Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Recenze (756)

Johnner 

všechny recenze uživatele

Nebudu to zastírat. Za bezuzdné natahování téměř neexistující příběhové linky v prostřední části mě napadaly krvavě kritické komentáře. Nicméně dávám čtyři hvězdičky za to, že někdo se rozhodl vyjevit venkov v takto realistickém světle. Ne, venkov skutečně není malebným, zdravým, silným místem, kde žijí lidé spjati s přírodou a kde si všichni krásně pomáhají. Není to ani místo hoštických taškařic, které se sice zdají vážné, ale nakonec to všechno hezky dopadne. Venkov je ve skutečnosti sociálně hrozně prohnilé místo, kde je lidská existence zajištěna prakticky jen tím, že máte co prásknout na sousedy. Zkuste si tam bydlet půl roku. Ještě rádi se vrátíte do "špinavého" města. Tím jsem se hodně odchýlil od filmového komentáře, pardon. :-) ()

Cycake 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem nepochopila, proč na tento film někteří lidé chodili jako na komedii. Výborný Ivan Trojan, ale něco málo tomu chybí, aby z toho byl skutečně dobrý film. ()

Anýz 

všechny recenze uživatele

Tento film se mi vcelku líbil. Byl to zajímavý příběh a dobrý herecký výkon. Co mě ale velmi vadilo, byl zvuk, který je bohužel v dnešních českých filmech příšerný. Hudba a různé hluky se míchají s řečí, které není rozumět. Škoda. ()

Sovice 

všechny recenze uživatele

Docela příjemná záležitost. Není to zdlouhavé, ale naopak docela poutavé. Měla jsem jen jediný problém, a to že mi bylo Ivana Trojana skoro celý film hrozně líto. Také bych možná zvážila tak primitivní pojetí venkova, dost dlouho jsme totiž přemýšleli, v kterém roce se film vlastně odehrává. Naopak jsem ocenila zvukové detaily, např. když Václav mluvil s předsedou uvnitř budovy, byl slyšet zvenku traktor, později myslím zase slepice. Jelikož jsem sama z venkova a takové zvuky jsou mi velmi blízké, navodilo to ve mně příjemnou atmosféru domova... Hudba je úžasná, už dlouho mě u českého filmu takto nezaujala. ()

zanetta 

všechny recenze uživatele

Už jenom obsazení hlavních hrdinů láká diváky ke zhlédnutí filmu. Ivan Trojan jako slabomyslný Václav a Emilie Vašáryová přivádí diváky do varu. V úvodu však může dělat problém orientovat se v době. Zda se ocitáme v současnosti nebo v době zhruba před desetiletím. To nebrání tomu, nechat se unášet na vlně citových i humorných scén. V určitých okamžicích mi Václav připomínal Mr. Beana. V momentě, když šel bílit, sice nepoužil rozbušku, ale hadici, nešlo nemyslet na nic jiného. V podstatě dělá Václav vše s dobrým úmyslem, ale navenek to vypadá opačně. Je považován za povaleče a platí na něj jen výhružka, že bude muset jít do ústavu a na to on vždy reaguje pro něj charakteristickou větou: „Všechno bude, …“ Já si myslím, že režie Jiřího Vejdělka nebyla tak špatná, jak jsem se v mnoha komentářích dočetla. Jak se říká: „Po bitvě každý generál.“ Ale souhlasím, že bez scénáře Marka Epsteina by film ztratil na kvalitě. Především se mi líbil motiv životního rádce a vzoru v podání zemřelého otce Václava. Závěrečná scéna z vězení vyvolává v každém z nás jinou pointu. Někdo pod vidinou umírajícího otce nemusí vidět žádný symbol, ale já jsem si zpětně uvědomila, že ve Václavovi umírá naděje, opouští ho jeho rádce a přítel, cítí pouze beznaděj. ()

twengo 

všechny recenze uživatele

Ach jo, tři hvězdy vlastně jen proto, že to je český film, a slušných českých filmů, aby člověk pohledal. Herecky je to takové Hřebejkovsky hřejivé a krom spíše standardního výkonu Trojanova tak zaujme netradičně uvěřitelný a umírněný Budař, byť i ten místy typicky "česky" přehrávající. Bohužel kámen úrazu je tu scénář, nikoliv jeho stavba jako spíš scénáristický záměr. Máme tu coby hlavního hrdinu retardovaného škodolibého hajzlíka, který víceméně jen z plezíru terorizuje obyvatele vesničky a nejvíc pak vlastní rodinu. Jenže v závěru spadne klec a náš hlavní hrdina jde bručet, proti tomu nic, jenže zjevně se od nás chce abychom s tímhle typem hrdiny soucítili a skrzevá jeho uvěznění tak sami prošli katarzí. Já tedy katarzí prošel, ovšem plný vzteku, co to na mě scénárista ušil, a málem i žalem sám nad sebou, že nelituji chudáka retarda, ale naopak jásám nad tím, že toho hajzlíka konečně zabásli. Pardon panu Eppsteinovi, ale z tohohle trčí vyumělkovaný konstrukt jak péro ze staré matrace... ()

ondrej.s 

všechny recenze uživatele

Absolutně předvídatelná záležitost, která opět vykořisťuje nespočetněkrát omílaný prapodivně provinčně specifický žánr české tragikomedie. Nepomohlo ani to, že je námět inspirován skutečnými událostmi. Postavy jsou opět vyobrazeny jako krajní asociálové, kteří jsou však natolik zromantizováni, aby je publikum mohlo milovat. A to i přesto, že je námět a estetika filmu motivována realisticky. Jeden bod za místy povedenou kameru a druhý za hudbu Muchowa. Jo a Vašáryová hraje furt dobře. Tento "český styl" mi prostě už přijde dokola omílaná záležitost. Fajn, že to však podpoří mainstreamovou kinematografii. ()

sponeck 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale stejně jako u Forest Gumpa jsem tomu nějak nepřišel na chuť. Prostě tyhle rádoby smutně-veselý filmy o mentálně zaostalejších jedincích, které se režisér snaží nacpat do škatulky Komedie/Drama nějak nemusím. Ivan Trojan a slušný kameraman to nezachránili. ()

PavHer 

všechny recenze uživatele

Když porovnám s ostatními filmy posledních let, tak tenhle řadím mezi ty lepší (navíc pokud mám porovnávat s Účastníky zájezdu nebo ROMingem od stejného režiséra, tak tohle je jednoznačně perla). Trojanovi role vesnického pošuka naprosto sedla Všecko bude! Hvězdičku navíc dávám za krásné záběry venkova. ()

Agent008

všechny recenze uživatele

Vím, že původní námět byl "český Forrest Gump", ale to z toho vzniklo je spíš "Vidlák z Vidlákova". Nevím, jak někdo může někdo psát, že je Ivan Trojan dobrý herec, je to spíše průměrný herec a špatný dabér. ()

Fixda 

všechny recenze uživatele

V tomto podání je Václav ten, kterému jsem fandil, ale bydlet s ním na vesnici, tak mě asi trefí (buď on, nebo šlak). ()

Eve Lyn 

všechny recenze uživatele

Po prvním shlídnutí bych dala nižší hodnocení, ale podruhý mě tenhle film chytnul a ukázal mi, že má v sobě sílu. ()

Naby 

všechny recenze uživatele

jak jinak nez Trojan v roli blazna, ten uz se z toho snad zblazni :-D. Velice kvalitni film s dobrou zapletkou. Vypsana Fixa taky potesila :-). Od te 5* to nebylo daleko! Chybelo uz jen 0,7*. ()

Spike86 

všechny recenze uživatele

Film není ani dostatečně komedií, na to je moc pesimistický a není ani dostatečně dramatický. Také mi přijde, že film s daným námětem, na kterém je sice zajímavé, že je podle skutečnosti, ale jinak tam toho tolik nosného zas až tak není, by si zasloužil spíše formát TV inscenace s možná trochu kratší stopáží. Takhle se chvílemi vkrádala trochu nuda. Co stojí za zmínku je výkon Trojana a špatný není ani hudební doprovod v podání Muchowa. 65% ()

Alister 

všechny recenze uživatele

Film se točil na statku kde jsem strávil část svého dětství a tím je mi film asi nejbližší a mám k němu osobní vztah, ale to je asi tak všechno. Ještě snad vynikající Jan Budař a zajímavý Trojan. ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět uchopený málo zajímavým způsobem. Několik okamžiků je opravdu překvapivých, občas nějaká scénka opravdu pobaví. Nejslabším momentem je paradoxně konec filmu, který se sice tváří jako velice silný, ale mě nechal naprosto chladným. ()

ragtime 

všechny recenze uživatele

Filmy Jiřího Vejdělka som videl v rôznom poradí a musím skonštatovať, že je jasné prečo má toľko obdivovateľov a zároveň odporcov. Prikláňam sa skôr na stranu tých prvých, pretože jeho filmy nie sú úbohým konštatovaním súčasného "čechoslováka" ako napríklad podobne pranierovaného Zdeňka Trošku, s ktorým ako keby spadá do podobnej kategórie komerčne úspešných a veľkou časťou strednej vrstvy milovaných tvorcov. A to musíte uznať, že do tejto kategórie určite nepatrí. Snaží sa vo svojich filmoch o určitú reflexiu a nestráni sa ani temných chvíl každodenného života. Pozerá sa na to dobre, človek si vždy niečo odnesie a hlavne hneď vie, na čom je. Výrazným trademarkom je hudba, ktorá jeho snímky podkresluje. ()

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama