Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Recenze (756)

nula87 

všechny recenze uživatele

Dobrý scénář Marka Epsteina je do velké míry shozen režií Jiřího Vejdělka. Ze začátku rádoby komedie s pitvořícím se a bordel dělajícím Ivanem Trojanem, pak o něco lepší drama. Ale na víc než průměr to opravdu nestačí právě proto, že ta komická a dramatická část moc nedrží pohromadě. ()

Exix 

všechny recenze uživatele

Václav je česká verze Forresta Gumpa, boužel Václav je nebezpečnější a děla větší skopičiny, prostě se chova jak malé dítě .Někdo by řek že je to jen dalši fim který ma dojmout a nic vic, ale ja to spíše bral jako fim o někom kdo ma svůj svět a podle toho se chova. ()

Cortesz 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem mnohem víc, ale co už. Tento film je takový český forest gump a rain man. Ale narozdíl od svých amerických kolegů trpí Václav menší dávkou humoru, takže se dostavila nuda, a to dlouho trvající nuda, je pravda, že vtipné scény jsou skvělé, ale mnoho jich není, co se týče dramatické linie, tak ta je na tom lépe a závěrem to vyvrcholí a dopadne asi tak, jak mělo. Co se týče hereckých výkonů tak samozřejmě Ivan Trojan nemá chybu, taktéž Emília Vašáryová. Jan Budař sice není zrovna můj favorit, ale musím uznat, že zde je vážně dobrej, české lvy jsou rozhodně zasloužené. ()

mdduch 

všechny recenze uživatele

Na vejdělka něco neskutečnýho, ale i tak je to celkem slabota, místo tisíců scén jak závodí s klukama na motorkách, nebo podobnejch ptákovin tam mohlo bejt mnohem víc probrána "hlavní" zápletka...Jako film vlastně skončí totálně nezajímavě, tam kde by mohl klidně ještě pokračovat. No prostě nic moc ()

Pharlap 

všechny recenze uživatele

Bohužel, další z řady českých filmů, které potěší, zaujmou, ale že bych je musel vidět znovu, to tedy rozhodně ne. A Václav se mezi ně řadí taky (naposledy jsem shlédnul Bobuli). Unylý příběh vystavěný kolem jedné osoby - Ivana Trojana. Snadno čitelný, bohužel ne natolik dojímavý, jak jsem si myslel, že bude.. Quod vadis česká kinematografie? ()

xxlch 

všechny recenze uživatele

Pokus o laskavý film,kde pochopení a ohleduplnost má být na předním místě.Bohužel mám pocit,že je něco špatně v království filmovém a hodně,hodně nedotažené.Todlenc není filmík pro kdekoho ale podle mého,je to jeden z dobrých počinů.Pan Trojan zahrál hodně dobře a bylo očividné,že si tuto roličku pěkně užívá , paní Vašáryová je skvělá jako vždy a to vše dokresleno dobrou hudbou.Nemyslím však,že tento filmík osloví svědomí lidí tak,jak bylo patrně myšleno a já opravdu nevím,jestli je to tak dobře. ()

vitac. 

všechny recenze uživatele

Trojan je dobrý herec, občas toho ale bylo už moc... Škoda hlavně scény s tancovačkou a poté průvodem ke starostovi/předsedovi - v tu chvíli flm sklouzl až k trapnosti. Druhá polovina byla ale velmi dobrá, celkově za mírně lepší tři hvězdičky. ()

petite fille 

všechny recenze uživatele

pre mňa šarmantný typický česko-slovenský film. mám pocit, že toto je miesto, kde sa cítime ako doma - na dedine v polozrúcanom dome, na poli pri traktoroch, v krčme pri chlaste, vo vani s vysnívanou dámou, v družstve pri kydaní hnoja, a tak ďalej... teda sympatické osvedčené prostredie a Milka Vášaryová ako utrápená mamina (ktože si len nespomenul na Pelíšky?). mne osobne sa ešte vynárajú asociácie zo slovenskej literatúry na prelome 19. a 20. storočia (Neprebudený :D). výslednica teda je i dobrá i zlá... na film sa pozerá pekne, ale ono sa nám to bohvieako ďaleko neposunulo. ()

greymon 

všechny recenze uživatele

Celý film na mě působil studeným dojmem, ale musím smeknout pře Jiřím Vejdělekem. Natočit dobrou komedii, která za něco stojí, není lehké. Některé americké komedie jako například Zkažená úča nebo jiné komedie takového typu se mi moc nelíbí. U filmu Václav jsem se velmi pobavil a div jsem se nerozbrečel smíchy. Ivan Trojan jeden z našich nejlepších herců dokázal zahrát dokonalou postavu, která mě velmi rozesmála. Konec filmu je podle mého nejsmutnější a pro mě nejdojemnější a to musím pochválit. ()

pajush.baraque 

všechny recenze uživatele

Nebudu se vyjadřovat k Trojanovi, lvovi a podobným tématům, o tom už tady toho bylo napsáno přehršle. Nemohu se ale nezmínit, jak jsem ve Václavovi fascinována Soňou Norisovou. Představuje zde pro mě ideál ženské krásy. Scéna, kdy jde přes dvůr místního zemědělského družstva, proti zapadajícímu letnímu slunci, skrz sukni prosvítají její ladné křivky, které by se však ve větru nezlomily... Naprosto kouzelný okamžik. Užili jste si ho také tak? ()

VojtaMarek00 

všechny recenze uživatele

Velky zklamani. A pritom je to fakt skoda. Tak debilne zakoncit film? Spoiler: kdyby to Vejdelek zakoncil hned jak vaclav vystrelil, dal bych asi 4*, ale bohuzel to neskutecne posral. Achjo,zase. ()

brzozin 

všechny recenze uživatele

Oslava jinakosti a strhující kritika vesnického netolerantního čecháčkovství z dílny pražských kavárenských bonvivánů, kteří o opravdovou českou vesnici ani nezakopli. Aneb jak si Pražáci představují zbytek republiky. Sedí v hospodě, jezdí na fichtlu, bydlí v permanentně rozestavěných barácích obklopených stavebním materiálem a jsou netolerantní k mentálně retardovaným spoluobčanům. Ještě snad k Trojanovi coby vesnickému Pepku Vyskočovi. Někde jsem četl, že zahrát blázna tak aby byl uvěřitelný, je jednou z nejvyšších met v herecké kariéře. Trojanovi se to ale moc nepovedlo. Chtěl ze sebe udělat Foresta Gumpa české vesnice, ale vylezl mu z toho spíše nevychovaný asociál se kterým těžko soucítit. ()

Boudyy 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film, který by byl kvalitním a nosným i bez skvělého Trojana, který opět hraje úplně jinou polohu a opět je dokonalý. Jeho Václav, rozumově opožděný "kluk", mnohdy až dětsky naivní, zato velmi spontánní, se vyvedl na výbornou. Okolí kolem něj jej bere s (mnohdy vysokým) nadhledem až posměchem. Paní Vašáryová ve velmi citlivé roli a Budař zde hrál to nejlepší, co kdy hrál. Scény s vypůjčením dodávky, koncertem Vypsané Fixy nebo první Václavovy zkušenosti s ženou, to mě utkvělo v paměti nejvíc. Také atmosféra vesnice a její panoptikum bylo ztvárněno dobře. Líbí se mi, jak to Vejdělek pojal, že jde o tragikomické drama a ničeho není málo, ani příliš. Ale to je hlavně zásluha skvělých herců. ()

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama