Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film natočený podle skutečné události, vypráví o tvrdém střetu policie s aktivisty, kteří v roce 1999 přijeli do Seattlu aby protestovali proti zasedání Světové obchodní rady WTO... Proti desítkám tisíc demonstrantům, kteří vyšli do ulic, byla nasazena i národní garda a během pěti denní "civilní války" byl vyhlášen vyjímečný stav. (fandalehy)

(více)

Recenze (186)

DöN 

všechny recenze uživatele

Stuarta Townsenda som prvy krat videl v Chaos Theory. Ze sa za tym nenapadnym hercom ukryva clovek ktory napisal vyborny scenar, a sam si to aj zreziroval. Velmi dobry film po dlhej dobe co ma hviezdne obsadenie. Ked si odmyslim laviciarsku propagandu a nahodne strety hlavnych postav, je to na 85% bez debaty. _________________________________________________________________________________________________ Trocha zaujimavosti (pre neanglicky hovoriacich uzivatelov) POZOR! NECITAT AK STE ESTE NEVIDELI: _________________________________________________________________________________________________ Scenar je napisany na zaklade skutocnych udalosti, ktore sa odohrali v Americkom meste Seattle 30. Novembra, 1999. Pozor, nejde vsak o rekonstrukciu udalosti (ako v Greengrassovom Bloody sunday). _________________________________________________________________________________________________ Existuje clanok na stranke mail-archive.com (vyzera byt ako agenturna sprava - jeho autenticitu sa mi nepodarilo ani potvrdit, ani vyvratit) v ktorom sa pise, ze pocas protestov potratila zena v stvrtom mesiaci tehotenstva, po tom co bola zbita policajtmi. Udajne odchadzala zo zamestnia spolu so svojim manzelom, ktory s nou pracoval v hoteli, v centre mesta Seattle, ked ich napadli policajti obuskami a slznym plynom (kaserom). Zena bola odnesena do nemocnice, kde jej siedmimi stehmi zasili rany a priblizne 40 minut po tom potratila. Dieta oboch rodicov bolo stratene. Jej manzel (nazval sa Todd) opisal tieto udalosti v miestnom KIRO News radiu, cca 1:45PM - z clanku som dedukoval ze islo o 2. decembra. __________________________________________________________________________________________________ A bit of trivia- Article on wikipedia about the actual event in Seattle, upon which the script is written: _________________________________________________________________________________________________ http://en.wikipedia.org/wiki/WTO_Ministerial_Conference_of_1999_protest_activity _________________________________________________________________________________________________ Story of a pregnant woman, who miscarried after was beaten by the police whilst leaving her job in downtown. _________________________________________________________________________________________________ http://www.mail-archive.com/ctrl@listserv.aol.com/msg30901.html ()

Koffe 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi zajímavý a silný snímek, o lidech, kteří jsou ochotni postavit se za to čemu věří a bojovat za lepší zítřky a o ziskuchtivých korporacích, které toto volání nechtějí poslouchat. ()

josmart 

všechny recenze uživatele

Demonstrace jsou nezbytné k fungování světa. Například my bychom možná bez nich pořád stáli ve frontách na toaletní papír. Ovšem pokud se protestuje proti nadnárodním korporacím, demonstrace jsou většinou mlácením prázdné slámy. V tomto filmu jsou demonstranti podáni spíše jako lidé, co demonstrují kvůli demonstrování. Hlavní klaďas je paradoxně Ray Liotta, který je vlastně na opačné straně barikády. Právě jsem podal svůj rekord v použití slova demonstrovat v jednom odstavci. ()

schindler 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, který stojí za zamyšlení. Mihne se tu spousta známých herců, kteří předvádějí velice uvěřitené výkony. ()

Dr.dogous 

všechny recenze uživatele

Townsende díky za tento film, který byl natočen podle skutečných událostí. V záplavě různých filmů o chrabrých agentech, vojácích a jiných hovadinách, po dlouhé době aspoň trochu angažovaná "apelovka". Pro někoho možná spíš pseudolevičacko - anarchistický blábol. Ale nejsem si jist, zda si desetitisíce demonstrujících lidí nechalo stříkat do očí slzný plyn, brutálně se nechalo zmlátit obušky, stovky lidí pozatýkat, protože je to prostě baví ? Asi jim něco vadí. Co to asi bude? Oni sami přesně neví. Možná nenasytnost, "nenažranost", jedněch, chudoba a bída druhých. Townsend se snažil celkem zdařile podívat do zákulisí organizace příprav demonstrace, tak i odvetných opatřeních pořádkových sil. Myšlenkovou nakloněnost na stranu protestantů se ani nesnažil skrýt. Je to také o tom, že po pádu "Říše zla", bipolárního světa, se objevily nové zdroje napětí ve světě, deficity demokracie, pocity frustrace a nespokojenosti lidí s nespravedlivým uspořádáním světa. Postmateriálistické eřé dějin světa, v které se zřejmě nacházíme, lidem již nestačí, jen být materiálně zajištěni, vadí jim ničení životního prostředí, likvidace deštných pralesů, nesmyslné zabíjení zvířat pro zisk, nenasytnost nadnárodních společností a jejich nekontrolovaná moc. To že se různorodí lidé dokázali zorganizovat a zaútočit na symbol globalizace -" WTO", bylo spíše dílem náhody. Ovšem symboly mají v politice velký význam. Organizátory summitu tak zuřivý odpor zaskočil. Za zamyšlení stojí i úloha televize, která by s tiskem měla být hlídacími psy demokracie. Ovšem pokud tam nebudou rozbité výlohy a nepoteče krev v ulicích, nestojí jim ani za to, něco natáčet. Takže nám často překládají, ne to co chceme vědět, ale to, co jim dovolí zadavatelé reklam - jejich živitelé, sdělovat. Zdařilý film, i když trochu návodný. vhodný doprovod např. hodnocení: 66% ()

Vendem 

všechny recenze uživatele

Kdybych dopředu netušil, co je film zač, pravděpodobně bych se podle českého distribučního názvu domníval, že půjde o nějakou jednorázovou akci nasraných ocelářů, co se rozhodnou svým (slovy K. Marxe) buržoa-továrníkům vyprášit kapitalistický kožich, neboť přesně to ve mně evokuje český překlad ve Spojených státech užívaného označení pro sérii protestů proti summitu WTO, známou jako „battle in Seattle“, což se v českém prostředí normálně překládá jako „bitva o Seattle“. Ale to jen tak na úvod.______ „Vzpouru“ jsem přijal spíše s rozpaky. Townsend si určitě dával pozor, aby politický aktivismus v jeho režii nepůsobil příliš cool, a protestující po zásluze rozděluje na mírumilovné a chuligány. Je evidentní, že Townsend promlouvá z pozice zarputilého antiglobalisty a v úvodních titulcích se divákovi snaží zprostředkovat zoufalou situaci třetího světa způsobenou činností WTO. Problém je v tom, že ve zbytku filmu se pokouší úplně o něco jiného. O celosvětových dopadech činnosti WTO a globálním významu summitů se totiž hovoří jen v prologu a epilogu, tedy mimo dějový rámec a vlastně docela zbytečně. Dokumentárně zdůrazňovaná naléhavost v titulcích jednoduše nezakryje fakt, že snímek vypráví především o blahobytných Američanech, co žijí/protestují v zemi kvalitní zdravotní péče, aktivních odborů, (víceméně) nezávislých médií, a za zlobivé chování stráví maximálně pár nocí ve vězení. Dramatické osudy některých postav (zabitý bratr aktivisty, těhotná žena) sice mohou být znepokojující, ale s ekologickými dopady aktivit WTO ve třetím světě nijak nesouvisejí.______ Další problém představuje fakt, že „bitva o Seattle“ sice v dějinách figuruje jako faktický počátek antiglobalizačního hnutí, současně ale upozorňuju, že jednání summitu ve skutečnosti neztroskotala díky odvaze a nasazení jeho odpůrců, jak se to film snaží obhájit. Snaze věrohodně rekonstruovat události, ke kterým v Seattlu došlo, ubližuje i jakási usmiřovací sekvence v závěru, kdy jakoby se Seattlem najednou skončily dějiny politického aktivismu a antiglobalizátoři si padli do náruče se strážci zákona ve službách systému. Z omylu tak opět vyvádí až závěrečný sestřih po Seattlu následujících antiglobalizačních protestů.______ Určitě chválím nestatickou kameru, která se snaží zachytit pohyb aktivistů a pořádkových jednotek, živelnost, chaos, vandalismus; navzdory nezřídka přítomnému naivismu jsou uvěřitelné i herecké výkony. S Greengrassovými historickými rekonstrukcemi nemá film nic společného: Greengrass ve snaze působit autenticky nedělá kompromisy a nefabuluje způsobem, který by sloužil jen jakémusi chabě vyargumentovanému verdiktu o nespravedlivém světě. „Vzpoura“ sděluje předvídatelné a jednoznačné stanovisko, které by se zrovna tak mohlo objevit v jakémkoli aktivistickém dokumentu, ale v celovečerním hraném filmu nepůsobí příliš kontroverzně. ()

Maverick* 

všechny recenze uživatele

Každý film, po kterém si trochu zapřemýšlím má smysl. Tento je jedním z nich. Vůbec se neztotožňuji se všemy myšlenkami, ale každý si tu najde to svoje. ()

EnnyBerry 

všechny recenze uživatele

Battle in Seattle je o demonstracich ktere probehly Seattlem pri zasedani WTO v r.1999. Film byl vynikajici a mel samozrejme sve dejove linie, ruzne pohledy na demonstraci – policista, tehotna zena, starosta Seattlu, aktiviste...byl protkany autentickymi zabery. Ale hlavne v nem bylo zmineno to podstatne, o co tem demonstantum slo, ze WTO se peclive stara, aby zeme tretiho sveta byly dal vykoriskovany, aby v tovarnach pracovaly deti, v toxickem prostredi, bez platu, 7 dnu v tydnu, 14hod denne – odkud pochazi kakaove boby na vyrobu Nestle cokolady, kde se sijou nase tenisky Converse a Adidas, odkud je kava ve Starbucksu nebo maso v burgrech v MacDonaldu? Proc si lide kteri nam tohle zbozi dodavaji nemuzou dovolit ani koupi Paralenu, mit tekouci vodu nebo elektrinu, prestoze pracuji 2x tolik? Proc se ty boty nesijou ve Zline ve Svitu a maso se nekupuje od ceskych farmaru? Proc stale mizi destne pralesy a nadherne lesy, ktere pak v Evrope splachujeme do zachodu jako WC papir, kdyz muzeme pouzivat recyklovany? Proc jej beli chlorem? Proc nam prodavaji geneticky modifikovane potraviny a chteji aby o tom nebyla na obalu ani zminka, pritom pri testech 90% tehotnych krys z techto potravin zemrelo – a krysy uz neco vydrzi. V tom filmu je spickove herecke obsazeni, proto ma velkou sanci dostat se dostat se snad i do ceske distribuce. Az bude v CR, urcite jej nevynechejte, je strhujici....a budete mit po nem jeste dlouho o cem premyslet. Teda jak kdo – ma kamaradka jako prvni po skonceni filmu pronesla – “jak je mozne ze tu neprodavali popcorn??? “ ()

DieInSludg 

všechny recenze uživatele

za *****! A to především proto, že v záplavě debilních amerických filmů o boji hrdinných vojáků, agentů FBI a různých dalších podivných existencí proti neexistujícímmu globálnímu terorismu, proti všem těm "zlým" anarchistům, tak právě v této době je takových filmů zatraceně třeba. Zvlástě pak, jsou-li řemeslně a se srdcem natočené, a myšlenky v nich obsažené, mají lidem co nabídnout k zamyšlení. ()

Eres 

všechny recenze uživatele

Víte když jsem film vyděl poprvé, moc mě to nevzalo. Dnes jsem ho viděl podruhé a hodně mě zaujal, duležitý mi nepřjde ani tak film jako to co chce zdělit. Ja jsem se bavil a určitě jsou to problémy současné doby. Zajímavé vidět známé herce v tomto prostředí. ()

Mazmen 

všechny recenze uživatele

Bohužel je to už druhý zhlédnutý snímek v tomto měsíci (1 byl "celda"), kde bylo klíčové útok policajtů na těhotnou ženu. V celdě jsem to ještě přežvýkal, ale tady mě to už nabavilo. ()

cepeckar 

všechny recenze uživatele

Niet čo vytknúť na tak 'nového' režiséra, aj hudba je fajn. Dve hviezdy len preto, že si to už druhýkrát nepozriem. ()

KITTbx 

všechny recenze uživatele

Film který poukázal na to, co je v našem světě také špatné, i když se to tváří jako samo dobro. Možná tam bylo pár filmařských přehmatů, ale jsem přesvědčen, že tvůrcům o Oskara nešlo. Jinak i když to byl pro někoho blábol, tak ano stává zcela běžně, že dostane obuškem ten kdo nemá, že je zatčen ten kdo nic neudělal, že zisky nadnárodních společností jdou na úkor chudých zemí, dětí a přírody to jsou fakta. A ano i když se to někomu nebude zamlouvat sedět na zadku, blbě kecat, nemít vlastní názor je na nic. Tak o tomhle ten film také byl. ()

andy60 

všechny recenze uživatele

U mě tento film nedosáhne ani na průměr. Bohužel. Jeho největší pozitivum spatřuji, že je inspirován skutečnou událostí, ale na druhou stranu mně připadá skoro zbytečný, protože žádné dějové eskapády se nekonají a žádná z filmových postav u mě nevyvolala tak pozitivní emoce, abych mohl příběh prožívat s ní. A pokud se jedná o událost samotnou, přínosnější bych shledal čistě dokument. ()

ritual 

všechny recenze uživatele

Podle mě skvělý film o dnešní době. Rozhodně nesouhlasím s některými názory zde, že jde o propagandu násilných demonstrací. Právě naopak to vnímám jako velice dobrou ukázku toho, jak je naše společnost komplikovaná a sebelepší záměr má vždy dvě strany mince. A to je zde velice dobře zachyceno, v podstatě nejde ani tak o to kdo jsou ti zlí a kdo ti hodní, ale o to, že jsme v tom bordelu úplně všichni stejně až po uši. Doplácíme na to všichni a je jedno jestli jsi na straně demonstrantů (kteří mají opodstatněné výhrady vůči elitám a snaží se to řešit různě, někdo klidným protestem, někdo násilím a rabováním) anebo na straně poldů (kteří naopak vykonávají "jen" svou práci). Trpět budou obě strany ať už přímo nebo nepřímo. A pak je tu většina lidí, která buď v blažené nevědomosti neví co se děje (v lepším případě jen přihlíží, v horším dostane taky přes držku aniž by tušila za co) anebo ví co se děje a stav věcí jí vyhovuje, případně tuší, že není něco v pořádku, ale je příliš pohodlná na to se zajímat a snažit se něco změnit. A tak si tu na té "naší" planetě žijem.... Myslím, že je ve filmu dobře zachycena touha žít lepší život, nasranost, beznaděj a zmatenost všech zúčastněných. ()

Sejkorka 

všechny recenze uživatele

Je to přesně těch 70%, čili 3* a půl. Částečně dokument, částečně s vloženým příběhem. Je to dobře pospojované, člověk pochopitelně fandí demonstrantům, zvláště když se zjistí, že většina byla opravdu pokojných. Co se vykořisťování třetího světa týče, to ví celá Plzéééň. No a co s tím? A farmaceutické lobby ? A o čem jsou všechny ty prasečíptačíSARScovid chřipky ? ()

Namefar 

všechny recenze uživatele

Nerad koukám na filmy které ve mne probouzejí násilné sklony. Když je něco podle pravdy mám raději dokument. Nebylo to špatné, místy naivní, ale zachytit skutečnou vřavu demonstrace nebo jiné potyčky s fízlama není asi jednoduché. Hodnotím jako lepší průměr a fandím demonstrantům. ()

Reklama

Reklama