Reklama

Reklama

Berlín roku 1936. Původem ruský malíř Salmon Sorwitsch je králem padělatelů a ve světě hazardu, sázek a lehkých žen se cítí jako ryba ve vodě. Sám si vyrábí bankovky, které pak otáčí v kasínech. Život mu ale nastaví tu horší tvář, to když je při vlně represí vůči židům zatčen a transportován do Mauthausenu. Když je po pěti letech přesunut do Sachsenhausenu, čeká už jen na to nejhorší, na svůj definitivní konec. Život má pro něho ale ještě jedno překvapení. Společně se speciálně vyškolenou skupinou vězňů je vybrán na supertajný projekt – padělání bankovek nepřátel říše. V přísně střeženém místě pracují na výrobě stovek miliónů falešných liber a dolarů, kterými chtějí nacisti zavalit zahraniční trhy a způsobit tak zhroucení ekonomiky. Pro těch pár vyvolených se stává padělatelská dílna jakousi zlatou klecí, ve které je o ně sice dobře postaráno, ale cesta odtud vede zase jen do plynové komory. Není v zájmu, aby se o tajném projektu dozvěděl svět.

Film je natočen podle vzpomínek Adolfa Burgera, který byl jedním z vězňů nasazených na tajný program a shodou velkých náhod se mu podařilo přežít. Jeho kniha ĎÁBLOVA DÍLNA nyní přichází ve filmové podobě do kin. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (292)

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

I přesto, že se Ďáblova dílna tváří jako ryzí drama o tom, že každý i ten nejnepříznivější čas, si najde své oportunisty; nabízí poměrně zajímavý pohled na speciální praktiky, kterými se Němci za druhé světové války snažili zvrátit vývoj války ve svůj prospěch. Slušně zahrané rakouské válečné drama tak i přes poměrně fádní zápletku ukazuje, že i ten nejmenší prvek v rovnici může mít osudové následky pro celek. Zároveň slouží také jako jeden z důkazů, že rakouská filmová tvorba stojí za větší pozornost. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně velmi milé překvapení. Netradiční pohled na téma holocaust odehrávající se nejen v koncentračním táboře. Snímek je natočen na motivy knihy Adolfa Burgera ( jednoho z přeživších vězňů ) a pojednává o činnosti skupiny " odborníků " ( uzavřené v koncentračním táboře Sachsenhausen ) na " akci Bernard " , padělání bankovek ( libry, dolaru ) , s cílem ochromit světovou ekonomiku. Co všechno je člověk ochotem udělat, pro holé přežití...., ikdyž ne vše je tak černobílé, jak by se mohlo na první pohled zdát. Stefan Rozowitzky přetavil tento výborný scénář i s pomocí VYNIKAJÍCÍHO Karla Markovicse jako Salomona Sorowitsche v opravdu parádní podívanou. Nesnaží se diváka, za každou cenu šokovat, neútočí na divákovy city a přesto (nebo spíše právě proto ) jsme svědky takovéto silné podívané! p.s. co musím vyzdvihnout je opravdu silná Ruhlendova hudební složka, která se vám dostane " pod kůži " . 4+1/2* ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €4,2miliónaTržby USA $5,488,570Tržby Celosvetovo $19,519,693║ Konečne som sa dočkal poriadneho filmu z Nemeckej strany, aj keď ide o koprodukciu Rakúska a Nemecka. Začiatok bol taký pomalší rozbeh ale potom ako nabehli na scénu Nemecký vojaci a uväznili falšovateľa Sorowitscha to dostalo riadne dramatické grády, nechýbalo napätie, miestami husté dusno, taktiež surovosť, celkovo dej mal výborný spád, takže kvalitný film z vojnových čias. /80%/ ()

iwigirl 

všechny recenze uživatele

Patříte k zastáncům názoru, že MASH 4077 je znevážení války ve Vietnamu a Černí baroni plivancem pro PTP? Tak tenhle film rozhodně vynechte. Pokud jste nečetli knihu od A. Burgera, bude se vám možná film líbit, vlastně je to pohodový film (až na pár zastřelených Židů, ale ti tam jsou jen tak mimochodem, aby to nebyla moc velká idylka). Pokud jste knihu četli, filmu se vyhněte - jinak si budete (stejně jako já) po 10 minutách s nevěřícným kroucením hlavy říkat, co to sakra je?!? Kam se ztratila hrůza a strach, se kterým padělatelé po celou dobu pobytu v koncentračním táboře pracovali? Pingpongový stůl za odměnu za dobře zfalšovanou libru? Židé zde dostávali dopisy? Volné víkendy? Výlet do Sturmbannführerova domu se sklenkou koňaku, spojený s představením rodiny? Větší kravinu jsem snad ještě neviděla. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Slušný snímek, na kterém je dozajista to nejzajímavější samotná pointa. Bohužel celý film se mi zdál dost křečovitý a i když má stopáž jen 90 minut, tak jsem se místy nudil. Navíc si nejsem jistý zda Karl Markovics byla nejvhodnější volba. Dostat se námět do zručnějších rukou mohl z toho být trhák........ Tři a půl hvězdičky. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Filmovanie prebiehalo vo Viedni a filmovom štúdiu Babelsberg v nemeckom meste Postdam. Niekoľko scén však bolo natočených aj v Monte Carle či juhofrancúzskom meste Nice. (MikaelSVK)
  • Akcia Bernhard, nazývaná aj Operácia Bernhard, je v histórii doteraz najväčšia známa falšovateľská akcia bankoviek a dokumentov. Pôvodne bolo jej cieľom zaplaviť britskú ekonomiku falošnými bankovkami. (MikaelSVK)
  • Koncentrační tábor Sachsenhausen se nacházel přibližně 35 km severně od Berlína. Jeho stavba byla zahájena v létě roku 1936. Táborem prošlo za dobu jeho existence přes 200.000 vězňů. Zhruba 35.000 jich bylo usmrceno. (blackrain)

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama