Reklama

Reklama

Vo veľkomeste zavládne panika, chaos a zúfalstvo. Bez zjavných príčin začnú totiž obyvatelia slepnúť. Vláda okamžite zasiahne všetkých "infikovaných" izoluje v opustenom komplexe bývalej psychiatrickej liečebne s nevyhovujúcimi podmienkami. Slepých pribúda a vznikajú getá, ktorú však už čoskoro preplnené. Samozrejme, že zúfalú situáciu slepcov využívajú kriminálne živly, ktoré ich okrádajú aj o úbohé prídely jedla. Manželka lekára, ktorý oslepol ako jeden z prvých, má veľkú výhodu v tom, že hoci je izolovaná s ostatnými, vidí. Rozhodne sa to však zatajiť a spolu so siedmimi neznámymi vytvorí akúsi rodinu, ktorá sa pokúsi utiecť. Ale ako sa však bezbranná skupina ubráni pred pouličnými gangmi ťažkých kriminálnikov, ktorí už len završujú skazu ľudstva? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (316)

POMO 

všechny recenze uživatele

Zopár vydarených psychologicky vypätých scén a pôsobivá postapokalyptická výprava v poslednej tretine, versus ukážkovo idiotské chovanie postáv, ktoré pochovalo veškerý potenciál zaujímavej látky. Film tak veľmi nechce robiť z hlavnej postavy „hollywoodskú hrdinku“, až robí z diváka idiota. Mám na mysli udalosti v karanténe, ku ktorým za daných okolností nemuselo vůbec dochádzať. I koncept karantény v počiatku epidémie bol nereálny a nedôveryhodný. Aby skupinku ľudí, ktorí z nevysvetliteľných dôvodov stratili zrak, štát z obavy izoloval takto asociálnym spôsobom, ako nežiadúce zombie, a strieľal na nich zo sapomalov, keď sa na meter vyradia z davu, kráčajúc koridorom, obklopení päťmetrovými betónovými múrmi?? A bizardný, miestami absolútne nevhodný soundtrack (úchylne komická hudba v scénach, kedy má mraziť) tomu určite nepridal na kredite. Som ďaleko viac pocitový divák než hladač logických nezmyslov dier v pravdepodobnosti, ale toto bolo príliš. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Další z řady postapokalyptických filmů o zkáze lidstva. Tentokrát však hlavní roli nehraje útok mimozemšťanů ani horda krvežíznivých zombie, nýbrž lidská slepota. Absence zraku pro člověka představuje jednu z největších nočních můr. Pokud se to navíc stane náhle široké populaci obyvatel dospělých jedinců, kteří nemají možnost se přizpůsobit svými ostatními smysly, zavládne tak panika a chaos. Jako vždy, vláda udělá patřičná opatření a všechny izoluje, respektive pozavírá je jako vězně na vyhrazená místa, předhodí jim trochu toho nezbytného jídla k přežití a o zbytek se starejte sami. Vývoj je nevyhnutelný a opět se projeví temné stránky lidského druhu a o to tu i asi jde, nejevě je potřeba zažít tmu než spatříte světlo. Dále bych chtěl už jen říct, že se z Julianne Moore stane Matka Tereza svých nebohých oveček, ale proč zrovna ona, to se opravdu ve filmu nedozvíme. Hodná je vlastně i na své nepřátele a změnit se to rozhodne až po nedobrovolných sexuálních orgiích. Ano, možná že již delší dobu trochu spoiluji, ale připadá vám snad normální starat se o své spolutrpící, nechat sebe i je prožívat muka a zasáhnout až když je dílo zkázy dokonáno? A po tom všem se ještě jako hrdina, který se všemocně postavil zlu, procházet mezi kulkami a hláškovat "You missed!" Mně tedy rozhodně ne. Nebyla tam žádná hybná páka, která by najednou podnítila změnu názoru nebo odhodlání a navíc když máte značnou výhodu nad ostatními a teď nechci podceňovat slepé lidi, kteří mají díky dlouholeté nevidomosti vyvinuté své ostatní smysly na vyšší úrovni, ale tohle je prostě nesmyl. Jeden vymatlanej rádoby vůdce s pistolkou by nad Julianne Moore prostě neměl šanci a to taky nakonec dokázala, leč z nepochopitelných důvodů až s křížkem po funuse. To odzbrojení mohlo proběhnout již dávno, nemuselo to dojít tak daleko a i pomstě by se hlavní představitelka vyhnula, kdyby tu zbraň prostě jen sebrala. Abych se taky zmínil o vizuální stránce, kamera je sice slušná, ale na můj vkus je to místy až příliš přesvětlené nebo naopak zahalené do světa stínů. Fernando Meirelles mě zatím svými filmy více než potěšil, ale tento jeho další počin či spíše paskvil? vnímám obdobně jako Shyamalanův The Happening, který dopadl ještě o poznání hůře. (6/10) ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Inteligentní a myšlenkově bohatý scénář se v Meirellesových rukou stal strhujícím a velice silným psychologickým dramatem, kterým bude spousta diváků nadšena. A možná stejná spousta lidí bude neschopna přemýšlet nad jemně naťuknutými motivy, jejichž rozvedení už v samotném filmu není (to by musel trvat mnohem déle). Ty potom odkazuji do třetího oddělení, kde by jim mohlo být dobře... Pro mě osobně je Blindness mnohem zajímavějším filmem, než celé slavné Město Bohů. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $3,351,751Tržby Celosvetovo $19,844,979║ No tak toto bol riadny kopanec, ktorý sa chcel hrať na veľké umenie a popri tom to bolo vrcholová tupá béčková zlátanina. Ďalší klasický prípad, keď vychválený režisér ukazuje v ďalších projektoch svoj skutočný talent, takže pre mňa žiadne prekvapenie aj keď som až taký príbehovo vákuový nudný priestrel nečakal. _Nepozerateľné!_ /15%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jestli něco z duše nesnáším, tak tyhle duté "shyamalanovské" mysteriózní taky-artové skoro alegorie, které jsou v jádru postavené a) na stupidní psychologii b) vypjatém režijním stylu, který možná chvíli opíjí expresivitou, ale pak už jen ubíjí nekoncepčními změnami perspektiv a filtrů c) na pozérském zvýrazňování přesahu k obecně metafyzickým kategoriím. Dokud se to tvářilo jako (chatrný) psychologický thriller, byl jsem to ochotný akceptovat, jakmile to přešlo do "spiritutálního" módu, změnilo se to v odpudivém pozérství bez obsahu. Společnost v chaosu? Nikoli, filmová řeč v křeči. Místo úlevy a návalu lidského tepla jsem posledních dvacet minut cítil naléhavé nutkání ty zhulené slepecké zombíky (protože postavy to nejsou) vidět umírat. Ve skutečnosti je Slepota stejně banální (ne-li banálnější) jako hollywoodské katastrofické filmy, v nichž se rodina sjednotí díky katastrofě. Tam se tím člověk aspoň baví. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Bojíte se slepoty? Kdo ne? Fernando Meirelles vystihuje náladu a atmosféru "slepého světa" dokonale. Přestože má Blindness všechny chyby, které provázejí adaptace románů, jako částečná nevysvětlenost "co, jak, proč" a trochu náhlý a nevysvětlený konec, jde o krásný a chvílemi děsivý snímek, který vystihuje lidstvo jako takové. Je jedno zda vidíte nebo ne, skutečná ne/lidskost se ve vás stejně probudí. Meirellesovi se podařilo sehnat skvělé herce, na kterých mohl začít stavět svou skvělou atmosféru plnou vizuálních "slepé" vizuální stránky. Julianne Moore, Mark Ruffalo, Alice Braga (ano, její fanouškové si opět přijdou na její krásné tělo:)), Danny Glover(skvěle zahraná role) a třeba G.G. Bernale, kterého tentokrát asi ženy nebudou tolik milovat, jako by zvykem. Možná někoho zaskočí směr, kterým se film ubírá, který přes uzavření slepých do karantény přesune k budování "slepého světa", z jehož hlubin se pomalu, ale jistě vynoří všechny možné zrůdnosti, které však opět režisér dokáže podávat velmi reálně a přirozeně. Dát 5* je možná přeceňovaní, hodně lidem tento film nesedne a budou se od prvních minut, kdy začnou lidé slepnout, nudit. Pro ty ostatní však Meirelles přichystal ochutnávku světa, kterého se lze bát, ale také se od něj dá učit a když pochopíte alegorii slepého světa, jak ho pravděpodobně zamýšlí autor filmu i knihy, uvidíte svět jinýma očima. Zpět k otázce ze začátku komentáře. Bojíte se slepoty? A jste si jistí, že opravdu vidíte? ()

Renton

všechny recenze uživatele

Scénář: Don McKellar .. Když někdo opravdu nevidí, ani čtyři oči mu k tomu nepomohou. ___ Nepříjemný film. Obsahově i zpracováním mnohem nepříjemnější než v jádru velice podobná Mlha. Tu Blindness v mnohém převyšuje, vynechává degenerující nábožensko-fanatický podtext, ale nese si i část podobných neduhů, co se logiky chování (resp. mého pohledu na chování) některých postav / byrokratických úřadů týče. ___ V průběhu tak rozkolísané, že se neodvažuji zařadit na určitý stupeň nabízené škály hodnocení. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Pocas 110 minut tejto uzasnej psychologickej dramy, som prezivala vsetky druhy emocii. Cez strach, vzrusenie, zhnusenie, nadej i beznadej, smutok, radost, hnev, ale hlavne pocit bezmocnosti, ktory som prezivala s postavami. Tento film ma dostal totalne na dno mojich psychickych sil a rozhodne som sa zamyslela nad tym, co znamena ludska sudrznost, ochota pomoct a obetovat sa, ale najma, ako si treba vazit to, co mame...Nadhera. Tlieskam. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Jsem slepý!“… ,,Nikdo jen tak neoslepne!“…. Divnej film, kterýmu ovšem nemůžu upřít zvláštní zajímavost! Dokument o člověku, který oslepl? Den trifidů? Sociologickej průzkum, kterej má zdůraznit stupiditu lidstva? Tolik emocí plynoucích z nelogickýho chování nepamatuju! Nebo jsem divnej? Karanténa, humus, slepecký ghetto, které začíná žít zákonem silnějšího a šeredně mne vytáčí! Třeba to byl záměr, protože nic jinýho zde nevidím. ŠÍŘÍ PANIKA SLEPOTU ČI SLEPOTA PANIKU? Kdo neviděl nepochopí! A kdo viděl, nechápe! Zajímavý obsazení ve filmu, kterej mi nějak nejde podrobněji hodnotit. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Bože, to byla zase hovadina! Některé filmové scény mne doslova vytáčely. Jako ta, když hlavní hrdinka jako jediná viděla a přesto si jde s ostatními ženami zasouložit. Přitom, je mohla odrovnat všechny a to levou zadní. Takže mi to připadalo spíše, jako když si šly nadržené ženské užívat. Jo a mimochodem, proč jako jediná viděla tam vůbec není vysvětleno a dokonce to ani nikoho nepřekvapovalo. Trapný film a ještě trapnější herecké obsazení..... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ty nevysvětlitelné důvody (viz obsah) jim vydrželi až do konce. Skutečně jsem nepochopila proč oslepli, proč byli umístěny pomalu v klecích, proč tam nebyli povolaní lidé, včetně lékařů a podobných otázek bych měla spoustu. Jsem na tom podobně jako uživatel misterz. Ještě, že tam byla Julianne a Mark, kvůli kterému jsem Slepotu chtěla vidět. Možná mu dám ještě jednu šanci a budu hledat v zákoutích, které mi zřejmě unikly, myšlenky, které chtěl Fernando tímto způsobem předložit......... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Námět solidní a rozhodně zajímavej, ale zpracovaní kreténský a některý scény úplně stupidní, občas sem to chování prostě nechápal, stejnětak zakončení je prostě takový, že film už nemá kam jít, tak se to prostě rozlouskne bez vysvětlení a hotovo, je mi jasný, že tady nešlo o vlastní podstatu toho slepnutí lidstva, ale o to následný chování lidí, ale přece jen závěr byl dost uhozenej. Nicméně pochvalu si rozhodně zaslouží Julianne Moore a tady extrémní zmrd Gael García Bernal, jinak co se týká dalších známých herců jako Danny Glover nebo Mark Ruffalo, tak by se film bez nich klíďo obešel a nic by se nestalo ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Působivé dílo ve své přímočarosti, relativní jednoduchosti a jisté povrchnosti. Film se divákovi snaží navodit pocity a vnímání postav jak na rovině vyprávění (omezené vědění postav - divák ví stejně jako postavy nebo jen o málo víc), tak na rovině stylu (stížená orientace diváka v prostoru, silně přeexponované záběry, filtry), přičemž se soustředí téměř výhradně na interakci mezi postavami/skupinami (v uzavřeném prostředí, kdy se vytváří jednoduchá společenství a "kastovní systém"), která se postupně zvrhává v boj o ukojení základních lidských potřeb a pudovost je jeho hlavním jmenovatelem. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sníval jsem dlouho o tom, aby někdo natočil animovaný film pro dospělé, který si bude hrát inteligentním způsobem s nějakým žánrem, a když jsem ho v podobě Ranga spatřil, byl jsem poměrně slušně zklamaný. Když jsem svého času viděl Smrtící epidemii, tak jsem si říkal, že tohle je typická hollywoodština, a jak by bylo fajn, kdyby to někdo zkusil udělat realističtějším způsobem jako kruté psychologické drama. Tak jsem se v podobě Bílé tmy dočkal a byl jsem za své sny náležitě vytrestaný, protože sice schvaluju filmové směřování Slepoty, jenže její výsledná podoba je bohužel rozpačitá. Film je scénáristicky roztěkaný, v zásadě chce být něčím, jako jsou Potomci lidí, jenže k tomu schází především bravurní Cuaronova režie. Meirelles si sice dává záležet při vykreslení města zasaženého apokalypsou, jenže atmosféra stejně nějak chybí, a ten film může být považován za přímo unikátní příklad toho, jak se nemá pracovat s postavami. Uvažoval jsem o třetí hvězdičce, ale ta by v tomto případě byla jen za snahu a námět. Celkový dojem: 45 %. Je škoda, když už někdo takový film natočí, že to dopadne tak neslaně nemastně. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem hollywoodský (post)katastrofický blockbuster a la JÁ, LEGENDA nebo STALO SE a dostal jsem scenáristicky i režijně rozbředlou a vizuálně odpudivou nezávislárnu, půjčující si, ale zdaleka nevytěžující nápad s epidemií globální slepoty ze DNE TRIFIDů. Mám rád příběhy o tom, jací jsou lidé svině, ale tady mě to rychle unavilo s výjimkou momentu SPOJLER, kdy se Julianne Moore nechá znásilnit, ačkoli by tomu (a nejen u sebe) mohla snadno zabránit. V tu chvíli vyvrcholí a konečně vezme za své její do nebe volající pasivita ke zlu, jako by potřebovala protivníkem maximálně ponížit, aby si dodala síly k protiakci a film aspoň mě navodil pocit nesnesitelné marnosti, kvůli kterému si ho budu pamatovat. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Odhodlám-li se ke srovnání s Darabontovou Mlhou, fanatičtí vyznavači ve spojení se sci-fi příšerkami zcela vítězí. Meireless sice předkládá solidní rozjezd, ale zhruba v polovině upadá do letargického průměru a nechá film skončit o půl hodiny déle než by bylo záhodno. Zajímavá sonda do temných lidských zákoutí, leč víceméně nedotažená. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Prohřešky proti logice se Blindness upřít nedají, ale přirovnávat ji k plytkému The Happening? Pro mě je Blindness nástupcem Potomků lidí, tj. obsahuje podobné elementy, jaké jsem obdivoval na Cuarónově opusu - někdo ocení perfektní sci-fi vizi, další neméně zdařilou studii chování lidí v uzavřeném prostoru, Blindness může rovněž fungovat jako vděčný předmět nejrůznějších analýz, jako bonus pak pokládá otázku, zda opravdu vidíme, jen když jsme slepí. A to vůbec není málo. 90% ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Nápad vyníkající, teda román podle kterého se to natočilo. Jenže ten film... je divný. Zápletka je jednoduchá a volba hlavní představitelky Julianne Moore výborná. Už měla s podobnou rolí co dočinění. Jenže tempo filmu strašně kolísalo a dostávalo mě do "slepých" pasáží. Vykreslení karantény se mi líbilo a král třetí v podání Gael García Bernala bylo perfektní. Sice se zdá, že se snažím film chválit, ale není tomu tak. Jen odkazuji na to nejlepší co ve filmu bylo. Protože kdybych říkal ty špatné věci, tak to bude na dlouho. Do rolí postav jsem se nedokázal nějak vžít. Přestože tam byla široká škála charakterů. Ale filmem je těžké vyjádřit emoce slepých. Možná tomu měli pomocí bílé přechody, ale přeci jen... Nemůžu si pomoc. Prostě dvě hvězdičky a basta :) ()

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zachraňte agenta Ryana!

Zachraňte agenta Ryana!

29.01.2008

Tak zní nařízení studia Paramount, které se rozhodlo vzkřísit sérii špionážních thrillerů inspirovaných bestsellery Toma Clancyho. Není se čemu divit. Agent Jack Ryan se dočkal solidního komerčního… (více)

Reklama

Reklama