Reklama

Reklama

Novinářka Marisa Tomei proměnila city chladnokrevného zabijáka Johna Cusacka ve skutečnou lásku...
Do země, která je rozervaná občanskou válkou, přijíždí Brand Hauser "odstranit" veškerou konkurenci olejářské společnosti, jejíž hlavou je náhodou bývalý viceprezident Spojených států a jejíž moc se právě rozšířila natolik, že zemi prakticky velí. Jeho úkolem je odstranit ropného magnáta Omara Sharifa, uspořádat veletrh, vdát mladou popovou hvězdu, okouzlit jednu novinářku a pak jí zachránit z rukou teroristů. Postupem času se ale v Brandově cestě za úspěchem objeví problémy, oba jsou převlečené právě za něžné pohlaví. Přijíždí totiž do Smaragdového města v utajení jako garde slavné arabské teen-zpěvačky Yonicy. Tahle dračice se nebojí po Brandovi vyjet, ale ten není na malé holčičky. Mnohem víc se mu líbí Marisa Tomei, novinářka, která brzy promění city chladnokrevného zabijáka ve skutečnou lásku. Ta ale jaksi nekoresponduje s primárním cílem... Ke svému terči Omarovi se Brand sice dostane, ale na konec ho nezabije a zachrání Marisu z rukou teroristů, kteří ji unesli. Na zahájení veletrhu nastane chaos, Brand zjistí, kdo mu vlastně dlouhou dobu dával cíle akcí a hlavně to, že Yonica je ve skutečnosti jeho malá, před lety unesená dcera. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (140)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Až na tu záležitost s Hauserovou rodinou, která je docela odhadnutelná, se jedná o docela příjemnou záležitost. 70%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Originální by to sice bylo a ta politická satira je v tom dosti znát, ale po půl hodině sledování mi bylo jasný, že tenhle film nebude nic pro mě. Humoru jsem se nedokázal smát, John Cusack mě také nijak závratně nepřesvědčil. Nemůžu si pomoct, ale tohle je prostě film, který není pro mě. Já kdybych chtěl politickou satiru, tak si pustim Dr. Divnoláska se Sellersem, protože vím, že on mě dokáže pobavit. Cusack to prostě neumí, nikdy neuměl. Možná takovej Downey Jr. by se tam pěkně vyjímal, ale takhle to fakt nemělo patřičný šmrnc a docela mě to nepřestalo nudit. Takže pro někoho brilantní politická satira, ale pro mě film, který mně nemá vůbec co nabídnout. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Mark Leyner, Jeremy Pikser, John Cusack .. Něco jako "Southland Tales 2." Což zasvěceným radost (ne)udělá! ___ Satira médii, moderní společnosti, ale především válečného snažení a tažení Američanů (proti teroru, pro ropu, politický vliv, ...). Oceňuji snahu trojice scenáristů, že se občas někdo rozhodne s vážnou tváří píchnout do bolavého místa a v jistých momentech tak film i působí, až občas mrazí. Jenže pak je tu spousta vyloženě komediálních vsuvek a tohle žánrové kolísání už tak dobře nefunguje, film se tříští až občas nudí. John Cusack i Marisa Tomei jsou herecky bez viny, režisér už ne - má sice, a to zvláště v úvodu, nápadů plnou hrst, jenže určitá umírněnost a hlavně rozvaha v dávkování chybí a tak jsme místy zahlceni odkazy a narážkami různé (ne)funkčnosti. Vůbec nejlepší pasáží tak zůstává úvodní scéna z Kanady spolu s následným vtažením na frontu války, vedenou ryze soukromou společností. Naproti tomu černé vrcholení a rodinné akční finále už jsem překusoval ztuha. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

War, Inc. není jen debut, je to debut zejména drzý a nezvyklý. Ono pojmenovat film jako béčko a lákat nepoučené diváky na akční „válečnou“ podívanou, to chce koule. Ale předmětem ironie se stává i divák obeznámený, protože jisté procento dialogů z filmu tvoří jen midcultovou vatu a nemá význam. ____ Obecně rozeznáváme tři druhy režisérů – (i) vizionáře a hledače hloubek, (ii) technoidy jedoucí na filtrech a (iii) vypravěče. Režisér Joshua Seftel na to šel chytře, protože u filmu jako War, Inc. nemusí zvládat ani jedno. Stačí mu jen vršit nesnadně interpretovatelné dialogy a spojovat dohromady jednotlivé scény. Jakkoliv tedy neodvádí práci ani na jednom ze tří polí (proč třeba neradikalizoval záběrování po vzoru Domina, když už se pustil na tak tenký led), film mu zdařile funguje. ____ War, Inc. není jen filmové dílo bez filmových průvodičů, pohrává si významně i s osudem svých hrdinů. U Coenů platí jedno: „Co se má stát, stane se, ale k překvapení postav i diváků trochu jinak, než by očekávali.“ U War, Inc. platí cosi ještě podvratnějšího: „Co se má stát, nestane se, co se stát nemá, stane se.“ ____ Paralela se Southland Tales je navýsost zřejmá. Také ve War, Inc. bují všechno možné – politická satira; transmutace války na obchod (americká technologie zmírňuje utrpení, které sama způsobila) s mediální manipulací jako nástrojem; old-fashioned screwball comedy plná rozporů o vztahu muže a ženy na pozadí společenské krize, kteří se zpočátku nesnáší, aby si později padli kolem ramen. Jen ten Cusack mi přišel na roli tvrďáka lehce vyměklej, ať už to byl od tvůrců další vtípek, nebo ne. ____ P.S. Také zde lze spatřit, jak budou vypadat kina v roce 2040. Což není informace k zahození - navrhuji předběhnout dobu a vydělat na podnikatelském záměru. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

WAR, INC je typickým debutem, do nějž bylo nacpáno úplně všechno a přestože ve své výpovědi je silně koktavý a jednotlivé žánrové přechody nedostatečně motivované, stále je to chytrá zábava._____ Možná až moc, protože si film dokážu užit intelektuálně, nikoliv emocionálně - žánrová dekupáž mě baví a hyperbolizace béčkové poetiky je důsledná, ale co z toho? Jedná se o sympaticky stylově-nestylový film, který střídá post-klasické záběrování s kulometným střihem, ale podvrací akci a tudíž i potěchu z ní (která nám není a nemá být dopřána) roztřesenou kamerou a dirty lookem. Do toho fůra odkazů nejenom na jiné filmy, ale na mediální boom kolem ekonomické války vůbec a trocha toho charakterního herectví, jež překvapivě funguje a divák si vytvoří vztah k postavám._____ Otázkou je, jestli film, který čerpá z jiných filmů, může být lepší než jeho předobrazy, když je ve výsledku jednorázovou persifláží a nepřidává nic zajímavého k dialogu na obouj stranách politického spektra. Z podobného ranku mi přece jenom sedne satirističtější a uvědomělejší OBCHODNÍK SE SMRTÍ či obdobně koncipované SOUTHLAND TALES (s nimiž má WAR, INC až PŘÍLIŠ MNOHO společného)._____ Jenže co teď, když je to typická trojkočtyřka (70%)? Takže dáme 4, aby se film přehoupnul do červeného rámečku (protože, upřimně, kdo z těch hodnotících ho opravdu viděl?) a odůvodníme si to třeba tak, že liberalizmus, nejenom myšlenkový, ale i filmový, vede vždy k chaosu. A že Dan Aykroyd jako prezident je Bůh. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ja si nemuzu pomoct, ale me to prislo jako hodne cerna komedie. Je skoda, ze Seftel neni zkusenejsi reziser a tak se mu to misty nedari ukocirovat a obcas se to cely rozplizne a ztraci tempo, ale i tak to je paradni podivana. Je tu docela zajimavej pribeh, je tu hodne perfektnich napadu a jsou tu paradni herci. Do Cusacka bych to fakt nerek, ale on se na zabijaka perfektne hodi a kdyz tam znudene masakruje nepritele, tak je to fakt skvela podivana. A kdyz se dostane do valecny sceny, ktery jsou mimochodem hodne dobre natoceny a vypadaj jak nekde z Iraku, tak mi misty pripominal Cage v Obchodnikovi se smrti. Pak tu je Cusackovo sestra Joan, ktera sice uz vypada dost stare, ale jakmile se nasere, tak je to parada. No a z ostatnich stoji za zminku fajn Marisa Tomei a super sexy Hilary Duff s ultimatnim jmenem Babyyeah. Celkove neco mezi thrillerem, valecnym filmem a komedii a ja se 90% filmu skvele bavil. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Válka je vylepšením investičních plánů jinými prostředky." Skvěle jsem se pobavil, ale také jsem poněkud znepokojeně sledoval, že někdo má na zářnou budoucnost naší planety stejně pesimistický názor jako já. Já zkrátka nevím, jak moc se mám těšit na okamžik, kdy korporace veřejně přiznají, že mají větší moc než státy a samy si budou humánně bombardovat cizí území za účelem rozmachu svých činnosti, přičemž neohrnou nos ani nad zvýšením svého zisku. Patrně to bude záležet na mém postavení v potravinovém řetězci až se začnou lidé žrát mezi sebou, ale zatím mohu nestranně vyjádřit svou spokojenost s tím, co jsem viděl. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Fíííha! . . . Tak tohle tedy byla zase jednou jízda, cosi skoro jako VÁLKA >Akční Satira< ;-) . . . Cusack & Cusack & spol. v postmoderním podobenství, bizarní taškařici i drsné satiře ze světa, kerý známe jen z médií a přitom je tak blízko nás... Až bych i řekl, že stále blíž a blíž... . . . "...Válka je jen vylepšení investičních plánů jinými prostředky..." a tenhle film je dosti výstižným výsměchem nejen velkým i malým mocnostem a jejich nectnostem, (ne)mocným vládcům a (vše)mocným veřejnotajným službám, ale i (po)mocné roli médií, která už dávno nejsou jen investigativním zprostředkovatelem zpráv a informací o aktuálním dění, ale prodejným manipulátorem veřejného mínění a nakonec třeba i trojským koněm v rukou těch, jejichž záměry a činy by se psí zarputilostí (a ne oddaností) měla hlídat... . . . Ano, mohlo to být ještě více nekorektní, mohlo tam být ještě více krve, mrtvých, střílení a výbuchů, mohla tam být i troška toho incestu - ale to je nakonec jedno. Nevím, jak se k tomuhle námětu dostal debutant Joshua Seftel, ale popasoval se s ním (přes - nebo možná právě pro ten žánrový mišmaš a všehochuť) skvěle a jestli někdo čekal typický válečný akčňák či politickou komedii a nebyla naplněna jeho očekávání - dobře mu tak. . . . Satira je jen pokračováním korektnosti jinými prostředky - a trdlům, co to nedokážou nebo nechtějí pochopit budiž co jejich jest, ale v médiích (natož v apatyce) to nekoupí... Chce to jen více bystré mysli a nějaké té po(p)stkulturní zkušenosti. A taky číst denně třeba ty dvoje noviny a ne jen pitomé společenské magazíny, že... :-/ . . . A tak - slovy z refrénu závěrečné skladby jinak skvěle vybraného hudebního mixu - "...bum bum bum, beng beng beng..." - za pět hvězd bez uzardění, byť i já bych samozřejmě měl tomuhle filmu v mnohém co vytknout (zvláště ten ve všem tom rozmachu bizarnosti už trošku nezvládnutý závěr...). Ale co - nakonec - stejně za to všechno zase můžou ti agenti jednoho blíže nespecifikovaného (c)Icikstanu... ;-][ - - - - - (Poprvé viděno 12.7.2009 na dvd, komentář zde /bohužel i mezi spoustou blábolů/ jako mnohý - 12.7.2009) ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Hoho!! Černá komedie jak z praku, s parádním Cussackem, neuvěřitelně sexy Marisou i Hilary, lahůdkovým Kingsleym, parádním cynickým satirickým přesahem a jedním z nejbizarnějších finále za zatraceně dlouhou dobu! "Aaaaaaaaaaaa!!!.. Kde seš? Já tě nevidím! Postav se mi čelem! A tady si.. AAAAAAAAAAA!" ()

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Zetková kategorie dostává nový rozměr. Čemu se smějí na šmejdfilmech z padesátých let, to na současných sračkách dneska vyzdvihují. Neuvěřitelné. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Klíčový v tomto případě není post režiséra, nýbrž producenta, který se promptně obsadil zároveň do hlavní role. Ano, je jím sám John Cusack, který, pokud jde o politické názory, stojí na levém křídle demokratické strany, takže v období prezidentování pana Bushe mladšího nefalšovaně trpěl a rozhodl se s Bushovým dědictvím vypořádat prostřednictvím tohohle filmu. Snímek si střílí z takové té vyčůrané obhajoby amerických zájmů pod zástěrkou vývozu demokracie, z militarismu, přepjatého amerického patriotismu atd. Pokud jde o politické názory, je mi Cusack poměrně blízký, navíc v řadě případů umí tít do živého. Ve scénách, kde si nepokrytě utahuje ze zkorumpovaných amerických novinářů, kteří se nechávají oblbovat vějičkou virtuální reality, nebo z privatizace války, když v Afgánistánu nebo Iráku přebírají iniciativu soukromé bezpečnostní agentury nebo dokonce soukromé armády, které pochopitelně nemusí skládat účty veřejnosti a jejich zájmem je nikoliv mír, ale co nejdelší prodlužování války, a tím pádem svých kšeftů, film funguje dobře. Jenže politická satira, aby fungovala, by měla být podávaná jemně, takže nejvíc bodují filmy typu Byl jsem při tom nebo Vrtěti psem. Cusack ale zkombinoval satiru s poněkud humpoláckou parodií špionských filmů typu série Mission Impossible a navíc ji podal ve stylu amerického mainstreamového humoru, což už v konečném výsledku funguje mnohem hůř. Na jednu stranu se mu nelze divit, měl v tom vlastní peníze a tak velké honoráře zase nemá, jenže pro snahu prodat film průměrnému americkému dïvákovi je celkový výsledek neslaný nemastný. Navíc režisér Seftel moc zkušeností nepobral a na nějaký extra velký talent to taky nevypadá - takže i když mám rád Cusacka jako herce, ulítlé herectví jeho ségry Joan a Marisu Tomei, na víc jak 45 % celkového dojmu to nevytáhnu. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Hodně slabé tři hvězdičky. Nebýt Johna Cusacka za vizuální podpory především Hilary Duff, nejspíš bych dala i méně. Ta se spolu s Johnem stará o příjemné momenty, bez kterých by to bylo o dost slabší. Nejzáživnější částí na tomto filmu je posledních zhruba dvacet minut, při kterých jsem se i lehce zasmála, což se mi snad za celý film nepovedlo. Poměrně slabé a krom pár scén víceméně o ničem. Místy to vypadá jako slabá parodie na několik scén z různých amerických komedií. Závěrečné odhalení týkající se rodinných vztahů jsem vytušila poměrně ihned, jakmile se v úvodu objevila na scéně slečna Duff. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Sebaparodovanie amerických ideálov sa v amerických filmoch neobjavuje až tak často, obzvlášť ak ide o satiru celej jej konzumnej spoločnosti a najmä toho, čo je zvyšku sveta tŕňom v oku už dlhšiu dobu, a to vojenské ťaženie. A práve to robí film výnimočným a zaujímavým. Vyzdvihujem prácu scenáristov. Dať dokopy tak neskutočnú dejovú hatlaninu, ktorá by za podpory menej slabších hercov a režiséra pôsobila nanajvýš smiešne je naozaj vôbec nemusela pôsobiť tak kompaktne a zmysluplne, musela byť fuška. Žánrový mix sa ale občas tvorcom vymkol spod kontroly. Keď už som mal konečne pocit, že pozerám skutočne drsnú komediálnu frašku zameranú na výsmech celého amerického systému, tak som sa zrazu ocitol uprostred akčného filmu, či romantickej komédie. Občas sa to podarilo všetko skĺbiť, ale poväčšine som mal z toho celkom dobrý mišmaš. Verdikt je, že pozrieť sa film určite oplatí, no viem si predstaviť, že niekto pri tom bude mať otvorené ústa v zmysle 'WTF?!' a niekto zas 'WOW!' Ja som bol niekde v strede. 65%. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Strašná nuda. Námět je to sice podařenej a ocitáme se tak v alternativní budoucnosti, ve které nadnárodní společnosti ovládají svět. Nápad dobrý, ale to je skoro všechno. Film se totiž snaží být někde mezi satirou a vážným filmem, přitom nefunguje ani jedno. Ty satiristické scény tam jsou na můj vkus nějak divně poskládány a většinou se tam ani moc nehodí a sám jsem zasmál jenom u jedný. No a ta vážnější část už nefunguje vůbec a právě proto ten film tolik nudí. Navíc ani ti herci to nezachrání. John Cusack se sem vůbec nehodí a i když se jakž takž snaží, tak mu tu roli vůbec nežeru.Marisa Tomei se mi zdá s přibývajícím věkem čím dál hezčí, to je ale tak všechno co bych na ní mohl pochválit. Ale nejvíc mě iritovala Hilary Duff s tim svým debilním přízvukem. Prostě nuda, která mohla být docela dobrým filmem, kdyby se režisér rozhodl, jestli chce točit satiru nebo drama a přizval si k tomu lepší herce. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Rozkošně ujetá šílenost satiricky parodující všechno ožné počínaje allmighty USA budující si vliv v zaprděných zemičkách na blízkém východě, terorismus, masmédia, korporace, obchodní války, hollywoodská klišé, vylízané popové hvězdy, nájemní vrazi, vidláčtí hiphopeři s bouchačkami ala filmy od Kosturicy, showbussines, necenzurované násilí, béčkoví záporáci... totální guláš ve kterém se z transportu vyžehleného saka stává operace skoro jako Black Hawk Down a John Cussack střílí lidi zatímco pije z panáků chilli omáčku. Kupodivu to ale není ani úplně blbé, ani úplně nesmyslně zmatené... a naopak to většinou JE zábavné. Jen to trochu vypadá jako by si parta kamarádů po vydařeném alkoholovém večírku natočila svůj vlastní film o tom, o čem se noc před tím ožralí bavili. Jen většina lidí si na natáčení takové blbiny nemůže dovolit vyhazovat do vzduchu všechno co jim na place přijde pod ruku, zatímco kolem toho jezdí skutečné tanky (polepené reklamními plakáty, bojuje se přece ve jménu komerce). Btw srovnání se Southland Tales není ani trochu od věci (naopak Lord of War je podobný jen tematicky... ale to je tak všechno, jinak jde o úplně jiný typ filmu). 8/10 ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Myšlenka a nápad jsou jasné a prostoupené celým filmem. A to si myslím že je největší chyba celého filmu. Celý snímek tak moc a v každém okamžiku zesměšnuje dnešní stav ve světě, až se z toho stává trapnost a prohlédnutelná nuda. Já osobně si raději poslechnu jeden kvalitní vtip u kterého se zasměju od srdce! Než aby jich do mě někdo tlačil takovou spoustu,že mě nezbudou jen nucené ůsměvy. ()

Reklama

Reklama