Reklama

Reklama

Jeden z nejoblíbenějších a zároveň nejodsuzovanějších hudebních žánrů. Unikátní kanadský dokument. Heavymetalový nadšenec a „hrozič" Sam Dunn, původní profesí antropolog, hledá v netradičně pojatém dlouhometrážním dokumentu odpověď na otázku, proč je jeho oblíbený žánr předmětem ustavičného stereotypního odmítání a odsuzování. Heavy metal si během své čtyřicetileté existence získal miliony příznivců po celém světě. Při svém putování zpovídá Sam řadu význačných i rozporuplných osobností ze všech stran názorového spektra. Snaží se pochopit motivaci odpůrců heavy metalu a současně pátrá po příčinách až bezmezného obdivu jeho stoupenců. Za svůj dokument obdržel Sam Dunn v roce 2007 Cenu Kanadské filmové a televizní asociace (Gemini) za nejlepší původní scénář. (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Proč je heavy metal tak odsuzovaný a zavrhovaný?Je to proto,že metal konfrontuje to,co bychom raději ignorovali.. Opravdu hodnotný dokument o metalu. Pokud chcete znát kořeny metalu, souvislost s klasickou hudbou, hudbou otroků a blues nebo vědět, jaké kapely jako první dali význam spojení "heavy metal" tak jste na správné adrese. Dokument zároveň hledá odpovědi na to, co metalisty spojuje, jak a proč (ne)souvisí s náboženstvím a satanismem, nebo jací jsou lidé, kteří metal poslouchají. A to všechno (a víc) doplněné o rozhovory s tvářemi metalu. Opravdu mě potěšilo, že se někdo snažil vtěsnat do dokumentu to nejdůležitější o téhle hudbě, nenudila jsem se ani minutu a jsem naprosto nadšená!Buď to cítíš, anebo ne.. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Kdybych se měl v kontextu tohoto dokumentu nějak označit, použil bych formulaci: Býval jsem metalista, dnes již jen poslouchám metal. A poslouchám ho jako jeden z mnoha stylů, které se mi líbí. Dokument vcelku fajn, jen vlastně ukazuje, že metal je (hudební) komunita jako takřka každá jiná - má své kořeny, má své důvody, má svůj styl, lidi se k ní přidávají z určitých pohnutek, preferencí a zálib. Jenže tohle všechno se od ostatních hudebních stylů neliší. Prakticky úplně stejným stylem, i s mnoha stejnými argumenty, by šel podobný dokument natočit třeba o rapu, ska, gothic rocku, EBM. Chápete? není to vůbec znak nějaké špatnosti, metal lidem dává to, co chtějí a já to částečně sdílím a naprosto tomu rozumím. Jen ho to nečiní ničím výjimečným než ostatní hudební styly a komunity, ani lepším ani horším. 3.5* ()

Reklama

Jimmi 

všechny recenze uživatele

Bolo to takmer dokonale.Metal som zacal pocuvat ked som sa dostal na gympel zo zaciatku to bola metallica sepultura a rozne trashove veci neskvor ked som sa dostal na vysku som sa dostal k "raritnejsim druhom metalu" cize black a death.Doteraz ma to este neopustilo(a dufam ze ma to ani neopusti) aj ked je pravda ze som sa prepracoval k jemnejsim metalovym stylom ako doom a gothic ktore najcastejsie pocuvam prave teraz(aj ked si rad pustim aj ine metalove styly). A tu vidim najvacsi nedostatok tohoto dokumento , ktory sa o tieto styly takmer ani neoptrel:( Ale celkovo sa mi to velmi pacilo a aj zanietenie tvorcu bolo super. Super bolo sledovat niektore osobnosti metalu ktore som videl nazivo ako napr dio ,Tony Iommi abo chlapcov zo slipknotu. ALe najviac som sa zabavil na spevakovy z gorgorothu ktory stylovo zahlasil SATAN a napil sa z kalicha krvy?:) ....ale asi skvor vina ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Moc pěknej dokument o metalové hudbě, kterej bych doporučil zejména lidem, kteří o tom nemají ani páru a akorát to pomlouvají atd. Tady máte krásnej nenásilnej přehled o celým spektru metalu, rozhovory s hudebníkama i odborníkama z jiných oblastí (sociologie atd.), kteří to velice pěkně popisujou. P.S.: závidím mu všechny ty rozhovory a setkání se všema těma osobnostma! ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitní dokument o metalové subkultuře z přímého pohledu zevnitř... a podle mých zkušeností velice reálný a trefný pohled. Na můj vkus se zaměřuje až příliš na "nejtvrdší" odrůdy metalu zatímco odnože jako industrial, speed, gothic, nebo symphonic metal jsou zmíněny jen velmi okrajově nebo vůbec, ale záznam historického vývoje je bezchybný a i snaha o zasazení metalové subkultury do širšího kontextu celé společnosti, její historie a hlavně jejích (převážně odmítavých) reakcí na ni se rozhodně cení. Plus, každý fanoušek bude nadšením bez sebe ze spousty rozhovorů s obrovským množstvím velkých muzikantů. 9/10 ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama