Reklama

Reklama

Mumie: Hrob Dračího císaře

  • USA The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor (více)
Trailer 1

Dobrodruha Ricka O´Connella na výpravě do Šanghaje doprovází syn Alex, jeho žena Evelyn a její neustále reptající bratr Jonathan. Cestou narazí na císařskou hrobku nelítostného Dračího císaře, kterého střeží 10 tisíc příslušníků slavné terakotové armády, hliněných soch do nejmenšího detailu vykreslujících válečníky z doby před dvěma tisíci lety. Jde o vojáky mocného čínského vládce, jež společně s jejich pánem proklela zhrzená a oklamaná čarodějka, kterou Dračí císař připravil o milence. Když ale mladý Alex nedopatřením probudí vládce z jeho věčného spánku, musí požádat své rodiče o pomoc, protože jen ti si dokážou poradit s nemrtvými. Na nehostinném Dálném východě ale všichni tři záhy zjistí, že zdejší mumie jsou úplně jiné než ty egyptské, stejně jako nebezpečí, kterým budou muset čelit... (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (56)

  • V závěru filmu Jonathan (John Hannah) prohlásí, že odlétá do Peru – divák je zároveň informován, že se mumie později objevily i tam. Studio Universal skutečně nějakou dobu vyvíjelo pokračování, které mělo zavést hrdiny do Jižní Ameriky. Pracovní název byl „The Mummy: Rise of the Aztecs“ a bylo plánováno, že oživlou mumii ztvární Antonio Banderas. Roku 2012 však studio dalo čtyřce stopku a místo toho začalo pracovat na odlišně pojatém rebootu celé série. (fiLLthe3DD)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 145 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 102,5 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 403,5 mil. (NIRO)
  • Ve scéně, kde se poprvé objeví Evelyn (Maria Bello), ptá se jí jedna z fanynek - jakožto autorky románu o mumii napsanému na motivy událostí z prvních dvou filmů (1999, 2001) - zda je její hlavní ženská postava inspirovaná jí samotnou. Evelyn odkryje tvář zpod klobouku a odpoví, že si nejsou vlastně vůbec podobné. Jde o narážku na zásadní změnu v castingu postavy, kdy Evelyn (Rachel Weisz) z prvních dvou filmů vystřídala právě Maria Bello. (Bertramm)
  • Soundtrack k filmu byl vydán den před premiérou v USA (29. 7. 2008). (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 24. července 2008 v Moskvě. (Varan)
  • Maguire (Liam Cunningham) pilotuje druhoválečný britský útočný letoun Bristol Beaufigher. V závěrečné bitevní scéně mu pak pomáhá stíhačka P-40E Warhawk. (Foxhound#1)
  • Štáb se s natáčením rozloučil velkolepě - tým pyrotechniků připravil ohromný ohňostroj v čínském stylu. (Amplifier)
  • Himaláje, které ve filmu ukrývají tajný vchod k jezeru věčného života, byly vytvořeny uměle v Montrealu. (Amplifier)
  • Rob Cohen býval studentem antropologie a mnoho let ho přitahovala Asie. Když byl osloven, aby režíroval díl, který by zavedl sérii na Dálný východ, s nadšením přijal. (Amplifier)
  • Rob Cohen vyčítal svému režisérskému předchůdci Stephenu Sommersovi, že se k dějinám Egypta nechoval s větší úctou a nedržel se reality. Sám o svém filmu tvrdí, že když ho uvidíte, budete o starověké Číně hned vědět víc. (hippyman)
  • Pro film byly kromě umělých zbraní vyráběny i pravé, bronzové - kvůli váze a autentickému odrazu světla. (hippyman)
  • Závěrečná scéna byla vytvořena s pomocí softwaru Massive, který byl původně vyvinut specificky pro obří davové scény v trilogii Pán prstenů (2001, 2002, 2003). (Lobotomas)
  • Čínský císař Qin Shi Huang, který inspiroval postavu padoucha (Jet Li), opravdu usiloval o nesmrtelnost. "Zázračné" dryáky ale jeho život naopak zkrátily. (Mr.Dogman)
  • Tvorcovia filmu sa chvália tým, že ani jedna múmia, ktorá povstala z Veľkého čínskeho múru v záverečnej bitke, nie je rovnaká a každá bojuje inakším spôsobom. (Greenpeacak)
  • Obrovská hlinená hlava, ktorú môžete vidieť na púšti viackrát, bola postavená v púšti Tianmo. Je to podobizeň Jeta Li (cisár). (Greenpeacak)
  • Pri scénach, kde vychádza terakotová armáda do boja, bol prítomný profesor Li, odborník na vojenské otázky dynastie Čchin, ktorý pomáhal tvorcom pri rozmiestňovaní jednotiek do bojových formácií. (Greenpeacak)
  • Trojhlavý drak, v ktorého sa cisár (Jet Li) premení, sa v Číne nazýva piqiu. Je to znak cisárov. (Greenpeacak)

Související novinky

Mumie vstane z mrtvých... úplně nanovo

Mumie vstane z mrtvých... úplně nanovo

09.04.2012

Ačkoli závěr Hrobu Dračího císaře hláškou o jistém nálezu v Peru naznačoval pokračování, už se ho nikdy nedočkáme. Studio Universal se rozhodlo, že je načase s touto sérií skončit... a začít znovu od… (více)

Středověk zajímavější než Vin Diesel?

Středověk zajímavější než Vin Diesel?

11.06.2009

Pro Roba Cohena zřejmě ano. Jeho dalším filmem měl být návrat k hrdinovi, kterého kdysi s Dieselem docela úspěšně uvedli na plátna kin, přičemž rozstříleli nejen Prahu, ale i velehory tyčící se těsně… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Sindibád pluje do Číny

Sindibád pluje do Číny

20.12.2008

Už to vypadalo, že proslulý orientální mořeplavec šel nadobro ke dnu. Projekt s názvem The 8th Voyage of Sinbad měl režírovat Rob Cohen, který chtěl do hlavní role Keanu Reevese. Dokonce ukecal k… (více)

Reklama

Reklama