Reklama

Reklama

Plamen a Citron

  • Dánsko Flammen & Citronen (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kodaň, 1944. Dánsko je okupováno nacistickým Německem. Plamen a Citrón jsou dva bojovníci hnutí odporu pověření likvidací dánských informátorů Gestapa. Později přijímají rozkaz od svého velitele zabíjet také Němce. Ale když je Plamen pověřen zabít svou milenku Ketty, záhadnou stockholmskou kurýrku, začíná pochybovat o svém úkolu a snaží se zjistit, kdo Ketty ve skutečnosti je. V boji za svobodu jsou najednou všechny strany šedé a pomalu přestává být jasné, kdo je přítel a kdo protivník. Natočeno podle pravdivých událostí. (lenuse)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (121)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Film s podtitulem: "Buď se z toho dokážeš vykecat, nebo tě zastřelím." Nic jiného se totiž po dobré dvě hodiny neděje. Flammen vždy k někomu vletí do bytu, přiloží mu pistoli k hlavě a s ohledem na to, jak dobře se s dotyčným zná nebo jak zajímavou konverzaci s ním v posledních deseti minutách vedl, mu buď tu kulku hlavou prožene, nebo uteče zpátky do auta a nechá se svým parťákem odvést z místa (ne)činu. Což je, přiznejme si to upřímně, zábavné asi tak do třetí přepadové akce. Chápu, že se Ole Christian Madsen snažil poukázat na to, jak komplikovaná je válka, jak snadné je splést se a jak jednoduché je zabít nevinného, ale já už asi těchhle druhoválečných filmů o lokálních odbojářích, kteří za svůj boj proti nacismu často zaplatili svými životy, viděla až moc na to, abych z Flammen & Citronen byla nadšená jen proto, že se jedná o řemeslně povedený film s dobrými hereckými výkony. To si radši z dánské produkce pustím nějaké to dogmatické, syrové drama. Nedůležitá poznámka: Zdá se mi to, nebo Mads Mikkelsen točí v poslední době pořád v České republice? Královská aféra (2012), Plamen a Citron (2008), Casino Royale (2006), Setkání v Praze (2006)... ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Na motivy skutečných události.... Tak nějak to připomínalo bratry Mašínovy. Hlavní hrdinové také stříleli takřka hlava nehlava, ale byly to čisté duše.... Otázka je, do jaké míry se dá zpracování Ole Christiana Madsena věřit. Historická fakta v tomto ohledu příliš neznám. U režisérova posledního filmu Praha jsem trochu nadskakovala na židli. Tam mě jeho "přetvoření" reality docela dráždilo.... Kdo by byl na pochybách, že se točilo v Čechách, dočká se jasného důkazu.... Z úst komparsistů zazní věta: "Tak dobrý." Chybka se vloudí. Nudný ten film ale rozhodně není.... A Stine Stengade, která po natáčení filmu En Kærlighedshistorie opustila kvůli Ole Christianu Madsenovi manžela, opět v hlavní ženské roli.... ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jakl je tenká linie mezi odbojovou činností a terorismem, o tom celkem dobře vypovídá dánské válečné drama Flammen & Citronen. Relativita mezního činu, který se změnou úhlu pohledu překlápí z hrdinství v sprostou vraždu, vyvolává nejednu otázku - je terorista zmanipulovaný svým vedením spíše obětí či je sám viníkem, je aktivní odbojář popravující kolaboranty a zrádce spíše hrdinou či masovým vrahem? Zajímavě nastíněný problém, v němž se může zračit i nejedna lokální analogie - jak kupříkladu přistoupit k činnosti odbojové skupiny bratrů Mašínů a obecně vůbec k tzv. třetímu odboji? ()

emma53 

všechny recenze uživatele

No pochopitelně jsem se na ten film chtěla podívat hlavně kvůli Madsovi a protože mám navíc pro dánské filmy slabost. Přestože pro válečné filmy nemám extra zvláštní nadšení, tak jejich kladem je určitě fakt, že se stále dozvídám něco nového. V jednom severském filmu jsem se dozvěděla o pomoci Dánska propašovat přes sedm tisíc Židů do Švédska právě s pomocí odbojářů, kterých bylo v roce 1943 kolem 43 000. V tomhle snímku jsem se mohla alespoň částečně seznámit s tím, jak to zhruba fungovalo v roce 1944. Mads je dánská herecká špička, ale nemůžu si pomoct, Thure jako Plamen byl vynikající ne-li dokonce o něco lepší. Záhadou mně docela je, že se nijak zvlášť neukrývali a přesto se jim dařilo dost dlouho unikat. Přiznávám, že tam byly momenty, kde jsem trochu tápala, stopáž byla taky trochu delší, ale přesto dík za filmové zdokumentování skutečných událostí o které by se jinak asi málokdo zajímal. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Temná realistická podívaná pod pokličku dánského odboje. Dva popravčí odboje zjišťují, že ne všichni odsouzení jsou škůdci státu. Velmi pomalý děj a temné počasí dodává depresivní nádech během celého filmu. Beznaděj, vidina nekončící války. Herci hráli všichni velmi civilně bez přehrávání a to velmi utvrzovalo ve skutečnosti příběhu. Ve válce jde především jen o vlastní zájmy. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (9)

  • Téměř každou cigaretu, kterou ve filmu uvidíme, zapálil Flame. (Othello)
  • Alternatívnymi názvami snímky boli aj názvy Flame and Citron: The Nazi Assassins či The Flame and the Lemon. (MikaelSVK)
  • Hlavní postava se jmenuje Flame (plamen). Je tomu tak kvůli jeho zrzavým vlasům. Jeho přítel Citrón získal svoji přezdívku díky tomu, že pracoval v automobilce Citröen, kde prováděl sabotáže na německých automobilech. (Othello)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama