Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Recenze (756)

akisha 

všechny recenze uživatele

Film, co mi na jistou dobu zprotivil herectví Ivana Trojana, filmy o našich "méně chytrých" spoluobčanech a který dal viniknout ne tak známému hereckému talentu Jiřího Lábuse, který rozhodně není jen Marge a ten z "Možná přijde i kouzelník", ale herec, co umí. Celkově je Václav totiž opravdu nesnesitelná postava a JE to hrozba pro okolí, tak nechápu, co se tam furt tak řeší. Že je to odstrkovaný chudák ještě neospravedlňuje jeho vražedné sklony. No, nižší IQ neznamená vždycky lepší člověk a Ivan Trojan neznamená vždycky kvalitní film. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Tak především Václav není špatný film. Trojan jako vždy dobrý, Norisová má rozhodně víc talentu a je mi mnohem sympatičtější než její sestra a Lábus ten byl přímo výborný. Bohužel, tady příjde jedno velké ALE, tedy důvod, proč tomu nedám plný počet. Nemůžu si pomoct, na mě to působilo vcelku prázdně a chladně. A to u filmu, který ve vás má vyvolat nějaké ty emoce, by se stát nemělo. Měl to fakt dostat nějaký jiný režisér, napadá mě Zelenka. Hodnocení by pak možná bylo i o něco vyšší. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Sázka na jistotu? Nevím. Dle mého slušný evropský zástupce, který nejednou hluboce dojme i vyvolá rozpaky. Až biblická konfliktovost dvou bratrů, série komediálních výstřelků, které musí nějak skončit, dramaturgická nerozvážnost, podmanivá hudba Jana P. Muchova, retroúčesy, spolehlivý Ivan Trojan bez pevně dané diagnózy (což ho v mnohém limituje). Šluknovský rodák Jiří Vejdělek je momentálně v kurzu, takže uvidíme, jak se udrží a kam (ne)sklouzne. Ve Václavovi je to ale všechno tak nějak na půl, filmové, nikoli niterní. Za hranice s tím ale rozhodně můžeme!! 70% ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Co na tom, že po Václavovi si občas štěknou jen Alíci a Bobíci; co na tom, že jde ve výsledku o úplně jiný film, než chtěli tvůrcit natočit (resp. než tvrdí, že chtěli natočit)... Vejdělek se blýsknul i před intektuálnějším (leč nekritickým) publikem, čeští diváci dostali na hraní další "tak trochu komedii" z Horního Balíkova a Ivan Trojan má dalšího Lva do sbírky...Čímž je mise vlastně splněna. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Já už jsem Vejdělka po strašlivém ROMingu odepsal. O to víc mě s Václavem překvapil. V jistých místech správně dojemné, v některých vtipné a konec výborný. Vejdělek sice má v režii místy docela rezervy, ale tam kde to nestíhá Vejdělek, tak tam nastupují herci. Trojan je standartně vynikající, Budař exceluje a Vašáryová s Lábusem jsou také výborní. Navíc ještě Muchowa krásná hudba. Neříkám, že se jedná o nějaké české zjevení, ale v tom dnešním českém bahně je to rozhodně slušný nadprůměr.70% ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Vypadá to komické a vlastně také vpravdě je to komické. Je to opravdu tak? Říkejte si, co chcete: Václavova duše je velmi složitá věc, ale lze mu vyčítat, že se neumí přetvařovat? Trojan tu vytvořil zajímavou a obtížnou roli, na kterou se důkladně připravoval. Položil tu i důraz na prostředí, v němž Václav žije, aby lépe pochopil jeho mentalitu a konfrontaci se skutečností a přiblížení světa lidské povahy těchto lidí. V tom je smysl a myslím, že věrohodného převedení Václava do filmové podoby je záležitost vizuální, ale veskrze funkční, dovede navodit atmosféru. Herec si určitě uvědomil, že stojí před úlohou, kterou není možno zahrát hereckou rutinou, ale je nutno poznat hloubku lidského charakteru role Václavu. Vznikl tak jakýsi příběh, mírně rozdrobený, ale přesto emotivní. Film vyzněl nakonec docela slušně. ()

venus 

všechny recenze uživatele

Ach jo, proč je každý nový český film plný šupáků, chudáků a ubožáků? Mě se tahle vlna fakt moc nelíbí. Navíc herecké obsazení je už pěkně ohrané. Špalkovou a Budaře už nějak nemůžu vystát. Chtělo by to něco nového, páni režiséři... Snímek byl celkem příjemný, ale myslím, že se z tématu by se dalo vytěžit daleko víc... i když na Vejdělka to vlastně ušlo. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

I. Trojan je v úlohe Václava strašne sympatický chlapík, málinko švihnutý , ale kto nie je? Na niektorých jeho úletoch som sa vážne dobre pobavil. The best of je jeho boxérsky tanec na diskotéke. Záver bol čitateľný trošku skôr akoby som chcel, ale inak fajn. E. Vášaryová to je prirodzenosť a profesionalita sama o sebe, tá sa ani hýbať nemusí. Všetko zahrá očami. Takto to robia veľkí herci. Slabšie štyri hvizdičky.70%. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Kvalitně natočené i zahrané melodrama, kde se ale prakticky nic neděje. Vynikající Trojan v celém filmu zlobí své spoluobčany, ti se pak zlobí na něho a tak pořád dokola. Václav sice slibuje, že ,,všechno bude", ale nakonec i film zůstal jen u toho slibování. Ke konci už si tvůrci s příběhem neví moc rady, a tak film vyšumí do ztracena. Nicméně je to škoda, protože první polovina je skutečně výborně rozehraná. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Václava zachraňuje konec filmu. Čím se více blížil závěr tím více se mi film líbil. Nakonec to stačilo na 3 hvězdičky. Ale tohle já považuji za úspěch, protože mě film první polovinu vůbec nebavil. Roli debila si tentokráte nevyzkoušel ověřený Liška ale Trojan. Největší klad snímku je vynikající hudba. Jinak děj není nic originálního. Pokud tohle byl jeden z nejlepších filmů za rok 2007 tak je to opravdu bída. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Vlna lidských dramat cloumá českou kinematogafií od příchodu třetího milénia. Různé příběhy ze života jsou, zdá se, pro naše filmaře nejatraktivnější, a já bych k tomu neřekl ani popel... pokud by mě alespoň některý z nich chytl za srdce. Asi nejlépe je na tom Slámova tvorba (Štěstí se mi líbilo moc), jinak mi příběhy lidských životů dnešní doby přijdou veskrze průměrné. Václav rozhodně není špatným filmem; stejně jako celá zmíněná vlna se opírá o slušnou technickou stránku, výborné herecké výkony a příběh, který neoslní, ale bude nám přinejmenším povědomým. A to je asi tak všechno. Hezké, upřímné, divácky vděčné, ale pro mou osobu bez většího efektu. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pro mě tenhle český film jeden zásadní problém - ani chvilku jsem nebyla schopná soucítit s hlavním hrdinou, což je částečně dáno jeho prudivou trotlovitostí a svůj díl "viny" nese Ivan Trojan, který mi zkrátka není vůbec sympatický, sorry. Nic proti jeho hereckému výkonu, pro mě však byly emocionálně zajímavějšími a snesitelnějšími postavami E. Vašáryová a J. Budař. Příběh má jistý potenciál, nicméně na snímek, co běžel v kinech, mi to přišlo slabé... jako TV inscenace solidní. 58% ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře zvládnuté herecky, pro Trojana takové trochu one man show. Celý příběh mě dojal, je v něm vidět a cítit opravdový příběh. Krása je v mnohoznačnosti příběhu. Dobré jsou i vystřižené scény, zvláště ta, jak Lída (Soňa Norisová) přešvědčovala Františka Budař ) k podpisu petice svýma ženskýma vnadama. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Začátek velice vtipný, konec už pochmurný. Václav patří k těm lepším českým novodobým filmům, ale najdou se tu i prvky, které nemám rád a které jsou právě typické pro nové české filmy. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

K čemu má dnešní český divák blíže? Ke komercí nasáklým filmům jako Nestyda a Vy nám taky, šéfe anebo k počinům, jaký předvedl Jiří Vejdělek? V tomto filmu je jasná snaha sdělit lidem myšlenku, a to ne zrovna ledajakou. Bohužel, dnešní český divák je líný tyto myšlenky hledat, neřknu-li vstřebávat. Ivan Trojan patří k našim předním hercům a sledovat Emílii Vašáryovou při práci je též požitkem. Závěrem lze říci snad to, že doporučuji tento film k domácí projekci. Jelikož mi v kině vadilo, když se lidé smáli v místech, kdy já měl v očích spíše slzy a naopak. ()

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama