Reklama

Reklama

Vikingové

  • Česko Vikingové: Hledání nových světů (festivalový název) (více)
Krátkometrážní / Dokumentární
Kanada, 2004, 40 min

Režie:

Marc Fafard

Obsahy(1)

Velkoformátový dokumentární film podává obsažný portrét Vikingů, zkoumá jejich historický a kulturní vliv, technologické a vědecké úspěchy a ukáže Vám jejich dobrodružství na územích, kde se usídlili a která probádali. Detailní, počítačem zpracované obrázky a mapy demonstrují, jak Vikingové putovali na jih i východ od Skandinávie, Švédy dobývající území dnešního východního Ruska, Dány obsazující dnešní francouzskou Normandii a mnohé z britských ostrovů. Digitální technika zavede diváka od počítačových map k leteckým filmovým záběrům krajiny obývané Vikingy. Velkoformátová technika umožní divákovi z přídě dlouhé lodi Vikingů, proplovající mezi gigantickými ledovci do fjordů s kilometr vysokými břehy, dostat se do míst nejvíce spojených s jejich historií. Mezi tato místa patří i osada Leifa Erikssona na Newfoundlandu, museum vikingských lodí v původním městě Vikingů v Dánsku a Institut Arni Magnussona na Islandu s originálními ságami. Film odhaluje také detaily ohromné zručnosti při stavbě lodí, ve které v 9. - 12. století Vikingové předčili ostatní kultury. Seznámíte s prvním národním parlamentem, s rozvinutou znalostí psaného slova i vyprávění i s vikingskou touhou cestovat a poznávat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Johnnas 

všechny recenze uživatele

Pěkný dokument, který ale bere vše příliš zeširoka a zabývá se až přespříliš téměř výhradně expanzí na západ na Island a dále. Pro školáky základní školy může být zajímavé, pro ostatní asi příliš stručný. Pro mě to bylo nudné a nic extra zajímavého jsem nezaznamenal. Záběry přírody mohli být lepší, ale více by seděli do dokumentu national geographic než historického dokumentu. Nicméně snaha se cení. Dokument o normandských kmenech by si zasloužil vícedílné zpracování. ()

Reklama

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o nie často spomínanej kultúre Vikingov. Zaradenie dokumentu aj do krátkometrážnej kategórie je viac ako výstižné, pretože len krátka stopáž sa mu dá vytknúť. Takto diváka len zbytočne rozdráždi a navnadí na získavanie ďalších informácií a podobne ladených snímkov. Napriek svojej krátkosti snímok odhaľuje mnohé veci, ktorými ovplyvnila severská kultúra a mytológia dokonca aj súčasný svet. O Thorovi či Freyovi, ale štrvrtok (Thursday) či piatok (Friday) je známy polke sveta. Objaviteľské a kolonizačné úspechy, vojnové nájazdy, mytológia, asimilácia či iné ovplyvňovanie iných národov dáva priestor na celé série dokumentov. Preto snaha o vtesnanie tohto všetkého do 40 minút vyznie veľmi povrchne. Animácie, nádherné zábery na severské krajiny či slušná výprava umocní samotný zážitok a dobrý dojem. Toto nebol určite posledný mnou zhliadnutý dokument o Vikingoch... ()

rudeboy 

všechny recenze uživatele

Súhlasím s Kimonom, no podľa mňa si to žiadalo trochu viac vikingskej brutality, ktorá absentuje kvôli tomu, že film je adresovaný divákom všetkých vekových kategórií. Možno aj preto kladie snímka väčší dôraz na pokojnejšie a poľnohospodárskejšie etapy tohto etnika. Dúfam, že ak sa Mel Gibson nakoniec pustí do realizácie svojho filmu o Vikingoch, bude to na štýl Braveheartu, aby im po tomto "hipisáckom" prevedení, trochu zlepšil renomé :-) Mimochodom, prvý krát som sa tu dopočul, že vikingské prilby boli bez tých známych rohov. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Nádherný hraný dokument o expanzi Vikingů do téměř celého světa doplněný nádhernými záběry přírody Islandu a Grónska, které Vikingové postupně mimo jiná území osídlovali. Vynikající kvalita obrazu dojem z přehrávání DVD jen umocňují. Škoda jen, že bonus na DVD (film o natáčení) není podporován češtinou. ()

Reklama

Reklama