Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantická pohádka vypráví o čarovném kameni a osudové kletbě. V časech nejvyšší nouze získal vévoda Zimního hradu (M. Roden) od Křišťálových hor mocný dar – křišťál, který vsazený do meče chrání svého majitele v boji. Kdo ho vlastní, nikdy v bitvě neprohraje. Léta opatrovali páni Zimního hradu vzácný meč a už jen díky jeho pověsti udržovali na svém panství mír. Teď se však v kraji usídlila horda lapků a vévoda musí znovu vyrazit do boje. Předtím donese meč kováři Matějovi (R. Holub), aby ho řádně přebrousil. Oba vědí, že malý kovářovic Jakub (L. Hampl) má oči jen pro vévodovu dcerku Johanku (N. Řehořová). A nikdo si nevšimne, že všetečná Johanka nemůže oči spustit z té třpytivé duhové kuličky na tatínkově meči… (Česká televize)

(více)

Recenze (62)

honajz 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, kde začít. Ok, exteriéry byly fajn a Holub hrál konečně zase normálního člověka, a ne pitomečka, jak ho režiséři s oblibou obsazují. Ale zde pro mne pozitiva končí. Samotný děj se dal zkrátit o polovinu - než dojde k tomu, že král konečně vyrazí na lapky, na něž se chystá už od prvních minut, uplyne půl hodina děje o ničem! Postavy se chovají jako idioti. (SPOILER: Třeba tomu kovářovic klukovi by stačilo, kdyby holčičce řekl, že když si křišťál nechá, zabije tím tatínka - což věděl od svých rodičů - a to by snad muselo holkou otřást, ne? Místo toho jí nic neřekne a začne se s ní rovnou o křišťál prát.) Navíc v pohádce dvě mrtvoly otců, to se také hned tak nevidí. A co u filmu, který má vyprávět obrazem, nesnáším nejvíce, je voice over, kdy nám musí nějaký vypravěč vysvětlovat, co se vlastně děje, a proč holčička najednou někam letí a ještě do toho zamotá nějakého ducha hor, brr, to jsme měli VIDĚT!, ne slyšet, a pochopit z viděného! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Alternativní verze mého miláška, akorát místo prstenu jde o křišťál a místo roztomilého Gluma jej tentokrát opatruje nesympatická ohyzdná kravka. Zmatený děj, který připomíná spíš divadelní představení ochotnického souboru Horních Kotěhůlek o tom, kterak místní vodník pomohl mlynáři v boji proti vrchnosti nebo o čem to vlastně sakra bylo. Toto představení na své cestě zachytila redakce Toulavé kamery a záznam se rozhodla nasadit do televize. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Krásný stylový příběh o síle lásky. Ač televizní pohádka, naprosto si mě získala. Kostýmy, hudba, lokace - paráda, konečně něco na úrovni. Mladí herci sympatičtí, trio ostřílených hereček jako vždy skvělé. Proč tahle pohádka nebyla na Štedrý večer místo Tří životů? ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jak já to zaujetí drahokamem chápu. Jak já nechápu ten ostatní balast kolem a to plácání se od ničeho k ničemu. Konec dobrý, všechno dobré. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony mladých představitelů byly vyloženě slabé, ostatní ansámbl se se svými rolemi vypořádal výrazně lépe. Ač nejde o nijak kvalitní a dobrou pohádku, 3* dávám za hudbu od J. O. Nejezchleba, která zněla výtečně. Jinak jako celek je pohádka spíše slabým pokusem. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Scénář mi přišel divný, hudba byla příšerně monotónní a exteriéry krásné. Herci ušli. Na jedno podívání to stačí. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 5/10 Děj 4/10 Hudba 7/10 Efekty 6/10/// +pěkné písničky, první polovina příběhu -druhá polovina příběhu, postavy/// Tak tohle mě zpočátku velice zaujalo. Potěší pěkná bitva, příběh s potencíálem a do toho krásná hudba. Ovšem co se stalo potom, to jsem teda koukal. Jakoby úplně jiná pohádka. Nuda střídá nudu. Jedna divná postava vedle druhé a ja se du podívat kolik že to má minut. Kdyby to mělo být delší než je, tak to asi nevydejchám. Tohle co autor provedl s touhle pohádkou v druhé půlce mi bude muset někdo vysvětlit./// Celkem 51%/// ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Představitelka hlavní hrdinky je jedna z těch mnoha současných mladých dívek, které naprosto stejně tuctově vypadají, všechny strašně špatně hrají a trpí nějakou vadou řeči. Fuj! Představitel hlavní role byl jenom škaredý. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Hlavně zásluhou zkušené režisérky Jitky Němcové a jejího citu pro vedení herců se tahle pohádková balada nezvrhla v něco nekoukatelného. A dívalo se mně na to v pohodě. Dávná kletba, která jednoho dne podle pohádkových pravidel musí být zlomena není námět překvapivě nijak extra silný nebo nápaditý, ale je zpracován příjemně a divácky. Hraje hudba se středověkými motivy Olina Nejezchleby, zpočátku se vše odvíjí v pochmurné atmosféře, do toho se objevují na scéně velmi dobře herecky disponovaní Holub v roli kováře, Marian Roden jako vévoda nebo práskač Vladimíra Marka. Tyhle postavy vydrží jen asi do poloviny než jsou scénáristkou Němcovou odklizeny respektive zemřou a nastupuje poněkud rozvláčnější druhá polovina s neohranou dvojkou Hampl & Řehořová, která se postupně sbližuje a kletba rozhněvané hory pomine. Němcová rozhodně není tak zdatná scénáristka jako režisérka. Například závěr filmu a právě zlomení kletby a opětovné spojení meče s křištálovým kamínkem považuji ze nepříliš opodstatněné, přijde tak nějak rychle a celkově tedy si mohla dát víc záležet jak závěr podá. Na televizní film je k vidění hodně lokací, a nějaké romantické atmosféry se v nich také občas dosáhlo. Herci přirození, nejlépe si vedla Bydžovská a Hrzánová, překvapila Bočanová jak na malém prostoru zvládla roli vévodkyně, Řehořová hot a Hampl také nic nekazil. Výprava a kostýmy v rámci televizních poměrů předčily očekávání, ale kompars byl naprosto nepřirozený a nebylo vyjímkou, kdy jejich neherectví bylo přímo do očí a stejně tak se nijak nepodařilo docílit té správné vřavy při přepadení vévodovy kolony. Jinak jsem byl s výsledkem spokojený a vznikl mírně nadprůměrný televizní film. 60% ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Na pohádku možná až příliš nepohádkové. :( A já se tak těšil. Jen díky tomu, že námětem byla pohádka Karla Šiktance, a tudíž je vše zahalenou poetickou clonou, nespadl tento počin Jitky Němcové až na samé dno. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Do třetice všeho zlého aneb další příspěvek janečkovské (údajně veřejnoprávní) televize k letošním vánocům. Slibný začátek, kdy se zpozdilý vévoda vydává na válečnou výpravu proti cca 60ti lapkům v čele pěti jezdců a sedmi pěšáků a všichni se pak diví že v boji hrdinně padl, je vzápětí rozmělněn do zmatené a především nudné skazky. Té vévodí dvojice Bydžovská - Hrzánová v rolích podivínských ženštin, jež zmatou ztraceného kovářského synka natolik, že v jedné z nich nepozná ani vlastní matku. Následně je tento jinoch bodnut do břicha bývalou kamarádkou (a budoucí životní partnerkou v jedné osobě), aby vše vyvrcholilo závěrečnou všeobecnou veselicí a zahozením artefaktu, který všichni celou dobu hledali. Ach jo! Dvě hvězdičky za hezké exteriéry a hereckou a muzikantskou účast matadora z ETC Olina Nejezchleby. ()

Šandík

všechny recenze uživatele

Nehodnotím, protože jsem vypnul po deseti minutách, ovšem těch deset minut by bylo tak za jednu hvězdičku s přimhouřením všech očí... Strašná a navíc zcela nepřesvědčivá nuda... ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Pěkné baladické verše Karla Šiktance rámují průměrný příběh, výprava odpovídá "studiovému" pojetí. Herecky zaujme především Zuzana Bydžovská. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Bohužel velmi chudá pohádka a to po všech stránkách. Chudá svým příběhem, který prostě nezaujme skoro ničím, chabé bojové choreografie lapků vs. vévoda a jeho muži – to bylo spíše k smíchu, Mahulena a „nahulená“ Bydžovská s Hrzánovou to taky zrovna moc nezachránily svými výkony, nepěkná „hlavní hrdinka“ a zbytek herců taky zrovna nezazářil. Naštěstí to netrvalo moc dlouho, jen ta příroda byla pěkná. Na průměr to však nemá ani omylem! ()

draggo 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch slabších pohádek. Příběhově prázdné a nezajímavé, nováčci hrají strašně. Ale celkem slušná hudba a dobré výkony starších herců. 35% a 2* ()

Reklama

Reklama