Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Založeno na pravdivém příběhu masového vraha a kanibala A. R. Čikatila. Andrej Romanovič Čikatilo z Rostova v letech 1978 - 1990 prokazatelně zavraždil celkem 53 lidí různého pohlaví a věku. Nejdříve je pohlavně zneužil a pak trýznivým způsobem usmrtil. Vyšetřováním bylo také prokázáno, že část svých obětí i pojídal. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla. Podle těchto událostí byl natočen film Evilenko s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. (Intersonic)

(více)

Recenze (109)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

I když film je velmi smutný a je hnusné co může někdo udělat nevinným dětem musím hodnotit zpracování. No a to nebude moc kladné. Vraždy nebyly moc vidět (vlastně jen trocha krve, nebo nápřah břitvou a pak křik). Hudební podklad nulový, herecké výkony taky nic moc tedy až na hlavní postavu. Vrah se vždycky jen podíval na oběť něco prohodil a pak se otočil zády a šel na místo kde chtěl uskutečnit vraždu. Oběť za ním šla jako pejsek, potom střih zazněl výkřik a když se znovu objevil obraz byli na místě policisté a tak pořád dokola až na pár vyjímek (vražda ve vlaku na záchodku). ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ta úvodní scéna ve škole je tak pozitivně hnusná a nechutná, že mě strašně namlsala na další miuty filmu. Jenže pak se ukázalo, že se film věnuje spíše vyšetřujícímu komisařiu, než samotnému Evilenkovi a čím dál více mi bylo jasné, že se to asi dost rozchází se skutečnými událostmi a předlohou vraha Čikatila. A taky že jo. Trochu více detailů ohledně obětí a Evilenkova zabíjení, trochu více prostoru samotnému Evilenkovi a bylo by to hodně fajn. Protože Malcolm McDowell je v tomhle filmu naprosto výborný. Nejlepší herecký výkon, co jsem od něj viděl. Myslím, že snaha po široce koukatelném, přijatelném a přístupném snímku filmu uškodila, protože kdesi od půlky již mlátí prázdnou slámu a i když byl Evilenko/Čikatilo nepochybně fakt zrůda, film postrádá to zhnusení jím a husí kůži, kterou by měl vyvolat. Samostatnou kapitolou je hudba. Věděl jsem, že ji dělal Badalamenti, ale i kdybych to nevěděl, již po pár tónech bych to věděl, protože Badalamentiho rukopis je čitelný a naprost zjevný. Bonusem pak je spolupráce s úchvatnou Dolores O'Riordan. Ten film mohl být lepší. Měl být lepší. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Evilenkovi tvůrci udělali moc dobře, že se nesnažili o dokumentární hodnověrnost, o kterou se s neúspěchem pokoušeli jejich předchůdci u nezáživného, nevěrohodného, prostě nepovedeného Citizena X. Namísto toho pojali film o Čikatilovi mnohem volněji, s větším odstupem a nadsázkou, dokonce přejmenovali Čikatila na Evilenka a udělali z něho učebnicovou karikaturu šílence. Ovšem tahle karikatura je naprosto excelentní, a není taky divu, když její roli svěřili démonickému xichtovi Malcolmu McDowellovi, který se ve svém grimasoidním xichtění úplně překonává a kterého vizážisti ještě vylepšili obřími brýlemi, děsivou chůzí a za mlada i děsivou ofinou. Zajímá-li vás pravda a nic než pravda o téhle ukrajinské kanibalské zrůdě, zapátrejte po informacích na netu a tenhle film si odpusťte. Ale chcete-li se poklesle a dekadentně pobavit, odfrknout si třeba po náročném pracovním dni, je Evilenko přesně pro vás. Kromě Evilenka jsou skvělými postavami i židovský homosexuální psychoanalytik Richter a Evilenkova ortodoxně komunistická asexuální žena. A navíc k filmu hraje nenápadná, ale hezká Badalamentiho hudba... Některé scény jsou už fakt na hraně, třeba hned zkraje, když pan učitel Evilenko ukazuje jedné žačce po škole ve třídě svého pindíka a vypráví jí o něm pohádku... na to jsem se fakt úplně styděl koukat. Nebo šílená nudistická scéna z výslechové místnosti v závěru... A protože jsem Citizena X ohodnotil třemi, Evilenka musím zákonitě zaokrouhlit nahoru. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Volnější rekonstrukce Čikatilova případu, která si bohužel přidává pár věcí, které působí rušivě a nesmyslně. Jde především o motivaci, která vedla Čikatila k vraždění. Zde je úzce spojena s perestrojkou, kvůli které u oddaného člena tvrdé linie propukne jistá forma schizofrenie, což je hodně přitažené za vlasy. Další věcí je schopnost hypnotizovat své oběti. Tahle kombinace filmu rozhodně neprospívá, stejně jako poněkud přepálená stopáž. Co je naopak pozitivní je Malcolm McDowell, který sice podal Rostovského řezníka až moc démonicky, ale to v tomhle případě nebylo na škodu. Fajn byl i Csokas jako vyšetřovatel a celkem solidní prostor dostalo i vraždění, které ačkoliv nebylo znázorňováno nějak naturalisticky, působilo to správné mrazení. Na Občana X Evilenko sice nedosahuje, ale určitě stojí za podívání. 60% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Malcolm McDowell jako Andrej Romanovic Evilenko, ze série masoví vrazi. Zcela klasické filmové zpracování, které je ve stejném duchu jako třeba Dahmer nebo Gacy. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Ťažko sa píše o filme, ktorý má svoje nesporné klady i zjavné diery, ktorý je temný až šokujúci a predsa tak akosi povrchný a cudný, inými slovami, je schizofrenický ako jeho protagonista. Človek, ktorý toho o masovom vrahovi a kanibalovi menom Čikatilo doteraz veľa nevedel, nebude príliš múdrejší ani po Griecovom filme. Nedozvieme sa nič o motiváciách vraždiaceho monštra, tvorcovia /resp. autor knižnej predlohy/ vypustili veľa dôležitých momentov /zatajili nám napr. existenciu Čikatilovovho alias Evilenkovho tajného baráku, kde prevádzal väčšinu zverstiev/ a kríza vrahovej identity a z nej vyplývajúce konanie je prezentované takmer ako dôsledok traumy z rozkladu komunizmu, ktorému bol síce ozajstný Čikatilo naozaj verný /KGB/, ale démonov z duše mu predsa len vypustilo čosi iné, podstatnejšie. Členovia fan klubu GORE nech si radšej x-tý krát pošmakujú na starých "fulciovkách", milovníci thrillerov a krimi sa budú chvíľkami ošívať nudou, náročnejšieho diváka možno poteší chvíľkami prehrávajúci, chvíľami presvedčivý Malcolm McDowell a Badalamentiho temné /ako vždy minimalistické a geniálne/ tóny. Napriek krajne morbídnej téme skrátka vznikol konvenčne nakrútený, politicky "korektný" film so zriedkavými silnými zábleskami. Rád by som prihodil štvrtú hviezdičku, ale nedá sa. Tak, ako Evilenko potreboval k sexuálnemu vzrušeniu krv, tak by tomuto filmíku pomohla k vyššiemu hodnoteniu väčšia plnokrvnosť. A ako starý úchyl dodávam: aj viac tej krvi... ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Na tomto psychologicko-fiktivno-dokumentárním snímku se mi líbil jen konec. Jak masového vraha chtěly Spojené státy a Německo živého (na výzkum čeho a proč?) a nabízely za něho horentní sumu. Marně. Dějově je to podprůměr, protože do toho zase cpali komunismus, Stalina a kdo ví co. Takže se film změnil na nesourodou směs politiky s krimi. Nefunguje to, tuto kombinaci by dokázali dobře natočit jen Rusové, kteří tu dobu prožili in natura. Nikdo jiný tomu nerozumí. Film byl pro mě, přes celkem dobrý výkon Malcolma McDowella, zklamáním. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Psychicky narušená osoba, která se nikdy nesmířila s tím, že ji otec opustil a z celé své duše ho nenávidí. Žil dvojím životem. Měl tři děti. Lidé ho považovali za velmi slušného člověka a byl příkladným komunistou. Pak znásilňoval a vraždil. Pod svícnem bývá největší tma. Je šílené, co dokáže udělat člověk jinému člověku. Ani se mi nechce uvěřit, že ten člověk skutečně žil. ()

Lulu13 

všechny recenze uživatele

Veľmi, veľmi zle spracovaný film podľa skutočnosti, ktorý však s faktami nemá spoločné takmer nič. Prekrúcanie reality, alebo úplne výmysly (hypnotické schopnosti???) ma pri tomto type snímkov vyslovene vytáčajú! Naviac sa jedná o amaterizmus ťažkého kalibru. Hlavný predstaviteľ ešte ušiel, aspoň bol Čikalitovi podobný, no zvyšní herci boli otrasní. Režijne mimoriadne nudná záležitosť a pri jednom z najhorších sériových vrahov histórie by nebolo od veci ukázať niečo z tej brutality, ktorou sa vyznačoval. David Grieco by si za tento počin zaslúžil facku a všetkým, ktorí vyrukovali čo i len s 3* hodnotením odporúčam aby si o Čikatilovi najprv niečo prečítali. ()

CageDepp 

všechny recenze uživatele

Nedávno sem viděl Caligulu s Malcolm McDowellem a tedka tohle. Nevim kde byl větší pošuk, ale oboje je dobrý. A 4 hvězdy jsou zasloužený. ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. To by mohlo platit pro celý tenhle film. Ten je po řemeslné stránce obstojně udělaný, McDowell hraje dobře a hudbu dělal Angelo Badalamenti. Tak kde je problém? Problém je v tom, že scenárista a režisér David Grieco je idiot, který si myslí, že je třeba Chikatilův příběh ještě něčím vyšperkovat. Grieco zcela bez uzardění lže a vůbec mu to nevadí. Spolupráce s KGB? Hypnotické schopnosti? Ale no tak. Nikdo nemůže být takový idiot, za jakého ho pan scenárista má. Tenhle film uvádí diváka v omyl, a to jen proto, že je pan tvůrce za 1) Debil bez pokory, co si myslí, že umí napsat lepší příběh než sám Chikatilo. Za 2) Velký umělec, který používá vše jako neohrabanou metaforu. Osobně nevím co je horší. Kdo chce vidět, dobrý film, kde se bude Andrei Chikatilo vyskytovat, doporučuji Občana X. Tam tvůrci věděli, co vlastně dělají. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

Film nie je zložitou psychologickou štúdiou schizofrénneho Čikatila alias Evilenka. Je iba nekonkrétnym temným obrazom spoza železnej opony, ktorého depresivita je však dostatočná na navodenie skleslej nálady. Výrazne tomu dopomáha tríznivá fyziognómia McDowella a nadherný-tajomný-psychedelický hudobný motív Badalamentiho a Dolores O'Riordan - Angels go to heaven. Príjemné výkony ponúkajú aj Ronald Pickup (Aaron Richter) a rodák Marton Csokas... ()

bogomira 

všechny recenze uživatele

Malcolm McDowell je ultramegamaxihustej panáček, sice chvílema to trošku přepísk, ale přesto spolu s Badalamentim "udělali" tenhle film. Občan X je sice lepší, ale i tohle dílko za to stojí. Atmosféra je dusná a temná, prostě na čtyři * tak akorát. ()

Sinn 

všechny recenze uživatele

Podivný film. Knížku o Čikatilovi znám skoro nazpaměť, četla jsem ji od puberty mnohokrát a vždycky mě hrozně děsila a znechucovala. Tohle je úplně jiný pohled, vcelku zajímavý. ALE! Tohle je sice jen volná inspirace, ale pro mě docela hloupá a absurdní. A špatně natočená. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Evilenko je velmi zdařilý pokus o zachycení životního příběhu jednoho z nejproduktivnějších sériových vrahů 20. století. Atmosféra sovětského Ruska je úžasná - šeď, chlad, beton, křečovitost úředníčků a všudypřítomná propaganda jsou výborným pozadím pro thriller, ze kterého vás budou skoro až chytat deprese. Čikatilovy vraždy jsou dost naturalistické a to i přesto, že většina "toho důležitého" se odehrává mimo záběr kamery. Nejsilnější stránkou filmu je však jednoznačně Malcolm McDowell. Je mimo jiné vidět, že si nejspíš pečlivě prohlížel Čikatilovy fotky, protože dokázal neskutečným způsobem napodobit i to, jak se skutečný vrah tvářil. Jeho herecký výkon je opravdu velmi přesvědčivý a sám o sobě si zaslouží jednu hvězdičku jako bonus. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Tak tahle verze skutené události není zrovna moc povedená a ucelená, celé to působí dost chaoticky a chybí tomu náký jasný směr. Ten kdo viděl Občan X mě dá za pravdu, že ten je mnohem zajímavější a povedenější. Vrah tady působil až moc apaticky a staře. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Namet s obrovskym potencialem, ktery se promenil v totalni brakovy film. Hvezdicku davam pouze za namet a herecky vykon Mc Dowella. Velice neverohodny snimek masoveho vraha Cikatila, jak by to asi dopadlo, kdyby Italove nebo Americani chteli natocit film o spartakiadnim vrahovi? Myslim, ze podobne... ()

destroy83 

všechny recenze uživatele

Italský příspěvěk do edice masoví vrazi mezi námi věnující se postavě Andreje Romanoviče Čikatila. Snímek, ačkoliv přesně nerekonstruuje příběh jednoho z největších masových vrahů, dokáže divákovi uvěřitelně představit lidskou zrůdu, hlavně díky kvalitnímu výkonu Malcolma McDowella a zprostředkovat tak děsivé řádění v podobě sexuálního a fyzického násilí s kanibalistickou koncovkou této neblaze proslulé postavy ruské historie. Ovšem když přichází na řadu vraždění, kamera nesmyslně uhýbá, což takovému snímku celkem škodí. Důraz kladený na hypnotizování obětí a řekněme politický původ Čikatilova běsnění mě také zrovna nesedl a celý koncept začal zavánět průměrností umocněnou příliš konzervativním zpracováním. Ovšem výslech zatčeného Evilenka a herecký koncert McDowella mě nakonec donutily jít s hodnocením trošku výš. Takže nakonec je to u mě za čtyři hvězdy. ()

Reklama

Reklama