí jsou úvody, které sráží napětí a vlastně od samého začátku už víte jak to dopadne. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vynimocne ide o rovnako kvalitne pokracovanie kultovej jednotky Verejny Nepritel c. 1. Vynimocne preto, lebo dvojky su vacsinou slabsie ako jednotky, a le tato, opat v rezii Richeta sa podarila. Plati vsetko, co som napisal k Verejny nepritel 1. 89 % ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Druhá část více svižná a také více vtipná. Vincent Cassel se tímto hereckým vystoupením zapíše mezi francouzská herecká esa. Líbily se mi proměny vizáže Mesrina - myslím jak tloustnul nebo byl zarostlý. Mezi strhující scény filmu patří : novinář, nákupy, konec. Za výrazné role je nutno jmenovata : Mathieu Amalric - strašně kulil oči :-) .Gérarda Lanvina, kterého jsem sice viděl poprvé - ale role komunistického revolucionáře mu vizáží sedla. Film je houpavý = houpe se od dramatu a hned je zase komediální ( jako život ). Jako 2dílné dílo celkově hodnotím za 5*. Splnilo to nadrámec mého čekávání. Čekal jsem opět film horší než trailer (což je v poslední době u filmů zvykem ). ()

shyster 

všechny recenze uživatele

V porovnání s jedničkou je Epilog slabším dílem. Bez znalosti předešlého dílu bychom neznali Mesrinovu motivaci. V první půli Epilogu běžíme jen od jednoho přepadení k druhému, které vždy skončí přestřelkou. Druhá půlka je již jen příprava na závěrečné vyvrcholení, které bylo tak nešťastně prozrazeno hned v prvních minutách prvního dílu. Přesto svoji sílu neztrácí a neztrácí ji ani film (bráno jako celek) a to především díky bezchybnému a charismatickému Vincentu Casselovi. 70%. Za celek jasných 80% ()

Petoss1 

všechny recenze uživatele

Mal som v pláne si prvú a druhú časť pozrieť za sebou v čo najkratšom možnom čase. Nepodarilo sa a tak zhruba o týždeň neskôr som videl Epilóg. No môj názor na tento film to nijak neznehodnotilo, skôr naopak, ešte ho vylepšilo. Výborný, výborný, výborný! Musel som to napísať, pretože je to snímok prinášajúci pocit, že ste videli niečo veľkolepé i keď to tak nemusí vyzerať. Zakončenie príbehu prezentované hneď na začiatku, filmu podľa mňa neublížilo, len prinútilo diváka pochopiť, že inak to skončiť nemôže. Mesrine vystrkoval rožky už v mladosti, no jeho charizma a konanie nabrali vyššie obrátky až vo filme číslo dva viac ,ako v prvom diele. Dokonca chcel štátny prevrat. A možno si toho zobral na seba priveľa a tak skončil, ako skončil. Vincent Cassel je pán herec. Napriek všetkému Mesrinovi patrí môj potlesk, pretože si svojou drzosťou podmanil Francúzsko. 91% ()

Vojťas 

všechny recenze uživatele

Stejné kvality jako první díl, tudíž 75%. Dohromady to vše dává kompaktní celek a i když jsem od toho čekal více, nejsem zklamán! ... Cassel umí hrát! ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

druhý díl je podstatně lepší než jednička...už jen proto,že drží více při sobě a Cassel je tu ještě o něco lepší než v jedničce.Celkem by mě zajímalo,zda by Mesrin podobně uspěl v dnešní době.Přece jen,na to za jakého mafiána se považoval nadělal celkem dost bot a některé jeho akce byly hodně amaterský (což ovšem platí i o policii,která se občas taky chová celkem "debilně").Holt jiná doba...85% ()

Sandstorm 

všechny recenze uživatele

I když bylo neúprosně dáno jak to skončí, fandil jsem Mesrinovi až do konce, to je jasný! Film se sám snaží v divákovi probudit rebelující až anarchistické vcítění, což se mu daří velmi dobře. Epilog se mi líbil více, než jednička, má toho více co říci, působí konzistentněji a nenechá člověka chladným. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Nie som si istý či sa jedná o gangsterku. Skôr by som francúzskeho Verejného nepriateľa zaškatuľkoval ako lúpežnícky film (tzv. robbery movie - neustály kolotoč lúpenia bánk, útekov z väzenia, vydieranie, výkupné...). Najlepšie však funguje ako biografická dráma mapujúca gangstra "na voľnej nohe", ktorý strieda spoločníčky a komplicov ako na bežiacom páse. Pre Vincenta Cassela možno životná rola - sadla mu ako uliata. 9/10 ()

ad 

všechny recenze uživatele

Oba filmy za sebou jsou fascinujícím zážitkem, každý zvlášť potom funguje o poznání méně...Mmch, Cassel je geniální !!! ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

830. hodnocený film: Nějak jsem neměl chuť se na tenhle snímek kouknout, ale jak tak na to koukám, tak vidím, že jsem udělal náramně dobře, když jsem si to romyslel. Snímek na mě působí opravdu hodně dobově a musím říct, že je to ta opravdová gangsterka, jak se sluší a patří. Tak například jsem si neodpustil ve své hlavince porovnat Veřejného nepřítele s Veřejnými nepříteli (Depp) a musím říct, že tohle byl skutečnej odvaz. Žádnej průser, jako v předchozím případě. Skvělé akce, dokonalej herec, vynikající dobové prvky, skvělé finty a ten krvelačnej závěr? Opravdová libůstka. Compadre a Martine, jestli jste tohle ještě neviděli, tak se na to urychleně koukněte. Podle mě, budete hodně mile překvapeni a budete zírat, co je to za masakr. Ještě jsem zvědavej na druhej díl. 5* musím dát, protože tohle byl film, kterej nezklamal po žádní stránce. 5* ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Tam, kde se jednička začala vléct, se dvojka vleče celou dobu. Kdyby pan Richet udělal z těch 240 minut stopáže dejme tomu 150, tak to mohla být docela paráda. Takhle jsem se už hodně nudil a celý film mi přišel hodně natažený. Škoda, protože ten příběh byl sám o sobě celkem zajímavý. 50% ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama