Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Recenze (756)

hellequine 

všechny recenze uživatele

Pro mě v tomhle filmu byla silná nevyváženost. Nevěděla jsem, jestli se mám smát či jestli je scéna myšlena vážně. Přesto mě tenhle film chytil za srdce a prudce ho sevřel.. Snad proto, že máme na vesnici někoho podobného? (až na ten pokus o vraždu..) Pěkné 4*. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Už toho začínám mít pomalu dost, copak česká kinematografie není schopna vyprodukovat film, který by nebyl buď o sociálech nebo o psychopatech či jinak narušených lidech? Hlavně, že se čeští filmaři pořád chlubí tím, že natočí přes 30 filmů za rok, na úkor kvality ovšem, kdyby radši natočili třeba "jen" tři filmy, ale kvalitní, dotažené a poctivé, vždyť to sakra nemusí být žádný megafilm. Jenže oni ne a radši nám servírují to samé dokola drmata, dramata, dramata, která vám časem začínají splývat, protože ruku na srdce moc originální nejsou, k tomu téměř pořád stejní herci (skoro se divím, že ve Václavovi nehrál někdo z tojice Liška, Vilhelmová, Geislerová ty jsou totiž snad úplně všude a nějáký ten pátek defacto pořád stejní), takže se vám to zákonitě plete. A tak již nějákou dobu dávám skoro všem českým filmům po třech hvězdičkách, spíše proto, že jsem Češka než proto, že by ty filmy měly skutečně nějáký dobrý potenciál. S vyjímkou Tobruku a Hlídače č. 47, což jsou opravdu znamenité snímky, je to děs a bída. Skoro to začíná vypadat, že česká kinematografie už nikdy nebude lepší než byla v 60. letech s trezorovými snímky a komediemi, ani v 30. letech s vynikajícími prvorepublikovými herci, asi prostě nebude a my se stím budeme muset smířit, ano, česká kinematografie není v úpadku, ona už je odpadkem a to po všech stránkách, dávno překročila hranice úpadku a teď vesele kráčí dál jako by se nechumelilo, jenže kdo se na to sakra má dívat??? Asi to budou muset čeští filmaři zařídit tak, že každý Čech bude muset povinně jednou ročně do kina na český film, jinak nevím, kdo se na to za chvilku bude dívat. Ale zpět k Václavovi, je to film jež má dobré herecké výkony, průměrný nápad (i když je fakt, že je podle skutečné události, což dodává na věrohodnosti), s ještě průměrnějším zpracováním, ryze průmernou režií a je ryze průměrným dramatem jako téměř kterékoli jiné drama - přes Duši jako kaviár, Štěstí, Tajnosti, Nudu v Brně, Horem pádem, Krásku v nesnázích (to byla obzvlášť úplná zhovadilost) až k Příběhům obyčejného šílenství. Čili veni, vidi, nudi - přišla jsem, viděla jsem, ale znudila jsem se. 60% ()

Andresito 

všechny recenze uživatele

Skvělý Trojan předvádí všechno co v něm je, co je mu to ale platné, když mu v jednom kuse podráží nohy až příliš černobílé postavy okolo něj (hodná máma, zlý brácha) a ne zrovna moc originální scénář (Venca něco provede, mamka ho pokárá, brácha navrhne poslat ho do ústavu a tak pořád dokola). Ale kvůli Trojanovi a Budařovi (i když jim scénář skutečně nedává moc prostoru k rozletu) Václav určitě za pokus stojí. 65% ()

Maslord 

všechny recenze uživatele

Tento film nie je prepadákom len vďaka bravúrnemu hereckému výkonu Ivana Trojana. Typicky české scenáre začínajú českému filmu vadiť. ()

krvavamera 

všechny recenze uživatele

Miloučký film na léto bez větších ambicí (pokud by je někdy rád měl, tak je nenaplní nebo je divák/já prostě přehlédne), občas trapný, ale naštěstí mile a nikoli hrubě, takže koukatelný. Trojan uvěřitelný, s ním by totiž jinak spadl i celý film. Největší problém jako divák jsem měla místy se scénářem, uvidíte-li, uvidíte sami. A vypjaté emocionální scéně jinak svou postavu hrdinně ztvárňující Vášáryové jsem se nechtěně musela smát... Celkový názor: pohodovka na léto (není to paradox, vzhledem k "vážnému" tématu?) s relativně dobrým pokusem o vykreslení atmosféry (které ovšem, postavíme-li jej vedle blbých Troškových hoštických komedií, v tomto kontrastu za SS+něco zaostává). Na stojí na pomezí hranice Česká sračka / Český film, těsně na té filmové půlce. Což je super takže si nemusím rvát vlasy, že jsem do něj investovala 97 minut. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Jak by řekl Oldřich Vlach z Vesničko má středisková "Poloviční blázen" , takový Venca alias Ivan Trojan skutečně je. Na mě film působil jako velmi vydařené české drama s komediálními prvky. Chvílemi jsem se smál, jindy to zase bylo docela silné. Ten kočár z trabanta by mu mohl kdejaký král závidět :D Pro mě jeden z nejlepší výkonu Ivana Trojana. Nejvíc mi z filmu utkvěla hláška "Všechno bude!" kterou jsem začal používat dost často i v běžném životě :) ()

kamil.i 

všechny recenze uživatele

Trojan hrá takmer bezchybne, takisto Vášaryová a obstojne im sekunduje Norisová. Václav je po formálnej stránke kvalitne natočený, no inak máme pred sebou neinovatívnu drámu vyplnenú predvídateľným príbehom. Osobne mám problém i s morálnym posolstvom Václava. Čo chce film povedať? Mali by sme viac súcitiť a pomáhať ľuďom s mentálnym hendikepom? Alebo Václav ukazuje ako spoločnosť trpí na toleranciu takýchto ľudí a neschopnosť s nimi jednať? Alebo sa snaží "nezúčastnene" ukázať sociálnu realitu? Ani jedna z myšlienok nie je plnohodnotne dotiahnutá do konca, takže ťažko povedať. ()

Nathie 

všechny recenze uživatele

Spíš tři až čytři. Dobře, v některých případech (Vášáryová) výborně zahrané. Ale myslím, že škodí delší stopáž filmu. Nevím, jak přesně to popsat, ale ve filmu toho bylo hodně (snad překombinovanost?), těžko však říct, co by bylo třeba vypustit, aby to filmu ve výsledku neubralo na "čitelnosti" děje. ()

blazenka 

všechny recenze uživatele

Ivan Trojan ve své životní roli. Alespoň tak jsem ho viděla já. Kvůli této roli studoval chování retardovaných lidí a radil se v tomto ohledu s psychiatry. Zvládl to naprosto bravurně. Pro mě 80% i za naprosto skvělou Emílii Vašáryovou. ()

KOZLIK 

všechny recenze uživatele

100% ivan trojan i ostatní herci podávají vynikající výkony ale z celkového pohledu tomu maličko chybělo, jinak každopádně moc pěkný snímek. ()

Driscoll 

všechny recenze uživatele

V podstatě takový český standart. Standartní scénář,řemeslné provedení také standartní a i Trojan ze sebe vydává "pouze" svůj standart. V porovnání s další Vejdělkovou tvorbou je Václav o stupeň (možná i o dva) výš, ale osobně mu nemůžu dát víc jak slabší 3*. ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Jsem nespokojen. Film je svým způsobem originální, ale ve srovnání s tím, co mi říkali ostatní jsem zklamán. To co mě vadilo byla špatná gradace. Žádné vysvětlení, špatné plynutí příběhu, který by šel udělat lépe. Musím přidat za originálnost na české scéně a skvělé zahrání mistra outsidera, kterému se 4 lidé snaží pomoci. Na závěr - komedie to není. ()

MAJkLSON 

všechny recenze uživatele

Oproti ROMingu naopak zajimave a i s uchazejicim scenarem. Herecke vykony vyborne temer u vsech zucastnenych, i kdyz Ivan Trojan exceluje nade vsemi pritomnymi. Paradni drama a projednou jsem opet rad za cesky film. ()

melloun 

všechny recenze uživatele

Velice pěkný film, kterému se dá hodně vytknout, ale i pochválit. V první polovině se chová jako komedie a ve druhé polovině přechází k vážnému tématu, což se dá označit jak za klad tak i zápor celého filmu. Rozhodně je to velmi emotivní podívaná. ()

kowalski 

všechny recenze uživatele

Já nevím jestli to měl být český Forest Gump nebo RainMan nebo János Bán z "vesničky". Jenže Václav (jinak kvalitní herecký výkon) je jen lehce retardovaný a nezodpovědný trouba, který ani nerespektuje svojí matku. Tento hrdina ve mě na rozdíl od výše zmíněných sympatie a lítost nezískal a film jsem tak do konce nějak dokoukal. Jinak scéna ve vaně se Soňou Norisovou bych určitě umístnil mezi TOP10 nejtrapnějších scén českého filmu. Sakra já si nemohu vzpomenout kdy jsem naposledy viděl český film, který by se mi opravdu líbil. Krom Bohdana Slámy a Petra Zelenky nevím... ()

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama