Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Narození Josefa Bárty provází věštba – zemře ve věku 29 let. A je mu právě tolik, když ho opustí žena i se synem, a jeho svět se hroutí. Podivné přátelství s nespoutaným Gabrielem vnáší do Josefova bytí nový impuls, zároveň ho však přivádí do stále větších problémů. Zdá se, že nově poznaná láska je nalezením smyslu jeho života, ale dramatický sled událostí vystaví Josefa zkouškám, které mu pomohou změnit sebe i svůj osud. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (40)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Božena Němcová by se divila, co někdo dokáže vyrobit z její pohádky. Film je natolik přeplněný symbolikou, že se do něj občas nevejde nic jiného. Jinak slušně natočené i zahrané, takže by to byl slušný průměr, což je hodnocení, které se filmu opravdu vymyká. Naštěstí takhle průměrný film nevypadá (50%). ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Budiž art, řekl Ivo Trajkov a stvořil Ocas ještěrky. I stalo se, že se film nemnoha lidem líbil, mnoho ho hanělo a ti pravdu měli, pak Lachtan přišel a zřel, že film je dobrý a pravdu měl, neb hle, humorů rozličných on v něm viděl, stále však chápaje, že individuů obdobných mnoho nebude, že jen minimum lidu smáti se bude tam, kde on, neb tvůrci to ani po způsobu tomto nezamýšleli, že nevadilo mu, kterak by si film lepší kameru zasloužil, že více slušela by mu ... Tohle fakt není pro každého, nevím, proč se mi to tak líbilo, ale líbilo, to je jediné důležité, atmosféra snad byla funkční, snad i herci, ale nikdy se nebudu divit, kdyby to někdo cítil zcela naopak, kulhavé čtyři hvězdy. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mám rád nadpřirozeno ve filmech. Ať už film provází sama smrt, nebo nějaký anděl či sám Satan. Nesmí však jít o nějaký dementní horor, ale o inteligentní věc jako například Jak přicházejí sny či seznamte se Joe Black... Film měl v tomto ohledu celkem slušný potenciál. Švehlík svého předčasně vyhořelého a zestárlého muže podal skvěle. Josef ztrácí vše co má a ke zbytku toho co mu ještě zbylo se přidá kupa smůly. Do toho všeho se blíží jeho narozeniny a v hlavě mu neustále hučí kdysi vzdálená věštba z karet... Pak ale potká podivné individum v bílé teplákovce s kapucí jménem Gabriel. Těm teologicky neznalým či nesečtělým připomenu, že archanděl Gabriel je mimo jiné vnímán jako Anděl smrti. Ti z diváků, kteří na něj od prvopočátku takto nahlížejí (k čemuž je navíc vede úvodní intro filmu) pak jen nevěřícně koukají na skutky Gabriela. Ty jsou totiž stejně nepochopitelné jako sám anděl. ---- Já jsem znal člověka co takhle o vše přišel, vím co se mu honilo hlavou a jak těžce ten svůj úděl nesl. A to ani neměl děti v daleké Barceloně. Přesto ač tíhou osudu ohnut statečně šel dál a nakonec nad tou nepřízní a snad i nespravedlivostí, která může potkat kohokoliv z nás vyšel jako vítěz. Proto jsem se s postavou Josefa uměl dobře ztotožnit. Jenže Gabriel se od prvopočátku chová podivně a nakonec i sám Josef. Do toho všeho velmi rušivé a film kazící jakési flashbacky...Pokud film měl nějakou hlubší myšlenku, tak mi v tom slepenci nesourodých epizodek unikla. Možná ji neměl a možná ji znají jen sami autoři... Přesto bych jej nerad shazoval, protože to je typ žánru, který se u nás hned tak nevidí a také proto, že to zkrátka bylo zajímavé. Ale než toto to raději něco na způsob Strachova Brainstormu. Dávám tedy za dvě elektronky do starého rádia. * * ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam o něco šlo, nebo to aspoň bylo seriózní (rozuměj: bez uměleckých ambicí) mysteriózní žánr, asi bych v tom něco našel. Takhle kromě povadlých vnad Vericy odrážených několika zrcadly a vyletněného žigulíka jenom jedno velké "cotokurvabylo". ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Kamera a hudba docela na úrovni, ale jinak je to jenom otravně chtěná, uspávající a klišovitá hra na evropský art. Těžko k tomu říct něco více, je to takový podivný "no reason" film s několika, na českou tvorbu, zajímavými nápady. Za postavu anděla, která odebírá filmu i poslední nepatrný dotyk reality, bych scénáristovi nasekal na holou. Proč proboha!? ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Hrůzným trojlístkem tohoto filmu je: špatný zvuk, takže občas není rozumět, co kdo říká. Což vhodně doplňuje další děsivou skutečnost - totiž, že filmu schází jakýkoliv děj, je to jen sled scének bez pointy, takže není jasné kdo co a proč dělá. Třetím vrcholem tohoto prapodivného dílka je, že polovinu filmu tvoří záběry mlčenlivých, prázdných pohledů. Občas směřovaných do blba, což je dost pochopitelné, protože chudáci herci se v tom museli taky pěkně plácat. /4. 7. 12./ ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Podivný filmík, či spíš haluška, o podivném chlapíkovi, kterému se dějí podivné věci, zejména mám na mysli zjevení Gabriela v bílém, ten byl nejpodivnější. Inu, jako artová výpověď o jedné velké životní křižovatce se to dá hodnotit kladně, zejména David Švehlík je ve svém osobním pekle beze sporu uvěřitelný. Chtěla jsem dát solidní tři, ale přihazuji čtvrtou, zas mám tendence dorovnávat zdejší smutné skóre.. ()

befelemepsvz 

všechny recenze uživatele

No tak nevim, no... zejmena konec me zklamal, ale jinak to uslo, pribeh sice slabsi ale dobry Svehlik, hlaskujici Gabriel a zigul-cabrio to docela vytahly ()

Magyar 

všechny recenze uživatele

Josefova "cesta nočním mořem" k sobě samému. Zásadní cesta, které se nedá vyhnout, kterou si nevybral, ale musí jí projít, ať na jejím konci čeká začátek nového života, šílenství či smrt. Film výborně zobrazuje určitou omezenost vnímání a sebereflexe člověka v této etapě, nutnost nechat se nést. Berte to při jeho sledování v patrnost. __ Kdo jste imunní vůči oduševnělé kráse tváře Davida Švehlíka a jeho perfektnímu vystižení postavy Josefa (nechápu, ale stát se to může :) odečtěte si z mého hodnocení MAXIMÁLNĚ jednu *. Speciální vzkaz pro žrouty popcornu: Ne, ne, ne. Ne! :) ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Hodně blbej film bez děje.Co si Trajkov načepoval do žil,než začal tvořit tohle uchvatný dílo.Plný snovejch záběrů,rozháraný,a když se to začne alespoň trochu tvářit jako film,Zima to utne.20%. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

No, sehnat to nebylo nic lehkého, už jsem měl strach, že ten film zmizel ze světa. Já asi na ty zapadlé české filmy začnu koukat víc. Tenhle se totiž od ostatních něčím liší a, pozor, není úplně blbý. Ocas ještěrky má především dost zvláštní, ale fakt hodně zvláštní atmosféru (ze začátku mi to připomínalo Mechanika), která působí zároveň mysteriózně a zároveň poeticky. Příběh to taky nemá špatný, je to i dost slušně zahrané, ale i tak tam bylo něco nedotažené, třeba postava Gabriela. Nebo ten konec - pokud jsem ten film dobře pochopil, tak pokládá otázku, jestli je náš osud předem předurčený a nedá se s ním nic dělat nebo jestli osud můžeme změnit a máme ho "ve svých rukou". Celkově to je ale zajímavé, ale na víc jak 3* to nevidím. I tak, na český film je to úspěch. 3* ()

rogerkint odpad!

všechny recenze uživatele

Videoklipově laděná pozéřina s vizuálními hrátkami, slibným úvodem, odporně nudným dějem a žádným koncem. Trochu jako Válka barev, jen bez kriminální zápletky. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Námět hodně zajímavý.... Pohádka jež se stala předlohou filmu od Boženy Němcové - "Anděl strážce" byla natočena také pro cyklus Pohádky Boženy Němcové (2017). ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Prý atmosférický film... Všechno špatně, všechno. Jak se říkávalo na českém venkově: Anděl Páně zlámal sáně, svatý David dal je spravit. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Depresivní příběh, který vás vtáhne do svého děje. Rozhodně nedoporučuji pouštět v době depresí, nebo si je značně přiživíte. Je zajímavé, že příběh je inspirován knihou Boženy Němcové, která jak všichni dobře víme psala nadčasově, ale že až takhle - koukněte a nedejte se zahnat poměrně špatným hodnocením a agresivními komentáři lidí, kteří čekali něco ve stylu Foresta Gumpa. ()

Reklama

Reklama