Reklama

Reklama

Plamen a Citron

  • Dánsko Flammen & Citronen (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Kodaň, 1944. Dánsko je okupováno nacistickým Německem. Plamen a Citrón jsou dva bojovníci hnutí odporu pověření likvidací dánských informátorů Gestapa. Později přijímají rozkaz od svého velitele zabíjet také Němce. Ale když je Plamen pověřen zabít svou milenku Ketty, záhadnou stockholmskou kurýrku, začíná pochybovat o svém úkolu a snaží se zjistit, kdo Ketty ve skutečnosti je. V boji za svobodu jsou najednou všechny strany šedé a pomalu přestává být jasné, kdo je přítel a kdo protivník. Natočeno podle pravdivých událostí. (lenuse)

(více)

Recenze (121)

Fr 

všechny recenze uživatele

Musíte být rozvážní. Provést svůj plán. Pokud jste klidní, nikdo nic nezjistí. Lidé se dívají na mrtvé.…. Každý kdo se odváží pomáhá. Každý má své důvody. Nejen v Dánsku, ale po celém světě je odboj hnán touhou UDĚLAT SPRÁVNOU VĚC. Za vlast. Než zmáčknete spoušť, musíte myslet na to, že to nejsou lidi, ale nacisti! Pocity a důvody, které jsou zaplaceny tím nejcennějším. Osobní život jde stranou, jejich posláním je ZBAVIT SE JICH! Nesmí zůstat ani jeden! Hra s jasnými pravidly. Jenže, co když ta pravidla nejsou tak jasná? Dobrý film o odboji, který nás seznámí s dvojicí Flame & Citron, hrdiny dánského odboje. Určitě jde o seznámení poučné a zajímavé. Z této dvojice vykonavatelů rozsudků utkví v paměti hlavně M.Mikkelsen a pocit, že 4* jsou možná moc. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ *** ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Severský filmy o historii mě prostě nebaví. Radši si užiju ty vážný depresivní dramata ze života krutý a zkurvený reality, která je všude kolem nás. Tenhle film je holt taková normálka. Dobře natočený, ale strašnym způsobem dlouhá, i když se na toho chlapa, co je tak šíleně podobnej Hádkovi docela dobře kouká. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jakl je tenká linie mezi odbojovou činností a terorismem, o tom celkem dobře vypovídá dánské válečné drama Flammen & Citronen. Relativita mezního činu, který se změnou úhlu pohledu překlápí z hrdinství v sprostou vraždu, vyvolává nejednu otázku - je terorista zmanipulovaný svým vedením spíše obětí či je sám viníkem, je aktivní odbojář popravující kolaboranty a zrádce spíše hrdinou či masovým vrahem? Zajímavě nastíněný problém, v němž se může zračit i nejedna lokální analogie - jak kupříkladu přistoupit k činnosti odbojové skupiny bratrů Mašínů a obecně vůbec k tzv. třetímu odboji? ()

emma53 

všechny recenze uživatele

No pochopitelně jsem se na ten film chtěla podívat hlavně kvůli Madsovi a protože mám navíc pro dánské filmy slabost. Přestože pro válečné filmy nemám extra zvláštní nadšení, tak jejich kladem je určitě fakt, že se stále dozvídám něco nového. V jednom severském filmu jsem se dozvěděla o pomoci Dánska propašovat přes sedm tisíc Židů do Švédska právě s pomocí odbojářů, kterých bylo v roce 1943 kolem 43 000. V tomhle snímku jsem se mohla alespoň částečně seznámit s tím, jak to zhruba fungovalo v roce 1944. Mads je dánská herecká špička, ale nemůžu si pomoct, Thure jako Plamen byl vynikající ne-li dokonce o něco lepší. Záhadou mně docela je, že se nijak zvlášť neukrývali a přesto se jim dařilo dost dlouho unikat. Přiznávám, že tam byly momenty, kde jsem trochu tápala, stopáž byla taky trochu delší, ale přesto dík za filmové zdokumentování skutečných událostí o které by se jinak asi málokdo zajímal. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Oproti nedávno viděnému norskému filmu Max Manus přistupuje Plamen a Citron k tématice odboje dost odlišně. Cílem odboje tu totiž nejsou v první řadě okupanti, ale vlastní lidé, skuteční či údajní kolaboranti. Film je spíše psychodrama než klasický odbojářský film, řeší se tu svědomí, oprávněnost akcí, odpovědnost za protiopatření nepřítele a tak dále. Záměr potud výborný. Bohužel se film nevyhnul určité zmatečnosti, kdy jsem měl občas trochu problém se v těch plánech a protiplánech orientovat, stejně tak jako v cílech některých operací. Opět tu navíc práce Němců a Gestapa vyznívá trochu naivně, když např. hrdinové z léček a pastí unikají podezřele snadno (nezapomeňme ostatně, že je to jen "na motivy" skutečných událostí, ne rekonstrukce). Navíc je film i trochu zdlouhavý. Ve výsledku mírný nadprůměr. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Plamen pálí po kolaborantech i nacistech, za špatnýma ženskýma a jedno cígo za druhým. Citron se tváří kysele, když zvrací, kříží cestu cyklistům, úkoluje milence své ženy a propadá pocitům viny.. Proslulé duo dánských odbojářů ve víru pochybností, zrádných úmyslů, morálních dilemat a nezvratných rozhodnutí. Když už je to po stránce emocí jako psí čumák, mělo to logicky vládnout na noirovém poli procedurálnosti, ale bohužel, nestalo se (navzdory inspiraci Melvillem). Citrus Mads tradičně zralý, rudému grepu Lindhardtovi k tomu ještě něco schází. A to vedle něj ležela v regále se skandinávským ovocem i dvojnice Simony Postlerové.. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Mads Mikkelsen jako Citronen - člen partyzánské dánské skupiny. Velice netradiční role. A jak se nad tím tak zamýšlím, tak jsem v poslední době viděla víc filmů s Mikkelsenem než s kdejakým hollywoodským hercem. Když v kostěným brýlích, modrém pruhovaném pyžamu a celý zpocený začne Citronen kropit nacisty, film vás totálně vezme, leč škoda, že až v poslední třetině, zbytek je totiž moc upovídaný. I když rusovlasý Thure Lindhardt jakožto Flammen zdatně sekunduje, na 5hvězdičkový zážitek to není. Kyselý obličej po konci snímku ovšem rozhodně nehrozí! ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Díky ostatním uživatelům jsem od filmu očekával hodně. Bohužel jsem byl zklamán. Scénárista ani režisér nečetli podle mě vůbec aristotelovu poetiku a neznají pravidla dějství. To že je to podle skutečné události neznamená, že se ve filmu nemůže odehrát nějaká peripetie. Je to strašně ukecaný film a polovina dialogů by tam ani nemusela být včetně několika scén, které jsou jen doplňkem filmu. Jediným plusem byl závěrečný "boj", kde se bojovalo až do konce s dechem. Viděl jsem to v rámci Febiofestu a už jsem byl docela unavený, takže to možná nese vinu na hodnocení. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Miluju Českou televizi za to, že nám zprostředkovává tvorbu evropských (především severských či španělských) kinematografií. A v případech, jako je tento, bych ji často nejradši vyliskala. Proč musí zrovna tento film vysílat s českým dabingem? Já, potěšena tím, že Plamen a Citron bude v TV, zjistím, že nebude v originále. Ta krásná Dánština. Možná bych to ještě překousla, kdyby zde nehrál Thure Lindhardt, jež má krásně znějící sametový hlas, kterým mě okouzlil již v Bratrstvu. Snímek je skvěle zpracován, má výborný scénář i herecké obsazení. Místy je děj možná až příliš zamotaný, co se týče spojitostí a významu postav, což však na celek nemá vliv. Pro mě další kvalitní příspěvek do Dánské kinematografie. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Film s podtitulem: "Buď se z toho dokážeš vykecat, nebo tě zastřelím." Nic jiného se totiž po dobré dvě hodiny neděje. Flammen vždy k někomu vletí do bytu, přiloží mu pistoli k hlavě a s ohledem na to, jak dobře se s dotyčným zná nebo jak zajímavou konverzaci s ním v posledních deseti minutách vedl, mu buď tu kulku hlavou prožene, nebo uteče zpátky do auta a nechá se svým parťákem odvést z místa (ne)činu. Což je, přiznejme si to upřímně, zábavné asi tak do třetí přepadové akce. Chápu, že se Ole Christian Madsen snažil poukázat na to, jak komplikovaná je válka, jak snadné je splést se a jak jednoduché je zabít nevinného, ale já už asi těchhle druhoválečných filmů o lokálních odbojářích, kteří za svůj boj proti nacismu často zaplatili svými životy, viděla až moc na to, abych z Flammen & Citronen byla nadšená jen proto, že se jedná o řemeslně povedený film s dobrými hereckými výkony. To si radši z dánské produkce pustím nějaké to dogmatické, syrové drama. Nedůležitá poznámka: Zdá se mi to, nebo Mads Mikkelsen točí v poslední době pořád v České republice? Královská aféra (2012), Plamen a Citron (2008), Casino Royale (2006), Setkání v Praze (2006)... ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Dost zamotaný, spíš ukecaný, chvílemi hodně napínavý a především výborně zahraný film, zejména perfektním duem Mads Mikkelsen - Thure Lindhardt, kdy hlavně u prvně jmenovaného může divák sledovat jeho postupnou psychickou přeměnu. Jako obvykle není jasné, kdo je s kým, kdo na koho donáší a podobně. Oba hlavní hrdinové se musejí vypořádat s otázkami správnosti svého počínání, s vinou a nejistotou ve chvílích, kdy prakticky nemůžou věřit vůbec nikomu. Bavilo mě to i přes dost dlouhé konverzační pasáže a stopáž, navíc jsem si skutečně dovedla představit pocity obou hlavních postav. Nečekané překvapení, fandům špionážních filmů vřele doporučuju. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Na motivy skutečných události.... Tak nějak to připomínalo bratry Mašínovy. Hlavní hrdinové také stříleli takřka hlava nehlava, ale byly to čisté duše.... Otázka je, do jaké míry se dá zpracování Ole Christiana Madsena věřit. Historická fakta v tomto ohledu příliš neznám. U režisérova posledního filmu Praha jsem trochu nadskakovala na židli. Tam mě jeho "přetvoření" reality docela dráždilo.... Kdo by byl na pochybách, že se točilo v Čechách, dočká se jasného důkazu.... Z úst komparsistů zazní věta: "Tak dobrý." Chybka se vloudí. Nudný ten film ale rozhodně není.... A Stine Stengade, která po natáčení filmu En Kærlighedshistorie opustila kvůli Ole Christianu Madsenovi manžela, opět v hlavní ženské roli.... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po Max Manusovy vznikol ďalší kvalitný dánsky film z obdobia 2. svet. vojny, ale ťažko ho nazvať vojnovým, i keď spadá do tejto kategórie. Je z veľkej časti konverzačný a bližšie má k thrilleru alebo špionážnym filmom podobne ako spomínaný Max Manus alebo Čierna kniha P. Verhoevena. Mads Mikkelsen žiari vo všetkom, v čom sa mihne a aj jeho "Citron" mi bol bližší ako "Plameň". Akčné scény sú zručne natočené, ale moc ich tu nie je. Najviac akčný je záver , kde sa Mikkelsen bráni v dome, ktorý obkľúčila početná a dobre vyzbrojená nemecká jednotka. Dostane sa "hrdina" v dánskom filme z tejto situácie? Áno, B je správne...80%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Válka je někdy klamavá. V odboji to platí dvojnásob. Nevíte komu věřit, vaši nejlepší druhové vás zítra mohou zradit... Více odbojových skupin a hnutí navíc vnáší do společného boje proti okupantům prvky rivality, zmatku a někdy i anarchie... Plnit rozkazy (likvidace osob) někoho z vedení buňky ještě neznamená, že děláte správnou věc. Co když dotyčný je dvojitý agent a maže tak stopy ke své osobě od lidí co na něj přišli? Dánové o tom natočili velmi solidní válečné drama, které vás dobře udrží v napětí po celých 130 minut.. Milovníkům válečných filmů tuhle záležitost rozhodně doporučuji. Další dobré filmy s podobnou tematikou jsou: Již zmíněný Max Manus (2008), Černá kniha (2006) a Chlapci od svatého Petra (1991). * * * * ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[AFF 2014] Ďalší z nekonečného zástupu filmov, ktoré som chcel už dávno vidieť a až doteraz som sa k nim nedostal. Keď som si preto všimol zaradenia snímky Plameň a Citrón do sekcie Vojna a film oficiálneho programu ArtFilm Fest-u, deň bol hneď krajší. Dánsky film s vďačnou stopážou vykazuje známky moderných európskych vojnových snímok (za všetky ako príklad uvediem Pád Berlína) - uhladená výprava, ktorá je priamym premostením medzi nákladnou televíznou a štandardnou filmovou obdobou, výrazné ženské postavy a príbeh konštruovaný ako hlboký, citlivý intímny portrét hlavných hrdinov. V tomto prípade ich predstavujú dvaja muži na šachovnici hnutia odboja, militantných a politických frakcií, tajných služieb a mocenských vplyvov. Plnokrvný thriller posúva chladná, odmeraná profesionálna réžia a herecké stvárnenie až do sféry psychologickej drámy. Dôkladne budovaný status národných hrdinov je v záverečnej časti behom jediného dialógu zosmiešnený a zborený - tomu hovorím odvaha, aspoň na poli národnej produkcie. Zamrzí azda len mierne prehnaný záver. 80% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Dánsky odboj v plnej paráde. Jeden zaujímavý poznatok, možno to niečo vypovedá o severskej mentalite, neviem. Sústredili sa v prvom rade na likvidáciu dánskych zradcov a kolaborantov ako na nemeckých vojakov, všade inde to bolo naopak (boli aj výnimky, ale nepomerne menej). Natočené a odohrané to bolo vynikajúco, samozrejme som bol zvedavý hlavne na Madsa, ktorý ani v tomto snímku nesklamal a ukázal, že mu žiadna rola nie je cudzia. Na druhú stranu sa mi film zdal trocha rozťahaný a so slabšími, nudnejšími scénkami. Aj napriek tomu to však stačí na slušný nadpriemer. 75/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Vyčítat filmu podle skutečnosti pointu by asi nebylo příliš adekvátní, ale co mi zbývá. Film se místy celkem dost vleče, ale závěr je sešlapán na minimum, což ho dělá nejen nepřehledným, ale hlavně kvůli tomu postrádá patřičné napětí. Mít v rukou takhle zajímavý scénář, k dispozici skvělého Lindhardta a Stengadovou a spáchat takhle emocionálně plochý film, tomu už se dá říci nejen neschopnost, ale i zlovůle. Škoda. /// Viděno v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Skveli, doslova necernobily pohled na pribeh hrdinu danskeho odboje a ackoli vytek je hodne odchazel jsem z kina hodne potesen. Skvela prace s herci. Citron byla jistota, ale Plamen hodne prijemne prekvapil. ()

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama