Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Recenze (756)

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Chápu, že někomu už se ty český tragikomedie přejídaj a proto asi dávaj málo hvězd. Mě taky mrzí, že už asi nic jinýho neumíme, ale Václav mě příjemně překvapil. Má to štávu, dobrý herecký výkony a sílu tomu dodává, že je to na reálnym podkladě. Trojan si toho lva určitě zaslouží, zaujal mě i Budař a Martin Pechlát. Řekl bych skoro jistě film roku, ta nejistota pramení z toho, že jsem neviděl lahváče... ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem ve stejném období jako Venkovského učitele a opravdu se nemůžu rozhodnout, který z těch filmů je horší. Špatné jsou oba. ()

Laurent 

všechny recenze uživatele

Problém je, že Václav jako film nenese žádné výrazné sdělení. Námět samotný je v pořádku. Na scénáristovi případně na režisérovi bylo, aby nějaké výrazné sdělení doplnili. Nestalo se. Námět vybízel k tomu, aby poukázal na typické lidské vlastnosti, které si běžně lidé neuvědomují. Když někoho zkopu do krve, tak je každému jasné, že je to něco negativního. Kvůli tomu nemusím točit film. Václav je pouze dojemný příběh dětinského provokatéra, který za to tak trochu nemůže. Jaké sdělení mi tam schází? No přece označení viníků! Většina lidí si asi myslí, že vinu nesou všichni. Není to tak. Nebo vinu nesou všichni s výjimkou těch, kteří podepsali petici? Ne, ani tak to není. A jak to tedy je? Pro upřesnění zdůrazním, že uvažuji o vině ostatních lidí. Pro mě je jednoznačné, kdo nese největší podíl viny. Je to matka a starosta. Tito dva se sice zdánlivě snažili Václavovi pomoci, ale tím mu dělali to nejhorší, co mohli. Skutečný problém řešit nechtěli a všechny průšvihy se snažili zakrýt tím, že odstraní následky a potom budou dělat, že se vůbec nic nestalo. Matka ani starosta nechtěli o nějakém skutečném řešení slyšet. Mnoho ostatních lidí zcela správně nabádalo tyto dva k nějakému řešení. Těžko vinit někoho jiného, obzvlášť pak ne ty, kteří chtěli věc řešit. Kdybych neznal české tvůrce, tak bych prohlásil, že jsem zůstal v úžasu nad tím, jak jsou autoři krátkozrací, povrchní a hlavně pohodlní stejně jako dva největší břídilové příběhu. Bohužel ani výtka Václavova bratra vůči matce to nezachrání. ()

Frenegonda 

všechny recenze uživatele

Do poloviny mi Václava bylo líto. Pak mi bylo líto lidí, kteří museli s Václavem žít. Ke konci jsem vlastně nevěděl, proč sedívám na film, který mě nebaví - a to i přes bravurní výkon Ivana Trojana. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Jak uz jsem psal v Romingu, Vejdelek stoupa vys a vys. Je si jistejsi a od komedie prestupuje na silnejsi dramatictejsi snimek. A tam to prave drhne. Co se tyce toho legracna, to funguje dobre, ovsem to dramaticno trochu pokulhava. Jedina to zahranuje E.Vasaryova. Co se tyce Ivana Trojana neda se mu moc co vytknout, ovsem nijak neexceloval, u takoveto role by se mel ukazat daleko vice. (neda mi to a musim srovnavat se zahranicnimy snimky: Co zere Gilberta Grepa, kde exceloval Leo DiCaprio, Rain manovi, ci snad i Forrestu Gumpovi) Srovnavat tyto snimky s Vaclavem asi neni fer, i kdyz jista podobnost tu je. A pro divaka se proste toto porovnani nabizi a on to i tak bude srovnavat. Proto byla role Trojana o to tezsi. Priste by to pri podobnem snimku chtelo od pana rezisera mene legracna a vice zapracovat na te dramaticke strance filmu. ()

janek85 

všechny recenze uživatele

Smích a zase smích, tak charakterizuji tenhle velice povedený český snímek. Ivan Trojan, znám ho spíše z vážnějších filmů, ne z komediálních. Tady dokázal, že umí zahrát i naprostého magora jako byl Václav, klasický vidlák. Samozřejmě, že i další herci hráli výtečně. Jiří Lábus je už klasika. Strašně směšná scéna byla, jak maloval :D, u toho jsem nemohl. Ale většina scén byla humorná, bez toho by to bylo oničem. Ale opravdu se jim to povedlo 90% ()

SonG 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy pro Trojana, Václava zahrál výborně!!Jeden z nejlepších českých filmů poslední doby. ()

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Václav se mi vcelku líbil. Oceňuji Trojanovo úsilí vžít se do složité role slabomyslného, oceňuji neotřelý scénář, oceňuji vynikající hudbu Jana Muchowa... co mi ale vadilo bylo to, že Václav se mě snažil citově vydírat. Za každou cenu jsem s tím magorem musel soucítit. A ne vždycky to šlo a občas se to dokonce dokonale minulo účinkem. Verdikt: Tři hvězdy za Trojana a muziku. ()

Katarine 

všechny recenze uživatele

Od Účastníků zájezdu velmi značný Vejdělkův posun. Tohle aspoň mělo zajímavý děj, humorné i tragické scény a hlavně se film hemžil skvělou směsicí herců (od Trojana, přes Vašáryovou, Budaře, Lábuse, Norisovou až po Kronerovou). Rozhodně se bylo na co dívat...a na dnešní poměry výborně zpracovaný film. ()

marcek 

všechny recenze uživatele

Mě začíná Vejdělek i docela bavit. Většina populace ČSFD ho odepsala už po Účastnících zájezdu, ale mě se to prostě líbí. Ivan Trojan předvedl nádherný herecký výkon, za který by se nemusel stydět ani kdejaký jiný herec. Viděli jsme zde hodně známých tváří jak z Vratných láhví, tak z už zde zmiňovaných Účastníků. Trochu mě zklamal konec, ale to nemůže ovlivnit zbylých 90 min u kterých jsem se náramně bavil a hltal film doslova každou minutou a sekundou. Nezapomenutelnou stránou filmu je také zejména hudba, která byla stejně jako u Účastníků brilantní. ()

Maddlis 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch lepších filmů, které vznikly pod taktovkou českého režiséra. Příběh je podle mě povedený, herci v hlavních rolích obstáli - mimochodem jsem doteď nevěděl, kdo to je Soňa Norisová, teď už vím, že je to moc pěkná herečka :) Taky bych vyzdvihl precizní výběr hudby, protože takhle dobrý hudební doprovod už jsem celkem dlouho neslyšel (u českých filmů). ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Dobrý den, pane Trojane. Víte, docela se nudím. Mohl bych vás o něco požádat? Můžete pro mě tak hodku a půl exhibovat? Ne, nevadí, že nemáte dobrý téma exhibice, stačí použít něco, co tu už milionkrát bylo. (Trojan má dalšíhho Lva a česká filmová scéna dalšího Hřebejka). ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý příběh ve kterém kromě excelentního Trojana výborně zahráli Budař s Vášáryovou. A ta kamera by si zasloužila Českého Lva. ()

HappySmile 

všechny recenze uživatele

"Všechno bude, všechno bude!" Bohužel všechno nebylo, ano sice to bylo místy vtipné a místy smutné a Ivan Trojan zahrál roli prosťáčka velmi dobře, ale dohromady to bohužel až tak dobře nefungovalo a divák byl spíš znuděn. ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Sice o trocu lepší jako třeba Medvídek nebo Anglické jahody ale pořád nic moc...Trojan hodinu a půl lítá po vesnici a dělá virvál což je asi tak všechno co se ve filmu děje.....navíc ty jeho kousky jsou spíš k pláči buď nad hrdinovou psychickou poruchou a nepochopením společnosti nebo nad zoufale slabým scénářem..kdyby se z tohoto díla udělala nahořklá půlhodinová televizní groteska tak bych to ještě snesl ale jako celovečerní film je tohle NEPŘIJATELNÉ!! ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s některými komentujícími, že film je zpracován spíše jako televizní záležitost. A v televizi jsem na něj také koukal. Ivan Trojan se mi zde tolik nelíbil, ale neumím si představit, kdo jiný by zahrál tak dobře tuto roli. Naopak Jiří Lábus v dramatické póze byl vynikající. Komedie se přelévá v drama a naopak, celkové vyznění je spíše smutné, ale i tak ve mě hlavní hrdina nevzbudil tolik sympatií, abych byl závěrem úplně spokojený. A Vypsaná Fixa ve filmu mě osobně potěšila :-) Celkově koukatelný film. ()

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama