Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

Petoss1 

všechny recenze uživatele

Historický film o templároch, rytieroch, križiakoch, sväte zemi z európskej produkcie. Musím ešte dodať, že sa jedná o kvalitnú a čo sa týka rozpočtu dobre odvedenú prácu. Peniaze sa nemíňali len tak i keď v niektorých scénach chýbajú. Škoda, pretože keby bolo viac money, tak by aj vojnové scény vyzerali veľkolepejšie. Príbeh jednoduchý, roztiahnutý do niekoľkých rokov, ale napočudovanie to filmu nepoškodilo. Stratiť sa v ňom nemožno. Rušivo može pôsobiť len občasné vracanie sa do minulosti. Výprava je slušná, no aj tu cítiť veľkosť rozpočtu, ale snahu filmárom nemôžno uprieť. Aj tak ma snímok potešil a na templárov sa budem vždy tešiť. 75% ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Obával jsem se Švédské produkce, ale bylo vidět, že se tvůrci opravdu snažili a téměř s lehkostí dosáhli výsledků zažité západní produkce. Film je jinak sám osobně ideální k vypnutí a prostě jen ke koukání, jelikož jeho děj je jednoduchý, není nad čím dlouho přemýšlet. I přes rozvláčné tempo rychle odsýpá. Zasazení se mi líbí, prostě období křížové výpravy a náhled na templáře trochu jiným okem. Zpracování v pohodě, i souboje armád vypadaly docela k světu. 65% ()

Reklama

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Škandinávska kinematografia musela uraziť dlhú cestu, kým natočila vlastný historický veľkofilm, ktorý by sa mal kvalitou rovnať tým americkým. Arn - Tempelriddaren sa dostal niekde na polcestu. Tvorcovia na pomerne lacnej výprave vybudovali slušnú dobovú atmosféru, ale okrem občasných bitiek, z ktorých polovicu halí piesočná búrka, má film pomerne pozvoľné, miestami vyslovene stagnujúce tempo. Obzvlášť pasáže z kláštora sú veľmi nudné. Hlavné postavy sú žiaľ dosť nezáživne zahrané a slabo vykreslené, milostná linka v ich podaní detto. Príbeh, ktorý je variáciou na Kráľovstvo nebeské, v poslednej polhodine našťastie chytí druhý dych a film je zavŕšený dôstojne ako po stránke dejovej, tak po tej akčnej. (6/10) ()

Arkos 

všechny recenze uživatele

Veliké překvapení a výborný historický film, který se nejspíš inspiroval Královstvím nebeským. O něco menší rozpočet vůbec nevadí, film má výborný příběh, velice slušnou výpravu a bojové scény. Větší bitvy nejsou sice tak velkolepé jako u amerických filmů, ale i ty jsou natočené na velice slušné úrovni. Zajímavý je také klášterní život Cecilie, kdy v těchto chvílích film sice nemá takové tempo, ale tyto záběry za to stojí. Takže celkově u mě v každém případě čtyři hvězdy, kdy jsem i uvažoval o pěti. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Já jen doufám, že se hollywoodští matlalové dívali, jak se dělá historickej film. V tomhle bylo všechno - silnej příběh, láska, nenávist, válka.........prostě skvělý. Perfektně tam bylo ukázaný, jak fungovala hiearchie na severu, kde se i král musel podrobit rozhodnutí thingu a mocenskej boj mezi rody Erik a Sverker. A samozřejmě potěšila i poměrně historická přesnost. včetně jména velmistra Templářů de Torogeho a i intermezzo jeho nástupce Gérarda de Ridefort milovníky historie potěší. Jen si nejsem jist, co to tam mělo bejt za zásadní bitvu - pravděpdobně to byla bitva u Montgisardu a tý velel malomocnej Balduin IV., ale to je nepodstatný. Už se třesu na druhej díl. ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu si zahráli otec i syn Skarsgårdovi. Stellan v roli Birgera Brosy z Folkungů a mladší Gustaf se objevil jakožto právoplatný následník trůnu Knut. Oba se spolu před kamerou filmu potkali až ve své závěrečné scéně v ženském klášteře. (MyShock)
  • Mníšky v opátstve, kam posielajú Cecíliu (Sofia Helin), majú na sebe Hnedý škapuliar často spájaný s karmelitánkami. Zatiaľ čo karmelitánsky rád v tomto časovom období existoval, škapuliar nie. Jeho použitie sa začalo asi v roku 1251 - 65 rokov po skončení filmu. (Weezy22)
  • Švédska televízia SVT stiahla svoju podporu z projektu len niekoľko mesiacov pred jeho vydaním, udávajúc nedostatok kvalitného materiálu a uspokojivých záberov ako hlavný dôvod. Štúdio "Svensk Filmindustri" tvrdí, že spor vznikol kvôli obavám o rozpočet. (Smok)

Reklama

Reklama