Reklama

Reklama

Jeden z nejoblíbenějších a zároveň nejodsuzovanějších hudebních žánrů. Unikátní kanadský dokument. Heavymetalový nadšenec a „hrozič" Sam Dunn, původní profesí antropolog, hledá v netradičně pojatém dlouhometrážním dokumentu odpověď na otázku, proč je jeho oblíbený žánr předmětem ustavičného stereotypního odmítání a odsuzování. Heavy metal si během své čtyřicetileté existence získal miliony příznivců po celém světě. Při svém putování zpovídá Sam řadu význačných i rozporuplných osobností ze všech stran názorového spektra. Snaží se pochopit motivaci odpůrců heavy metalu a současně pátrá po příčinách až bezmezného obdivu jeho stoupenců. Za svůj dokument obdržel Sam Dunn v roce 2007 Cenu Kanadské filmové a televizní asociace (Gemini) za nejlepší původní scénář. (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Dík za každý takový dokument. Je jasné, že ač se Sam Dunn snažil, tak nemohl během hodiny a půl obsáhnout celé spektrum metalové hudby, jejích interpretů a fanoušků a věcí s tím vším spjatých. To by bylo na seriál. Ale i jako sonda či exkurze je tento dokument vypovídající. Rockeři a metalisté ho ocení. Ostatní diváci, jsou-li otevření, tak ho také přijmou jako zajímavý exkurz a poodkrytí opony. A ostatní? Těm nemá smysl cokoliv vysvětlovat, protože o (za) to nestojí. Pro mě, jako celoživotního fandu rockové a metalové hudby, to je lahůdka, která si zaslouží jedině absolutorium. ()

Max Q. 

všechny recenze uživatele

Tak jsem zjistil, že metalů je víc. Srovnat takový kalifornský s norským snad ani nejde. Nicméně je to hudba, ve které muzikanti pořád ještě musí umět ovládat své nástroje, na rozdíl od současné mainstreamové produkce. ()

sutech666 

všechny recenze uživatele

Velmi zaujímavy dokument o svete metalu. Chlapík z Usa sa snaží zistiť odkiaľ metal pochádza, prečo je tak odsudzovaný a tak milovaný... Robí to formou rozhovorov s ikonamy tohto hudobného štýlu. Veľmi ma prekvapilo, že sa vo filme sa objavujú aj osobnosti ako Bruce Dickinson, Tony Iommi, Ronnie James Dio, ale aj George "Corpsegrinder" Fisher, Ihsahn a Satyr. Velmi zabavní sú chlapíci z Mayhem. ()

david666 

všechny recenze uživatele

Dobře udělaný dokument o historii heavy metalu. Pravda, sice mnoho zasvěceným lidem bude asi vadit, že ten či onen styl či kapela nebyla zmíněna vůbec nebo jen okrajově, ale to je pochopitelné vzhledem k tomu kolik odnoží dnes HM má. Vcelku jsem byl šokován tím, jak se neznámý člověk dokáže dostat tak blízko legendám jako je R.J.Dio, A.Cooper, T.Iommi nebo Lemmy. Myslím, že tvůrce slušně vystihl podstatu heavy metalu. S cca 90% (jako kovaný metloš:-)) souhlasím. ()

Innos 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument a myslím že tých 96 minút bolo vyplnených kvalitným materiálom, aj keď samozrejme každý by tam rád videl tu svoju oblúbenú kapelu, ale nedá sa to, to by ten dokument musel trvat veľa hodín. V dokumente bola všeobecne, stručne a zároveň výstižne vyjadrená podstata metalu, jeho vznik, rozdelenie, to čo vyjadruje, čo ľuďom dáva atď. Dokument obshauje tiež veľa rozhovorov, ktore ukazajú o inteligenci daných ľudí a o tom ako vlastne berú to čo robia, či sú naozaj taký ako pôsobia, alebo to robia len z komerčných dôvodov. Inak občas mám pocit ako keby väčšina fanúšikov metalu o ktorých ja osobne viem bolo ako ty z Mayhemu :-D ožrani, čo len pičujú na všetko a myslia si že sú naj (v prípade tých fanúšikov, že naj sú len skupiny, čo počúvaju oni). Celkovo aj v dnešnej dobe si stále veľa ľudí myslí, že metal je len banda smrdlavych ožratých opíc, čo melú hlavami a že to celé proste nemá žiadny význam(a pritom to tak nie je). Kľudne si to myslite aj ďalej, pretože metalistovi je to jedno a nemieni vám nič nútiť, proste vás "odfackuje" :-).Ale tak ľudia su rozni, tak isto ako aj medzi metalistmi, ci hip hopermi, alebo kresťanmi a satanistami su ľudia aj inteligentni aj kkti. ()

Skretule 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší dokument o vývoji rockové a metalové hudby co byl kdy natočen. Sam Dunn je borec a já před ním musím smeknout! ()

morwen 

všechny recenze uživatele

Pro metalisty jednoznačne povinnost se podívat .Pro ty co metal moc neznají a myslí si že je to zábava jen pár zvrhlých bláznů at se podívají snad pochopí, že to má hloubku, že to není jenom o tvrdé hudbě ale i lidech co ji poslouchají.Zde se ale spíše podíváme na různé styly hudby a kapely, které ji hrají. ()

MFZB 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument to sa musí nechať, ale prišlo mi to také dáke nedotiahnuté do konca. Dobre sa to pozeralo, všetko, len príliš zdĺhavé dáke, niektoré veci sa mohli vypustiť a dať priestor iným, možno dôležitejším faktom. Na mojich oblúbencov, na ktorých som sa najviac tešil, tak tí mi prišli úplne ako prijebaný (Gorgoroth, Mayhem). Fakt, mám strašne rád black, ale jeho predstavitelia sa tvária neskutočne dôležito (Gaahl) alebo rôzne iné prejavy (Necrobutcher, ten sa choval fakt ako jebnutý a pri tom je to nulová osobnosť, nijak významná pre Mayhem). Škoda, že Emperoráci (Ihsahn) boli postručnejší a potešilo by keby bolo viac trocha príbližené takto bežným divákom o udalostiach z 90-tych rokov (black metalový fandovia vedia vo co go). Do iných žánrov metalu sa nejak moc nerozumiem a ani ich dvakrát neuznávam, ale určite by bolo čo to dotiahnuť do tej správnejšej miery. Prakticky tuto boli priblížené ako tak len death, black a heavy metal a ku ostatným žánrom ani v krátkosti nič...Dokument je samozrejme dobre odvedené práca, ale je to určené skôr pre takého diváka, ktorý ani neni nejaký fanúšik, ale je to pre to, aby mal nejaký prehlad. Mohlo to dopadnúť teda aj lepšie, u mňa 70 % ()

Tinusa14 

všechny recenze uživatele

Dokument ktorý nadchne aj nefanúšikov heavy metalu a naopak fanúšikov ako mňa uvedie do vytrženia, . Uvádza divákov do histórie metalu od skorých počiatkov až po dnešný pohľad. Avšak nebolo to len bezduché blábolenie vďaka rozhovorom zo súčasnými hudobníkmi ale aj z tými ktorý stáli na počiatku a udávali príčiny prečo a ako vznikla táto hudba. ()

The_Misfit 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne najlepší dokument ktorý sa zaoberá metalovou muzikou. Poteší každého fanúšika tohto hudobného štýlu a taktiež si myslím že práve tým, ktorý tento hudobný štýl neuznávajú, pravdivo vysvetlí že metalisti sú vlastne úplne normálny ľudia ako každý iný a viac priblíži tento hudobný štýl. Stretávame sa s odcudzovaním, pretože uznávame tento, pre nich "extrémny" štýl hudby. Zaslúžených 5* ()

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Nepochybne jeden z tých lepších dokumentov týkajúcich sa metalu. Chybou je podľa mňa snaha v krátkych 96tich minútach poňať všetko od počiatkov žánru v 60tych rokoch až po súčasnosť, či dokonca rozobrať témy ako metal vs súdy, či metal vs satanizmus až po pálenie kostolov. Autor síce prezentuje dokument úzkoprofilovejšie v zmysle hľadania odpovede na otázku, prečo je metal večne stereotypizovaný a všeobecne odmietaný, avšak na plátne to vyzerá ako pokus o encyklopedickú chronológiu, či dokonca snahu odpovedať na zložité spoločenské otázky. Útržky rozhovorov s ikonami žánru trochu sklamali, žiadny deep look inside, len povrchnejšie útržky... Strih teda nič moc. Autor však pocestoval hodne, no menej je niekedy viac. Zaujímavou vložkou je autentické interview s Mayhem? na Wackene, kde chalani zjavne požili minimálne pár pív :) ()

1Evica1 odpad!

všechny recenze uživatele

Tento dokument obraňuje metalistov a metalovú hudbu ako takú. Lebo všetci čo sú fanušikmi tejto hudby vlastne sú nepochopený a tento svet je taký nespravodlivý. A chcú všetkým len dobre a to formou násilia, drog, sexu vyjadrením seba sameho bez žiadných obmedzení. Hrozný dokument podľa mňa by metalová hudba nemala vôbec existovať. ()

Perunwit 

všechny recenze uživatele

Další z hezké řádky dokumentů o železe, co nacházím v hlubinách HDD. Jednoduchý, ale poměrně přesný průvodce vývojem stylu, včetně základního rozdělení a příkladů hlavních kapel. Brutálně rozbil rozhovor s Mayhem resp. otázka věčně sjetého Frosta. Gaahl z Gorgoroth taky dostál svojí pověsti totálního vyšinutce. Vypínám telku a jdu se trochu projít, v uších mi bude doznívat MASTERRRR!! MASTERRR!!....a tak je to správné. ()

Palizer 

všechny recenze uživatele

Absolútne zábavné, naučme a dozviete sa strašne veľa o metále. Odporúčam aj ľudom, ktorí nemajú radi tento štýl hudby. Fakt, oplatí sa to pozrieť !!! ()

PanNafka 

všechny recenze uživatele

Žádná sláva, spousta keců mi tam přišla hrozně tendenčních a subjektivních, ale budiž. Nejlepší byl rozhovor s Gaahlem z Gorgoroth:) ()

Reklama

Reklama