Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Království nebeské po Švédsku-ne to není výtka. Výpravný historický velkofilm s romantikou jako hrom, krásnými kostými a s nádechem té správné atmosféry. Styl vypravění skvěle splnil svůj účel a nedovolil mi odtrhnout oči, což však lehce kazila přílišná rozvleklost. Patřičný drajf potom postrádaly hlavně bojové scény. ()

Arkos 

všechny recenze uživatele

Veliké překvapení a výborný historický film, který se nejspíš inspiroval Královstvím nebeským. O něco menší rozpočet vůbec nevadí, film má výborný příběh, velice slušnou výpravu a bojové scény. Větší bitvy nejsou sice tak velkolepé jako u amerických filmů, ale i ty jsou natočené na velice slušné úrovni. Zajímavý je také klášterní život Cecilie, kdy v těchto chvílích film sice nemá takové tempo, ale tyto záběry za to stojí. Takže celkově u mě v každém případě čtyři hvězdy, kdy jsem i uvažoval o pěti. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Tak určitě jsem neočekávala masové bojové scény ve stylu Království nebeské, i když ne, že by se mi to nelíbilo.Brala jsem to tak trochu z ůhlu pohledu, co všechno vydrží nejen ženské srdce na pozadí středověké éry.Církev, křižácké výpravy, kmenové nesváry....rozhodně mě zaujal v jedné scéně Saladin,velmi inteligentní panovník, tedy spíše jeho představitel, protože v jeho očích bylo cosi vševědoucího. A tak filmu odpustím místy velmi volný děj a vyzdvihnu hudbu, ve které se mísila ta současná s prvky středověké a orientální a vážně se mi moc líbila.A protože historické filmy mám moc ráda, tak za čtyři hvězdy. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Velice povedené a na komorný projekt velice zajímavý příběh o tom, co předcházelo před sjednocením švédského království a v rámci možností natočeno s maximálně využitým potenciálem. Čtyři severské země se podílely na tomto historickém filmu, který díky nim vyniká úctihodnou výpravou, kamerou, ztvárněním, kostýmy, scénářem, včetně vykreslení charakteru Arna a Cecilie zasazeného do zdařilého příběhu o dvou dějstvích. Dále snímek oplývá působivým hudebním doprovodem a zdařilými souboji. Pěkná krajina či interiéry k tomu dozajista také patří. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $28miliónovTržby Celosvetovo $20,732,756║ Nuž po pozretí ukážky som sa veru na film dosť tešil... Severská koprodukcia o Jeruzalemských templároch a kmeňových bojoch o nadvládu Švédska dopadla celkom slušne. Samozrejme podobnosť s určitým kopírovaným s Kráľovstva nebeského sa film nevyhne, taktiež je tam cítiť aj Statočné srdce , nuž treba povedať že technická stránka dopadla lepšie než tá príbehová a vykreslenie charakterov, najviac mrzí že hlavné postavy nevytiahnu film na vyššiu úroveň, pútavejšiu, hlavná postava ARN-a vypadá zo začiatku nádejne, že by to mohla strhnúť vo veľkej hrdinskej pompéznosti tak ako Russell Crowe v Gladiátorovi, ale nič také sa nekoná, táto postava ako ostatné ostanú takmer staticky v rovnakej polohe, v akej boli načrtnuté hneď na začiatku a dej nikam výrazne neposunú, škoda, takto sa to dá kľudne porovnať z príbehovou úrovňou našej koprodukčnej Bathory. Osobne som čakal trošku viac od filmu ale aspoň slušný, nenáročný priemer to splnilo. (a teraz treba len pochváliť ako Ridley Scott dokázal zvládnuť svoj historický epos o Jeruzaleme, klobúk dole, ARN mohol byť slušná konkurencia pre spomínaný film ale takto sa stáva len strašne vzdialeným bratríčkom) /65%/ ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Po výzve na zastavenie v Hattine s cieľom postaviť stany je veľmajster úpenlivý, aby sa nezastavili na noc, pretože musia nájsť vodu. Na ďalšom zábere vyvýšeného stanu je však zreteľne vidno pretekajúci potok. (Weezy22)
  • Rozpočet bol 210 mil. SEK (švédskych korún), čo je asi 30 mil $. (Smok)
  • Vo filme sa hovorí najmenej siedmimi jazykmi: švédsky, dánsky, nórsky, anglicky, francúzsky, arabsky a latinsky. (Weezy22)

Reklama

Reklama