Reklama

Reklama

Mír s tuleni

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní dokumentární film MÍR S TULENI pojednává tom, čím byla a jak se proměnila LIDSKÁ PŘIROZENOST. Snaha moderního člověka přizpůsobit si přírodu, aniž by jí přitom musel porozumět, se stala duchem moderního turismu. Ztráta zážitku iniciace, který byl považován v primitivní společnosti za důkaz dospělosti, sebou nese jeho touhu po dobývání neznámých krajin a dobrodružství. Přírodní rezervace ve městě, akvaparky místo moří, lov tuleně s cestovní kanceláří na objednávku. Tuleň středomořský byl za dob Homérových nejrozšířenějším obyvatelem největšího biotopu Evropy – Stredomoří. Dnes ho na jeho místě vystřídal tvor jménem Člověk, a tak se stal tuleň jedním z nejohroženějších savců Evropy. Filmová bajka složená z osudů zvířat, které ovlivnili životy nás lidí a naopak, vychází ze dvou příběhů.

Prvním z nich je osud lachtana Gastona, který se stal dle slov ředitele pražské zoologické zahrady „nejslavnějším zvířetem na této planetě“ poté, co uplaval během ničivých povodní z pražské zoologické zahrady, a dorazil po proudu až do Německa, kde si ho místní obyvatelé spletli s bobrem. Druhým je příběh tuleně Odyssea, jehož v 50. letech minulého století odchytili na Sardinii dva milánští novináři a jako mládě vypustili do slavné kašny Di Trevi v Římě proto, aby se proslavili. Federico Fellini se touto událostí nechal inspirovat pro svou slavnou scénu v kašně s Marcellem Mastroiannim a Anitou Ekbergh ve filmu „Sladký život“, a vymyslel pro senzace chtivé novináře pojem „paparazzi“. Těm se podařilo, že přilákali do neporušené přírody sardských ostrovů další turisty, čímž dokončili téměř úplné vyhubení tuleně ve Středomoří. Tvor „s lidskýma očima a psí hlavou“, který obýval dříve pláže, na kterých dnes trávíme své dovolené my lidé, se jako živočišný druh adaptoval na život v pro člověka hůře dostupnější jeskyních na pobřeží. Člověku se z dohledu však neztratil na dlouho. Brzy po druhé světové válce začal být ve svých nových domovech objevován speleology, pronásledován turisty a loven rybáři. Tuleň středomořský není chován v současné době v žádné zoologické zahradě na světě, přesto, že jeho počet ve volné přírodě nepřesahuje několik stovek exemplářů. Zatímco lachtan jihoafrický je jedním z nejčastějších obyvatel zoologických zahrad, oblíbených zejména u rodin s dětmi (ačkoliv počet jedinců tohoto druhu ve volné přírodě dosahuje jednoho milionu).

Odysseův příběh de facto zachycuje okamžik zmocnění se „přírody“ člověkem, zatímco cesta lachtana Gastona naopak symbolizuje moment útěku této “přírody” od člověka. Gaston při převozu z Německa do Čech zemřel, protože nepřežil návrat do přírody - zatímco Odysseus musel zemřít po vylovení z kašny a převozu do římské zoologické zahrady proto, že nepřežil pobyt v lidském světě.

Autoři filmu „Mír s tuleni“ hledají odpovědět na otázku, jaké místo v lidské společnosti dříve a nyní zaujímala zvířata, s odkazem na klíčovou roli domestifikace. Zamýšlejí se nad tím, zda se s nimi v budoucnu budeme setkávat v přírodních rezervacích, zoologických zahradách, v našich městech či domácnostech (v souvislosti s dělením zvířat na ohrožená a rozšířená, divoká a domácí, oblíbená a neoblíbená atd.).

Ve filmu se kromě lachtana Gastona a tuleně Odyssea objeví jejich kmotři, jimiž jsou ředitelé římské a pražské zoologické zahrady, dále pak známý přírodovědec a autor knihy „Mír s mloky“ Stanislav Komárek; devětadevadesátiletý sardský lovec Pietro Cannu, který snědl v době první světové války čtyři tuleně; atomový inženýr a autor pokračování Čapkovy „Války s mloky“ Václav Semerád; obyvatelé sardského městečka lávového původu Cala Gonone (místě kde mělo vzniknout první obří akvárium pro tuleně středomořské na světě) s poukazem na mystickou figurou znovuobjevitele tuleňů v pobřežních jeskyních, jezuitského kněze Antonia Furreddu. Další zajímavou bytostí, jež se objeví ve filmu bude pan Vladislav, který se během povodní v roce 2002 vrhl do Labe v domnění, že se stal obojživelníkem, nebo majitel zvířecího hřbitova nad pražskou zoologickou zahradou v Tróji Pavel Lukáš, kde je tvor neznámého druhu jménem Gaston pochován, a konečně též slavný režisér Coppola, který se rozhodl natočit pokračování „Sladkého života“ s odkazem na Felliniho zatajenou inspiraci vypuštěním tuleně Odyssea do Fontány di Trevi.

Filmová esej o tom, „kdy člověk přestává být Člověkem…a stává se tuleněm“ se stane vůbec prvním středoevropským celovečerním dokumentárním filmem s přírodopisně-sociologickou tématikou, který bude uveden na jaře roku 2007 do distribuce současně v českých a italských kinech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Dove si, Federico? Kam všichni ti tuleni zmizeli, jak za to může každý z nás. Proč jsou lidi takové mrchy, a to vše provokativně osobní cestou. Neodvažuji se posuzovat s jakou porcí ústupků vůči konzumentovi. Přes svůj skepticismus myslím, že tady je spousta upřímnosti. Je to mírně psychedelické, je to nekoncepční, vlastně to nemá téma, je to koláž, je to asociačně poskládaná mozaika, je to trošku surrelistické. Je to filosofické, je to sociologické, je to ekologické. Je to občas i trochu naivní a nesoudné. A je to velmi depresivní a pesimistické. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Mimořádně nasírací a úderná záležitost. Z filmařského hlediska sice možná lehce nekonzistentní co do použití výrazové techniky, od klasického dokumentu, přes fiktivní děj až po lehký psychedelismus a zaké z hlediska tématu, které se přibližně v polovině ztrácí a je nahrazováno stále novými a novými úvahami, celkové vyznění filmu je ale velmi silné a člověk neví, jeslti se dřív vztekat, plakat, nebo se rozplývat dojetím nad rypáčkem tuleně Odyssea... Ve své podstatě zároveň povznášející i zničující dílo. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

S režisérem se občas rozcházím v názorech, co patří do filmu a co je použitelné maximálně jako zajímavost v nějakém filmu o filmu. A pak také když vyměnil jedny ploutvonožce (tuleně) za druhé (lachtany), připadalo mi to méně zajímavé. Není to špatný dokument, ale má své mouchy. ()

bassator

všechny recenze uživatele

43rd KVIFF 2008 - CZECH FILMS 2007-2008 - České filmy 2007-2008, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 1.67/52 ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[LFŠ 2008] Dokument zachycuje mimo jiné i únos prvního tuleně ze Sardinie v roce 1951 a jeho vypuštění do Fontány di Trevi. Federica Felliniho tato atrakce inspirovala k natočení slavné scény v kašně ve filmu Sladký život (1960). Tenkrát asi ještě po světě neběhali ochránci zvířat, kterým by se nelíbilo týrání nebohého tuleně. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Místy trochu rozvláčný, ale silný dokumnet, jež diváka párkrát silně zasáhne. Válku s mloky už nikdy nebudu vidět tak jak dříve... ()

exitak 

všechny recenze uživatele

Je to takové strohé asi až moc běžně natočený dokument. Možná být to o půl hodiny kratší a vystižnější hodnotil bych víc. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Dal jsem režiséru Novákovi šanci a doukoual to do konce, ale tendence je bohužel navíc klesající, takže hvězdiček ještě ubylo. Zkrátit na půlku (což by neměl být problém, protože spousta scén se naprosto míjí účinkem) a dalo by se na to i koukat, ačkoliv celé je to jakési... nepovedené. ()

Lenarek 

všechny recenze uživatele

Když jsem odcházela z kina, tak jsem si říkala - A na čem že jsem to vlastně byla? Nejen že vedle mě seděly "velmi inteligentní" dívky, ale také přede mnou seděli "velmi inteligentní" hoši a já z filmu měla houby. V průběhu filmu jsem se přistihla, jak začínám podřimovat. Režie mě unavovala a nudná mluva také. Nevýrazné, moc nevýrazné, z takového tématu se dal vytvořit daleko lepší dokumentární film. ()

tereza_p 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2008...přijet do hradiště a jít na film s celkem zajímavým názvem, proč ne? Po shlédnutí spíš "proč ano?" Neskutečně dlouhá nuda, hlas v komentářích uspávající až nepříjemný...krásný to začátek filmovky. ()

Xsi 

všechny recenze uživatele

Dokumentárni pátrání po tuleni, aby se nakonec autor spokojil s lachtanem...Zní to divně, ale výsledek?! Proč ne! J Jasně, viděla jsem lepší dokumenty, viděla jsem horší, ale tenhle se mi poměrně líbil...A když už pozornost klesá, přifrčí dopravní značka s tuleněm, a minimálně do další se to dá zvládnout. Je pravda, že to mohlo být o něco kratší, ale výsledek nepůsobí špatně... ()

troxor 

všechny recenze uživatele

Pochybuji, že kolonka dokumentární je nejlepším "šuplíkem" pro tento výtvor. Ač mu nechybí nápad a jistá neotřelost, autor bohužel svým talentem plýtvá. O povaze tohoto fimu se mnohé dozvíme už ze samotného textu dostributora - kombinuje zmínky o iniciačních rituálech s ekologií, pak do toho přijde Homér a Fellini, několik obskurních postaviček, kterým by psychiatrická léčebna sedla lépe než účinkování v dokumentu a nakonec dva tuleni. Na papíře tato skupina vypadá nesourodě a nejinak bohužel působí i na plátně. ()

Sunwise 

všechny recenze uživatele

Nalákána popiskem v katalogu LFŠ UH, rozhodla jsem se jít na tento dokument. A - byla jsem zklamaná. Hrozně jsem se nudila, a to skoro po celou dobu trvání filmu. Bavila mě snad jen jedna oživující animace, a několik záběrů na roztomilé tuleně a lachtánky. A taky jsem se dozvěděla pár zajímavých faktů, které by se ale myslím vešly do 15ti minut. Více než půl hodiny zaplněných zdlouhavými rozhovory s rybáři, s režisérem Copollou, s biologžkou... často jsem moc nechápala o čem a proč to tam vlastně mluví. Odkazy na Válku s mloky, kterou jsem bohužel nečetla, takže mi možná jedna významová rovina unikla. Překvapil mě (nemile) autorův nezúčastněný, pomalý a uspávací hlas v komentářích. A čas se tak vlekl... ()

Reklama

Reklama