Reklama

Reklama

Jeden z nejoblíbenějších a zároveň nejodsuzovanějších hudebních žánrů. Unikátní kanadský dokument. Heavymetalový nadšenec a „hrozič" Sam Dunn, původní profesí antropolog, hledá v netradičně pojatém dlouhometrážním dokumentu odpověď na otázku, proč je jeho oblíbený žánr předmětem ustavičného stereotypního odmítání a odsuzování. Heavy metal si během své čtyřicetileté existence získal miliony příznivců po celém světě. Při svém putování zpovídá Sam řadu význačných i rozporuplných osobností ze všech stran názorového spektra. Snaží se pochopit motivaci odpůrců heavy metalu a současně pátrá po příčinách až bezmezného obdivu jeho stoupenců. Za svůj dokument obdržel Sam Dunn v roce 2007 Cenu Kanadské filmové a televizní asociace (Gemini) za nejlepší původní scénář. (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

Fr 

všechny recenze uživatele

NEMOCNÁ, ODPORNÁ, DĚSIVÁ a NEBEZPEČNÁ hudba. Jak to vím? Patřím k nim! Iron Maiden, Slayer, Toni Iommi (Black Sabbath), Lemmy (MOTÖRHEAD), Alice Cooper, Rob Zambie a další v dokumentu, který se snaží najít odpovědi na některé otázky, spojené s touto hudbou. Vydejte se do světa metalu, poznejte historii či kořeny hudby jejíž trojtón dává do pohybu hřívy vlasů a texty zla jsou schopny přivolat bestii a pokuste se najít odpověď, proč tento nástroj ďábla působí morální paniku. (Když jsme u historie – vzpomínáte na HORKOU KAŠI?. Kdo neviděl neuvěří, co a jak se tenkrát dalo politicky rozebírat. Ale to jen na okraj..). Ano, vrněl jsem si blahem a taky se dozvěděl něco nového (třeba ,,zajímavé“ historky o norském black metalu). Pár informací o tomto zajímavém dokumentu získáte na www.metalhistory.com. Pro příznivce žánru povinnost! Stejně tak pro zvídavé a studenty psychologie. Co uvidíme (možná) příště? To je tutovka! Global Metal !! ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Celkem devadesát minut důvodů, proč si raději doma o samotě pustit vánoční album Twisted Sister (neb dneska znamená metal snad všechno kromě Katy Perry) než se na jediný moment zapojovat do metalové subkultury. Jestli dokument něco dělá opravdu výborně (a zjevně neúmyslně), tak je to odhalování zející propasti mezi (příležitostnou) kvalitou hudby a stupiditou komunity, jinak je ale shrnutím zcela samozřejmých postřehů, které jsou známé každému, kdo se o věc aspoň povrchně zajímá. Mysleli jste si, že metaláci jsou nerdi bez sociálních schopností neschopní přijmout sociální vyčlenění, kteří si vytvářejí vlastní rigidní sektu připouštějící ve svém rámci minimální míru odlišnosti a mající ke svobodomyslnosti a originalitě stejný přístup jako ona zavrhovaná majoritní společnost? Metal a metalisté vám to rozhodně vyvracet nebude, spíš vám dá nové důvody smát se metalové verzi maskulinity („Hromadné sešlosti stejně vypadajících klonů jsou jediná místa, kde si můžu připadat jako chlap“), předvídatelnému programovému pozérství a všudypřítomné stereotypnosti, která je snad ještě horší než u toho nejploššího popíku. Bylo by to fajn a vtipné, kdyby to nebylo předkládáno jako důkaz oné úžasné metalické orygynaliti. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Antropologický pohled na rodokmen metalu mi oživil vzpomínky na pradávné hrozičství pod pódiem, na marné pokusy o nárůst bujné kštice i na brilantní vyladění mé virtuální kytary. Jinak bych samozřejmě uvítal kompresi informací do stručnější podoby a dunění metalu od titulků k titulkům, ale jako inspirace pro oprášení starých cédéček je tento dokument naprosto vyhovující. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Chronologicky první film od Sama Dunna a Scota McFadyena. Já ho viděl až naposled:) Je však celkem jedno, jak si filmy pustíte, v každém z nich se dozvíte opravdu hodně zajímavostí o metalu. Tahle série mě fakt baví a jen mě napadlo, kdyby tohle bylo celý třeba o dechovce, asi už bych z toho tak odvařenej nebyl. Tedy, že ne úplně každého tohle zaujme. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Proč je heavy metal tak odsuzovaný a zavrhovaný?Je to proto,že metal konfrontuje to,co bychom raději ignorovali.. Opravdu hodnotný dokument o metalu. Pokud chcete znát kořeny metalu, souvislost s klasickou hudbou, hudbou otroků a blues nebo vědět, jaké kapely jako první dali význam spojení "heavy metal" tak jste na správné adrese. Dokument zároveň hledá odpovědi na to, co metalisty spojuje, jak a proč (ne)souvisí s náboženstvím a satanismem, nebo jací jsou lidé, kteří metal poslouchají. A to všechno (a víc) doplněné o rozhovory s tvářemi metalu. Opravdu mě potěšilo, že se někdo snažil vtěsnat do dokumentu to nejdůležitější o téhle hudbě, nenudila jsem se ani minutu a jsem naprosto nadšená!Buď to cítíš, anebo ne.. ()

CANNIBAL 

všechny recenze uživatele

V zásadě dokument nepřináší nic, co bych už dřív nevěděl. Navíc v dokumentu vystupují i nemetalový skupiny, který se za matalisty jenom vydávají, což je pro kovanýho metalistu spíš urážka. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Keď som ako mladý rocker odchovaný na Alice Cooperovi, Deep Purple, Motley Crue, či KISS stál na hudobnom rázcestí, jedna z ciest bola metal. A bola to cesta, ktorou som sa nikdy nevydal, lebo metal mi doteraz veľa toho nehovorí. Napriek tomu (alebo najmä kvôli tomu?) ma tento dokument nadmieru bavil. Je zároveň edukatívny (história metalu), zábavný (Lemmy, ožratý spevák z Mayhem, spevák z Gorgoroth) a až investigatívny (polemika nad rolou ženy, či satanizmu v metale). Navyše máme k tomu rozhovory s kvantom (inteligentných) rockerov a metalistov ako Dio, Alice Cooper, Bruce Dickinson, či Bob Ezrin. A v neposlednom rade režisér a "sprevádzač" celým dokumentom je veľký sympaťák. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Bud to cítiš alebo nie. Tak vystihujúce. Headbanger's Journey sa občasne zasekáva. Miestami dokonca vyznieva až nudne. Nie je dokonalý, no rozhodne zaujímavý. Stručné a jasné odpovede na nezodpovedané otázky. Takovej Frequently asked questions (FAQ) of metal. Pre fanúšikov povinnosť, pre nezainteresovaných ..sprievodca metalovej kultúry od a-z. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitní dokument o metalové subkultuře z přímého pohledu zevnitř... a podle mých zkušeností velice reálný a trefný pohled. Na můj vkus se zaměřuje až příliš na "nejtvrdší" odrůdy metalu zatímco odnože jako industrial, speed, gothic, nebo symphonic metal jsou zmíněny jen velmi okrajově nebo vůbec, ale záznam historického vývoje je bezchybný a i snaha o zasazení metalové subkultury do širšího kontextu celé společnosti, její historie a hlavně jejích (převážně odmítavých) reakcí na ni se rozhodně cení. Plus, každý fanoušek bude nadšením bez sebe ze spousty rozhovorů s obrovským množstvím velkých muzikantů. 9/10 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dovolím si tvrdit, že tento dokument dokáže zaujmout i člověka, který by si metal pustil až jako poslední možnou volbu. Ano, docela mě zaujal. Rozhodně z něj však nejsem tak unešený, jako kdejaký černě oděný chlapík, který je nasraný na celý svět a v metalu hledá útěchu. Skutečně dokument chápu pouze jako takovou velkou sondu do mnoha odvětví metalu, přičemž obohatil moje znalosti. Jen je velká škoda, že mě to vůbec nezajímá. 2* ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracovaný dokument o nejlepší hudbě pod sluncem, Sam vysvětlí vše od základů, ne každej totiž ví, o čem je skutečně metal, protože každá lajcká ovce si myslí, že je to jen blití do mikrofonu. Metal není pro každého, to je jasný, dozvíte se totiž, jak to skutečně bylo a ne jen tak od někoho, zpovídaní budou samotní tvořitelé, Dickinson z Iron Maiden, Dee z Twisted sister, Alice Cooper, Tom Araya ze Slayer, Ulrich z Metallici a plno dalších. Dílo jde do samotných počátků, kdy vše vznikalo a heavy metal se teprve rozkoukával. Toto musí ocenit i zatvrdlý hip hap hopeři. Nádherné vyobrazení jedné z nejlepších kultur, která existuje, žeru mu to i s navijákem a proč? Jsem totiž metalista tělem i duší. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Sam Dunn je v první řadě metalový nadšenec, ale už jen jeho pohled vystudovaného antropologa tomuto hudebnímu výzkumu s kamerou dokáže dát řád. Slovo dostanou slavní muzikanti, ale i socioložka nebo muzikolog, od nichž se také dozvíme spoustu zajímavého. Hlavně se mu daří vyhmátnout to podstatné, díky čemuž dokument na pouhé hodině a půl působí velice komplexně. Není to jen Kanaďanův výlet do LA, Anglie, Norska a německého Wackenu, je to podobné jako s tou hudbou samotnou, i tenhle film je chytřejší, než by se na první pohled zdálo. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Spousta skvělých rozhovorů, které také dost napoví o inteligenci interpretů. Ta mě dokázala překvapit mile (Rob Zombie, Tom Araya) i nemile (norská scéna je opravdu zajímavá). Žádná extra bomba to není. Je to prostě "jen" dobré. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5 Veľmi zaujímavý dokument, ktorý sa snaží mapovať metal ako široko-spektrálny fenomén. Myslím, že "členovia metalovej rodiny" (vrátane mňa) musia byť veľmi spokojní:) Btw: už dlho sa nepobavil tak, ako na "megadrsnom" Gaahlovi z Gorgoroth:) ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Kdybych se měl v kontextu tohoto dokumentu nějak označit, použil bych formulaci: Býval jsem metalista, dnes již jen poslouchám metal. A poslouchám ho jako jeden z mnoha stylů, které se mi líbí. Dokument vcelku fajn, jen vlastně ukazuje, že metal je (hudební) komunita jako takřka každá jiná - má své kořeny, má své důvody, má svůj styl, lidi se k ní přidávají z určitých pohnutek, preferencí a zálib. Jenže tohle všechno se od ostatních hudebních stylů neliší. Prakticky úplně stejným stylem, i s mnoha stejnými argumenty, by šel podobný dokument natočit třeba o rapu, ska, gothic rocku, EBM. Chápete? není to vůbec znak nějaké špatnosti, metal lidem dává to, co chtějí a já to částečně sdílím a naprosto tomu rozumím. Jen ho to nečiní ničím výjimečným než ostatní hudební styly a komunity, ani lepším ani horším. 3.5* ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Kdo tady tenhle styl a priori odmítá, má na to svatý právo a je to v naprostý pohodě, protože soudě podle komentářů všude kolem, my se bez vás v klidu vobejdeme!!! ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Začnem parafrázovaním Coryeho Taylora (Slipknot) "Mám rád ženy, ale metal mi dáva možnosť zobliecť tričko a omacať na koncerte druhých metlákov, lebo som chalan." Som síce punkáč, ale s metalovými koreňmi no nikdy som nič podobné na koncertoch nepociťoval, ale presne o tom metal je, že každý si v ňom nájde to čo chce. Výborný dokument, ktorý sa snaží zhrnúť históriu a súčasnosť tvrdých chlapcov a kde tu aj báb. Od počiatkov Black Sabathu po takmer donekonečna sa rozkonárený strom subžánrov, ktoré majú spoločný slovesný základ-METAL. Výborný, náučný a sčasti inšpirujúci dokument o vplyvoch, ktoré vplývajú na obraz metalu, ako napríklad satanizmus, sexualita, hudba či výzor, ale i z neho vyplývajúce ako outsiderstsvo, rebélia či zločinnosť. Množstvo rozhovorov s lídrami a členmi najvychytanejších bandov, množstvo dokumentárneho materiálu či záznamov z koncertov očami pravého "headbangera" dostáva dokument do inej dimenzie, akoby bol zákazkovo natočený naškrobeným kravaťákom s pravítkom v prdeli. Pre fanúšikov temnej vlny sa týmto radí do kategórie must see dokumentov, pre supportteam (rozumej punkáči a rockeri) ktorí sa pravidelne stretávajú na rovnakých koncertoch je to tiež výborný dokument na rozšírenie obzorov s kým máme tú česť. Uvidíme sa v kotli! \m/_ ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Naštěstí jsem si metal oblíbila mnohem dřív  než stvořili tento obludný a zavádějící dokument, který by mě od něj akorát odradil. ()

Reklama

Reklama