Reklama

Reklama

Cesta do Evropy

všechny plakáty
Dánsko, 2002, 57 min

Obsahy(1)

"Evropu máme za pár," dalo by se říci s nadsázkou. Velký historický krok nás čeká za několik dní a všechny důležité mezníky vyjednávání o našem vstupu do Evropské unie jako by byly dávnou minulostí. Ale možná právě proto stojí za pozornost výjimečný dokument dánského režiséra Christoffera Guldbransena Cesta do Evropy, který vznikl v době Kodaňského summitu EU. Filmařům se totiž podařilo úspěšně pronikat kamkoli a jakkoli, někdy se dokonce zdá, že kamera musela projít klíčovou dírkou. Máme tak jedinečnou možnost poznat zblízka špičku Evropské unie, složitost všech vyjednávání, lidskou i společenskou tvář politiků, "úsmevy sekretárok", nořit se do neuvěřitelného jazykového babylonu. Guldbransenův dokument není zprávou o jednom summitu, ale jakousi velmi svéráznou, neoficiální a velmi osvěžující navštívenkou. Zda je řeč o Turecku, Polsku či Rusku není prvoplánově důležité - ostatně o Česku se tu nemluví vůbec. Každý si z filmu může odnést svůj díl - politolog, sociolog, psycholog, ale především pozorný divák. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní dokument ze zákulisí evropské (a vlastně obecné) politiky, konkrétně o přijímání nováčků do EU a doprovodných jednáních, kterým šéfoval dánský premiér Rasmussen, jenž později proslul kauzou kolem karikatur proroka a velením NATO. Je s podivem, kde všude byli filmaři vpuštěni a jaký materiál pak mohli veřejně prezentovat (opravdu by mě zajímalo, zda prošel autorizací). Rozhodně doporučuju ke shlédnutí, ať už stojíte na jakékoliv straně názorové či faktické barikády. ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

Dánský dokument se neobtěžuje s nějakou expozicí nebo vysvětlováním souvislostí. Divák je hozen přímo do děje, aby sledoval dánského (dnes už ex)premiéra Rasmussena, jak se snaží během dánského předsednictví EU vyjednat kompromis, díky kterému se bude dát realizovat nejmasivnější rozšíření v historii Unie. Dokument se nesnaží vysvětlovat nebo popisovat, ale spíš zachycuje zákulisní atmosféru a vztahy v politice na evropské úrovni. Úšklebek sekretářky v pozadí totiž může vypovědět mnohem více než dvacetiminutové prohlášení na tiskové konferenci. Cesta do Evropy si nebere servítky a přestože některé její části musely být pod dohledem vystříhány, aby nepoškodily dobré vztahy Dánska s ostatními zeměmi, jedná se o poměrně tvrdý pohled na tvdou realitu. Pokud se ale v evropské politice alespoň trochu neorientujete, nebudete vůbec tušit, kdo mluví s kým a o čem. ()

Reklama

Reklama