Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film natočený podle skutečné události, vypráví o tvrdém střetu policie s aktivisty, kteří v roce 1999 přijeli do Seattlu aby protestovali proti zasedání Světové obchodní rady WTO... Proti desítkám tisíc demonstrantům, kteří vyšli do ulic, byla nasazena i národní garda a během pěti denní "civilní války" byl vyhlášen vyjímečný stav. (fandalehy)

(více)

Recenze (186)

Matty 

všechny recenze uživatele

Sobotní odpoledne. Procházím se podivně vylidněným centrem jistého velkoměsta, netuším, že o pár bloků dál probíhá demonstrace proti lidem, kteří žerou peníze, aby mohli žrát víc peněz. Z boční ulice najednou vybíhá početný dav civilistů s transparenty, v zádech má těžkooděnce. V mém oblečení mi nezbývá, než zkusit splynout s davem. Společný cíl, zdá se, ustoupil stranou, každý si hlava nehlava hledí svého, sobecky zachraňuje život svůj, nikoliv „kolegu“, jenž právě zakopnul po jeho boku. Jsem to já. Zrovna se zvedám, když přichází nepředvídatelná rána obuchem do zátylku. Ani si nestačím uvědomit palčivou bolest a veškeré vědomí ztrácím. O několik hodin později mi v nemocnici sdělují, že na pravé oko již nikdy neuvidím jako dřív. Na koho mít zlost? Na policajty, kteří v rámci své práce užili neadekvátních prostředků? Na demonstranty, kteří zapříčinili přítomnost strážců nepořádku? Kdyby se příhoda z téhle, stejně jako film laciné vyprávěnky vážně udála, asi mám v celé záležitosti jasno. Pod vlivem emocí. Což je normální, ale stejných emocí nelze (zne)užívat při natáčení nekomediálního snímku o následcích (nikoliv o příčinách!) demonstrace, která skutečně proběhla. Úvodní titulek nás upozorňuje, že charaktery jsou fiktivní, nikoliv už, že jsou charaktery nevěrohodné, napsané tak, aby těmi nejlacinějšími prostředky citově zaangažovaly diváka. Tvůrci se dokonce neštítí zatáhnout do celé „bitvy“ těhotnou ženu. Jindy nějakou tu demagogii pokorně pozřu, jindy totiž zpravidla není takto odporně laciná a absurdně zjevná. Komicky působí snaha propašovat na jednu stranu barikády jednoho dva ne úplně zlé policajty a na stranu druhou jednoho dva ne úplně hodné demonstranty-anarchisty. Závěrečné stanovisko Battle in Seattle je jasné, i když formulované kulantněji: dělejte bordel a zlepšíte svět. Změny možná přišly, nevěřím však, že by k nim nedošlo bez tolika zbytečných obětí. Abych nevypadal jako nějaký pravičácký zastánce policejního státu – bez jakékoliv ironie obdivuji lidi, kteří i ve své zpohodlnělosti (mám se dobře, nemusím nic měnit) usilují o změny, jen se mi nelíbí, ani trochu, že nějaký film takhle prvoplánově propaguje (a propaganda to skutečně je) tuhle bojovnou formu projevu. Apendix: Násilí jako formu projevu podporují také efektní akční scény, stavějící pouliční boje naroveň adrenalinovým sportům, což není ani tolik nekorektní, jako jednoduše hloupé. 40% Zajímavé komentáře: Gimp, Aiax, SeanLSD, BaronX ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Není na čase, aby lidé byli důležitější než zisk?" Dle mého prostého názoru tomu tak skutečně je, ale vyspělá kapitalistická společnost, reprezentovaná usměvavými lobbisty, nás žene poněkud komerčnějším směrem. Tento komentář stav světa nezmění, stejně jako tento film, ale jsem moc rád, že jsem ho viděl. Byl jsem při jeho sledování zasypán mnoha otázkami, o kterých je třeba si v poklidu popřemýšlet. Každý si o tom může udělat obrázek sám, ale já jsem viděl snahu WTO beztrestně si odčerpat světové finance do svých kapes, demonstranty intelektuální i kriminální a do toho nenajedený policejní sbor naštvaně plnící stále rozporuplnější pokyny. Měl jsem ve svém životě možnost nějakou dobu postávat na obou stranách barikád a dle mých zkušeností byl snímek, v rámci možností, uvěřitelný. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Za málo peněz poměrně hodně naléhavé a autenticky působící muziky. Townsend celou dobu mistrovksy pracuje s nejasným vyzněním, aby bohužel v záběrečných titulcích vyjádřil svoje stanovisko, čímž absolutně odpálkuje to, co bylo na Vzpoouře v Seattlu nejzajímavější. Za pozornost přesto stojí... ()

whack 

všechny recenze uživatele

Živé nahliadnutie na masové protesty proti SB, MMF a WTO – inštitúciám, ktoré povýšili hodnotu peňazí nad hodnotu života, ľudské práva a životné prostredie podriadili potrebám obchodu. Tieto inštitúcie riadia chod systému a životy nás všetkých. Upriamenie pozornosti na následky ich vplyvu očami skupinky nenásilných aktivistov prináša jedinečný pohľad na inú stránku politiky, než akú nám podsúvajú korporáciami platené médiá. Takmer dokumentárna forma filmu ukazuje skutočné kauzy, napr. ťažkoodencov mlátiacich kohokoľvek hlava-nehlava, vrátane manželky jedného z nich, ktorá len prechádzala okolo a na následky zranení potratila, do toho autentické zábery z reálnych demonštrácií výborne vťahujú do atmosféry. Približuje tiež zábery z rokovacej sály, kde vidíme odporné politické machinácie, ignorovanie rečníkov rozvojových krajín a vypínanie mikrofónov politikov, ktorí hovoria „nevhodne“. Proste, demokracia v priamom prenose. Žiadne diskusie, ideme cez mŕtvoly. Potom ostáva otázka, či tie kamene lietajúce od čierneho bloku naozaj boli také neopodstatnené. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Jo..., bylo to hodně levicové - ale lze se snad u takové látky ubránit jisté jednostrannosti? Nic naplat, silný příběh mě prostě dostal. A zvlášť pak André Benjamin jako Django - takovýho věčně dobře naladěnýho chlapíka by bylo fajn mít za kámoše ;-) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pôsobivé. A to musel prísť ostrovan, aby poukázal na ďalšiu z čiernych dier, ktoré sa na ligotavom obale vysnívanej zeme objavujú čoraz častejšie. Naivná pointa celej protestnej akcie voči WTO mi ale vo filme pripadala ako úplne vedľajší artikel, len niečo, od čoho sa mal príbeh odraziť. Skôr som sa zameral na zápletku stretu ozbrojených síl a protestantov, jednotlivé postavy a ich psychológiu, ktorá vôbec nebola zle zvládnutá. Zle zvládnutá vôbec nebola ani nováčikovská réžia, dokumentárne vsuvky zapôsobili celkom slušným dojmom, pár minút slušnej akcie pridalo na obrátkach a keďže je film inšpirovaný skutočnosťou, nemôžem nič vytknúť ani záveru. 80%. ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Popuzující, surové, dojemné, realistické drama z ulic Seattlu, které ve mně vyvolalo hodně otázek i emocí a přesně tohle na tom žánru miluju... Film určitě doporučuji fandům dramat, natočených podle skutečné události 90%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vděčné téma pouličních nepokojů, idealistické omladiny, demonstrací a natvrdlých hlavounů i policajtů, kteří jen dělají svou práci, si vybral pro svůj debut režisér a hlavně herec Stuart Townsend. Předkládá mozaiku složenou z několika osobních příběhů, přičemž emocionálně nás má přejet hlavně osud manželů Theron x Harrelson. Mrazí z něj, to jo, ale mrazit mohlo víc. Tvůrci na nic nečekají a jdou hned na věc. Snaží se nikomu (alespoň v úvodu) nenadržovat, bohužel ale nenabízí ty skutečně „zlé“ postavy. Pro každého má režisér pochopení, konstrukt pro všechny zúčastněné ale diváka nemusí úplně těšit. Townsend, který jinak zahřívá postel právě Charlize Theron (zmetek jeden), nemá navíc bohužel takový tah na branku. Myslím, že i třeba těžkooděnci protáčející v ruce obušky, jdou natočit s větším drivem.. Předkládá nám tak hlavně průměrně nalajnované postavy, mezi kterými přepíná a které prostě nedokáží přitáhnout. Přitom o ně má v jinak jasně narýsovaném ději přeci jít. Nestrannost v závěru mizí, zatčení demonstranti jsou chudinky, starosta zase najednou mizera. Škoda.. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Klobúk dole pred Stuartom Townsendom. Zistenie v záverečných titulkov, že tento herec režíroval túto pôsobivú drámu ma príjemne prekvapilo prinajmenšom tak ako film samotný. Charlize Theron ma opäť odrovnala svojím výkonom, i keď tentoraz to je skôr výberom postavy ktorá príde o to najcennejšie pri zásahu policajného komanda, nič to však nemení na tom, že opäť má prsty v najsilnejšej scéne filmu a to napriek minimu priestoru. Skrátka vie si vybrať úlohy. Ešte pochválim jemne vkladanú hudbu do jednotlivých scén v ktorej mali prsty napr. producent a song writer Neil Davidge (Massive Attack) či BT a skladba od The National – Fake Empire, ktorá znie do konca záverečných titulkov, je fantastická. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ešte pred týždňom takmer nikto nevedel čo to WTO znamená...No, síce to nevedia ani dnes, ale aspoň vedia, že sú to tí zlí..." Film ponúka solídnu rekonštrukciu tých pár divokých dní. Je tu niekoľko hlavnejších postáv, ťažko niekoho označiť za hlavnú. Hviezdne obsadenie a hlavné dobré davové bitky v uliciach, s rovnako dobre zakomponovanými dobovými zábermi , robia z filmu zážitok minimálne pre tích, ktorí sa niečoho podobného niekedy zúčastnili. Ch. Theron bola divácky najvďačnejšia postava, ale vzhľadom k príbehu dosť zbytočná. ----- A za čo sa to vlastne bojovalo? Niekto za korytnačky, niekto proti výrubu pralesov, proti drahým liekom, proti okrádaniu poctivo pracujúcich, ale najviac je tradične tích, ktorým je po desiatich pivách jedno za čo. Hlavne, že demolujeme...70%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Solidní apelovka na všechny zahleděnce, ale jak bylo zmíněno v závěrečných titulcích, dokud budou na světě vládnout peníze a s ní spojená úzká elita, asi těžko můžeme očekávat nějakou změnu. Zkrátka a dobře svět je místo kde vládnou peníze a tak to ještě hodně dlouho bude. K filmu není moc co bych napsal, přišel mi místy hodně plytký, dějově prázdnější a určitě né tolik naléhavý. Ono ostatně asi těžko jde porovnat demonstaci v Seattlu s například Krvavou nedělí v Severním Irsku. O hercích se zmiňovat nemá cenu, protože tento film nebyl na nich postaven, spíše šlo o nějaké to poselství. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Pseudolevičácký blábol. Půvabná reprezentace zla v podobě anonymních tváří, které jsou zástupkyněmi mocností - Spojených států, Německa apod. a které buší do stolu při proslovu černého chudáka z nějaké africké prdele. Všichni ostatní jsou mírumilovné bytosti, co dělají svou práci (starosta, policisté .. ) případně to, co jim velí jejich lidská povinnost - v případě aktivistů. Samozřejmě bych málem zapomněl na toho jednoho filmového anarchistu/škůdce, co nejprve nasprejuje na skleněnou výlohu velké červené áčko a pak ji i s ještě nezaschlým nápisem prokopne. Ten je zlý. Takže si to shrňme - demonstrovat je dobré. Mlátit demonstranty a stříkat jim do očí slzák je také dobré. Ale nejlepší ze všeho je zůstat doma, protože se tím nakonec stejně vlastně nic nedokázalo a aspoň nedostanete na hubu. Tfuj! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nu, Vzpoura v Seattlu je snímkem, který když sledujete pozorně, tak vás může vtáhnout do svého děje a potěšit tak vaši diváckou duši. Skutečná událost, jež se stala předlohou tomuto filmu, dodává celému počinu šmrnc, takže nelze mávnout rukou se slovy "Je to nudné, je to srajda", ale musíme se nad problémem, který je tu zpracován, zamyslet a to mě také nutí dát 4*, neboť i díky skvělým hereckým výkonům hlavních postav mi bylo přiblíženo něco, o čem jsem příliš nevěděl. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 9/10 Děj 6/10 Hudba 7/10 Kamera 6/10/// PLUS: v podstatě hvězdně obsazené drama, které řeší hlavně americkou (tehdejší) situaci, děj je dramatický a eskaluje MÍNUS: neorientuji se v problematice natolik, abych dokázal posoudit objektivní kvality filmu, ale evidentně tu byla snaha poukázat na nedávné a stále se táhnoucí problémy americké společnosti, potažmo celého světa/// Shrnutí: Dlouho jsem tento film vyhlížel a stále odkládal až možná přestal být aktuální. Původně jsem chtěl vidět své oblíbené herce, ale film dokáže dobře vtáhnout do děje a má své dramatické vrcholy/// Celkem 67%/// ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Útok na city najprimitívnejším možným spôsobom. Viac sú už len deti s rakovinou. Scéna sledovania správ, ktoré zobrazujú upravenú realitu, v opačnom význame až perverzne ironizuje celý film. Hviezdami narvaný, silno angažovaný, akciou nabitý, mainstreamovo zábavný a hlavne neskonale hlúpy hysterický film, výpovednou hodnotou na úrovni ruskej propagandy. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

No, Townsend si napoprvé vzal velké sousto. Pojmout téma (ne)možnosti demokracie a pro obyčejné smrtelníky nepředstavitelné moci nadnárodních korporací by bylo těžké i pro o desítky let zkušenější režiséry. Některé myšlenky Vzpoury v Seattlu jsou hodně zajímavé, ale zabíjí je nudná režie. Příběh zkrátka není tak znepokojující jak by mohl a mělbýt. Navíc mi tenhle film připadá hodně povrchní, v žádném z minipříběhů nejde hlouběji než na konstatování faktů (kromě Harrelsonovy postavy si tu nemusíte žádné motivace domýšlet, hrdinové vám vykecají všechno, na co myslí). Promarněná šance. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Je až zarážajúce, ako sa nás pán režisér počas celého filmu snažil presvedčiť, že WTO je bebená organizácia plná chamtivcov a tá banda hipíkov v uliciach sa snaží rozbíjaním výkladov na mekáči vybudovať lepší svet a svetlejšiu budúcnosť pre detičky kdesi v ďalekej slnkom strápenej Afrike. Túto ľahkú paranoju pána Townsenda a jeho scenáristu by som ešte rád doplnil o ironické tvrdenie, že strašne bebený je aj MMF, za nitky tohto sveta vraj silne ťahajú aj slobodomurárske lóže, rozenkruciáni, naftárske spoločnosti a samozrejme nesmieme zabúdať ani na židovskú lobby. V našom meste má vraj veľký vplyv aj spolok nespravodlivo ovdovených pedagógov a združenie reumatických dlaždičov. V tomto žánri a na túto tému rozhodne existujú aj lepšie a menej populistické filmy, takže ja ti ďakujem Stuart, ale ja už na to všetko serem, idem si dať pivo. U nás je teraz totiž tiež svinské teplo, nielen v Afrike. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Nespočet myšlienok vyslovených v tomto snímku vyráža dych... pr. "Manipulácia s krajinami tretieho sveta je len novodobá podoba kolonizácie"... Battle in Seattle je výpoveď, ktorá zaberá širokú masu ľudí a študuje daný priebeh deja z každého uhla. Množstvo ľudí bojujúcich za svoje práva, ktoré každý chápe inak... Citový podtón zasadený do tohto diela taktiež nenechá chladným a poriadne rozbuší srdce aj tým oceľovejším povahám. Rýchly rozbeh, priame zasadenie do deja, originálne prevedenie, chaotické podanie, herecký koncert, režisérska duchaprítomnosť a hlavne myšlienka... ťahajú tento film... 9/10 ()

Reklama

Reklama