Reklama

Reklama

Adaptace jednoho z nejslavnějších románů klasika světové literatury dvacátého století. Florentino Ariza (Javier Bardem) se jako mladík zamiluje do nádherné Ferminy (Giovanna Mezzogiorno). Ta ovšem jeho lásku odmítne a její otec ji vzápětí donutí vzít si váženého lékaře Urbina (Benjamin Bratt). S tím se ovšem Florentino nesmíří a stále se o Ferminu pokouší. Zatímco Ariza je romantický snílek, který z nešťastné lásky padá do náručí celkem 622 jiných žen. Urbino reprezentuje řád a pokrok. Je systematický, cynický a jeho největším cílem je zbavit obyvatele Venezuely devastujících epidemií cholery. Fermina si záhy uvědomí, že její manželství jí sice zaručuje bezstarostný život, ale touhu po lásce nezasytí. Když se jednapadesát let poté, co jí Florentino poprvé vyznal lásku, konečně znovu setkávají, Urbino je již po smrti. A oni tak stojí před finálním rozhodnutím, jestli svůj fatální vztah konečně naplní. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (136)

Witta 

všechny recenze uživatele

Kniha je vyrazne lepsi, ve filmu mi moc nesedl casting, coz muze byt muj subjektivni problem, jelikoz jsem si postavy predstavoval jinak. Ale spis jsem nechapal promenu Florentina Arizi, ktereho z niceho nic po pul hodine filmu zacal hrat Javier Bardem. Ferminu Urbino oproti tomu hrala cely film tataz herecka. Dale pak otec Ferminy, ktereho hral John Leguizamo, vypadal, ze je maximalne o pet let starsi nez jeho dcera. No nevim, davam tri hvezdy, coz je spise oceneni kvalit knihy, nez filmu. ()

Merkin 

všechny recenze uživatele

Převést Marquéze na plátno je těžký oříšek a osobně si myslím, že třeba del Toro by to dokázal lépe. Newell totiž z magického realismu, kde se dokonale proplétají všechny možné roviny od politiky přes rodinné poměry a opravdový svět zároveň s tím snovým, udělal pouhopouhou honičku za probdělou nocí. Florentino Ariza si ještě celkem zachoval i svou romantickou tvář, nicméně ostatní postavy přes veškerý potenciál v sobě skrytý nakonec působily jako nedomrlé atrapy živých bytostí včas odstraněné, aby nepřekážely milencům v cestě. Nejhůře pak dopadl doktor Urbina, jehož úloha byla okleštěna na stejně směšnou jako pak působila i jeho smrt. O Fermině nemohu říct už vůbec nic, jelikož kromě posledních pěti minut buď mlčela, nebo nejednala sama za sebe. Nebýt půvabné přírody, slušné hudby (mimochodem cholera tady zas tak velkou roli nehrála) a pěkně podaných místních zvyků, hodnotila bych snímek ještě níže. ()

tterez 

všechny recenze uživatele

Telenovela hadr! Dlouhý a neskutečný blábol o utrpení, které přináší láska. Z čeho jsem ale vážně nemohla byly občasné hysterické výlevy, které herci předváděli. A jak na tenhle film mohl kývnout Javier, to nechápu.. ()

Svihadlo 

všechny recenze uživatele

Myslím že snad největší chybu, kterou jsem mohla udělat je to, že jsem se na ten film podívala dřív, než jsem stihla přečíst knihu. Jediný co mi z toho "zážitku" zůstalo je bolehlav. Nehodlám si tu stežovat na nějaké pochybné masky nebo nevim na co (pochybné to bylo celé). Řeknu jen jedinou věc. Komu se líbila ta kniha, tak ať si vystačí s bohatým literárním zážitkem. Ten filmový, ať si raději nechá ujít. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Bože, proč to bylo tak dlouhý? Abychom aspoň krapet poznali, jaké to bylo čekat 51 let na ženu svých snů? Bardem byl úžasně patetický, Giovanna hrála pěknou mrchu (asi proto po ní tolik toužil...), cholera tu byla v hlavní roli nevím proč, aby se film odlišil od jiných svého druhu? A co to potřebovalo místo toho? Pořádné nůžky. Ale pořádné! ()

Marina111 

všechny recenze uživatele

Čo ako ma to zlostí a štve, ja tomu "originál" magického realizmu neviem prísť na chuť. A pravdepodobnou príčinou bude zrejme Láska v čase cholery. Už knižná predloha mi poriadne nadvihla obočie, no tento film môj údiv znásobil ešte viac. V tom rozporuplnom slova zmysle. A naozaj si netrúfam povedať, či príčinou bude práve Márquezova predloha, alebo to, čo z nej Mike Newell "vyčaril". Každopádne, dva razy si rozmyslím, či som pripravená spoznať Sto rokov samoty ... ()

fredisek 

všechny recenze uživatele

Film neadaptoval knihu, ale adaptoval příběh. Ten sám o sobě dokonalý není, skvělý je styl, jakým García Márquez psal. Film je nudně neodvážný, zpracovává příběh, ale ne symboly, narážky, jednotlivé motivy. I Márquezův sarkasmus se tu vytrácí, natož pak jeho dramatičnost. Taková kniha, jako je Láska za časů cholery, by si zasloužila pořádné velkolepé zpracování. Víc západů slunce nad karibským pobřežím, víc krve, víc sexu, víc tmy v kontrastu s výraznými barvami. Předloha nabízí vodítek spoustu. Obsazení herců mě dost překvapilo, Juvenal Urbino tu vypadá jako sňatkový podvodník na jihoamerický způsob, proč?! Vždyť je to jeden z nejváženějších občanů. Proč mi přišlo, že většina herců neuměla hrát a proč mi přišlo, že maskér svojí práci pekelně odflákl? Motivace postav navíc ve filmu působí jako rozmary. Někde bylo potřeba na emocích ubrat, jinde zase přidat (a to o dost). Jedna z nejhorších adaptací, kterou jsem kdy viděl. ()

PetiteEdith 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se na první pohled nadějně vypadajícímu ztvárnění nepovedlo ani zdaleka přiblížit knižní předloze. Zamotané, nepřehledné a nudné. ()

Florfila 

všechny recenze uživatele

Tu kniha se mi líbila. Ten film se mi nelíbil. Ač mám ráda Javiera Bardema a jeho herecký výkony, tentokrát jsem jen kroutila hlavou... Vlastně to bylo celé postavené na halvu. Ani nedokážu říci, co přesně mě tak odpuzovalo, protože příběh byl stejný jako v knize a myslím, že se nijak neodchýlil. Ale vystupování hlavních postav, necelistvost snímku a celkový opar kýčovitosti.... No fuj... ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem nechápal, proč má zpracování tohoto Márquezova přenádherného románu o věčné lásce tak slabé hodnocení. Dávám tři lepší hvězdičky, přesto důvody, které tohle slabší hodnocení mám, jsou jiné než u řady kolegů. Jistě je velmi obtížné vměstnat do dvou hodin příběh trvající přes půl století, ale to podstatné z románu v něm bylo a dokonce i dialogy odpovídaly knize, kterou jsem před pár dny dočetl. Jen to bylo trochu rozplizlé a rozkouskované do řady epizod, které ne vždy na sebe navazovaly a těm, kteří knihu nečetli, to mohlo být obtížně spojitelné. Přesto to rozhodně nebyla nějaká věc režijně nebo scénáristicky blízká ubohoučkým latinskoamerickým telenovelám. Spíš to bylo ubohoučky hollywoodské, které bilo do očí ve chvílích, kdy kolumbijský muž píše text anglicky, vlastně americky. Marquezovy knihy by měli adaptovat hispánští autoři, kterým je i prostředí Jižní Ameriky bližší. Fermjína - Giovanna Mezzogiornová - byla krásná žena, akorát neodpovídala běžné vizáži Kolumbijek, Javier Bardem pro mě byl dost obtížně stravitelný. Trapné bylo, když si tito dva relativně mladí herci měli počínat jako stařečkové, maskérská práce nebyla rozhodně prvotřídní. Ale jo, jako připomenutí dějové osnovy románu docela ucházející. ()

vtelenie 

všechny recenze uživatele

35% - no, mohol to byt dobry film, keby to nereziroval Newell. Tomu filmu ( okrem masiek, ktore su skutocne priserne) po materialno-technickej stranke vlastne nic nechyba, ale napriek tomu je to tak strasne zle namiesane (co je jednoznacne chyba rezisera), ze sa pozeranie tohto filmu stava eskalujucim utrpenim. No a k hereckym vykonom len tolko, ze dobry reziser by Bardenovi (a spol.) nemohol dovolit zo seba urobit takeho zufalca. ()

jane1106 odpad!

všechny recenze uživatele

Tenhle Florentino Ariza v kreaci Javiera Bardema je snad jedním z nejslizčích, netrapnějších, nejmimóznějších hereckých výkonů, co jsem kdy měla tu smůlu spatřit. Nebo je ta postava v Marquézově románu taky tak patologická a nechutná? Místy to vypadalo, jako když si Bardem už ladil formu na Antona Chigurgha. Když už vobšourník, tak aspoň jako Casanova a ne s pohledem sériového vraha. Romantiky v sobě neměl teda vážně ani špetku. Malinu by zasloužil! O dalších neduhách tohoto shitu pomlčím, jednak musí být zřejmé snad každému alespoň trochu vkusnému divákovi a jednak už se zde o nich jistě rozepsali ostatní... Takže tak. ()

jasanka 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem sice nečetla, ale při sledování filmu jsem si neustále říkala, že tohle je přesně ten typ děje a atmosféry, který vynikne mnohem lépe v knize, než na filmovém plátně. Film se opravdu moc nevyvedl. ()

Rami 

všechny recenze uživatele

Tak to nakonec nebylo tak hrozné, jak je tu mnohdy psáno. Ti, kteří tvrdí, že to nemá vůbec nic společného s knihou, ji buďto vůbec nečetli a nebo vůbec nepochopili. No nic, vraťme se k filmu. Velká škoda jsou masky - staří lidé vypadají prostě moc mladě (je třeba trochu dolíčit oči a krk :-) ) - a trošku osekaný příběh, co se týče pocitové stránky (někdy důležité okamžiky doslova proletěli divákovi před očima v pár sekundách). Herci také mohli hrát trochu více emocionálněji. Chybělo tu více delších záběrů na postavy, které se jen tváří a něco cítí, proto si nemyslím, že by byl film nějak přehnaně dlouhý - právě naopak. Režie byla solidní - možná trochu svázaná předlohou s obavou z pohoršení u konzervativnějšího publika (a nebo se na ně chtěla zaměřit?). Osobně bych na režisérský post dosadil např. Julia Medema. :-) Ta lidská živočišná láska je ve filmu hodně zatlačena do pozadí a přitom je jí předloha plná. Hudba příjemně podkreslovala atmosféru a exteriéry byly možná až moc pěkné (v knize byly vylíčeny spíše jako vlhké, často špinavé a ponuré - hlavně pobřeží). Kamera byla možná až příliš "klasická" (zde bych asi přizval kameramana od filmu Libertin). Kostýmy chudiny občas připomněly latinské telenovely, ale nebylo to tak hrozné, jak by si mohl nezasvěcený čtenář představit po shlédnutí zdejších komentářů. Chce to prostě přimhouřit oči a oživit fantazii. Sečteno a podtrženo - tento film hodnotím lepšími 3 hvězdičkami. ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Asi bych tenhle film neměla hodnotit, protože jsem se vydržela dívat jen cca 20 minut a pak to znuděně vypla. Nicméně i to možná o něčem svědčí... Tak aspoň jaké jsou dojmy z oněch 20 minut: Bardem jako snílek docela dobrý, jen by mě zajímalo, kde vyhrabali představitelku Ferminy, protože ta nebyla ani krásná, ani pořádně neuměla hrát... Milý byl "štěk" Lieva Shreibera. ()

Fridecka 

všechny recenze uživatele

Mrzí mne, že nemám přečtenou předlohu, abych mohla zasvěceně kritizovat jako většina uživatelů zde. Magii film rozhodně postrádá, ale jaké utrpení! Na film se rozhodně dívat dá, jen příběh je svérazný a herecké výkony průměrné. Bohužel ne každý pochopí, že pan Florentino Ariza , který pro svou lásku zůstal dlouho panicem, po jejím odmítnutí takřka prosouložil život, aby se k ní na stará kolena zase vrátil stále plný horoucí lásky. To je velmi těžko uvěřitelné, to snad snese jen kniha a ve filmu to vypadá asi takto. Zase jeden důvod, proč si přečíst knižní předlohu, předčí filmové zpracování?.. Marně pátrám po romantickém momentu, je tam taková romantika, která si na ni jen hraje. Nadšená jsem však z hudby, je krásná, tam romantiku poznávám. ()

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama