Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Založeno na pravdivém příběhu masového vraha a kanibala A. R. Čikatila. Andrej Romanovič Čikatilo z Rostova v letech 1978 - 1990 prokazatelně zavraždil celkem 53 lidí různého pohlaví a věku. Nejdříve je pohlavně zneužil a pak trýznivým způsobem usmrtil. Vyšetřováním bylo také prokázáno, že část svých obětí i pojídal. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla. Podle těchto událostí byl natočen film Evilenko s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. (Intersonic)

(více)

Recenze (109)

POMO 

všechny recenze uživatele

Fádny, plochý, monotónny a hlavne zbytočný film. Ako rekonštrukcia udalostí zlyháva, pretože si realitu prekrucuje k vlastnému obrazu. A ako realitu ignorujúci thrillerový shocker o masovom vrahovi zlyháva, pretože neponúka to základné čo by mal: premyslené detektívne vyšetrovanie ani desivé vraždy. Evilenka akoby nakrútil naivný konzervatívny televízny tvorca, ktorý si myslí, že ponurá hudba a jeden typologicky dobre obsadený herec urobia z jeho diela masterpiece. Veľký omyl. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně masový vrah pravděpodobně jako symbol stalinistického vraždění, na straně druhé skutečný Čikatilo, který vraždil především proto, že jinak nebyl schopen dosáhnout erekce. Nejsou to věru strany, které by kráčely bok po boku ke stejnému sdělení. Čikatilo nijak zvlášť zaníceným komunistou, pokud jsem četl správně, nebyl a i kdyby byl, jistě nevraždil, neznásilňoval a nepojídal své oběti právě z toho důvodu. SPOILERY. Motiv Evilenkův však je právě takový, byť trochu rozmlžený psychoanalytickými nebo dokonce možná až pseudopsychoanalytickými řečmi. Mně však příčina vražd nalezená ve ztrátě identity člověka jako komunisty zapříčiněná zmíráním komunismu samého, přijde nevěrohodná. Takový člověk by jistě svůj vztek nevybíjel na desetiletých holčičkách. V symbolickém významu lze samozřejmě Evilenkovu řádění přisoudit ledaccos. Já bych tady vypíchl především skutečnost, že komunismus při svém pomalém umírání nezmohl se na žádné orgie zkázy. Jenom řečnil a ve světlých momentech se snažil i pozitivní konat. Evilenko podle mého názoru svou dobu dobře nevystihuje. Nic tomu nepomůže ani fakt, že jeho profil sestavený filmovým psychoanalytikem jeví se vnitřně soudržně. Přesto však právě Evilenkova postava jeví se nejlépe propracovanou, neboť jeho patologicky zapálený komunismus sice nedokážu chápat jako silně významotvorný, ale ani s vražděním rozporný. O mnoho hůře dopadlo jednání psychoanalytika. Nejdříve odmítá pomoci vyšetřovatelům, ačkoliv i jemu musí být jasné, že tentokrát jde jen o dopadení šíleného masového vraha. Po něm pak pátrá na vlastní pěst a když jej dostihne, nechá se po sdělení: "Sem tvoje fotřisko, Lukáču," odkráglovat. Hádám, že symbolika spočívá v tom, že žid Marx(psychoanalytik) je otcem, uvnitř milého, komunismu, ale Stalin (Evilenko) to všecko zkazil. Škoda ovšem, že víc vypadá jako Freud než Marx. Vyšetřovatel Lesjev není nijak zajímavý a jeho motiv: "Chytám vraha malých holčiček, páč sám mám malou holčičku," působí velmi levně. Bezdětní by to jako flákali? Dokonce jsem se bál, že film bude vrcholit bojem s Evilenkem právě o život jeho holčičky, jiný důvod častých náhledů do života Lesjevovy rodiny jsem neviděl. Naštěstí ne. Teď mohu se tázat, zda-li Grieco pohrál si chytře s divákovým očekáváním, aby jej intelektuálsky zbořil, nebo to tam prcnul kvůli zdůraznění onoho motivu k vyšetřování. Sázím na to druhé. KONEC SPOILERŮ. Avšak díky Evilenkově odporně zachmuřenému výrazu a slušně socialisticko realistickým kulisám přesto silné *** dám. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Miestami inšpirované Čikatilom, miestami idúce fiktívne. Spriaznený Občan X ma bavil viac. Evilenko zlyháva ako triler o fiktívnom psychopatovi, aj ako dokumentárne ladená rekonštrukcia desivých skutočných udalostí. Čo zostalo? Okrem relatívne zaujímavej „typicky ruskej“ výpravy (autá, autobusy, domy, ulice, výklady obchodov a IGELITKY) čudák Malcolm McDowell. Film trvá takmer dve hodiny. V scénach vraždenia nejde na doraz a nie je kontroverzný ani škandalózny a scény pátrania po ňom sú enormne nudné. Našťastie film obsahuje množstvo bizarných nápadov a scén, pri ktorých som zúfalo otváral ústa dúfajúc, že mi do nich vletí osa, poštípe ma, napuchne mi zvnútra hrdlo, nedokážem dýchať a budem od pozerania tohto „veľdiela“ oslobodený bolestivou a dlhou smrťou. Bohužiaľ sa nič také nestalo a tak som musel pretrpieť nielen Evilenkovu hypnózu a nápad jeho vraždenie hodiť na komunizmus (?!), ale aj neuveriteľné finále. V ňom figurujú dvaja nahí škaredí chlapi vo vypočúvacej ruskej miestnosti. V scéne nechýba stoporený penis a moment, v ktorej dospelý vyšetrovateľ plače ako 8-ročný chlapec. Hardcore! ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Povedený Čikatilův profil, jen snad zbytečně málo ambiciózní. Vysoký potenciál snímku v čele s vynikajicím McDowellem se tak nenaplnil na svoje úplné maximum. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, čekal jsem, že to asi bude docela síla. Ale kupodivu to nebylo zas až tak tvrdé; místy mrazivá atmosféra sice byla, ale čekal bych mnohem tvrdší film o někom, kdo zabil tolik lidí. Sice jsem byl trochu zděšen, že to je film o Rusích bez Rusů (západ nemá moc ponětí o ruské mentalitě), ale Italové dělali co mohli. Malcolm McDowell sice zahrál vraha, pedofila, blázna (nevím, co ještě) velice věrohodně, ale ostatní herci byli jak nezralí blůmy; k tomu jetě některé díry v ději a ta Evilenkova hypnóza byla spíš k smíchu. Takže místo 4* pouze průměr. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Každý člověk, obeznámen s případem, osobností i činy jednoho z nejsadističtějších sériových vrahů historie, Andreje Romanoviče Čikatila, by mohl být přinejmenším překvapen, jakým způsobem je v tomto filmu prezentován. Malcolm McDowell je výborný, ale něco mi na jeho vystupování vadilo. Nejspíš to bylo scénářem a celkovým přístupem tvůrců k jeho osobě. Prostoru, který je věnován jeho činům je zde docela hodně, ale neustále mi můj dojem kazilo, že se do všeho snažili nacpat komunismus a všechny ty kecy o něm. Ústřední postava lékaře udělala z Chikatila schizofrenika, který dle něj páchá své činy kvůli režimu. Udělali z něj člena KGB a člověka, který dokáže své oběti hypnotizovat. Také některé scény mi přišly nevěrohodné a nelogické. Kdyby u Evilenka trochu zmenšili ten velký prostor, který věnovali politice a komunistickým kecům, mohlo se jednat o výborný film. Takto pro mě trochu zklamání. Králem na svém "poli" je zde Angelo Badalamenti se svou úchvatnou hudbou, kterou mě ohromil již v Mullholland Drive. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

K čemu je herectví Malcolma McDowella, když nevystihuje postavu skutečného Čikatila, který byl spíše zoufalcem oslovujícím na nádražích naivní a hladové děti. Za kus žvance by udělaly cokoliv, netušily však, že lahůdkou na jídelníčku budou právě ony. Více o nejznámějším sovětském masovém vrahovi se dočtete u mě v deníčku .. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Co tak koukám, tak hodně lidí tady na tohle zpracování Čikatilova příběhu nadává, ale já jsem celkem spokojen. Na rozdíl od Občana X který se celkem věrně drží historických skutečností si tvůrci Evilenka vypůjčili pravdivý základ a zbytek dotvořili dle svého. Jasně, že některý věci jsou přehnaný. Čikatilo sice byl komunista, ale určitě se dá z úspěchem pochybovat o tom, že byl agentem KGB nebo, že měl hypnotizérské schopnosti. Takže na nás vybafne pár konspiračních teorií které, ale úplně nezavrhuji. Ono by možná nebylo od věci se zamyslet co stálo za tou negativní zkouškou krevní skupiny která mu pomohla když byl poprvé zatčen. Obvzlášť když se všichni odborníci dušují, že je to nemožné. Tak, že by přeci jenom nějaký zásah shora? Těžko soudit. Já nepotřebuji aby byl podobný film úplně podle pravdy, to si tu pravdu můžu vygůglit. Každopádně Občan X se mi líbil o špetku víc proto ten nepatrný rozdíl v hodnocení. Každopádně tady to táhne hlavně démonický Mc Dowell navíc z neopakovatelně slizkým Přeučilovým dabingem. Zdatně mu sekunduje i Csokas v roli vyšetřovatele. Takže i přes těch pár zmíněných chybiček se jedná o solidní dílko co mě rozhodně nenudilo.65% ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Trochu mě zaráží, že hodně lidí, čekajíce věrnou rekonstrukci příběhu rostovského Jacka rozparovače, zklamaně odbývá tento film jako nevěrohodný, překrucující skutečnost. Jistě na tom má svůj podíl i ten bombastický distribuční text. Fakt je ten, že tento film je Čikatilovým případem pouze inspirován k načrtnutí příběhu s poněkud větším přesahem, než je "pouhý" popis patrání po jedné zrůdě, následném vyšetřování, souzení a odsouzení... Vždyť tomu, kdo o případu Čikatilo aspoň něco málo ví, je jasné, že "takto" to rozhodě nebylo, a kdo o tom neví nic, nemůže si vytvářet nějaké zkreslené znalosti už jen proto, že hlavní hrdina se jmenuje (symbolicky) Evilenko.... Tento film není konkurencí Občanu X a jen těžko se s ním dá srovnávat. Sám David Grieco naznačuje, že rozhodně nejde o příběh konkrétního člověka (viz zde). Režisér měl o případu velmi podrobné informace z první ruky a nelze ho proto ani obviňovat z neznalosti. Spíše se snažil vylíčit kontext doby, napětí mezi starými konzervativními komunisty stalinského typu (Evilenko) a mladou gorbačovskou krví (Lesiev) a konečně hlavně všudypřítomné a více či méně skryté šílenství ztělesněné v jádru sadistickou a kanibalskou zrůdou. Film má nespornou atmosféru, je přesvědčivý, odsýpá... Hodně tomu napomáhá vynikající výkon Malcolma McDowella, který už hodně dlouho hledal opravdu dobrou roli (kdeže jsou sedmdesátá léta..?) - zde ji našel a vypořádal se s ní skvěle. Scénář to sice trochu přehnal se zdůrazňováním té hypnózy, ale nešť... Zato je tam celá řada podivuhodných scén, které berou dech - třeba ta, kdy se setká Evilenko s jedním vojínem, maje přitom papulku ušmudlanou od krve.... :) Slušná podívaná. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Hnusná, umazaná doba plná kreatur jako on. Když jsem viděl ty oprýskané domy a celou tu atmosféru bolševického ráje, démon Andrej mi chvílemi připadal jako vykupitel. Ale není, je to kreatura z pekla, kterou by snad nikdo nezahrál lépe, než Malcolm. No, AH možná:-) Fuj, ty jeho ruce:-/ blé ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně špatný film, který nezachrání ani herectví Malcolma McDowella – kde nic není, ani Čikatilo nebere. Většina prvků „fikčního“ světa masového vraha Evilenka ve filmu funguje špatně: naprosto směšná psychologie postav, špatně uchopená a naivně prvoplánová politická metafora. Postavy ve filmu se chovají, jako by se Rusko v r. 84 s komunismem dávno vypořádalo a na Evilenka, jako zapáleného komunistu, se dívají zpočátku jako na fanatika „staré“ ideologie, po-té co je odhalena jeho zvrácená podstata, jako na „nakaženého“ zvráceným myšlením: první zástupce/produkt patologické éry – krize osobnosti „člověka-komunisty“, jenž za sebou přitáhne další takové, které je třeba především „pochopit“, abychom se před nimi mohli účinně bránit atd. Naivita tvůrců, s jakou tuto „velkolepou tragédii dějin“ předvádějí, by mohla být docela zábavná, kdyby zde nešlo o inspiraci životem skutečného masového vraha Andreje Romanoviče Čikatila, který byl obviněn z vraždy více než 50-ti osob. Je škoda, že když už se někdo pokusí tyto hrůzné události umělecky zpracovat a vykreslit nejtemnější oblasti lidskosti, musí to celé takto neuvěřitelně zprznit. Ve věci formy jde film ruku v ruce se svým zhůvěřilým obsahem: herecké výkony jsou (až na McDowella) strašné a o nějakém narativním rámci a dramatizaci bych raději vůbec nepsal. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pro mne byl překvapující výkon McDowella. Netušil jsem, že zvládne zahrát i takovéto role. Hypnotická scéna na konci byla pro mne nejvýraznějším momentem snímku. Celkově povedené. Kulisy Ruska slušné, hudba dokonale depresívní. Komu se to líbilo doporučuji shlédnout Občana X, který je také natočen podle Čikatilových činů. * * * ()

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

¨Jsem šílená zrůda, omyl přírody.¨ A. R. Čikatilo. Zajímavá je závěrečná část filmu, kdy po Evilenkově popravě asi rok poté Americká ambasáda žádá vydání Evilenka živého. Film z italské dílny je depresivní, jak atmosférou tak politickým cítěním. Výborně se blýsknul novozélanďan Marton Csokas v roli mazaného inspektora a Frances Barber jako psycholog a soukromé očko. McDovvellovi se sice nevyrovnají, ale aspoň to nestojí celé jen na něm. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Tak, a za svatým je druhá debilitka o Čikatilovi, potřeboval jsem načerpat inspiraci a míti v čerstvé paměti materiál pro srovnání. Ne snad proto, že bych byl hrdým majitelem některé z jeho úchylek a potřeboval je vypilovat (mám mnohem veselejší), to opravdu ne, ale poněvadž a protože je dnes ten Velký Den, kdy Jetr Pákl, po promu jak na Titanik vs vetřelci, vypouští svého Ghoula. Bude to mít celkem lehké, pokud nebude stát jeho film evidentně za kolosální a třikrát přejeté hovno, pak (a vzhledem k veřejnému hodnocení mnou viděných příšerností) se může těšit na sedm hvězd od každého a příští rok i na Český anální kolík předávaný v Rudolfinu. U vousatého popa, tak ona vlastně zabíjela frustrace z fleku na hlavě soudruha Gorbačova společně s hypnózou. Hypnózou!!! No, to mi utrhni ruku a vraž mi jí do prdele. KGB a ptactvo s volhou po smrti, to jsou jediné věci, které jsem zaregistroval. Proč taky cpát do příběhu o masákovi nějaké vraždy, fujky, a nedejpeytla vyšetřování, nuda. Ovšem za opravdu grandiózní a nesmírně geniální považuji filmový plakát, protože EVIL-ENKO, no ty krávo, to je čirý diamant invence, to muselo vymýšlet celé politbyro. Ani sto McDowellů by takovou ostravskou studiovku nezachránilo, děs. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Lidem, kteří zde poukazují na případné historické nepřesnosti a nesrovnalosti jejich názor neberu. Pro mě, i přes to, že mám "něco málo" o Čikatilovi nastudováno a o všech nesrovnalostech vím, je tento film stejně naprosto dokonalý. V tomto případě kašlu na reálie, jde o to, že z Malcolma McDowella jsem měl husí kůži. Dlouhá léta byl tento PAN HEREC pro mne hlavně tím rozpustilým rošťákem s buřinkou a se suspenzorem, užívajícím nadměrné množství očních kapek (a že i ta role byla těžká kláda), ale teprve v Evilenko na mě z očí vypustil opravdové běsy. Tohle se snad ani nedá zahrát, to musí v člověku být. Nemusí řvát, šermovat nožem nebo na kameru žvýkat kila krvavé flákoty, jemu stačí aby se smutně, až něžně podíval... a klidným, pocit bezpečí vzbuzujícím hlasem promluvil na dítě... ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Evilenko je len inšpirovaný skutočným Čikatilom. Ak ste o Čikatilovi už skôr počuli, alebo videli film Citizen X (1995), nečkajte nič nové. Prakticky je tam z Čikatila len, že vraždil hlavne deti a mladé ženy. Ale ináč je to celkom dobrý film, aj keď trochu padá na hereckých výkonoch. Výber postáv tiež nie je najšťastnejší, proste nepripadáte si ako keby ste boli v Rusku. Plus do filmu je pridané trochu nadprirozena, čo môžem hodnotiť celkom kladne. Koniec sa mi celkom páčil, aj keď som čakal, že budem urobený trochu dramatickejšie... 70%. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Malcolm McDowell byl zvíře už v dobách Mechanického pomeranče a i jako dědek dokáže být správně odpudivý. Na dané téma ale raději doporučuji film Občan X, který má vše, co byste zde marně hledali. Není to napínavé ani nijak divácky zajímavé. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film o Čikatilovi si zaslúži oveľa viac, ako "premárniť" čas diskusiami s vyšetrovateľmi. Áno, aj to je hodné odhalenia charakteru osobnosti, ale tie vraždy boli také silné, že tam to mohlo ísť do explicitnosti. Aby dojem z vraha bol presne taký, akým bol on, teda zvrátený. Film Občan X tento pokus o profil masového vraha ďaleko prevyšuje. Tiež nie je príliš o krvi ani o analýze vrážd. Ale zároveň je viac psychologický a určite aj vynikajúcou sondou do sovietskej spoločnosti. Evilenko túto šancu celkom nevyužil. ()

Reklama

Reklama