Reklama

Reklama

Jeden z nejoblíbenějších a zároveň nejodsuzovanějších hudebních žánrů. Unikátní kanadský dokument. Heavymetalový nadšenec a „hrozič" Sam Dunn, původní profesí antropolog, hledá v netradičně pojatém dlouhometrážním dokumentu odpověď na otázku, proč je jeho oblíbený žánr předmětem ustavičného stereotypního odmítání a odsuzování. Heavy metal si během své čtyřicetileté existence získal miliony příznivců po celém světě. Při svém putování zpovídá Sam řadu význačných i rozporuplných osobností ze všech stran názorového spektra. Snaží se pochopit motivaci odpůrců heavy metalu a současně pátrá po příčinách až bezmezného obdivu jeho stoupenců. Za svůj dokument obdržel Sam Dunn v roce 2007 Cenu Kanadské filmové a televizní asociace (Gemini) za nejlepší původní scénář. (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

Jimmi 

všechny recenze uživatele

Bolo to takmer dokonale.Metal som zacal pocuvat ked som sa dostal na gympel zo zaciatku to bola metallica sepultura a rozne trashove veci neskvor ked som sa dostal na vysku som sa dostal k "raritnejsim druhom metalu" cize black a death.Doteraz ma to este neopustilo(a dufam ze ma to ani neopusti) aj ked je pravda ze som sa prepracoval k jemnejsim metalovym stylom ako doom a gothic ktore najcastejsie pocuvam prave teraz(aj ked si rad pustim aj ine metalove styly). A tu vidim najvacsi nedostatok tohoto dokumento , ktory sa o tieto styly takmer ani neoptrel:( Ale celkovo sa mi to velmi pacilo a aj zanietenie tvorcu bolo super. Super bolo sledovat niektore osobnosti metalu ktore som videl nazivo ako napr dio ,Tony Iommi abo chlapcov zo slipknotu. ALe najviac som sa zabavil na spevakovy z gorgorothu ktory stylovo zahlasil SATAN a napil sa z kalicha krvy?:) ....ale asi skvor vina ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Zajímavá cesta za metalem a jeho historií. Průvodce to ale natáčel jako fanoušek pro fanoušky - to znamená, že glorifikoval na metalu snad vše. Nemám rád metal a neláká mě poslouchat, že metal je dobrý pozitivní styl vyděděnců, kteří se liší od mainstreamu a nikdo jim nerozumí. Prožívají bolest, zpívají o bolesti a skupiny jim předávají pozitivní energi, aby měli ráno důvod vstát. Metal je jedna velká šaškárna, kde si normální lidé hrajou na ty zlé, vypadají nebezpečně ale zpívají o bolesti, mučení, sebevraždě atd. Nikomu to neberu, ale tvrdit, že metal je pozitivní hudba, to nevstřebám. Hledají stále tvrdší texty, hudbu i excesy = konec umění. ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Řepy, metloši, hroziči, hrozně moc kůže, cvočků, pyramid, pubertálních triček, ošminkovaných ksichtů, hlučné hudby a Lemmyho epická bradavice. Hezké rozhovory s hezkými lidmi o hezké hudbě, plné emocí. Určitě nejkrásnější člověk je zpěvák z Gorgoroth, nejchytřejší se jevil zpěvák z Mayhem a dnes je nejmrtvější bohužel Ronnie James Dio. Jsou tam i hezké ženy, jako Dorka Pešková nebo Alice Cooperová, prostě každý si tam najde to svoje. Tedy...téměř každý... fanoušci Lady Gaga, Justina Bíbra a hustí gangstas nebudou schopni dokument docenit. ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o mém oblíbeném hudebním stylu. Průlet rodokmenem metalu a hardrocku + rohovory legendárních kapel a hudebníků (Dio apod.) na vynikající úrovni. Divák taky navštíví Wacken a může si s ledovým klidem zavzpomínat na to jak ho ráno bolelo za krkem když celou noc pod pódiem hrozil a mlátil svými (tehdy) ještě dlouhými vlasy. :).................... PS: Ptáte se proč je metal neoblíbený mezi veřejností?? Protože banda idiotů ve skandinávii spojuje tuhle hudbu s pálením kostelů a jiných zhovadilostí, které dělají téhle muzice špatnou pověst.a taky proto, že si všichni pod pojmem metal představí jen death, doom metal a podobné podžánry, které jsou ovšem spíše nováčky a na všeobecnou veřejnoust působí prostě drasticky a satanisticky. Mám takovou zkušenost že když jsem měl ještě na střední v anglické konverzaci prezentaci o hardrocku a metalu a jedné milé profesorce jsem pustil ukázku (Iron Maiden), tak mi řekla: "tohle je TEN metal? To je dobré, já si představovala něco tvrdšího a takové to řvaní přes hrdlo." ..........Na druhou stranu, kdyby tahle muzika byla tak popularizovaná, taky by to nebylo ono, nebo snad ano ? :)) Ještě dodatek pro neposluchače metalu a rocku. Pokud neposloucháte a nezajímá vás tahle muzika, tak vás to nejspíš nebude bavit, protože nebudete znát známé osobnosti, s kterými se zde dělají rozhovory a nebude to pro vás nijak zajímavé, ale pokud nejste vyloženě hudební barbaři a jste trochu tolerantní, tak to můžete brát jako takovou metalovou encyklopedii a něčemu se přiučit (ovšem varuju, některé věci se zde musí brát s rezervou a obzvlášt diváci, kteří metalu neholdujou). ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

pěkně udělaný srdcařský dokument, který mi v určitých tématech přišel dost zkratkovitý (postrádám dost interpretů, i když chápu že je nemožné je všecky vyzpovídat), nicméně rozhovory s velkými osobnostmi metalu jsou bezvadné, i když bych jich klidně unesl víc nebo alespoň ty stávající s delší stopáží. Nicméně dokument se mladému antropologovi povedl a obsahuje spoustu zajímavých faktů i myšlenek a minimálně pro fanoušky metalu je určitě obohacující zkušeností. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Treti dokument Sam Dunna o metalu, ktery jsem videl. Nutno dodat, ze pro tuto hudbu dela medvedi sluzbu. Opet vyborne zpracovany dokument s dostatkem informaci, v tomto filmu se zabyva tematem, proc se vetsina lidi na tento hudebni zanr diva skrz prsty. Hodne zajimave. I kdyz uz tento zanr neposloucham, tak v puberte me ovladnul. Kde jsou ty casy, kdy na zacatku devadesatych let jsem s kamaradem jezdil do Cieszyna pro polske "originalky" na MC kazetach a bral je po desitkach (jedna vysla na 27kc), kdy vetsinou v rozhodovani hral nejvetsi roli obrazek obalu alba:-). ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Super dokument, jen zamrzí, že kromě norského black metalu se zabírá příliš anglosaskou hudební scénou. Chtělo by to alespoň menší pohled na německou speedmetalovou scénu, případně více informací ze skandinávských zemí kromě Norska ještě Švédska a především Finska. Ale i tak spokojenost a ožralí muzikanti z Mayhem dobře pobaví. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Zajímavej dokument pro všechny fanoušky metalu (a nejen pro ně), každej z nich si tu určitě najde jeho oblíbenej styl nebo kapelu. Pro mě byly nejzajímavější rozhovory s těmito legendami: Bruce Dickinson, Ronnie James Dio, Tonny Iommi, Lemmy Kilmister a Dee Snider. Naopak bych omezil tu část o black, death metalu (hlavně ty Noři byli uchylný). A nejzábavnější je asi ta část kde Dee Snider z Twisted Sister obhajuje svý texty: "Lidi je můžou interpretovat několika způsoby. Paní Goreová (pozn. manželka Al Gora!!!) hledala sadomasochismus a našla ho." :-) ***** Doporučuju shlédnout taky neméně povedený dokument o tomto žánru Heavy Metal: Tvrdší než život. ()

Icefist 

všechny recenze uživatele

Dle mého o něco slabší než pozdější Global Metal od stejného autora. Největší devízou je opravdu velké množství slavných jmen přímo před kamerou, i když na druhou stranu je fakt, že tím leckdy utrpí, jak to jen co nejvhodněji nazvat, řekněme heavy metalová mystika. Nezpochybnitelně jsem se ale dozvěděl několik zajímavostí, o kterých jsem neměl předtím ani páru a taky se mi dost zamlouvaly interview s obyčejnými fanoušky. A ačkoliv mi to občas přišlo rozlítané až skoro i místy nepřehledné, tak naopak musím pochválit konec, který to všechno trefně uzavřel. 80 % Oblíbená část- rozhovor s Mayhem ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Nejlepší a nejzábavnější dokument,jaký jsem měl tu možnost shlédnout!Ten chlápek co to natočil je prostě hrdina a tímhle si splnil sen.Dokument je vlastně hodně dobrodružný a i když se při něm budete prostě bavit,tak vás může poučit i jako čistokrevné metalisty.Rozhovory s tolika známími osobnostmi a hlavně to,jaký mají oni názor je na tomto dokumentu to nejlepší.Pokud jste metalisté,tak si to pustte,protože tomuhle dáte pět hvězdiček.Pokud nejste metalisti,tak si to taky pustte,alespon se přiučíte. ()

COF_666 

všechny recenze uživatele

Pár ujetých rozhovorů (Mayhem, Gorgoroth), pár zajímavostí, pár nepřesností, kupa slavných metalových osobností a sympatický "průvodce" Sam Dunn. Ve výsledku docela zábava. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Svoji hodnotu má dokument hlavně v tom, že ukazuje, jak metalisti chtějí být viděni (nebezpeční - tajemní - rebelové - outsideři) a jak moc stojí o to, aby všechno, co dělají a jak se stylizují, dávalo dohromady smysl. Že to ve skutečnosti smysl nedává a že to není podloženo pevnými argumenty, asi pro kriticky smýšlejícího diváka nebude žádné překvapení. (Dva příklady: Jakýsi směšný soudní spor s pí. Goreovou má zastupovat souboj metalu s morálkou? Spoustu metalistů má rádo Sabbathy, frontman Sabbathů má rád blues a tak metal vychází z bluesu?) Ale jak už jsem psal, tady jde čistě o to, aby se metalisti utvrdili ve svém boji "proti všem" a v heslovitých životních pravdách. O nic víc. Když se to vezme kolem a kolem, tak je to vlastně docela zábavná sociologická studie. ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Co si myslíš, že dělá metalovou komunitu vyjímečnou? Myslím, že především jsme velká rodina, která má jednu společnou řeč - metal. My proti zbytku světa." - Ronnie James Dio ...Sam Dunn se vydává na cestu do světa heavy metalu, aby natočil spoustu cenných a zajímavých názorů od metalových králů a královen, jejich věrných fanoušků a dalších lidí co se pohybují okolo týhle skvostný muziky. Letmo se tu mihla i má oblíbenkyně Doro Pesch. Kvalitní dokument. Jen tak dál Same. :-) ()

U.Tarare 

všechny recenze uživatele

Dokumentu nechyběla objektivita, zkrátka zdařilý dílko o mý oblíbený muzice, teda až na toho troubu co dokumentem provázel. Škoda jen, že některými odnožemi metalu se dokument nezabýval, na druhou stranu, není jich zrovna málo. Na rozhovor s kluky z Mayhemu budu dlouho vzpomínat. To samý s Gaahlem z Gorgorothu, nebyl sice tolik nalitej, ale mlel taky pěkný sr*čky :-D ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to sice až po "Global Metal" ale je to taky nářez. Ač nejsem metalista, nýbrž částečnej fanda metalu, tenhle dokument je pecka. Jasně, aby se tam vešlo všechno, musel by to bejt seriál, ale podle mě San Dunn vytěžil z těch 90ti minut absoulutní maximum. .!..! ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument o metalu a skvělá návštěva Wackenu... Jako mám tam pár výtek (absence Doom Metalu to je jako fatální chyba tak stará odnož metalu a ani zmíňka, hlavně, že tam dělí kde jaký styly na bandu podstylů a dává tam nedůležité styly metalu v porovnání s Doomem). Celkově jsme našel i pár novinek co jsem neznal. A velkým kladem je i diskuze s předními postavami metalové historie. Jasných 5z5 ()

prasacimor 

všechny recenze uživatele

Boli časy keď 70% môjho šatníka zívala čiernotou, no odvtedy som obliekanie postupne podriaďoval viac praktickým ako estetickým pravidlám, predsa len je v tom v lete kurevsky horúco. Hudobne som taktiež mierne vymekol, ale hlavne sa viac otvoril rôzným žánrom, často aj takým, nad ktorými by som na strednej len krútil hlavou. Stále si ale rád pustím staré dobré metalové pecky a s radosťou si zaheadbengujem ako za mladi. Vrelo túto činnosť odporúčam každému, okrem iného je to aj skvelý workout na krk a chrbát. Neraz sa mi stalo, že som sa po prepařenej noci zobudil so svalovicou jak Ostrava a to som ani nemusel byť na metalovom koncerte, stačilo zopár skotačivých headbangov vo víre tanca a bolo to. Nechcem si ani predstaviť ake krčiská musia mať borci ktorý si to dávajú na koncerte tak tri krát do týždňa. Stačí sa pozrieť na frontmana Cannibal Corpse a hneď máte predstavu. Ale späť k filmu. Okrem silnej nostalgickej vložky ponúka aj veľké množstvo informácií, podaných tiež ústami takých velikánov ako Tommi Iommi, Bruce Dickinson, Lemmy Kilmister, Dee Snider, Ronnie James Dio, Tom Araya a mnohých ďalších. Odporúčam všetkým fanúšikom nielen metalu ale hudby celkovo. ()

Andrew_Deer 

všechny recenze uživatele

Sam Dunn, narozdíl od paznehtů z TV Noha heavy metalu rozumí, protože si ho sám zažil. Ukazuje nám tedy začátky heavy metalu, které se odehrály v době, kdy se narodil a o dvanáct let později se o ně začl zajímat. Přes Black Sabbath, přes první ženy v heavy metalu, glam metal, krvavá témata, satanismus -> norské pálení kostelů až k death metalu a stylově zakončeno Metallicou. Přesto bych chtěl vytknout absenci mých oblíbených podžánrů jako folk, pagan, melodic nebo symphonic metal. Nedá se nic dělat. Tak třeba příště. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Před tejdnem sem viděl :Bůh nám žehnej Ozzy, což mě navnadilo se něco málo dozvědět o tom metálu. Jakožto bejvalej metálista, sem se docela těšil. ALE dočkal sem se neskutečný slátaniny, kterou provází týpek, kterýmu bych nevěřil, že má nos mezi vočima, natož, že je to zarputilej metloš. Vlastně se člověk nedozví skoro vůbec nic o skupinách, jen nějaký podivný rozhovory s borcema, který (krom Bruce) nejsou metalový legendy. Pak něco o hadrech a o ženskejch kapelách. Celý to stojí za hovno jako HIP HOP :o). Metál si i takle po letech rád poslechnu, ale už si rači do sebe nenechám valit klíny do hlavy. ()

Reklama

Reklama