Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský válečný film o nedávných událostech v irácké provincii Basra, kde operují britská vojska. Osmnáctiletí nováčci Marc Tate a Shane Gulliver slouží v četě, jejímž úkolem je udržovat v Basře křehký mír. Poté, co je oblíbený velitel zabit protikoaličními povstalci a odvetné pátrání po podezřelých přinese Britům několik zajatců, jsou oba mladíci nuceni volit mezi tím, co od nich očekávají služebně starší, a mezi danými rozkazy a morální ctí vojáka. Domů se vracejí bez zranění na těle, avšak s Kainovým znamením na duši. Herecky zde vyniká mladý Gerard Kearns. (Honza dAve)

(více)

Recenze (7)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený film, který se nebojí ukazovat věci v tom horším světle. Bohužel, mě nevtáhl tak jak bych si představoval a chvílemi jsme doufal, že to už skončí. Z herců není nikdo žádná velká hvězda a proto nezklame ani nepřekvapí. Opět se tu prokázalo, že filmy inspirované skutečnými událostmi se někdy inspirují na tématu, které nedokáže unést 90 minutový film. Pak vzniká problém s tempem a pro mě jen škoda, že nebylo víc bojových scén, které byli dobře udělané. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Velmi sugestivní, herecky i režijně zvládnutý a hlavně hodně dynamický film, který bohužel doplácí na první dojem, že se jedná o válečné drámo alá Black Hawk Down. Každopádně ale hodně nepokojivý. ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

Nie kazdy britsky reziser, ktory natoci film o vojne je Kubrick. Popravde, Kubrick je vlasnte len jeden. Niekedy je to skoda, pretoze ked sa clovek diva na podareny film, ktory mu pripomenie iny, podobny, ale majstrovskejsie spraveny film, nevie co si pocat. Mark Of Cain nie je Full Metal Jacket, aj ked mnohemu sa podoba. Nie je to zly, film, ostatne reziser M. Munden ma nejaku Baftu na konte, ale nejake tie drobnostky na to, akym velkym filmom che byt chybaju. Stale vsak lepsie nez mnohe ine ovela vacsien americke vojnove filmy sucasnoti. ()

Honza dAve 

všechny recenze uživatele

Výborné válečné drama ze současnosti. Není to dokument ani pokus o něj - ale inspirace skutečnými událostmi je jasná. Silný film o tom, jak to asi v koaličních vojskách v Iráku chodí. Osmnáctiletí nováčci jsou očekáváním starších spolubojovníků nuceni jít za hranice vlastní morálky. To ovšem ještě neví, že návrat domů bude stejně težký, jako boje v Basře, a že na svých mladých bedrech ponesou i zodpovědnost starších. Marku Mundenovi se podařilo velmi realistické a napínavé ztvárnění iráckých operací i poměrů v britské armádě. K tomu také dopomohly vynikající herecké výkony a přesvědčivé tuniské exteriéry. Dávám 4,5 zaokrouhleno nahoru. Kainovo znamení se nevyrovná dánským Brödre režisérky Susanne Bier ani Mendesovu Mariňákovi (Jarhead), ale schází mu k nim jen málo. ()

Dzun 

všechny recenze uživatele

S nadhledem jim vlastní se Britové sebekriticky postavili k tématu, na které se v britské armádě bude raději zapomínat. Vynikající autetičnost válečných scén a obrazů z poválečného Iráku dodává filmu spád a divákovi možnost posoudit problematiku Iráku z trochu jiné perspektivy. Trošku mi Mark of Cain připomínal Warriors, ale přesto se podobného tématu dotýkal z trochu jiné pozice - žádná válka, ani ta osvobozovací, není bez zločinů a stejně tak žádná armáda se nevyvaruje nespravedlnostem. ()

Reklama

Reklama