Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantická pohádka vypráví o čarovném kameni a osudové kletbě. V časech nejvyšší nouze získal vévoda Zimního hradu (M. Roden) od Křišťálových hor mocný dar – křišťál, který vsazený do meče chrání svého majitele v boji. Kdo ho vlastní, nikdy v bitvě neprohraje. Léta opatrovali páni Zimního hradu vzácný meč a už jen díky jeho pověsti udržovali na svém panství mír. Teď se však v kraji usídlila horda lapků a vévoda musí znovu vyrazit do boje. Předtím donese meč kováři Matějovi (R. Holub), aby ho řádně přebrousil. Oba vědí, že malý kovářovic Jakub (L. Hampl) má oči jen pro vévodovu dcerku Johanku (N. Řehořová). A nikdo si nevšimne, že všetečná Johanka nemůže oči spustit z té třpytivé duhové kuličky na tatínkově meči… (Česká televize)

(více)

Recenze (62)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Do třetice všeho zlého aneb další příspěvek janečkovské (údajně veřejnoprávní) televize k letošním vánocům. Slibný začátek, kdy se zpozdilý vévoda vydává na válečnou výpravu proti cca 60ti lapkům v čele pěti jezdců a sedmi pěšáků a všichni se pak diví že v boji hrdinně padl, je vzápětí rozmělněn do zmatené a především nudné skazky. Té vévodí dvojice Bydžovská - Hrzánová v rolích podivínských ženštin, jež zmatou ztraceného kovářského synka natolik, že v jedné z nich nepozná ani vlastní matku. Následně je tento jinoch bodnut do břicha bývalou kamarádkou (a budoucí životní partnerkou v jedné osobě), aby vše vyvrcholilo závěrečnou všeobecnou veselicí a zahozením artefaktu, který všichni celou dobu hledali. Ach jo! Dvě hvězdičky za hezké exteriéry a hereckou a muzikantskou účast matadora z ETC Olina Nejezchleby. ()

Lish84 

všechny recenze uživatele

Pěkná výprava a kostýmy - loupežníci se opravdu povedli. Za takové zjevy by se nemusel stydět snad ani Peter Jackson v Pánovi prstenů. Scéna loupežnického přepadení nabídne pár zajímavých záběrů a při troše snahy by z ní dal snad i dokonce sestříhat dobrý trailer na jakoby fantasy film. Jenže právě v této scéně jsem nad Křišťálkem mečem zlomil hůl. Navzdory těm pár povedeným záběrům a výpravě je zoufale neakční a nenapínavá a doprovozena sic pěknou, nicméně k dané scéně vůbec se nehodící hudbou. Chtělo by to rychlejší střih a nápaditější režii! A spád a švih! Protože když pomineme scénu s loupežníky, zbude nám spousta natahovaných scén, kterých je pohádka plná k prasknutí. Ještě malá poznámka k ději: opravdu asi šestiletý kluk může zapomenout na svoji maminku a po letech ji nepoznat? A nejen ji, ale i místa kde vyrůstal? A když ne on, tak ani kamarádka jeho maminky, která ho znala od kolébky? To mi vážně nešlo do hlavy. Jinak základní námět sám o sobě špatný není, ale provedení, jak jsem již psal, děs běs... ()

Reklama

thomasnikrs 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem TO v neděli v TV. Když jsem se podíval do programu a zjistil, že je u toho výraz "pohádka", tak mě zamrazilo. Děti sedící vedle mě s vykulenýma kukadlama sledovaly, jak se dýky vrážely do zad a chvílemi mi připadalo, jako by režisérka chtěla dostat Mela Gibsna na kolen s jeho ubohým Statečným srdcem... ()

otík 

všechny recenze uživatele

Jakkoli komentovat kvalitu pohádky, ve které se zákeřně zabíjí, postavy se chovají vyloženě pomateně a divák vůbec neví, co kterou postavu motivuje pro to, co dělá, snad už ani nemá cenu. Jedna hvězda je za hezký obličej hlavní herky a za hezkou krajinu. Jinak škoda slov (a hlavně peněz, času, úsilí ČT a příslušných lidiček). Hudba: Jaroslav Olin Nejezchleba. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Hlavně zásluhou zkušené režisérky Jitky Němcové a jejího citu pro vedení herců se tahle pohádková balada nezvrhla v něco nekoukatelného. A dívalo se mně na to v pohodě. Dávná kletba, která jednoho dne podle pohádkových pravidel musí být zlomena není námět překvapivě nijak extra silný nebo nápaditý, ale je zpracován příjemně a divácky. Hraje hudba se středověkými motivy Olina Nejezchleby, zpočátku se vše odvíjí v pochmurné atmosféře, do toho se objevují na scéně velmi dobře herecky disponovaní Holub v roli kováře, Marian Roden jako vévoda nebo práskač Vladimíra Marka. Tyhle postavy vydrží jen asi do poloviny než jsou scénáristkou Němcovou odklizeny respektive zemřou a nastupuje poněkud rozvláčnější druhá polovina s neohranou dvojkou Hampl & Řehořová, která se postupně sbližuje a kletba rozhněvané hory pomine. Němcová rozhodně není tak zdatná scénáristka jako režisérka. Například závěr filmu a právě zlomení kletby a opětovné spojení meče s křištálovým kamínkem považuji ze nepříliš opodstatněné, přijde tak nějak rychle a celkově tedy si mohla dát víc záležet jak závěr podá. Na televizní film je k vidění hodně lokací, a nějaké romantické atmosféry se v nich také občas dosáhlo. Herci přirození, nejlépe si vedla Bydžovská a Hrzánová, překvapila Bočanová jak na malém prostoru zvládla roli vévodkyně, Řehořová hot a Hampl také nic nekazil. Výprava a kostýmy v rámci televizních poměrů předčily očekávání, ale kompars byl naprosto nepřirozený a nebylo vyjímkou, kdy jejich neherectví bylo přímo do očí a stejně tak se nijak nepodařilo docílit té správné vřavy při přepadení vévodovy kolony. Jinak jsem byl s výsledkem spokojený a vznikl mírně nadprůměrný televizní film. 60% ()

Galerie (28)

Zajímavosti (1)

  • Některé exteriéry se natáčely na zámku Blatná. (rakovnik)

Reklama

Reklama