Reklama

Reklama

VOD (1)

Realita a vysněný svět se střetávají v myšlení narušeného muže v komorním dánském dramatu Kennetha Kainze, oceněném cenou Robert a cenou režisérů z festivalu Fantasporto. Oním mužem je zde Kriss Henriksen, vlastně ještě mladík, který trpí Asbergerovým syndromem, nevzdáleně podobným známějšímu autismu, a který většinu svého života strávil v psychiatrických ústavech. Rozhodně ho tedy bylo víc než času, který prožil po boku své matky, jež ho nenávidí jako hlavní důvod, proč je stále sama. To ale Krisse tolik netrápí. Jeho hlavním zájmem je totiž film Čisté srdce, melodrama ze 40. let, jež má na videokazetě a které viděl snad už tisíckrát, a to přes fakt, že kvůli vadě na konci pásky nikdy nezjistil, jak vlastně celý příběh dopadne. A protože ho hlavní hrdinka tohoto černobílého snímku, půvabná Linda, skutečně uhranula, rozhode se mentálně retardovaný Kriss, že ji společně se svým kamarádem z léčebny musí zachránit. Utečou proto z uzavřeného oddělení léčebny a vydají se vstříc světu, který byl pro ně až doposud zakázanou zahradou. Za zdí však na oba muže čekají nástrahy, které si nikdy ani nedokázali představit. V hlavní úloze neveselého nahlédnutí do zmatené mysli postiženého člověka exceluje dánský herec Anders Matthesen. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

Matty 

všechny recenze uživatele

Dva idioti jako od Triera během jednoho večera vymyslí a do praxe uvedou plán, který by hrdinové Prison Breaku kutili půl roku. Zde prvně vysvitlo, že s tímhle filmem něco nebude v pořádku. Stejně jako Kriss totiž pohlíží na svět příliš filmově a unikají mu relevantní „drobnosti“, které činí život autentickým. Naprosto selhává psychologie postav: jak máme přiznat ono čisté srdce agresivnímu jedinci, pro kterého neplatí žádné mravní imperativy, ale který se – k divákově zmatenosti – občas chová naprosto logicky? Býti zlým cynikem, sleduji Čistá srdce jako komedii. Komedii chladnou jako madlo od rakve. Film o lásce k filmu nakonec paradoxně slouží zejména coby důkaz, že filmy škodí zdraví. A nemusí jít nutně jen o uhlazené romance ze čtyřicátých let minulého století, jejichž režie by Kennethu Kainzovi zjevně sedla lépe. Bohužel se, Dán jeden, minul dobou. 50% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jedna z oblastí, kam se těžko proniká, je mysl psychicky narušeného člověka a v tomhle případě šlo u Krisse o Aspergerův syndrom. Je to hodně zajímavě zpracovaný příběh, kde se prolíná Krissův život s jeho rituálním sledováním filmu pro pamětníky Čistá duše, který ho nakonec ovlivní až k takovému jednání, které vyustí v dramatický závěr. Abych pravdu řekla, měla jsem chvílemi silně ambivalentní pocity, které se střídaly s těmi, kdy mně byl Kriss docela sympatický a přála jsem si, aby všechno mělo trochu jiný průběh. A opět dávám jednu hvězdu dolů za toho psa. Zajímavý komentář : charlosina ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Kdybych byl v Čistých srdcích, tak bych byl s Lindou. Žádný z nás by pak nebyl ve zlém světě sám.“ Kriss o sobě sám říká, že je kripl. Ze všeho nejvíc mu vyhovuje jeho zavedená, každý den se opakující rutina, přičemž jeho jediný kamarád Will to má stejně. Nemají ambice dostat se pryč z ústavu, poněvadž v němž mají vše, co potřebují, tedy hlavně sebe navzájem, relativní klid a film Čistá srdce. Jenže to se jednoho dne změní…Lze se na Krisse a Willyho zlobit? Soudit je za jejich chování, když to vlastně všechno mysleli dobře? A naopak, dokážete sympatizovat s 2 nevyzpytatelnými „magory“, když si uvědomujete, že mimo prostory ústavu jsou nebezpeční nejen sami sobě ale i okolí? Já Krissovi vlastně docela rozuměl, až mě to překvapilo. Každopádně jsem s napětím sledoval jeho putování, i když člověku bylo vcelku jasné, kam tohle všechno spěje. Nicméně vyčítat závěru naivitu asi dost dobře nedokážu, na to mi bylo Krisse až příliš líto, bez ohledu na to, co všechno udělal. Dávám slušné 4*, mé první filmové setkání s Kainzem dopadlo dobře. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dánská dramata mají svou specifickou atmosféru a styl. Nejinak je tomu i v případě Čistých srdcí. Anders Matthesen a Morten Suurballe vytvořili netypickou dvojku kamarádů, kteří uprchnou z psychiatrické léčebny, aby našli vysněnou dívku ze starého, černobílého filmu. Pro Krisse je postava Lindy, která se musí prát s útrapami života, můzou a snad tou jedinou věcí, která dává jeho životu nějaký smysl. Jeho oddaný přítel Willy za ním stojí, ať se děje cokoliv. Morten Suurballe mi připomínal Borise Karloffa coby legendárního Frankensteina. Ta tvář, ty jakoby těžkopádné pohyby... Závěrečná pointa je překvapivá a potěší. A úplný závěr filmu nechává pro Krisse naději, tak jako tomu bylo u jeho milované Lindy. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, jehož název v překladu znamená ČISTÁ SRDCE je názvem imaginárního starého filmu, který náš hlavní hrdina ("momentálně" hodně zaostalý) spolu se svým kamarádem , který je na tom obdobně, sledují prakticky pořád dokola, alespoň vždy, když je někdo nedonutí dělat něco jiného. Nikdy nevidí konec filmu a pouze se domnívají, že ví jak film skončí. Jejich duševní obzor je skutečně hodně omezený a tak většinu mouder i životních zkušeností čerpají z onoho filmu. Utečou z uzavřeného oddělení psychiatrie a vydají se hledat herečku, která je každý den tak okouzlovala. Během své cesty rozřazují okolní lidi na ty dobré a na ty zlé, pár těch, co se jim postaví do cesty, bez zaváhání připraví o život. Fascinující nahlédnutí do duše chorého člověka s minimální inteligencí, kterému ať udělá nevědomě i tu největší špatnost, stejně musíme fandit. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Som kripel a nikdy som sa nemal narodiť...Zo severu prichádza čoraz viac kvalitných filmov a ja im prichádzam na chuť. Príbehov o mentálne chorých som videl dosť, ale tento snímok radím k tomu najlepšiemu, čo som videl. Miestami je to taký mix žánrov, hlavne komédie, drámy a road movie, ale stále sledujeme nášho hrdinu, ktorý je doslova posadnutý filmom Čisté srdcia. Pozerá ho pri každej príležitosti stále dookola a stále má pri tom výraz, akoby ho sledoval prvý krát. Je tu dôležitý detail, ktorý veľmi výrazne ovplyvní dej a to je, že na videokazete Krissovi chýba koniec filmu. Sledovanie jeho obľúbeného filmu sa opakuje deň čo deň, až kompetentným dôjde trpezlivosť a zdroj jeho šťastia jednoducho prerušia. Kriss je rozhodnutý újsť a to spúšťa lavínu tragických udalostí. Je rozhodnutý hľadať hviezdu svojho filmu, netušiac, že od premiéry ubehlo mnoho rokov. Film má mnoho scén , pri ktorých sa dobre zabavíte a mnoho pri ktorých naopak ztuhnete. Je zaujímavé, že každý blbec dokáže položiť zaujímavú otázku. Vážne by Noem bral na svoju archu aj jedovaté hady a inú nebezbečnú háveď? Za necelých 80 minút režisér rozpovie všetko potrebné a ako celok to nemá hluché miesto. Preto 100%. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi věrohodně podávaný příběh o psychicky chorém klukovi. Imponující je, jak autoři dokázali nevynechat nic z brutality, která osud hlavního hrdiny nemilosrdně a nevyhnutelně provází, a přitom všechno udržet v rovině milého vyprávění. Celý film má zvláštní atmosféru a je, aspoň pro mne, velmi zapamatovatelný. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Film o prelínaní filmu a skutočnosti v pomätenej a mániami zaplnenej mysli hlavného hrdinu ma príjemne prekvapil. Netušil som, že by ma okrem Preletu mohol ešte nejaký ďalší film o duševne chorých zaujať. A stalo sa. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem sentimentální drama, dočkal jsem se drsného a autentického příběhu v nejlepší dánské tradici, jemuž se poměrně dobře daří propojovat současnost (snímanou takřka v dogmatickém stylu) s věrnou rekonstrukcí pamětnického filmu (na níž mají stěžejní podíl čeští tvůrci z Barrandova) a dosáhnout tak velmi dobře zvládnuté emocionální tečky, při níž se člověk těžko ubrání dojetí. ()

pevico 

všechny recenze uživatele

Hodně povedený snímek o dvou zaostalých, kteří se dostanou na druhou stranu plotu a snaží se najít Krissovu filmovou lásku..chvílemi drsný, ale i zamyšlení si vyžadující film..scéna, kde si Willy "pořídí" psa mě fakt dostala... ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Tak toto mi nesadlo. Duševne chorý chlapík, ktorý žije len podľa filmu. Ak sa mu niekto nepáči - je naňho napr. nevrlý - vytiahne na neho pištoľ, ktorá je v jeho očiach predmetom dennej potreby, ako napríklad vidlička. A že tých "zlých" ľudí stretne kopu. A keď sa film dostane do situácie, z ktorej sa nedá scenáristicky jednoducho vykorčuľovať, nevadí - dáme tam strih a hlavný hrdina je už niekde inde so zdravou kožou. Alebo bude hlavný hrdina hovoriť plynule anglicky, hoci doteraz vedel len to, ako sa vlastne sám volá. Keď už pozerať film o duševne chorých, tak o takých, čo nechodia ozbrojení a cez ktorých si uvedomíte, aký je svet vlastne krásny. Napríklad http://www.csfd.cz/film/32273-osmy-den-huitieme-jour-le/ ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Nevšední pomatený hrdina na cestě ke své vysněné filmové krásce za pomoci svého stejně "debilního" kamaráda. "Slibuju ti, že budeš mít psa". Seversky hořko sladké. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Sestra: „Kriss, jestli se budeš chovat tahle, nikdy se odsud nedostaneš, víš to?“ Kriss: „Doufám, že ne.“ Sestra: „Doufáš, že ne? Jak to myslíš?“ Kriss: „Tady mám Lindu a Willyho, všechno.“ Ak by sme sa dokázali vcítiť do prežívania ľudí postihnutých Asbergerovým syndrómom, asi by nám Krissovo konanie nebolo vôbec divné. Ak ho neprijala vlastná matka, o to horšie je pre neho žiť v reálnom svete. A tak si svet skladá do mozaiky podľa svojho obľúbeného filmu „Čisté srdcia“. Funguje ako šablóna na všetko, čo sa mu deje. A jediná žena, ktorá pre neho niečo znamená, je filmová Linda. ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Horší tři hvězdy a lepší dvě. Na filmu mi vadilo, že se není schopen rozhodnout, zda bude takovým tím laskavým snímkem o retardovaných lidech nebo brutálním příběhem o nebezpečných bláznech. Filmy, kde přijde o život pes, u mne nemají šanci. ()

from 

všechny recenze uživatele

Rád bych dokoukal "Čistá srdce". A Willy taky. Život je takový, jaký si ho člověk udělá. Noe s sebou vzal i zlá zvířata. Hady a ta, která bodají a koušou - to nechápu. Člověk se nemůže vyhnout tomu, že někdy se červené a zelené dotýká. ()

Gertruda.W 

všechny recenze uživatele

Zajímavý vhled do života psychopatů a cinefilů. Krásná Laura Bro v romanci ze 40. let zasahuje do života současníků. Jen mám trochu problém s tím žánrem (stejně jako Matty). Něco tady nehraje. Trochu nevěrohodné, krkolomné, kruté na to, že to není komedie. ()

Romadoor 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv je tenhle film plný smutných okamžiků, asi nejsmutnější je pro mě přesvědčení, že něco takhle uvěřitelného, skvěle a jednoduše natočeného i zahraného se u nás v poslední době nemůže vyskytnout. Čistá srdce jsou důkazem toho, že příběh duševně zaostalého člověka, kterého nemá nikdo rád, ani on sám lze natočit bez zbytečného (a nepravdivého) patosu, pitvoření a trapnosti - pro současnou českou kinematografii bohužel nepředstavitelné. ()

mrakoplasH 

všechny recenze uživatele

Cesta mezi realitou a fantazií zaostalého kripla, který se neměl narodit. Už fakt, že Kriss je ovlivněn pro něj špatnou knihou Noemova archa a filmem bez konce slibuje velmi zajimavý pohled do lidského pojetí okolního světa, ve kterém ostatní rozděluje na ty hodné a zlé. Pří tomto snímku se neubráníte hlubšímu zamyšlení, smíchu ale i lehčímu zamrazení. ()

Reklama

Reklama