Reklama

Reklama

Adaptace jednoho z nejslavnějších románů klasika světové literatury dvacátého století. Florentino Ariza (Javier Bardem) se jako mladík zamiluje do nádherné Ferminy (Giovanna Mezzogiorno). Ta ovšem jeho lásku odmítne a její otec ji vzápětí donutí vzít si váženého lékaře Urbina (Benjamin Bratt). S tím se ovšem Florentino nesmíří a stále se o Ferminu pokouší. Zatímco Ariza je romantický snílek, který z nešťastné lásky padá do náručí celkem 622 jiných žen. Urbino reprezentuje řád a pokrok. Je systematický, cynický a jeho největším cílem je zbavit obyvatele Venezuely devastujících epidemií cholery. Fermina si záhy uvědomí, že její manželství jí sice zaručuje bezstarostný život, ale touhu po lásce nezasytí. Když se jednapadesát let poté, co jí Florentino poprvé vyznal lásku, konečně znovu setkávají, Urbino je již po smrti. A oni tak stojí před finálním rozhodnutím, jestli svůj fatální vztah konečně naplní. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (136)

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Márquezovu knihu som zatiaľ nečítal, ale už teraz mi je jasné, že Newell sk*rvil všetko, čo sa dalo a výsledkom jeho práce je extrémne predražená celovečerná telenovela s príííšernými hereckými výkonmi všetkých zúčastnených (áno, aj oscarový a doteraz vždy perfektný Bardem je tu vyslovene na smiech), dialógmi, ktorých kvalita osciluje medzi mantinelmi "telenovela" a "nepodarené porno", a scenárom, ktorý namiesto pracovného stola producenta mal rovno putovať do skartovačky. Gýč, nepodarok, estetický zločin, fuj! 2 / 10. P.S.: Po prečítaní výbornej Márquezovej predlohy by som najradšej aj tú jednu hviezdičku strhol... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Bardem má tvar na podobnú úchylárnu a voyeuristický štýl. Romantická rovina totálne zabitá. Latinské krásky to nezachraňovali, film je zbyočne roztiahnutý a pomerne prázdny. Pointa lásky vzbudzuje skôr hnus ako potešenie. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Po tom, co jsem si tady přečetl komentáře a recenze hodnotící dvěma hvězdami a níže, čekal jsem opravdu filmovou verzi Esmeraldy. Kupodivu to ZAS AŽ TAK ŠPATNÉ nebylo. Ano, je to celé hrozně naivní a scénář nedomyšlený, ale na film se aspon díky slušné kameře pěkným barvám dobře kouká. Fermina nebyla žádná krasavice, ale Bardema mám rád. 2 a půl hvězdy. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Další pokus zadaptovat pro film mystickou hru se slovy spisovatele Gabriela Garcíi Marquéze. A opět pokus rozpačitý, neb kouzlo mystiky jen tak filmově zprostředkovat nejde. Když se vezmou Marquézovy knihy (ty, jimiž se proslavil, nikoliv sběr ne již tak povedených novel a delších povídek) z hlediska děje, jsou jím buď přeplácané (Sto roků samoty), nebo chudičké (Láska za časů cholery, Kronika předem ohlášené smrti). Pokud chce někdo adaptovat jeho dílo pro film, musí totiž zachovat to nejpodstatnější, co je knihám vlastní - mystickou atmosféru, kdy mrtví rozprávějí se živými, kdy lidská jatka dostanou poetický název a patří ke sledu různých světových příčin a náhod, kdy se hraje se slovy, významy a symbolikou. Tak trochu se to povedlo ve filmové adaptaci Kroniky ohlášené smrti z roku 1987, Francesco Rosi má totiž podobné smýšlení i vize. A proto je také nutné říci, že se tato nová adaptace Lásky za časů cholery nepovedla. Inscenačně je nudná, působí jako TV film, chybí tomu větší výprava, hra s barvou, charakteristikou místa apod. Chybí ono mystické podhoubí a v podstatě jde právě jen o ten převyprávěný děj. A ten je vskutku banální - jednu ženu milují dva muži a ten jeden je ochoten čekat na ženu i za práh stáří. Obávám se, že režisér Mike Newell to vzal jako nějakou bokovku tenhle film a herci Benjamin Bratt, Javier Bardem a Giovanna Mezzogiorno jako zkoušku masek, protože některé z nich, kdy mají představovat staříky a stařenku, jsou vyloženě směšné. Jako bonus zde najdeme jen fotogalerii (3:42) a nutno ještě podotknout, že zatímco v zahraničí má obraz formát 2,35:1, české vydání 1,85:1. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Pěkný, romantický, legendární příběh, ale neúměrně rozvleklý, rozplizlý a místy nudící stejně ukrutně jako knižní předloha. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Drze si tu dovolím tvrdit, že ti přítomní, kteří se tady ohánějí argumentem, že Newellova adaptace totálně zprznila Marquezovu předlohu, dotyčnou knížku ani nečetli. Podle mě film věrně předlohu následoval (i nějaký ten filmový magický realismus by se tu našel...). To, co se zdálo ve filmu kýčovité a trapné, působilo tak i v knize. Film se mi jako celek líbil, kriticky hodnotím přehnanou délku a výběr hlavní představitelky – krásou ani hereckým uměním rozhodně neoplývala. Chválím soundtrack, který si asi pořídím (kdo by se hodil pro film odehrávající se v Kolumbii podle klasiky kolumbijské literatury víc než Shakira?). ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Nemůžu říct, že bych Marquézovu předlohu přečetla jedním dechem, ale magično a osudovost na mě dýchaly z každé její stránky. Bohužel Marquéz souhlasil, aby se dané látky ujal brit, který se v poslední době potácí v tvůrčí krizi. Z filmu nejde cítit vůbec nic, leda tak odpor k Florentinu Arizovi a jeho avantýrám, protože žádná z jeho milenek nemá prostor ukázat se taková, jaká je.Casting se a/ nepovedl, b/ tuny makeupu příliš nenapomáhají realističnosti. Film z Kolumbijského prostředí v angličtině? Proč ne? Ale proč musí postavy užívat děsivý španělský přízvuk, psát v angličtině, přičemž některé místní nápisy jsou španělsky. Taková schizofrenie se jen tak nevidí. Naprosto se vytratila ohnivost předlohy a byla nahrazena unylostí. Především Fermina je nejen ošklivá, ale absolutně nijaká, nechápu, že by ji někdo dokázal milovat 53 let. Navrhuju remake, pod vedením někoho z mexické trojky Cuarón, Iňárritu, del Toro. Každý z nich by do tohoto filmu dal víc vášně a života, což by dokázal i režisér Esmeraldy, ale o tom už jiná. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

..Newell asi už fakt zabudol, čo je to práca s hercom..po odfláknutí HP4 predviedol, ako možno nechať hercov 140 minút premávať sa a tváriť sa neviditeľne pod vrstvami make-upu, ktorý by stačil ma komplet seriál Dallas..film tak trochu stavia na hlavu marquézovskú pointu, kedy z absurdného vyjde prirodzené..celý film je v konečnom dôsledku absurdný a patetický, ale akosi nesprávne a nudne a trápne.. hnacím motorom mala byť vášeň a láska a celé to malo byť pudové a povyšujúce pudy na vznešené city a tak dokola a nakoniec to bolo prázdne a duté, ale rozhodne nie pekné.. 3/10 //PSEMA: smutné je, že hudba nie je to najhoršie.. ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

Po tom co jsme si přečetl spoustu negativních komentářů zde, jsem se na filmu snažil najít co nejvíce pozitv, ale bohůžel, jednou zase musím dát za pravdu uživatelům csfd, ono je to do doopravdy mizerné. I když zde hraje spusta známých a dobrých herců jsou herecké výkonu všech velmi plytké, jako by ani sami nevěřili tomu, co hrají. Scénář tu velmi dobře vystihl POMO takže ho nebudu dál rozebírat... No o maskách a kostýmech ani nemluvě, ryze odfláklý film. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Osudová láska je jen jedna, i když je nenaplněná. Díru ve vašem srdci nezaplácne ani šestsetdvacetdva jiných, protože ti ostatní jsou jen slabou náplastí. Na osudovou lásku se nedá zapomenout. Javier Bardem má charisma na rozdávání a nikdy svou lásku nepřestal milovat. Měl stovky žen, ale stále nepřestal myslet na tu jedinou, která mu zlomila srdce. Život nezná hranic a je takovým, jaký si ho člověk udělá. Přirovnávat film k telenovelám nebudu, protože tady se pořád něco dělo, sice velmi pozvolna, ale dělo. U telenovel stačí nevidět pár dílů a nic vám neuteče. Tady by vám utekl celý příběh. Písně, které doplňovaly film, nazpívala Shakira. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale pokud je předloha tak uznávána - a já ji nečetl - jaksi se při zpracování ta velikost ztratila. Člověk z toho cítí ta témata, hlavně to téma lásky a co vlastně láska je, ale podáno je to tak nějak banálně, že to diváka nemá čím okouzlit. Snad jen tou přirozeností, jak jsou zde jednotlivé scény zobrazovány. Nemáte ale ani pocit silné lásky nebo vášně. Ve své lásce a emotivnosti je snímek vlastně celkem sterilní. Někdy by klasika měla zůstat klasikou v knižní podobě. ()

PAGE 

všechny recenze uživatele

Bohužel musím se přiklonit k většině, skvělá předloha plná vášní a temperamentu a naproti tomu film, který ve mě nezanechal nic. Prázdný popis lásky, jednoho muže, která došla naplnění po 53 letech, co Márquezova kniha vystihla výtečně tak to tento film absolutně nevyjádřil. Jen si vzpomeňte na Vyhoďme ho z kola ven, Kena Keseye a Formanův Přelet nad kukaččím hnízdem, alespoň tedy já si dodnes netroufnu tvrdit zdali je lepší román či film u tohoto filmu vím naprosto jistě, že kniha je nesrovnatelně lepší. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetla a jistě by se daly vytknout nedostatky filmu.Pokud je pominu, romanci pod nimi určitě najdu, protože život uštědří každému kopanec, ale láska k někomu, co nevyslyšená vydrží přes padesát let....a pro ty Bardemovy hnědé oči...... ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Tolik ošklivých komentářů na tento film, a přitom byla ta úžasná Márquezova kniha převedena do filmu dost zdařile. Četl jsem ji několikrát, některé dialogy byly přímo z knihy, takže jsem přesně věděl nebo tušil, co právě která postava řekne. Typy herců hodně odpovídaly mým představám při čtení, snad jen Ferminu jsem si ve stáří představoval poněkud fortelnější. Trapná romantika, telenovelovost? Kroutím jen hlavou, ale respektuji názory ostatních. Pro mě to byl film, který nijak neznehodnocuje literární předlohu, a snad proto, jak ji mám hodně pod kůží, jsem se dokázal dívat a prožívat, cítit to, co film nedokáže ukázat, ale co je přesně popsáno v knize. Spojením obou vzniká krásný zážitek. ()

kalap 

všechny recenze uživatele

Ježiš,Mária,Jozef všetkých troch musím spomenuť ved to vôbec nebolo až take odpadové ved ten chlapík čakaním na svoju lásku pretiahne asi 650 žien , čo si myslím, že je oveľa zdravšie a príjemnejšie ako by mal chodiť zhulený,alebo ožratý.A nakoniec sa v 70. rokoch dočká a pretiahne s láskou tu prvú pravú, jasné,že už tam nieje ta mladická iskrá skôr je to už len takové ocicmávání než poriadné milování, ale vždy lepšie niečo, ako vôbec nič.Ta plano som napísal ? Ja dávam tri hviezdičky aj kuštik , že to všetko zvládol bez viagry. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Tak tato adaptace skvělé a slavné knihy se opravdu, ale opravdu nepovedla. Magický realismus se zde vůbec nekonal, zůstal jen holý příběh, jež sám o sobe vyzněl jako totální pitomost. A nezachránil to ani Javier Bardem (dokonce bych řekla, ze ten to potopil už úplně). Též jsem marně čekala na jedinou větu, kterou si z textu pamatuji a dávám k dobrému celý život: "Můj synek v životě nezastonal, leda na choleru." A tu tam nedali. ()

HappySmile 

všechny recenze uživatele

Natočit film podle knihy, kde převažuje forma nad obsahem a příběh je tudíž až na druhém místě, je vždycky těžké a skoro nikdy z toho nevzejde žádná velká sláva, což bych rozhodně nedávala tak úplně za vinu režisérovi. Zfilmovat Marquézův magický realismus musel být opravdu oříšek, ale tohle bylo teda fakt moc... Ta stopáž filmu byla přímo nesnesitelná. Film byl nezáživný, nevynikal hereckými výkony, ani pěknými kostými, prostě na něm nabylo nic zajímavého a člověk se po půl hodině modlil, ať už to proboha skončí. Myslím, že film o lásce rozdělené osudem na 50 let, by se dal natočit lépe - ať už romantičtěji nebo dramatičtěji - a ještě by se vlezl tak maximálně do 90 minut a všichni by byli spokojení. ()

Martin741 odpad!

všechny recenze uživatele

Nudne, plane, dlhe umorne, len sa zvani o hovne, nema to dejovu liniu, film ma odporne kulisy a priserne dialogy a je to bez akcie a bez jedineho strhujucejsieho momentu - proste opat nieco pre vystudovane filmove teoretiky -elitary a miestne rozumbradicke entity : 5 % ()

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama