Reklama

Reklama

Jeden z nejoblíbenějších a zároveň nejodsuzovanějších hudebních žánrů. Unikátní kanadský dokument. Heavymetalový nadšenec a „hrozič" Sam Dunn, původní profesí antropolog, hledá v netradičně pojatém dlouhometrážním dokumentu odpověď na otázku, proč je jeho oblíbený žánr předmětem ustavičného stereotypního odmítání a odsuzování. Heavy metal si během své čtyřicetileté existence získal miliony příznivců po celém světě. Při svém putování zpovídá Sam řadu význačných i rozporuplných osobností ze všech stran názorového spektra. Snaží se pochopit motivaci odpůrců heavy metalu a současně pátrá po příčinách až bezmezného obdivu jeho stoupenců. Za svůj dokument obdržel Sam Dunn v roce 2007 Cenu Kanadské filmové a televizní asociace (Gemini) za nejlepší původní scénář. (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

BluT 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní dokument. Neztrácí nikde šťávu a je spojitý jak funkce cosinus. Musel jsem ho vidět několikrát, protože za to stál. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Moc pěknej dokument o metalové hudbě, kterej bych doporučil zejména lidem, kteří o tom nemají ani páru a akorát to pomlouvají atd. Tady máte krásnej nenásilnej přehled o celým spektru metalu, rozhovory s hudebníkama i odborníkama z jiných oblastí (sociologie atd.), kteří to velice pěkně popisujou. P.S.: závidím mu všechny ty rozhovory a setkání se všema těma osobnostma! ()

AngiS 

všechny recenze uživatele

5* Za Mayhem a pivo :D Ne, teď vážně :) Mne, jakožto metalistu odmala to zaujalo :) Opět mě jako vždycky - samozřejmě mile - překvapil bruce Dickinson.. Je málo tak inteligentních lidí, jako je zrovna on.. o Dee Sniderovi radši pomlčím, kam se na něj hrabe nějaká Goreová :D ()

I.AM.NOT 

všechny recenze uživatele

Obsáhnout a popsat všechny žánry, nadžánry a podžánry metalu, aniž by se nevynechalo nic zásadního je téměř nadlidský výkon, myslím však, že Sam Dunn to zvládl se vší verbou a důstojně nahlédl do zákulisí svých idolů aniž by byl nějak zaujatý (možná vůči death a black metalu, ale řekněte sami...) Je zajímavé vidět "ikony zla" v civilu, Dio hladí kočičku, Alice Cooper a Slayer mluví o póze a Mayhem se nezmůžou na nic. Nejsem pravověrný fanoušek, ale jsem nadšený. ()

Michael2807 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, který by měli vidět hlavně ti, co se nechávají unést populární ,,muzikou'' a nemají tušení, co SKUTEČNÁ muzika je. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

No přiznám se, že mě tahle Dunnova prvotina moc nedostala. Hlavně ta poslední třetina, která se věnuje black metalu a podobným blitím do mikrofonů, už šla zcela mimo mě. Ty 2 třetiny předtím ale byly dobré (přece jen to bylo hudbě mě dost blízké), takže za "tři".. 5/10 ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Heavy, thrash, black, death.. Pro mě prostě nekonečná studnice naprosto nespoutané energie!!! Je to jako se vším, pokud tomu někdo nehoví... ´´Pokud necítíš přicházející vlny energie, z které se ti ježí vlasy na krku, tak ho nikdy nepochopíš.´´ Já prostě tyhle dokumenty miluju! Samozřejmě se zde najdou i naprosto úsměvné rozhovory či názory některých lidí, ale to není podstatné. Rozhovory s Alicem Cooperem, Brucem Dickinsonem, Tommy Iomim, Kerry Kingem, Tomem Arayou a bohužel nedávno zesnulým Ronniem Jamesem Diem (R.I.P.) jsou pro mě skvostem! ()

Neotom 

všechny recenze uživatele

Metal neposlouchám, na druhou stranu se rád dozvídám nové informace o nejrůznějších hudebních stylech. Metal: A Headbanger's Journey mi to umožnil. 80% ()

nylo 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky žánru příjemná povinnost, která možná odhalí i mnoho neznalého. Rozhovory ukazují, že idioti se skrývají, jak jsme předpokládali, úplně všude:D...obecně celý dokument pobaví i poučí a určitě by nebylo na škodu, natočit nějaký ten obsáhlejší seriálek, který by nás metalovou hudbou provedl detailněji a třeba už od pravěkého křepčení s ohlodanou kostí v ruce......vždyť odkud by jsme přeci vzali to úžasné mlácení hlavama, po kterém netrénovaným povolí krční svaly a s hlavou vzhůru můžou chodit jen stěží??? Joo, holt začátky jsou vždycky těžké, ale je jedno kdy začínáte, závislost se projeví a zůstává až nadosmrti...takže, see you in hell přátelé.....nebo třeba na BA :) ()

Marys 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre spracovaný dokument. Poučný, no zároveň niekedy vykreslený tak, že som nevedel, či autor obhajuje metal, alebo ho skrátka ukazuje zo všetkých možných perspektív. Možno mi tam absentovalo väčšie rozanalizovanie jednotlivých subžánrov, pretože niektoré boli len tak spomenuté a nedozvedel som sa k nim takmer nič. Zároveň mi trošku chýbalo porovnanie metalu a rocku. To by myslím, že bolo dosť vhodné spomenúť, aby sa diváci dozvedeli, čo tvorí tú hranicu. Najmä tí, ktorí teda nie sú priamo metalisti, ale chceli sa o metale z tohto dokumentu dozvedieť viac. To všetko by sa ale asi odrazilo nepriaznivo v minutáži filmu, čo autori nechceli (hoci niektoré veci z môjho pohľadu pokojne mohli byť kratšie). Ale chválim tento kúsok. ()

Frederika 

všechny recenze uživatele

Na dokument trochu subjektivnější, ale přiznejme si - kdyby to dělal člověk, který metalu nefandí, tak bychom se opět dozvěděli, jaký je metal demoralizující, satanistický, úchylný a vůbec. Takhle je to fandovský snímek pro metalisty od metalisty, který se svou milovanou hudbu rozhodl zkoumat hlouběji z antropologického hlediska. Dozvíme se něco z historie, či žánrového zařazení kapel. Za pozornost stojí také zajímavé rozhovory se stárnoucími hvězdami, kteří už o metalu mluví s odstupem a s určitou úrovní, kontrastující s rozhovory s lidmi jako je "strašlivý" Gaahl z Gorgoroth nebo patřičně ožralý Necrobutcher z Mayhem. A je to zábava. Zároveň mi došlo, v čem je právě kouzlo metalu. Není to hudba, kterou si oblíbíte na jedno léto. Je to na celý život. Díky za to! ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, ve kterém se podařilo nalézt rovnováhu mezi úvodem do studia žánru (pro začátečníky) a snahou podívat se na metalovou scénu z mnoha úhlů a v nejrůznějších souvislostech (pro pokročilé). Mě osobně navíc potěšilo několik oživujících drobností - netušil jsem např., že dnes už bohužel nežijící Ronnie James Dio byl výrazně menší postavy, než jsem si myslel, a že jestli mu někdo ležel v žaludku, byl to kissácký Gene Simmons. Hloubka pohledu naprosto odpovídá možnostem, které poskytuje stopáž filmu. Dalším plusem je, že se nezamlčují ani nelichotivé případy (vypalování norských křesťanských kostelů lidmi napojenými na místní black a death metal), které by mohly nahrávat odpůrcům žánru. Sam Dunn, který filmem provází, je sice zaníceným metalovým fanouškem, ale slouží mu ke cti, že nikde nesklouzává k zaslepené nekritičnosti. -------- V titulcích filmu uvedeno: režie Sam Dunn, Scot McFadyen, Jessica Joy Wise. ()

Janko666 

všechny recenze uživatele

Slayer, Metallica, Megadeth, Anaal Nathrakt, All that remains, Killswitch Engage, Arch Enemy, Slipknot, Iron Maiden, Mötorhead, Portal, Blesphany, Dark Tranquillity, Entombed, Protest the Hero, FACT, Dimmu Borgir, Napalm Death, System of a down, Disturbed, Crematory, The Dilliger escape plan, Every Time I die, Led Zepelin, The Who, Within Temptation, Nightwish, Rammstein, Sepultura, a pár stovek (čti: tisíc!!!) dalších. ()

maty39 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nepatřím mezi hardcore metal fans (tvrdojádrové kovové větráky), alespoň ne podle toho, jak jsou popisováni v dokumentu. Metal sleduji a poslouchám již dlouhá léta (black metal a death metal jsem nikdy moc neposlouchal) a musím říct, že někteří "praví" metaláci jsou vážně divní týpci. I když dokument dělá z fanoušků metalu něco jedinečného, tak podobné týpky najdeš téměř u jakéhokoliv hudebního stylu od techna přes rap až po punk. I ty popové hvězdičky mají své uječené psychopatické fanynky, nad kterými nevěřícně kroutíte hlavou. Navíc spousta hudebních stylů má své skandály, v tom metal není nějaká vyjímka. V podobném přesvědčování, že metaloví fanoušci a metalové skupiny jsou ti nejvěrnější, že jsou to ti kteří se chtějí lišit a provokovat a je jim jedno co si ostatní myslí vidím největší slabinu podobného dokumentu. Podobné dokumenty můžou vzniknout téměř o všech hudebních stylech, které mají své posluchačské základny převážně mezi mladými. Spíše než na fanoušky bych se soustředil na jednotlivé skupiny, protože metaloví fanoušci jsou stejní jako ostatní fanoušci ... jen mají lepší hudební vkus :-) ()

bolan 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší dokument od Dunna. Je zajímavý jak na první pohled poznáte, že třeba Alice Cooper a Rob Zombie jsou celkem inteligentní pánové, na rozdíl od těch norských blbů. ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

Ať už metal máte nebo nemáte rádi, Metal: A Headbanger's Journey je natočen opravdu skvěle. Je to dokument, který dokáže zaujmout, nepustit a hlavně nenudit, a to i pokud většinu skutečností znáte (můj případ), i pokud jste historií metalu téměř nepolíbeni (manželčin případ). Takto by měly vypadat dokumenty. ()

kukys 

všechny recenze uživatele

Co dodat, kdo tu hudbu neposlouchá, tak je to pro něj zajímavé, kdo ji poslouchá, pro toho je to pastva pro oči i uši! Dokument plný názorů, s kterými se plně ztotožňuji a mluví mi z duše. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Pokud jste metalisté, tak se určitě podívejte. Nikdo neví všechno, takže jistě najdete nějakou novinku (to pro "ostřílené" metalisty), pro ty co teprve začíná je to základní přehled. Sice některé oddíly nejsou zajímavé, ale to už záleží na vkusu každého diváka. ()

Reklama

Reklama