Reklama

Reklama

Berlín roku 1936. Původem ruský malíř Salmon Sorwitsch je králem padělatelů a ve světě hazardu, sázek a lehkých žen se cítí jako ryba ve vodě. Sám si vyrábí bankovky, které pak otáčí v kasínech. Život mu ale nastaví tu horší tvář, to když je při vlně represí vůči židům zatčen a transportován do Mauthausenu. Když je po pěti letech přesunut do Sachsenhausenu, čeká už jen na to nejhorší, na svůj definitivní konec. Život má pro něho ale ještě jedno překvapení. Společně se speciálně vyškolenou skupinou vězňů je vybrán na supertajný projekt – padělání bankovek nepřátel říše. V přísně střeženém místě pracují na výrobě stovek miliónů falešných liber a dolarů, kterými chtějí nacisti zavalit zahraniční trhy a způsobit tak zhroucení ekonomiky. Pro těch pár vyvolených se stává padělatelská dílna jakousi zlatou klecí, ve které je o ně sice dobře postaráno, ale cesta odtud vede zase jen do plynové komory. Není v zájmu, aby se o tajném projektu dozvěděl svět.

Film je natočen podle vzpomínek Adolfa Burgera, který byl jedním z vězňů nasazených na tajný program a shodou velkých náhod se mu podařilo přežít. Jeho kniha ĎÁBLOVA DÍLNA nyní přichází ve filmové podobě do kin. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (9)

  • Koncentrační tábor Sachsenhausen se nacházel přibližně 35 km severně od Berlína. Jeho stavba byla zahájena v létě roku 1936. Táborem prošlo za dobu jeho existence přes 200.000 vězňů. Zhruba 35.000 jich bylo usmrceno. (blackrain)
  • Adolf Burger, podle jehož knihy byl film natočen, byl československý typograf a vězeň č. 64401. (blackrain)
  • Hlavní postava tohoto filmu má stejné jméno (Salmon Sorwitsch) jako první žid, přijíždějící vlakem na samém začátku Schindlerova seznamu, který nahlásí své jméno jednomu z nacistických oficírů. (DruidKarel)
  • Toplické jezero bylo tajemným místem ukrývajícím nacistická tajemství. V letech 1945 až 1965 bylo u něj zavražděno nejméně osm lidí, kteří se odvážili odhalit rouškou tajemství ukrývajících se v hlubinách. Jedněmi z nich byly bedny napěchované falešnými bankovkami - důkazy a pozůstatky akce Bernard. (Rodriguez)
  • Akcia Bernhard, nazývaná aj Operácia Bernhard, je v histórii doteraz najväčšia známa falšovateľská akcia bankoviek a dokumentov. Pôvodne bolo jej cieľom zaplaviť britskú ekonomiku falošnými bankovkami. (MikaelSVK)
  • Snímka získala ako prvý rakúsky film v histórii Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. (MikaelSVK)
  • S filmom súvisí aj Múzeum koncentračného tábora Sachsenhausen, ktoré navštevuje mnoho turistov a zvedavcov z celého sveta. Nachádza sa tam tiež tzv. "Dieľňa falšovateľov". (MikaelSVK)
  • Filmovanie prebiehalo vo Viedni a filmovom štúdiu Babelsberg v nemeckom meste Postdam. Niekoľko scén však bolo natočených aj v Monte Carle či juhofrancúzskom meste Nice. (MikaelSVK)

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama