Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Väčšia skupinka mladých ľudí sa vydáva kempovať do hôr na miesto, kde sa len prednedávnom stratil mladý pár. Všetci to považujú za veľkú zábavu, až kým nezistia, že dvaja z ich partie zmizli a vysvitne, že boli zabití neznámym vrahom. Je ním Eggar, vodič autobusu, ktorý ich tam doviezol a teraz ho nevedia nájsť? Alebo je to muž, ktorý žije blízko ich táboriska v páchnucom dome? Podarí sa preživším premôcť a zabiť ich prenasledovateľa, alebo sa zaradia na zoznam tých, ktorí v týchto horách prišli o život? (Astaroth12)

(více)

Recenze (30)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mne vyloženě dostalo! Ono se řekne "lesní slasher" ... Jenže on to slasher ani tak moc není. Tohle je spíše takový ten lesní "survival horror", něco ve stylu špičkového Rituals (1977), ale o level horší, ... Film začíná jako klasický slasher a nebyl mi tím pádem hned od začátku sympatický. Parta mladých teenagerů se vydává kempovat do hlubokých lesů. Dělá si ze sebe furt srandu, straší se, dělá bordel, vříská a podobně ... klasika ... Jenže brzy se něco stane a pak už film jede na naprosto jiných "obrátkách" a ze slasheru se stane hutný, pomalu vyprávěný, tíživý a nepříjemný horror ... Proběhne pár vražd, jsou nalezeny divné věci, které by v lese neměli co dělat, nějaká ta chata, která nebude úplně opuštěná a začne teror. Film má skutečně příznačný název, protože se jedná spíše o teror na vyděšené hrdiny filmu a diváka. Úžasné prostředí hlubokého lesa, divoké řeky, do toho pár nechutností a někdo, kdo se snaží partu hrdinů fyzicky zlikvidovat, ale před tím ještě psychicky totálně zničit ... Opravdu výborný horror, nechápu, proč takové kousky vždy někam zapadly a tak těžko se dnes hledají ... Upozorňuji, že jsem viděl uncut verzi, nevím, co nebylo v "cut", ale film je docela na 80. léta odvážný a to se také cení... Hlavním tahounem filmu je atmosféra, ta člověka prostě musí dostat. Navíc mi film připadal jako nějaký dávný předchůdce Wrong Turn (2003) a podobných filmů ... ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Ak si to mám porovnať s tými ostatnými lesnými filmíkmi, Deliverance bol jednoznačne lepší po všetkých stránkach, o tom niet pochýb. Rituals sa mi páčil taktiež viac. Mal podľa môjho názoru o niečo lepšiu atmosféru a veľkou výhodou je, že tam hralo menej postáv a behom chvíľky som si k nim vytvoril nejaký vzťah. Tuto to veľmi nefungovalo, postavy boli nevýrazné a nemal som komu držať palce (presnejšie mi to bolo úplne jedno, či niekto z nich prežije). Navyše mi strašne vadila tá tma, to je ďalšou veľkou nevýhodou. Na druhej strane sa mi film zdá o niečo lepší ako Just Before Dawn, lebo na ten som dosť rýchlo zabudol (pamätám si z neho len úvodnú pasáž v kostole). Takže je to fajn, ale žeby sa jednalo o nejakú pecku, to taktiež nie. Deliverance - 100%, Rituals - 80%, The Final Terror - 60%, Just Before Dawn - 50%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

V roku 1983 sa na svet predral The Final Terror. V tých dobách boli v móde lesné krváky šmrncnuté hixploitationom aj slasherom (Just Before Dawn/1981, Vyslobodenie/1972, Južanská pohostinnosť/1981, Trapped/1982, Piatok 13/1980). The Final Terror ako jeden zo svojich prvých filmov nakrútil Andrew Davis, bývalý kameraman a neskorší zručný režisér (Nico, Prepadnutie v Pacifiku, Utečenec, Dokonalá vražda). Mimochodom, jeho snímkou sa o X desaťročí neskôr inšpiroval iný lesný hororový survival a to Primal Rage, ktorého tvorcovia The Final Terror jemne vykradli skvelým nápadom, kedy sa nič netušiace postavy pohybujú po scéne a po ich tesnom odchode nasleduje detailný záber na dovtedy sa nezaujímavo javiacu súčasť lesa, ktorá sa náhle pohne a my zistíme, že celý čas v skutočnosti šlo o zamaskovaného zabijaka. Na nejaký neprávom zabudnutý klenot by som The Final Terror ale rozhodne nevidel, ale inak fajn, solídna a zručne nakrútená záležitosť s dobrou hororovou atmosférou, vydareným zlom a peknými americkými hlbokými lesmi, kam nikto nechodí. Scenár napísal Ronald Shusett, jeden zo scenáristov Votrelca, ale zrovna dvakrát sa nevytiahol + plno podpriemerných, nezaujímavých, miestami až nesympatických a otravných postáv (v podobných filmoch radi začínajú budúce hviezdy, ale toto je výnimka, zahliadnuť môžete max. Joea Pantoliana a Daryl Hannah, inak samé s odstupom rokov neznáme tváre). ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

To je ono! Temný lesní survival horror, přesně to já můžu! Docela početná skupina mladých lidí jede tábořit do hlubokých lesů, kde ji samozřejmě čeká větší dobrodružství, než vůbec doufali. Někdo, nebo něco, je totiž začne pomalu terorizovat, a když objeví první mrtvolu ze svojí party, zjišťují, že budou muset bojovat o holé životy... Jeden z neprávem zapomenutých klenotů, který by vám neměl uniknout. Zaprvé: na filmu dělalo dost známých lidí. Režisér Andrew Davis se proslavil hlavně Uprchlíkem, a mezi herci najdete mladou Daryl Hannah a Joe Pantoliana. Zadruhé: největším esem filmu je tíživá atmosféra nepropustného lesa, kde se něco zlého ukrývá. Škoda, že noční scény jsou až moc tmavé a tudíž nepřehledné, ale velkou zásluhu na tom má i špatná kvalita filmu, která připomíná dvacet let starou, ohranou videopásku. Přesto nemůžu níže jak za 80 procent. Jo a nejlepší byl konec, kde zbytek přeživších postaví obrovskou past jako z Predátora :) ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý survival horor a příjemné překvapení. Jak píše Flipnic, stylem trochu podobný vynikajícím Rituals. Znalce Twisted Sister jistě potěší menší role Marka Metcalfa. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Solídna vec. Neprišlo mi to z pohľadu správania postáv nejak mimoriadne drbnuté, čoho som sa teda obával najviac. Ako dostatočne záživný lesný survivor v pohode akceptovateľná záležitosť. Len treba byť skromnejší :) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Obstojný, leč v důsledku jen průměrný lesní slasher, který nejvíce sází na divokou přírodu - prales je vskutku úchvatný. Výletní omladina se chová klasicky, jak si žánr žádá. Vtípky, vzájemné strašení a nakonec útěk. Lovec a kořist. Film má příjemná atmosférická místa, ale celkově se dalo z látky vyždímat více. Mlaďoši nejsou dostatečně vystrašení ani zoufalí, ač o mrtvolky není nouze, tak šťavnaté gore se příliš nekoná, a i když se finále jeví jako nejlepší, při zpětném pohledu je rovněž zklamáním. Nejhezčími momenty je tak zmiňovaná příroda, šití Daryl a psí hlava ve skříni. Čekal jsem, že: nikdo to tu nepřežije... ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je docela dobrej kousek. Lesní vyvražďovačka, ale né taková ta klasická. Spíš než o vraždy jde o pomalý deptání všech výletníků. Né že by tu vraždy nebyly, ale jsou jakoby na druhé koleji, takže tím odpadá veškěrý gore. Ale tenhle film si docela dobře vystačí i bez brutálních vražd. Film mě bavil do té doby dokud hlavní killer(ka) naháněl(a) a terorizoval(a) skupinku výletníků, ale jakmile se to otočilo. Šlo to do kopru. Přeživší si pomalujou ksichty a jdou na výpravu pomsty. To už mi moc nevonělo, páč to zavánělo komedií. Navíc konec byl takovej ošulenej a na můj vkus taky moc rychlej. Takže jak říkám. Nenudil jsem se ale ke konci to mělo tendenci zabředávat do komedie. Zlatej dobrej průměr. Viděna ( uncut ) verze, která je o 2min 26s delší než verze uváděná na čsfd. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Celkem vydařený slasher, naháněčka v lese. S parádním záporákem. Co bych nejdříve vytknul je některý chování postav, a hlavně přespříliš zdlouhavá první půlhodina která se mi zdála zbytečně roztahaná. Ale na druhou stranu kdyby nebyla tak by vrah neměl tolik prostoru. Vrah v podání člověka zahaleného nějakým pláštěm mi byl sympatický. Jen ten konec za moc nestál. Davis udělal celkem kvalitní podívanou která má parádní naháněčky a skvělou atmosféru která se dala krájet. Jen škoda že to jsem se prostě těšil víc. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavé hlavně prostředí lesy chatrče můžu ale trošku to popostrčit a vyždímat toho mnohem víc a rozhodně by to šlo nevadí příště. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Snímok ponúkajúci pomerne známy námet a v ňom niekoľko známych tvárí. Plynie presne v tej štandardnej intenzite akú od takéhoto žánrového filmu očakávame. Nič obdivuhodné, ale rozhodne sa nekoná ani žiadna katastrofa. Proste remeselne výborne spracovaný, s výbornou kamerou, ktorá sa potuluje po nádherných, ale zároveň pochmúrnych lokáciách. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Veľký počet táborníkov aj žánrové postupy v úvode filmu, ktoré nasvedčujú tomu, že pôjde o slasher, dávajú falošný prísľub je budeme svedkami vysokého bodycountu v nádhernom horskom prostredí. Opak je pravdou, vo filme sa dlho neumiera, žánrovo sa posunie niekam inam, a nakoniec je plno preživších. Final terror dosť lavíruje nielen medzi hororvými subžánrami, ale aj medzi svetlom a tmou, často strieda statické zábery do prírody s pohmúrnymi pohľadmi do tmy, teda na miesta, kde je tma ako v rohu, na ktorých sa na nešťastie (pre diváka) začne diať niečo dramatické alebo brutálne. Režisér obsadil množstvo typovo rôznych hercom, ktoré sa ani nemuseli vyhraňovať, aby som ich rozdielnosť vnímal, skrátka evokovali dojem letných stanovačiek pri táborovom ohni. Zlo, ktoré v lesom na nich číhalo bolo málo konkrétne, zato filmu dodalo atmosferický nádych. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tento film sa nevyhol klišovým situáciám a aj postavy sa chovali nezmyselne.Les,noc a partia znepokojených mladých ľudí a neľútostný vrah to vo viacerých prípadoch vie vyvolať silnú atmosféru ale v tomto prípade to ale nevyšlo.Lebo to najhlavnejšie čo takýto film musí mať ale tento to nemal a to bolo velmi malo vrážd a jedine dve boli dobre vidieť ale ostatné boli mimo zaber a tak je tu veľký priestor pre nudu a nezáživnosť.Priemer v lesných slasheroch. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

V konečném důsledku se tak jedná o poměrně dobrý film, kterému jeho horší vizuální stránka nakonec vlastně pomáhá, protože dokresluje onu tíživou atmosféru, kterou prožívají jednotliví protagonisté. To, že se zde objevuje Darryl Hannah, je spíš jen takovým menším bonusem, než skutečným plusem. Aby se film stal klasikou hororu, na to ale úplně nemá, protože jednoduše zas tak zásadně nevyniká. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci, tak trochu neprávom opomíjaný survival/ slasher. Príjemne civilné herectvo postáv, ľahko načrtnutý príbeh, skvelo davkovaný a postava matky tajomná a hrozivá ako sám rozľahlý les. Kills sú tak akurát, skôr hrajú na tú survival strunu, záver výborný. Hviezdička naviac za nedocenenosť. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Ani nie tak horror,skôr film ako Rituals,Deliverance alebo Just Before Dawn.Ale nie až taký dobrý,niečo mu k tomu chýba.Nie žeby to bol zlý film,to nie.Ale väčšina filmu sa odohráva v noci,dosť ťažko sa potom sleduje,stále niečo uniká.Lesy sú krásne,divoké,ale aj dosť desivé a nebezpečné.Nálada filmu je dosť napätá a strašidelná.Niečo temné a zlé číha v týchto lesoch.A zabíja to.Najlepšia scéna je nočný útok na autobus,alebo záver filmu,keď chlapci a dievčatá nastavia pascu.Škoda je len tej veľkej tmy. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ono je The Final Terror uz lacnejsou variaciou kultoveho Vysvobozeni Johna Boormana, ale ako slasher sa to stale da dobre pozerat. Strasidelna atmosfera na urovni, najma teda temny les, rezia Andrew Davisa je na urovni a hra tu napriklad mlada krasna Daryl Hannah. Uz len preto sa to oplati mat a obcas pozriet. Ovsem, Deliverance je stale neprekonatelny kult, a nan ani tento film nema. 69 % ()

humanbeing 

všechny recenze uživatele

Ačkoli má Final Terror velmi plochý děj hodný standardního slasher filmu, jako slasher funguje jen velmi málo. Vraždy nejsou ani trochu zajímavé a jejich četnost je na můj vkus velmi neuspokojivá. Zase takovou roli by to nehrálo, kdyby tu alespoň bylo přítomno nějaké to napětí - nebo třeba jen iluze, že to táborníci můžou od vražedkyně schytat kdykoliv, kdy se někdo z nich přiblíží k podezřelému křovisku. Název Final Terror má snímek zřejmě proto, že divák čeká tak dlouho na něco zajímavého, až se po bolestivých osmdesáti minutách dostaví finální scéna (a onen "finální terror"). Jako odměnu za čekání se divákovi dostane poměrně vtipného (ale ne moc dlouhého) závěru konfrontace táborníků s vraždícím monstrem. Ale že by to stálo za tu více než hodinu nudy? Ani náhodou. Raději se znova podívejte na nějaký díl z Pátků třináctého. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Pěkně nasnímané prostředí lesů a sjížděné řeky stačí zakrýt esenciální jednoduchost zápletky (prostě nějaký silný + rychlý + jasnovidecký + neviditelný zmrd z plezíru morduje náhodné kempaře, co se mu zatoulali do revíru), už nikoli však hloupost partičky rozhádaných, vyšilujících mlaďasů na výletě do přírody. Krve málo a nahoty nula, takže i přes celkem působivé zúčtování nuda. ()

Reklama

Reklama