Reklama

Reklama

Surfaři

  • USA Shelter
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Romance o dospívání a hledání vlastního místa.
Zach je mladý a pohledný umělec. Musí ale zanechat školy, aby pomohl sestře s výchovou nemanželského dítěte. Volný čas pak tráví s přítelem Gabem malováním nebo na surfu. Přijíždí Gabův bratr Shaun, který Zacha velmi zaujme. Zach se musí vyrovnávat nejen se svými životními prioritami, ale také se svou sexuální orientací. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (95)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Scenár: Jonah Markowitz | Hudba: J. Peter Robinson | Produkcia: JD Disalvatore | Distribúcia: here! Films, Regent Releasing | Film o osude a o komplikovaných ľuďských vzťahoch. Dej a spracovanie nijak výnimočné. Samotné scenérie, hlavne pobrežia u východu a západu slnka sú však prekrásne. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Klasický příběh coming outu, který je výborně natočen, má krásné prostředí slunné Kalifornie, ale... Hlavní hrdina, jehož ztvárnil Trevor Wright mi nebyl vůbec sympatický, spíše mi byl nepříjemný, nejspíš to byl záměr, ale prostě se mi nelíbil. Hezký chlapec je, což o to, ale ten jeho charakter ani za mák. Brad Rowe a jeho Shaun byl povahově už mnohem milejší, připomínal mi Guye Pearce. Ale hlavním neduhem pro mě bylo, že jsem mezi nimi nějak vůbec necítila tu potřebnou chemii, to napětí, celé to bylo takové nijaké, mdlé, nemastné-neslané. Když jejich vztahovou chemii a to jiskření porovnám s jinými páry z různých gay filmů, připadalo mi to jako oheň a voda. Nejsympatičtější mi byl asi malý Cody a zcela to na celé čáře vyhrál Ross Thomas, coby Zachův kámoš Gabe. Líbila se mi scéna s ním a Zachem v kavárně, kde si povídají, i jen z této malé chvíle jsem měla dojem silnějšího náboje, než z většiny scén mezi Zachem a Shaunem. Ale jak vidím z hodnocení, tak většina je poměrně spokojena, takže já jsem asi výjimka:) Těžko to takto hodnotit a *** se mi nechce dávat, jen kvůli nesympatiím, když celkově je film povedený. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Přestože se tam našlo dost hluchých míst, v druhé půlce se film přeci jen rozběhl a nakonec to nebylo špatné. V poslední době oblíbené téma matky, která výchovu dítěte nezvládá a své povinnosti přesouvá na mladšího bratra, který se zrovna nachází v období, kdy se musí rozhodnout, jestli se bude chovat tak, jak to okolí od něj očekává, nebo jestli půjde za "hlasem svého srdce" a zvolí tu těžší cestu, na které bude muset přiznat především sobě a následně i blízkým, že je gay. Silně romanticky přibarveno, chápe ho jeho nejlepší kamarád i bývalá dívka a šťastnému páru je svěřen do péče synovec (tak to už vážně pochybuji, že by to šlo reálně udělat i v té "bývalé" nejsvobodnější zemi). ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavé a pozoruhodné gay drama z USA, které mě chytlo u srdce a u kterého mi ten čas utekl tak rychle, že než jsem se rozkoukal, tak bylo po filmu. Tolik mě ten film dostal. Nevím, čím je tak zvláštní, co mě na něm tak zaujalo, že se tu teď rozplývám jako malé děcko nad lízátkem, ale fakt je ten, že tohle není jen tak nějaký obyčejný film. Abych byl upřímný, tak už jsem nečekal, že po vynikajím gay filmu z Německa "Letní bouře" ještě někdy uvidím tak kvalitní film s gay tématikou, ale měsíc se s měsícem sešel a je to tady. Na tomhle filmu je úžasné prostě všechno. Od velice zajímavého děje, přes úžasné exteriéry v podobě pláže, kvalitní herecké výkony, až po surfování, díky kterému jsem pocítil závan léta. Ale zpátky k ději. Někomu se může ten děj zdát neoriginální či možná klišovitý a zřejmě bude mít ten dotyčný pravdu, ale to lze odpustit, pokud na vás film dýchne nějakou atmosféru, přenese na vás něco pozitivního a zapůsobí na vás svým příběhem. Pak lze určitou neoriginalitu odpustit. Tomuto filmu navíc velice pomáhají kvalitní herecké výkony obou hlavních mladých herců, kteří naprosto excelují a kteří věrohodně dokázali ztvárnit nejen ty lehčí scény, ale také milování a vzájemné poznávání. Prostě jsem měl pocit, že se nekoukám na film, ale na realitu. Takže tohle je velice kvalitní a povedený film. Ovšem musím se přiznat, že včera ihned po jeho zhlédnutí jsem uvažoval pouze o čtyřech hvězdičkách. Ale teď, když jsem začal psát komentář, tak jsem si řekl, že tomu filmu vlastně nemám co vytknout, že mě zasáhl a že se mi velice líbil a já vlastně nemám důvod šetřit s hodnocením. A tak uděluji zcela zaslouženě a po právu pět hvězdiček. ()

Molly 

všechny recenze uživatele

Takhle průměrnou romanťárnu s tuctovými dialogy jsem - navnaděná vašimi nadšenými ohlasy - rozhodně nečekala. Téma sbližování zkušeného muže se zmateným chlapcem je samo o sobě zajímavé, aby však zanechalo hlubší dojem, musel by být scénarista invenčnější a odpustit si některá otravná klišé (možný spoiler: ukončím vztah, následně zjistím, že mi přítel podal přihlášku na školu a já prozřím - záleží mu na mě, je to ten pravý etc. - nudaaa!), od věci by nebylo ani víc rozpracovat jednotlivé charaktery - já bych třeba ráda poznala i odvrácenou tvář hlavních hrdinů, kteří jsou divákům představováni jako dobrota sama - nudaaa podruhé. U mě holt surfaři dobrou vlnu nechytli. Třeba příště. ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Shelter je taková vcelku pohodová letní romance jejíž kouzlo podporuje často do slunce zaměřená kamera, surfování, pláže a letní lásky... Přes všechnu tu pohodu má tento film v sobě i něco dojemného - realistické představení nelehkého vývoje jednoho kluka, který poznává pravou lásku. Romantický slaďák, který na mě však fungoval dokonale. HUDBA: J. Peter Robinson - originální hudby je pomálu a vlastně ani moc originální není :-) Nezávislost produkce plně koresponduje i s použitou hudbou - většinu obstarávají alternativní písničky. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Pohodový prázdninový film, asi takto by se dal charakterizovat snímek Surfaři. Filmařsky není nijak převratný, ale solidní herci a docela dobrý soundrack mnohé zachraňují. Jako jednohubka funguje dokonale 7/10 ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Zachov prsteň ma nesmierne vytáčal celý film :-) ... ale ináč to bol pekný romantický film s veľmi prirodzeným Trevorom a príjemnou hudbou. Videné v rámci Season Challenge Tour vol. 2 ()

lena60 odpad!

všechny recenze uživatele

V podstatě souhlasím s komentářem uživatele jendamaty. Pravděpodobně veškerá kvalita filmu byla zničena otřesným dabingem, čemuž ovšem až tak moc nevěřím. Abych se přesvědčila, v nejbližší době se na film podívám znovu v originálním znění, a pak mé nelichotivé hodnocení k libosti jednoho zdejšího rozhořčeného uživatele možná změním. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Asi jsem čekal něco víc, protože tento počin ve mě moc nezanechal. Hold další Zkrocená hora či Modlitby za Bobbyho už nejsou na jídelním lístku :-) ... Vesměs je to kvalitně natočený film. Skvělá kamera. Skvělá hudba. Ale samotný příběh mohl být údernější. Prostě pro mě průměrný snímek, kvalitově vystačující, ale obsahově postrádající. ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

Dějově absolutně geniální látka (tedy když nepočítáme posledních 10 minut). Ale jak to tak bývá, všechen zbytek byl špatný. Já chápu, že nezávislé filmy je velmi těžké udělat kvalitně. Ono to však jde. Bohužel zde se to nezvládlo. Vzalo mě to za srdce tolik, že dávám velmi vysoké hodnocení... ()

Kamca_ 

všechny recenze uživatele

Od filmu jsem čekala mnohem víc kvůli procentům, které to tady má. Ale nějak mi to nepadlo do noty. Dost jsem se nudila, a proto dávám jen 40%. ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Věřím, že být lepšího a nápaditějšího scénáře, mohlo jít o silnější film. Zpracování sice není úplně špatné, ale všechno se točí tak kolem průměru. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Je nutné, aby v toľkých amerických filmoch fugovala automaticky rovnica=>SYMPATICKÝ HRDINA=DYSFUNKČNÁ RODINA? Rovnica automaticky devalvujúca normálneho chalana na superMANa, superhrdinu, či v tomto prípade supergaya. Fuck. ()

tomeš 

všechny recenze uživatele

Citlivý příběh o rodině (nefunkční), kamarádech (funkční) a lásce (funkční - někdy). Jen výjimečně si přeju, aby byl daný film delší, ale u dlouhometrážní, během tří týdnů natočené prvotiny Američana Jonaha Markowitze (jinak taky prvního filmu z dílny americké gay kabelovky here!) mě napadlo, že by možná fungoval i jako pilotní díl seriálu. Leč není to tak, tenhle slušně rozjetý, slušně obsazený a slušně natočený sociálně-dramatický kousek o strastech mladého umělce-sprejera/taggera Zacha (nikoli nezkušený, i když hlavně seriálový Trevor Wright) po necelé hodině a půl definitivně končí a na seriál o gay páru vychovávajícím syna si tak budeme muset ještě chvíli počkat. Každopádně je dobře, že Shelter není jen "nějaký kalifornský gay film" a - jak říká i sám režisér - už vůbec ne jen "coming out film o surfařích". Třeba postava Shauna (zkušený Brad Rowe, mmch o 12 let starší než Trevor) totiž nabízí mnohem více, než že "jen" otevře Zachovi oči v tom prvoplánovém, citovém smyslu. V podmanivě nasnímaném San Pedru - a za někdy podbízivé, ale fungující hudby - tak nabízí režisér Markowitz, který film i napsal, hlavně příběh - a i když zpočátku nevypadá příliš originálně, vězte, nakonec stojí za to ho vyprávět i shlédnout. Shelter je nejsilnější v momentech, kdy se moc nemluví a Markowitz může předvést, co umí (až dojemně čisté jsou sekvence o chemii mezi oběma hrdiny, ale i vybrané záběry - scenérie města, snímání moře, sprejování). Markowitz si na pomoc bere obstojné herce a nabízí širokou paletu postav, i když solidně rozvinout nechá jen některé z nich (Zach, jeho bejvalka Tori). Ostatní buď nechává nesnesitelně jednorozměrné (protivná Zachova sestra), jiné zase jen načrtne a bohužel jim nevěnuje víc místa (Zachův nejlepší kámoš Gabe či Zachův otec). Pan Markowitz tak musí směrem na velké plátno urazit ještě dlouhou cestu, ale i tak vykročila společnost here! dobrým směrem, zaplať pámbu za takové filmy. Zvlášť když si třeba vzpomenu na "nějaký kalifornský gay film" Holding Trevor (r. Rosser Goodman) z téhož roku, ale od konkurenční společnosti TLA, běhá mi mráz po zádech. Brr. ()

snoopik 

všechny recenze uživatele

jsem gay... nečekejte ode mě nezaujatý komentář. Mám romatickou povahu ještě k tomu a nesnim o ničem jiném než že budu mít pro koho žít. Film se mi líbil velmi ... já jsem v dětství problém s poznáním neměl ... a nevím zda to bylo dobře nebo ne ... proces poznávání a zařazení sebe sama.... má své kouzlo ... vše má své kouzlo ... dokud nenarazíš na netolerantního č****a. ()

Reklama

Reklama