Reklama

Reklama

Plamen a Citron

  • Dánsko Flammen & Citronen (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Kodaň, 1944. Dánsko je okupováno nacistickým Německem. Plamen a Citrón jsou dva bojovníci hnutí odporu pověření likvidací dánských informátorů Gestapa. Později přijímají rozkaz od svého velitele zabíjet také Němce. Ale když je Plamen pověřen zabít svou milenku Ketty, záhadnou stockholmskou kurýrku, začíná pochybovat o svém úkolu a snaží se zjistit, kdo Ketty ve skutečnosti je. V boji za svobodu jsou najednou všechny strany šedé a pomalu přestává být jasné, kdo je přítel a kdo protivník. Natočeno podle pravdivých událostí. (lenuse)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (121)

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1240. hodnocený film: Překrásnej severskej film o dvojici mužů, kteří si říkali Plamen a Citron a kteří byli katy nacistických pohlavárů. Za svou oddanost i činy pak položili životy. Skvělé herecké výkony obou herců a jen to dokládá skutečsnot, že Mads Mikkelsen je herec s talentem od pánaboha. Tomuhle filmu nemůžu nic vytknout, a tak jej mohu doporučit s 5*, protože je plný napětí, akce i skvělých dialogů. Navíc jsem hodně ocenil i parádní český dabing. 5* ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Ve filmu mě nejvíce zasáhla scéna, kdy "odbojáři" místo gestapáckého "konvoje" roztřílí dvě civilní auta, v jednom z nichž zasáhnou malého nevinného chlapce... tady by skeptik či zapálenec řekl, že válka si žádá obětí... myslím, že válka hlavně odhaluje charaktery až na dřeň... proč v tom vlaku (vleku) demagogie ale vždy musí jet i nevinné děti... i tak mě stále napadá otázka, jak mohli či mohou lidé přivádět na svět děti do takových (válečných) poměrů... děti si nevybírají, dospělí by mohli více myslet... Jinak představitel Plamena se mi v mnoha ohledech jevil nepřesvědčivý na rozdíl od Citrona. Přišli mi jako značne nesourodá dvojka, která by se v reálu asi navzájem pokousala... ()

Reklama

st.jim 

všechny recenze uživatele

Valkýru s Tomem Cruisem?....kdepak, to radši Flammen & Citronen. Jsou to dánčtí kati, kteří bojují za spravedlnost. Bohužel zjistí, že ta spravedlnost není vlastně zase tak čistá, jak si oba mysleli. Moc pěkně natočený válečný krimi snímek, který je podle pravdivých událostí a stojí za kouknutí. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Válka je někdy klamavá. V odboji to platí dvojnásob. Nevíte komu věřit, vaši nejlepší druhové vás zítra mohou zradit... Více odbojových skupin a hnutí navíc vnáší do společného boje proti okupantům prvky rivality, zmatku a někdy i anarchie... Plnit rozkazy (likvidace osob) někoho z vedení buňky ještě neznamená, že děláte správnou věc. Co když dotyčný je dvojitý agent a maže tak stopy ke své osobě od lidí co na něj přišli? Dánové o tom natočili velmi solidní válečné drama, které vás dobře udrží v napětí po celých 130 minut.. Milovníkům válečných filmů tuhle záležitost rozhodně doporučuji. Další dobré filmy s podobnou tematikou jsou: Již zmíněný Max Manus (2008), Černá kniha (2006) a Chlapci od svatého Petra (1991). * * * * ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Tento dánský pohled na události 2.světové války je poněkud netradiční, což ale i odpovídá poněkud specifickému postavení Dánska v tomto konfliktu. Nevím, v které jiné zemi mohlo dojít k něčemu takovému, jako ve filmu zmíněné dohodě nacistické moci s reprezetanty místního politického odboje zastavít vzájemné střety. Cenné na tomto filmu je určitě to, že ukazuje, že i "vyšší princip mravní" ("vražda na tyranovi není vraždou") může být někdy zneužit a že mezi odbojovou činností a terorismem existuje docela tenká hranice. A taky, že při aplikaci tohoto principu mohou někdy umírat i nevinní. Scéna, kdy Citrón a Plamen zlikvidující jedno německé auto v domnění, že v něm jede nacista Hofmman, a místo toho usmrtí nevinného kluka, je pro mě jedním z nejsilnějších momentů filmu. Zvláště v kombinaci s informacemi v závěru filmu o tom, že dotyční dostali posmrtně vysoké americké vyznamenání. Škoda, že takto neuvažují Češi v případě bratří Mašínů.... Akorád musím říct, že jsem z filmu úplně nepochopil, co si vlastně režisér o činnech Citróna s Plamenem myslí, zda je na jejich straně nebo zda ten jejich boj za "vyšší princip mravní" považuje za přehnaný. Co bylo poněkud přehnané z mého pohledu, je závěrečná střílecí scéna. Ale jinak jde určitě o významný počin na poli válečného filmu. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (9)

  • Prevažná časť natáčania prebiehala v Dánsku, ale taktiež aj v Nemecku a Českej republike. (MikaelSVK)
  • Téměř každou cigaretu, kterou ve filmu uvidíme, zapálil Flame. (Othello)
  • Hlavní postava se jmenuje Flame (plamen). Je tomu tak kvůli jeho zrzavým vlasům. Jeho přítel Citrón získal svoji přezdívku díky tomu, že pracoval v automobilce Citröen, kde prováděl sabotáže na německých automobilech. (Othello)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama