Reklama

Reklama

Godzilla tai Hedorah

  • Japonsko ゴジラ対ヘドラ (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hedorah, tvar měnící monstrum, které se živí kouřem a odpady, ohrožuje japonské ostrovy a je na Godzille, aby zasáhla. Po předchozích, na dětské publikum cílených dílech by se jedenáctý díl slavné godzillí série dal označit za návrat ke kořenům. Jednak je zde opravdově vyobrazena zkáza a oběti, které způsobuje toxický Hedorah, film rovněž nese závažné poselství. Jako Godzilla prvotně sloužila jako alegorie atomové bomby a jejího nebezpečí, Hedorah ukazuje na destruktivní znečišťování přírody a vybízí k ekologickému chování. (Ertai)

(více)

Recenze (26)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

V americe se konečně naučili, jak na dabing: pětiletého chlapečka zde podobně jako v anime dabuje pětatřicetiletá žena. Ugh. Ale jinak se mi ta ekologie pod příběhem docela líbila, protože tam není prvoplánové sdělení "znečišťujete planetu, kupte si uhlíkové odpustky a větrné elektrárny, než na vás bůh sešle oteplení – já Al Gore na tom nechutně vydělám a s těmi, co mi dali nobelovku, se šábnu". Atmosféra filmu, funkční horror, dokonale béčkový dojem... Myslím, že tohle vůbec nebyla špatná Godzilla ve srovnání s přehnaně infantilními před ní. ||| P.S. tak si řikám, že to "přerůstání" Godzilly Hedorou asi ukazuje, že chemické znečištění začíná být větší problém než nukleární? ()

Lima 

všechny recenze uživatele

12) GODZILLA vs. SMOG MONSTER (1971) ___ORIGINAL SHOWA SERIES 1954-1974___V kontextu celé godzillovské tvorby je Bannovo pojetí přímo ojedinělým počinem. Maximálně temné, pochmurné a místy až hororové (to když Japonci, zabití výfuky oxidu siřičitého, se rozpadají na kostry), se silným proekologickým apelem. Vskutku příjemná a mnou vítaná změna oproti infantilnímu večerníčkovskému pojetí Ishiro Hondy a Juna Fukudy zejména. Ústředním monstrem je zde tzv. Hedorah, stvoření vzešlé z odpadků a znečištění, monstrum živící se toxickými zplodinami z fabrik a inhalující ucházející kouř z továrních komínů. Souboje s Godzillou jsou příjemně nekompromisní (např. vzájemné vypíchávání očí), na konci to Banno rozjede ve velkém a nechá dokonce Godzillu za doprovodu písně „Save the Earth“ vytrhávat vnitřnosti z těla Hedoraha. Zajímavý je disharmonický, místy až psychedelický soundtrack, který filmu dodává šmrncovní atmosféru. Škoda, že bafuňáři TOHO comp. se zalekli takového nekompromisního pojetí a Banno zůstal jen u jednoho filmu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Něco jako "režie" ve filmu o Godzillovi? To není samozřejmost! Po dlouhé době životný film, který jen neplácá monstra a banality, ale opravdu nějak pracuje s tím, co má. Hondova absence rozhodně prospěla. Škoda za směšný design Hedory, který to tak trochu podrývá, a pár hodně podivných nápadů typu Godzilla letící na vlastní výpary. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Eko apel je fajný. No na viac ako ledva priemerné hodnotenie nestačí. Pretože všetky tie handrovo gumové súboje pôvodného atómového mutanta Godzilly s jeho náprotivkom z vesmíru - Hedorahom, živiaceho sa škodlivými toxickými výplodmi a odpadkami a produkujúceho jedovatý dych, tvoriace ústrednú os filmu, boli len podpriemernou variáciou síce kratšieho, no oveľa dokonalejšieho a dobrodružnejšieho súboja pravekých ozrutných zvierat zo Zemanovej Cesty do praveku. Navyše, Hedorah pôsobil s očami otočenými o 90 stupňov do zvisla a s tvarom tela, pripomínajúcim viac ako čokoľvek iné, lietajúci patizón, tak komicky, že akékoľvek napätie z filmu vyfučalo. Podobne, ako keď vyfučiaval v závere vyschnutý patizón. Súboje dvoch gigantov miestami skôr pripomínali súboje juda či jiu-jitsu, čo úplne potopilo film do nechcenej komiky, už tak nadužitej až-až. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ekohoror s populární Godzillou, která to nemá vůbec jednoduché. Hedorah, z lidského odpadu zrozený, se zdá téměř nezničitelný, a tak musí spojit síly lidé i radioaktivní ještěrka, aby s monstrem zúčtovali. Slizké, místy nechutné, ale jako vždy zábavné. Tedy pochod a tanečky Godzilly za doprovodu dechových nástrojů silně zaváněly parodií, ovšem zbytek vše vynahradil. Nějak si nevzpomínám, že bych doteď viděl Godzillu létat.... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

7+/10 Síce to zo začiatku pokračuje v detskom trende z predošlých filmov, po čase to naberie riadne temnú atmosféru (filmu vládne šeď a smog), Japonci začnú kapať jedna radosť, po uliciach sú pohodené kostry, nejeden ostane znetvorený, či spálený... no radosť pozerať. Konečne sa Godzilla vrátila ku svojim serióznym eko-hororovým koreňom. Navyše Hedorah je po dlhej dobe fakt originálne monštrum (a trochu sa podobá na Cthulhu!), škoda len naťahovaného záveru. Veľmi ambiciózne. ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je úplně jiné než ostatní díly. Bannovi se překvapivě dobře daří navodit hororovou atmosféru, která je však následně přebita nějakou absurdností(létající Godzilla je trochu moc), ale na to jsme si už v minulých dílech zvykli. Záporák Hedora je úžasný a krásně s Godzillou zatočí. Takže tento díl je třeba vidět už jen kvůli naprosto odlišnému stylu v jakým se tento film nese. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Už jsem se pomalu začal vzdávat naděje, že mě tato série ještě něčím může překvapit, ale jak jde vidět, jde to. Fukudu a Hondu nahradil v režisérském křesle Banno, který se s tím nepáral a divákům naservíroval opravdovou podívanou. Rovnou můžeme zapomenout na další rodinný film, ale dostalo se nám pořádné dávky ekologického ponaučení, že znečišťování matičky Země může mít pro nás děsivé následky. Docela nechápu maníky ze studia Toho a jejich prohlášení, že režisér „zničil“ tuto sérii a celý film by se měl natočit znovu. Následně si Banno už u dalších dílů neškrkl a já vážně nechápu proč. Vždyť konečně přinesl svěží vítr a temnotu, kterou tato série potřebovala jako sůl. Celý snímek provází hutná potemnělá atmosféra, napětí a konečně i pořádná akce. Lidé tu umírají opravdu „skvostným“ způsobem, po nějakém náznaku nudy ani památka a herci si také nevedli vůbec špatně. Jen tou „létající“ Gojirou to chlapci „zabili“. Naštěstí tu máme několik proměn Hedoraha, které měly kouzelný „béčkový“ nádech (viz létající talíř). Navíc jeho souboje s Gojirou, které mimochodem dával konečně pořádně na frak, byly rovněž hodně slušně provedené.70% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Jsem překvapen. Tohle byl opravdu nářez. Asi nejlepší film ze série v tomto období. Hudebně hodně oslabené, ale dějově mě perfektně sednul. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Atomová bomba už nebyla tak v kurzu jako znečištění a tak vznikla taková ekologicko-godzillí agitka. Osobně Hedorah jako hlavní nepřítel Godzilly je perfektní výmysl a zkázu, kterou přinesl série nezažila tak od prvního filmu. No osobně pro mě byla zase strašně rušivá ta "zábavná" část, která jakoby se snažila ten temný nádech celého dílu urovnat. Asi nejzářnějším příkladem je to totálně debilní hudební doprovod, který hrál v téměř všech Godzillých scénách. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Na každom jednom snímku z Godzillou som si zmlsol. Spoločnosť Toho vytvorila sériu ( plus ďalšie iné ´´tokusatsu´´ snímky ), ktorá navždy zostane v mojej pamäti. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Monster eko-agitka aneb. Kterak prasácký fekálník, šňupač smogu a požírač hnusu narazil na nasraného sběrače a likvidátora odpadu.Chyb je tam jak máku(hlavně v tempu, střihu a logice návaznosti scén)ale i přes to mě tahle hipísácká ptákovina bavila a člověk má u toho pocit, že se mu zase jednou filmaři snaží skrze zábavný monsterwrestling předat nějákou tu myšlenku(sice nešikovně a naivně ale snaží se).. Parádní zábava, pokud vám nevadí, že je to doslova tak trochu o hovně( to víte-japonci)...PS: Jako člověk s estetickým cítěním musím aspoň zde protestovat proti Godzillímu kostýmu 70.let a příliš lidským pohybům-je to zbytečná degradace a kdo to zavedl, ten by zasloužil zavést někde hluboko něco nepříjemného ;) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

I přes určité výtky, které jsou s kaiju filmem obecně spjaty, alespoň v tomto období, se přece jen jedná o film, který se alespoň něco snaží říct, navíc jsou zde celkem zajímavé scény, kdy hlavně létání Gojiry je skutečně unikátním počinem. Yoshimitsu Banno se celkem obstojně chopil dané příležitosti a natočil snímek, který může zaujmout dílčí inovativností a novým monstrem, které má ambice se ještě objevit. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Aj napriek celkom slušnému hodnoteniu a silnému ekologickému posolstvu,pre mňa jednoznačne jeden z najhorších filmov o tejto potvorke.Trochu sentimentálny,hodne tmavý a nudný,trochu komédia.Nijako má neoslovil.Na celom filme si vážim akurát to silné ekologické posolstvo-stop znečisťovaniu Zeme.Godzilla je v tomto filme akýsi ochranca prírody aj obyvateľov a nie nepriateľ.Nepriateľom je tu Hedorah,ktorý vznikol z priemyselného znečistenia,toxického odpadu a podobných vecí.Je to skôr pre detí ako pre dospelých,ale asi sa páčil aj dospelákom,má celkom slušné hodnotenie. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

ゴジラ対ヘドラ Tento film lze brát jako varování, protože jestli nepřestaneme svinit vody, přijde na nás Hedorah the Smog Monster, král temna a smrti. Příjemná změna v podání tohoto blátivého monstra, protože jeho létací mód mě fakt bavil. Kdyby se však nespojilo lidstvo s Gojirou, tak by jej neporazili a na světě by zůstaly jen temná mračna a spálená země, posetá mrtvými těly. Jinak k osazenstvu filmu. Ken mě sral! Ponaučení z filmu? Recyklujte! ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Po tragicky příšerné Godzilla's Revenge přichází naopak jeden z dosud nej Godzilla snímků. Yoshimitsu Banno zvládl neuvěřitelné a skloubil návrat ke kořenům s porcí originality. Návrat ke kořenům spočívá v silném environmentálním podtónu, nečekaně temné atmosféře a nočním scénám. Originalita v unikátním designu Smog monstra a obecné bizarnosti místy hraničící až se surreálnem. ()

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Nočná mora zhúleného Grínpisáka! Toxické monštrum Hedorah vyzerajúce ako hromata handier s veľkými červenými očami tu fetuje dym z továrenského komína, chrlí okolo seba jedovaté gebuziny ktoré rozpúšťajú ľudí na kostry a snaží sa utopiť Godzillu vo svojich sračkách. Už od úvodných "Bondovských" titulkov s pesničkou Save the Earth je to celé jeden psychedelický Ekotrip plný záberov rôzneho svinstva plávajúceho na vode a k tomu ešte pár animovaných sekvencií. Režisér musel byť tiež zrejme pod vplyvom omamných látok, pretože film je dosť chaoticky zostrihaný a Godzilla s Hedorahom často akoby nevedeli čo robiť a len tam tak prešľapujú a robia na seba rôzne gestá. Ešte treba spomenúť, že hedorah sa vie z hromady handier premeniť aj na letajúci tanier poháňaný jedovatými plynmi. Najnechutnejšia Godzillovina a total psycho! ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Budu si nejspíš od téhle série dát pauzu. Je tu určitě znát změna atmosféry, film je temnější, občas i hororový, lidé tu umírají ve velkém, ale mě se začíná ta fascinace Godzillou zajídat. Vrchol všeho je ten příšerný hudební motiv, kdykoliv se tohle slavné monstrum objeví na scéně. Stále totiž nevím, jestli to někdo bral vážně, nebo to je jen hloupá komedie. ()

Shanen29 

všechny recenze uživatele

Tento díl je braný jako jeden z nejslabších a je to hodně vidět, i když má velké hodnocení,tentokrát jsem se přistihl že mě to moc ani nebaví. ()

Reklama

Reklama