Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Recenze (756)

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Od Václava jsem toho moc nečekal a upřímně kouknul jsem na něj, protože mi bylo řečeno, že tam hraje krásná Soňa Norisová nicméně Václav mě vtáhnul do děje hned od úvodní scény a mile mě překvapil.. to co tu předvádí Ivan Trojan je prvotřídní hereckej výkon za kterej právem dostal Českýho lva.. pochvalu zaslouží i Jan Budař a film jako celek funguje dobře.. hodně silný 4 hvězdy.. Jirka Vejdělek je rebel ! ()

Babba 

všechny recenze uživatele

Tomu hle rikate komedie??? Kdyz tam sou tak 3 pasaze kdy se zasmeju...myslim si ze to bylo spiz k placi!!!ljinak dobrej film ale komedie to rozhodne neni... ()

matezzz 

všechny recenze uživatele

Pěkný film. Ani jsem si ho pustit nechtěl, ale o to víc jsem byl překvapen. Popravdě jsem čekal, že to bude docela ptákovina. Naopak, rozesmála mě i rozesmutnila milá tragikomedie se zvláštním výkonem hlavního hrdiny "Václava". Pravdou je, že výkon nijak extra úchvatně excelentní nebyl. Ale špatné to rozhodně nebylo. Hudba J.P.MUCHOVA vše dokonale dokresluje, Ovšem na plné hodnocení to není. ()

mr.kliky 

všechny recenze uživatele

Další český film ze života obyčejných lidí... a to je ve většině případů nuda, nebo ještě větší nuda.. a Václav do většiny spadá. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, který jsem dlouho měla ve filmotéce než jsem se odhodlala se na něj podívat. Námět není nikterak originální. Ivan Trojan, kterého mám ráda, venkovského retardovaného kluka zahrál skvěle. Z druhé strany, jako známý inteligentní herec působil na mne v roli prosťáčka dost nevěrohodně. Neměl k postavě fyzické ani psychické předpoklady, nehovoře o tom, že nebylo zřejmé, jaký druh mentální poruchy mu tvůrci přisoudili. Technicky na tom byl dobře a působil spíš jako neukázněný rošťák. Takovou roli věrohodně ztvárnil pouze Dustin Hoffman v Rain Manovi. Skvěle mu herecky sekundovali Lábus, Budař, Vašáryová, Norisová. V současné době slušný průměr. Pokud bude příležitost, ráda se někdy v budoucnu znovu podívám. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Po všech těch negativních recenzích a i spíše záporných hodnocení od známých je to pro mě ohromné překvapení. Hned jako první zaujme výborná Muchova hudba, která se ke konci nedá přeslechnout, a navíc ulehčuje zbytečně natahovaný konec. Příběh lehce retardovaného Václava mi zas tak příjemný nebyl. Nepřišlo mi, že by po divákovi někdo chtěl, aby si ho oblíbil, nebo aby naopak nabyl dojmu, že lidé neprávem takové typy odsuzují. Společnost byla k Václavovi více než tolerantní a Václav si nakonec ke svému trestu také přišel. Všechno to ale bylo podáváno tak, aby si každý podle svých vlastních zkušeností udělal, nebo spíše ponechal, svůj vlastní dojem. Větším plusem filmu mi přišli rodinné vztahy, kde se to jen hemží levobočky. No a za tím stojí hlavně herci. Václavův ochránce starosta Lábus, který takovou roli snad ještě nikdy neměl, bratr - Budař, otec - Pechlát, Lída - Soňa Norisová nebo hostinská - Kronerová, všechni skvěle Trojana v hlavní roli doplňují. Příjemné je, že i v malinkatých rolích se objevují výborní herci, takže se filmu nedá po jakékoliv stránce cokoliv vytknout. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Jiřímu Vejdělkovi se povedl zázrak. Během roku 2007 natočil dva originální snímky, přičemž jeden nestojí za řeč a druhý je téměř geniální. Zasloužené ocenění Ivanu Trojanovi, film má svou tíhu a naprosto mě pohltil. Spousta oblíbených tváří a vystoupení Václava na koncertu Vypsané fixy zážitek už jen umocňují. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Zcela nepovedená slátanina o blbovi z vesnice, který je retardovaný a nebezpečný. Aby se idioti pobavili, Trojanovi vyhoní péro ve vaně Soňa Norisová, což je jediný přínos tohoto díla, neboť je hezká a sexy. Proč místnímu pošukovi bez existence honí péro mě není jasné, asi Vejdělkova umělecká emoce. Velká herečka paní Vašáryová tam střihne roli, která mě brání dát jen jednu hvězdu. Musí to být herecký Ajnštain, když s takhle blbým scénářem dokáže být na place a působí, že je jediná, kdo ví What is go... ()

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Takhle to prostě nemělo být. Místo zajímavého a vypjatého dramatu, který by se od zločinu odvíjel, nám tvůrci nabízejí nudnou, dokonce i víc srandovní než dramatickou podívanou o tom, co a jak zase ten Vašík vyvede. A vesměs je to celkem zábava, ale není to to, kvůli čemu jsem film sledoval. Trojan je sice výborný, ale sám celý film neutáhne. Vejdělek s Epsteinem spálili obrovskou šanci na psychologické, možná i soudní drama. A to se neodpouští. Viděl jsem všechny tři Vejcělkovy filmy a paradoxně z nich vychází nejlíp ten nejkomerčnější - Účastníci. Slabší tři hvězdičky za Trojana a hudbu Jana P. Muchowa. ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Další zbytečný film. Navíc je na Trojanovi vidět, že jen "hraje" - snad poprvé jsem viděla nějakého herce, který nedokázal uvěřitelně zahrát retardovaného člověka. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Skvěle Trojanem zahrané dílko, kde záři i J.Lábus, který dokazuje, že je veliká škoda preferovaných prken divadla na úkor filmového plátna. Film má několik silných momentů, které jsou emočně výjimečné. Stejně tak kamera, která nabídne pozornému divákovi ne-jeden pěkný záběr. To vše zabalené do smutně temného hudebního hávu od J.P.Muchowa...ve výčtu všech plusu tím však kočíme, neboť na zbylé dvě hvězdy jsem postrádal dokonalejší ztvárnění Vaškova otce, důmyslnější zakončení a přeci jen propracovanější charaktery vedlejších postav...70% ()

_DAVE_ 

všechny recenze uživatele

Vaclav jde urcite dal nez dva predchozi Vejdelkovy snimky, neni dokonaly, ale je to velky pokrok. Scenar, hudba a hlavne Trojanuv herecky vykon jsou velice silne stranky tohoto filmu. Ja se velmi bavil, a netrpelive cekam na dalsi dalsi pocin tohoto tvurciho tymu. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Ušlechtilý záměr, rozpačitý výsledek. První půlka studená jak rampouch (nebo jako Budař?), druhá se trochu rozehřeje, nakonec to opět hluboce zamrazí ten kriminál. Bylo mi při tom trochu divně, jako by z toho filmu čišela jakási diskrepance, anebo svár mezi různými koncepcemi. Zajímalo by mě, nakolik se Vejdělek vzdálil od původního Epsteinova scénáře, neboť jako scenáristé jsou uvedeni oba. Že je to televizní, a ne kinofilm, o tom žádná. Ale mnohá a četná televizní dílka tenhle nepodarek dalece převyšují. Zklamání veliké. A přesvědčení, že filmů o vesnických (i městských) idiotech už bylo dost a příliš. A ona kýžená opravdovost, syrovost? Běžte se, pane Vejdělku, učit k Pusinkám, třeba vás konečně políbí Múza. A ještě jedna zlomyslná poznámka na závěr: Hřebejkův přítulný Medvídek byl povedenější než tohle pseudodrama... a to je co říct. A ještě jedna uštěpačná otázka: Proč je sem obsazena Petra Špalková, když nemá co hrát? Bylo mi jí líto. ()

LukasK 

všechny recenze uživatele

Kdyby se první polovina filmu vtěsnala tak do patnácti minut, mohlo to být mnohem zajímavější, ale pozorovat Ivana Trojana běhat a skotačit po vesnici nebylo zrovna to, co jsem od filmu očekával. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejpříšernějších dějových klišé současného filmu (vztah duševně postiženého s místní kráskou) po česku. A montovat klišé do různých prostředí proste nestačí. Ani Trojan to nezachránil, ale pár dobrých momentů tam bylo (scéna s herbicidem). ()

Elementál 

všechny recenze uživatele

Bohužel zklamání... Ne, že by se jednalo o vyloženě špatný film, jen mu chybí určité prvky filmu výjimečného - silný příběh ani děj tu nenajdete. První polovinu filmu se neděje v podstatě vůbec nic a ani ta druhá to moc nespraví. Ryze průměrný film si hraje na "vyšší filmovou třídu" s pomocí výborných hereckých výkonů a skvělé hudby (velmi potěší také koncert Vypsané fixy), ale to holt nestačí... Tak snad příště... ()

Beky 

všechny recenze uživatele

Vejdělka opět chválim, patří mezi české filmaře, kteří jsou schopni držet svoji laťku nadprůměrně vysoku a to je u nás obrovská vzácnost!! Třetím filmem, který jsem viděl, potvrzuje vzrůstající kvalitu jeho práce!! Václav je výborně obsazený, tím pádem se nemusíte bát ani o hereckou stránku, je to pastva pro oči, bohužel je zde jediný problém, který trápí většinu našich režisérů a to je scénář, neni vyloženě špatný, ale absence dramatických scén je evidentní a tak se stane, že film začne nudit!! Příběhová linie se skládá pouze z toho, že Václav něco posere, někdo je naštvanej, máma to vyžehlí!! Větší dramatický oblouk, gradace, lepší zakončení a byla by to parádička!! Jednou větou: Trojan je opradu vynikající český herec, možná i nejlepší český herec!! ()

Triny 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála výborných filmů současné české tvorby!! Pro mě je tohle dílko na plný počet hvězd, a není to jen tím, že mám pana Trojana jakožto herce hafo moc ráda (ale co si budem povídat tady je přímo excelentní), ale je to i celkovým příběhem, který má vtip, ale i soucit.. a navíc, jako třešnička na dortu je tady fixina, takže jak říkám - prostě plnej počet...;) ()

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama