Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Recenze (756)

dezert odpad!

všechny recenze uživatele

Jeden problém, nejeden problém. Celé stádo problémů. Plurál. První chyba:scénář-postavy bez charakterů, film bez děje, jen sled situací. Herci, to je z bláta do louže a z louže pod okap. Trojanovi se ten retard nedá věřit, a to je další chyba. Nedá se věřit nikomu nic. Další věc-celej film vypadá jak hodně špatná televizní inscenace, která nemá daleko k prdům. Vejdělek je režisér na prd. Měl by to zabalit. Jo a ještě taky hudba se úplně podělala. Usrat si na kopii tohohle filmu. ()

Marys 

všechny recenze uživatele

Tak trochu film na ktorého tragikomiku nie som zvyknutý z týchto geografických oblastí, takže som často nevedel, čomu sa smiať a čomu nie. Ale nemôžem rozhodne povedať, že by sa mi nepáčil. ()

Mekgrůdr 

všechny recenze uživatele

Docela souhlasím s Malarkeyem. Vejdělek pracuje s úžasným příběhem, má k dispozici vynikající herce a umí to všechno skomponovat. Ale výsledek není takový, jaký jsem si sliboval podle reklamy a poutačů. Ikdyž vás to vtáhne do sebe, pořád máte dojem že něco trošku chybí, něco se dá udělat jinak. Každopádně film má vysokou úroveň a kdyby se jen každý druhý český film Václavovi vyrovnal, můžeme všichni bouchnout šampus. Trojan předvádí svůj vysoký standart a nemůžu nezmínit skvělou písničku od Vypsané fixy, která si taky zahrála...i za pěkného Dezoláta čtyři hvězdy... ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Když to šlo do kin a já viděl trailer, tak jsem si říkal ježkovivoči nějaký sociální drama o retardovi jak může být komedií? Pak jsem to zahlédl kus v televizi a řekl si - možná to není špatné, tak jsem si to stáhnul z internetu a viděl celé - a dobré, velmi dobré a vtipné!!!! ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Mám rád příběhy inspirované skutečnými událostmi, skutečnými lidmi a jejich osudy. Václav je intimní nahlédnutí do komplikovaného světa zdánlivě jednoduchého venkovana. Každý z nás si v životě a v okolí Václava najde společnou vlastnost, maličkost, která je až mrazivě přítomná. Spoiler - na konci pár lidí ze vsi dalo Václavovi druhou šanci a já děkuju životu i všem, kteří právě ony druhé šance dokáží přinést. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Václav je v jádru dobrák, ale nazvat jeho činy milou lumpárnou, jak se píše v oficiálním obsahu, to je trochu... ano, přestřelené. Vůbec když to všechno nejvíce odnáší jeho vlastní matka, jenž si to sama stále odmítá přiznat. Václavovi horší i lepší skutky, jsou snad pro jeho (ne)pochopení náplní většiny filmu. Tahle část není vyloženě špatná, vůbec oproti koncertu, u nějž jsem si přál, aby scénáristovi ještě před touto scénou dopsala fixa. Naštěstí dál nečekaně následuje solidní drama, které by ale zasloužilo podstatně více času a třeba i nějakou scénu z návratu a přijetí. 65% ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Ať jsem se přemáhal a nechtěl si to přiznat-velká část filmu pro mě byla relativní nudou. Táhlé scény spojené a energickým Václavem a často nepovedenými gagy mi prostě nesedla. Podobně jako Vejdělkův ROMing se film unyle táhne (dalo by se říct do nikam) a to v žádném případě nemůže zachránit pouze slušná závěrečná desetiminutovka. Trojan mi do dané role také nesedl a to vše je dost pro celkové zklamání a neuspokojenost. 6,5/10 ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Film mi přišel nevyrovnaný. Epsteinův scénář měl rozhodně na víc, a těžko říci, zdali jej zničil režisér nebo producenti. Václav rozhodně není sympatická postava, a to je problém. U většiny filmů s podobnými postavami se filmaři vždy snaží získat diváka na svou stranu (Rain Man, Forrest Gump), tady to nefunguje. Velmi pomalý rozběh představuje nesympatického Václava (těžko si oblíbíte člověka, který z legrace střílí po lidech) a jeho pozdější tragédie proto není tak dojímavá. Ani Trojan nedokázal svojí postavu udržet ve věrohodných mezích, a tak mi jako nejlépe zahraná přišla jeho matka E. Vášáryové. Zvláště scéna, kdy jí dojde trpělivost a peskuje Václava za to, že nejí příborem, a jasně ví, že je to zbytečné, je silná. Jinak jde většinou (bohužel) o sled scén, u kterých jako by si režisér nebyl jistý, co vlastně natáčí, a osciluje mezi Otíkem z Vesničky a antickou tragédií ve stylu Sekala. Je ale dobře, že takové filmy vznikají, žádná rádoby komedie, žádná prvoplánová satira a žádné celovečerní reklamy na jakékoliv zboží. Určité ocenění zaslouží i výprava a kostýmy za vytvoření vesnice utopené v bezčasí 90. let. Muchowova hudba je sice zajímavá instrumentálně, ale velice pomalá ()

halogan 

všechny recenze uživatele

Na české poměry velice kvalitní podívaná, bohužel trochu protáhlá. Musím zvlášť pochválit pana Muchowa za hudební doprovod. ()

bidja 

všechny recenze uživatele

Jen spolehlivé výkony herců a to že se jedná o český snímek mě připoutaly k židli. Bohužel filmů tohoto typu rozrbírající lidskou psychiku, osudy a malbu vesnice je v poslední době víc než dost. ()

Něžná 

všechny recenze uživatele

Vážně je škoda, že zde chybí půlhvězdičky, protože za Vypsanou fixu a "milostnou" scénu ve vaně bych dala alespoň o kousek méně. ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Ale jo... Nakonec to Vejdělek obstojně zvládl. Jeho ambice natočit film překračující standartní hranice českého drama mu nemám za zlé, ba naopak. Jenže možná trochu prvoplánovitě provokační téma mu život paradoxně znepříjemnilo. Vejdělek z něj vkusně vybruslil zejména ve druhé polovině filmu, kdy konečně dokáže z výborně zahrané Trojanovy postavy dostat přesně to, co bych od něj čekal od prvních minut - žádné zdlouhavé předehry, ale ostrý a nekompromisně sy/urový vhled do života člověka s lehkou mozkovou disfunkcí. Jenže místo toho nám byla zezačátku servírována poněkud stereotypní variace na Otíkovské téma: je to debil, podívej na něj, mámo! Jenže já jako starý vůl tohle prostě režisérovi prominu, protože druhá polovina filmu je famózní. Za všechno znímím nesmírně emocionální scénu ve vaně, celou sekvenci předcházející střelbě a především ponožky ve vazbě... tohle byla trefa do černého! Celkově nadprůměr, ale s menší výtkou. P.S. krýgl letící na Márdiho hodně pobavil :-) ()

Suchinnen 

všechny recenze uživatele

Pro mě trochu zklamání. Ubral bych pár rádoby vtipných scén, respektive posunul je trošku do poetičtější podoby, protože dramatická část filmu je velmi dobrá a herci taktéž. ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Jakoby tvůrci nevěděli, co chtějí točit, jestli komedii nebo drama, a tak zůstali uvězněni někde mezi. Ivan Trojan patří k český herecký elitě, ale zde občas vypadával z role. A malá historická nepřesnost - kapela Vypsaná fiXa vznikla až v roce 1994, takže později než se odehrává děj filmu, tudíž tam nemohla mít koncert a navíc zpívat songy z roku 2007. ()

no2 

všechny recenze uživatele

7/10 - S Václavem se Jiří Vejdělek přece jen posunul o píď dál od ROMingu. Připadá mi, že to mohu napsat zejména díky poslední - hodně dobré - třetině tohoto filmu, kdy jsem zcela zapomněl na to, že sleduji film od režiséra Účastníků zájezdu... Stejně jako v případě ROMingu je zřejmé, že zásluhu na těchto čtyř slabších hvězdičkách mají hlavně výborní herci, zde zejména Trojan, Budař a Vášáryová, ale... možná i Vejdělek coby režisér zraje a doufám, že s dalšími filmy bude ještě zrát jako víno. ()

hnkflknk 

všechny recenze uživatele

Pěkně a citlivě natočený český film. Je fakt, že poslední dobou mám pocit, že kde je Ivan Trojan, tam je i dobrý film. Nevím, jestli to je tím, že Trojan umí dobře hrát nebo že si ho vybírají do filmů dobří režiséři, kteří to umí nebo že si ho režiséři vybírají do takových rolí, které mu padnou, nicméně, jako Václavovi mu to slušelo a šlo. Zdá se mi, že Čechům jdou tragikomedie nejvíc. Alespoň, co se týče pozdější tvorby. Jedna hvězda je strhnutá kvůli něčemu, co se mi tam vadilo a co nedokážu přesně definovat. :-) ()

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama