Reklama

Reklama

Le Cheval emballé

  • USA Runaway Horse, The
všechny plakáty
Krátkometrážní / Komedie
Francie, 1908, 7 min

Obsahy(1)

Muž, který rozváží prádlo, odejde vyřídit obchůzku a venku před domem nechá svůj vůz i s tažným koněm. Ten, zatímco je jeho pán pryč, spořádá celý pytel ovsa. Po návratu pána celý kypí energií a stává se nezvladatelným. (Bells)

Recenze (4)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Při parkování povozu je nezbytně nutné zatáhnout na tažném zvířeti ruční brzdu, protože jinak je možný jeho vstup na chodník a konzumace všeho, co jen může čtyřnohý lichokopitník v tlamičce rozmělnit. Po zhltání takové potravy se obvykle splaší motor o výkonu jedné koňské síly a následuje zběsilá jízda poklidným městečkem zakončená vzorným zacouváním do parkovacího stání. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tento film se uvádí jako příklad použití novinky - křížového střihu. Před rokem 1906 filmové vyprávění nepřeskakovalo tam a zpět. V tomto filmu vidíme v jednom záběru koně hubeného a v dalším pytel plný zrní a po několika záběrech filmaři nahradili hubeného koně zvířetem tlustým, takže vzniká dojem, že zatímco se pytel vyprazdňuje, kůň tloustne. ()

Reklama

Kass 

všechny recenze uživatele

Zajímavé jak člověk nazírá na staré filmy jinak (v kontextu dané doby), když si dá tu práci a projde si jich postupně, jak šel čas, rok po roku řádově desítky... získá tím slušný přehled o vývoji daného "řemesla" a lépe tím dokáže ocenit nápaditost filmu a jeho přínosnost. Tady mě dostal (vzpomenutý) křížový střih kdy sledujeme dvě dějové linky... to je poprve co jsem něco takého u filmu té doby viděl. Nebo na to minimálně nikdy nebyl kladen taký důraz ve filmové řeči. Rovněž honička má úžasný švih a působí přes ty pády lešení a stánků až velkolepě. ()

Zajímavosti (1)

  • Tento nápaditý honičkový film produkovala roku 1907 společnost Pathé. Bylo v něm raně využito křížového střihu. (Bells)

Reklama

Reklama