Reklama

Reklama

Sourozenci Jon a Wendy Savageovi spolu nijak zvlášť dobře nevycházejí, ale jsou nuceni postarat se o starého otce, jenž se o ně nikdy příliš nezajímal. V hlavních rolích excelují Philip Seymour Hoffman a Laura Linneyová, režii má Tamara Jenkinsová.  Ve svém druhém celovečerním filmu dosáhla režisérka a scenáristka Tamara Jenkinsová něčeho velmi neobvyklého - její příběh totiž nutí diváky zároveň se smát i plakat.
Jon Savage a jeho sestra Wendy jsou už dávno dospělí a moc dobře spolu nevycházejí, ani se o to nesnaží. Jsou však nečekaně vytrženi ze svých sebestředných životů a musejí se postarat o starého otce Lennyho postiženého demencí, který se však o své děti nikdy příliš nezajímal. Představitelé obou hlavních hrdinů Philip Seymour Hoffman a Laura Linneyová, která byla za ztvárnění této role navržena na Oscara, svými výkony umocňují zajímavý a lidsky silný příběh, který brilantně analyzuje složitou rodinou situaci, v níž se prolíná nechuť a pochyby s bolestí, obavami i láskou. Film měl premiéru na Sundance Film Festival 2007. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (95)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Život je stejně nějak postavenej na hlavu. Když jste malý, fotřík na vás prdí a když se pak štracháte po svejch věcech a Guggenheimovo grantech, máte ho tu na vozíku s demencí a starejte se, je to přece táta. Přitom jste sami tak silný, že brečíte nad smaženýma vajíčkama a bez analgetik nezačnete den, protože vstát a jít znovu do boje bolí. "A v pečovatelákách to smrdí". A vy smrdíte taky. Čím? Přece člověčinou. Krásný ztráty a nálezy, na kterejch ulítávám. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nechtěl bych mít na krku současně čtyřicítku, depku a dementního otce. Ale špatné věci (dále třeba smrt) si člověk nevybírá, ty přicházejí samy a bez zaklepání. Nenásilně úsměvní, věrohodně smutní Savageovi vyzývají k otevřené debatě nad ne zrovna příjemnými věcmi, o nichž sami bez uzardění přemítají. Neochotu zlehčovat jinde zlehčované bych si společně s nikam nespěchajícím tempem vyprávění tipnul za největší překážku na cestě k masovému diváctvu. Savageovi zaslouží naslouchající pozorovatele přinejmenším stejně jako výkony Hoffmana a Linneyové záplavu superlativů. 90% ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Tamara Jenkins .. Než si pro něj přijde, prožije si sourozenecká dvojice, o kterou se otec ne zrovna staral, pestrou škálu nepříjemných, ale zcela přirozených dilemat, které nejsou vůbec k smíchu, ale ani k pláči. Autorský počin Tamary Jenkins je sice kapánek dlouhý, ale nenudil jsem se ani na moment, protože děj jde pořád dopředu a to hezky civilně, citlivě a v rodinném duchu. Pokud nebyl scénář psán jak se říká na tělo pro perfektní dvojici herců Laura Linney - Philip Seymour Hoffman, tak si další velkou pochvalu zaslouží právě casting. Taktéž producentské duo Alexander Payne - Jim Taylor jde v pozadí velmi cítit - Savages drží velmi podobnou náladu jejich filmů. 75%. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem v situaci, kdy jsem vůbec nebyla nastavená na tenhle žánr, ale budiž. Oba herci byli velmi dobře vybraní pro tuto sourzeneckou roli. Philip Seymour Hoffman je opravdu sympaťák a Laura Linney za ním nebyla o moc pozadu. V momentě, kdy bylo zapotřebí postarat se o zestárlého otce se sami sourenci potýkají nejen se svými zdravotními a citovými problémy, ale současně i se vztahem k sobě navzájem. Smutné a uvěřitelné. 75% ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Černá komedie není nejpřesnější označení, jde spíš o drama, kde se často musíte smát, protože nic jiného prostě nezbývá. Nebo jinak - dokážete si představit opravdově působící příběh o umírajícím otci trpícím demencí a dvou utrápených sourozencích, kteří právě kvůli němu prožili nešťastné dětství, jako komedii? Výtečná dvojice Linney - Hoffman a poklona před paní scénáristkou/režisérkou. FEBIOFEST 2008 ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Je docela škoda, že Tamara Jenkins točí filmy tempem zhruba 1 film za 10 let. Tohle mě sice nějak neuchvátilo, ale je to hodně reálný, uvěřitelný a ze života. A určitě bych to nezařadil do žánru komedie. Jinak mnohem víc se mi líbil první film od Tamary Jenkins Brloh v BH, ale i tohle má něco do sebe. A navíc jsem zjistil, že Lord Hoven nebyl jedinej, kdo psal na hajzlech nápisy hovanama. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Poněkud matoucí název navozuje dojem nějakého dobrodružného příběhu z koloniální éry nebo dobývání Divokého západu. Ve skutečně jde o komorní psychologické drama sourozenců, kteří se vyrovnávají s vážným onemocněním a posléze i úmrtím otce a zároveň s krizí středního věku, která zahrnuje nejen tápání v oblasti citových vztahů, ale i v oblasti profesního směřování. Pokud nemáte odvahu na změnu životního stylu (a ta se s přibývajícími roky stále snižuje), snadno velké city směníte na drobné a představu vlastní rodiny obětujete na oltář pohodlného přežívání. Snímek se může opřít o dva špičkové charakterní herce, kteří odvádějí maximum, a o citlivou režii se smyslem pro detail a intimní vyjádření emocí. Z Divochů je tak nějak cítit, že je natočila žena. Celkový dojem: 85 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, k smíchu ani k pláči The Savages nebyli, jak to je napsáno v oficiálním textu distributora (celkově těch emocí zde bylo míň, alespoň po konfrontaci s mým očekáváním). Přesto jsem si tohle komorně laděné drama docela užil. Ne úplně, protože stopáž byla v tomhle případě krapet přepálená a nuda chvilkama lehce klepala na dveře. Ale téma mi přišlo originální a hlavně se mi moc líbily herecké výkony Laury Linney a Philipa S. Hoffmana, kterým jsem jejich role fakt věřil a ostatně kvůli nim se film objevil v mém hledáčku. Hodnotím lepším, leč jen průměrem. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak práve toto je ten typ filmu, ktorý by som nechcel vidieť v pokročilom veku. Veľmi trpký príbeh, ktorý možno občas privodí úsmev na pery, ale všetko v medziach dramatického žánru. Herci na jednotku, réžia jednoduchá, ale účinná. 80%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Cim ste starsi, tym depresivnejsie tento film posobi. Bud sa dostanete v strednom veku alebo v styridsiatke do problemov, kde sa budete musiet starat o svojich vlastnych nevladnych rodicov alebo rodica, ak este ziju, alebo budete mysliet na to, ze ako asi dopadnete vy, ak budete zomierat. Pre mladych si myslim, ze bude tento film skor nudny. Na mna posobil tak priemerne, proste uz ho znovu nechcem vidiet. Avsak vykon Laury Linney si naozaj zasluzil pozornost, preto bola aj nominovana na Oscara za najlepsiu herecku v hlavnej ulohe, avsak väcsie stastie s Oscarom mala francuzska herecka Marion Cotillard za ulohu v drame EDITH PIAF (2007)... 20.01.2011 _______ Laura Linney - (Wendy Savage) +++ Philip Seymour Hoffman - (Jon Savage) +++ Philip Bosco - (Lenny Savage) +++ Peter Friedman - (Larry) +++ David Zayas - (Eduardo) +++ Gbenga Akinnagbe - (Jimmy) +++ Cara Seymour - (Kasia) +++ Hudba: Stephen Trask +++ ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Otrocký překlad do češtiny opět zabodoval! Takže z poklidné rodiny Savageových se rázem stali divoši. Po skvělém začátku filmu (až po smrt partnerky Savage - seniora) se celkem zajímavé téma o sourozencích, kteří se dosud nesrovnali se svým neradostným dětstvím a nyní jsou donuceni se postarat o otce, který se o ně nikdy moc nezajímal ale nyní trpí pokročilým stádiem alzheimerovy choroby. P. S. Hoffman skvělý, ale Laura Linney hrůza. Skoro celý film je dlouhá nuda, která je završená od začátku předvídatelným koncem korunovaným nechutným rádoby happy endem - během se psem v postroji s kolečky. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesně ten typ filmu, u kterého nevím, jestli hodnotit čtyřmi nebo pěti hvězdami. Má to všechno, co to mít má, není tomu co vytknout, čas s tímto filmem příjemně utíká a je to tak nějak příběh jakoby vystřižený ze života. Ale zároveň je možné, že leckterého optimistu tenhle film sklíčí a padne na něj depka, a naopak pesimistům se uleví, protože uvidí, že je na tom někdo stejně špatně, ne-li hůře. Ale co dál s tímhle filmem, jak na něj nazírat? Jistě, je to zajímavý příběh, který ani na okamžik nezačne nudit, který si tak nějak volně plyne a přitom vypráví příběh dvou dospělých sourozenců a jednoho dementního otce, který asi do švestek nevydrží. Každá postava v tomto filmu má své vlastní problémy a každá postava zde dokáže být zajímavá. Tohle je zkrátka řemeslně naprosto brilantně zvládnutý film, který neváhám označit za dokonalý. Navíc tomuto příběhu bez jakýchkoliv pochyb pomáhají herecké výkony Laury Linney a Philip Seymoura Hoffmana. Na tohle se prostě docela dobře dívá, ale musím říct, že mi to stačilo vidět jednou, protože poté, co tenhle film člověk zhlédne, rozhodně nelze mít úsměv na tváří a dobrou náladu. A to je to, co je na tomhle filmu to nejsmutnější. Nakonec tedy v mém rozhodnutí převážil fakt, že ač se jedná o brilantní záležitost, tek přesto nějak tomuhle filmu nemohu odpustit, že na mě po jeho skouknutí padl splín a krátká depka v době, kdy o nějaké takové pocity rozhodně nestojím. Vím, že je to subjektivní, ale nemohu si pomoci, a proto nakonec uděluji čtyři hvězdy. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Celkem slušné drama s excelentními hereckými výkony a několika životními pravdami. Bohužel je to celé až moc dlouhé a člověka už to po nějaké hodince docela přestane bavit, zvláště když podobný příběh viděl už párkrát zpracovaný. A to občasné pokoušení se o humor mi tam vůbec nesedlo a spíš to rušilo. Kdyby z toho udělali čistokrevné drama, tak by to dopadlo mnohem lépe. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Život bez príkras, reálny, taký, aký žijeme. Savages citlivo analyzuje povahu a dynamiku ľudských vzťahov, má mierne melancholicky nádych a nezaprie sa v ňom ani otlačok ženského rukopisu. Laura Linney hrá bravúrne, Hoffman mi napodiv vôbec nevadil. Nežne napísané, realisticky zahrané, skrátiť minimálne o 15-20 zbytočných minút a šla by som s hodnotením vyššie. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Komedie? Blbost! Jednoduché, intimní, lehce melancholické a přesto nijak kýčovité drama o stárnutí, odcizení a nesnesitelnosti samoty. Laura Linney a Philip Seymour Hoffman se vzájemně trumfují v dokonalosti herecké přirozenosti. Umělecké zobrazení všednosti v celé své naturalistické kráse. People are dying, Wendy! Right inside that beautiful building right now, it's a fucking horror show! And all this wellness propaganda and the landscaping, it's just there to obscure the miserable fact that people die! And death is gaseous and gruesome and it's filled with shit and piss and rotten stink! ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Situace, která se obtížně žije a stejně tak obtížně se s ní vypořádává ve filmu. Všechny strany a všechny pohledy jsou pochopitelné a všechny jsou současně odsouzeníhodné. Zde to všichni zvládli skvěle. ()

Reklama

Reklama