Reklama

Reklama

Pátek třináctého

  • USA Friday the 13th (více)
Trailer

Vítejte v táboře Crystal Lake. Jeho historie je krvavá a místní říkají, že je prokletý. Je to dokonalé místo, kde může psychopat za svitu romantického úplňku zabíjet zamilované táborové vedoucí jednoho po druhém. Původní vyvražďovačka režiséra a producenta Seana S. Cunninghama vedla ke vzniku fenomenální filmové série a stovek imitací. Díky atraktivnímu obsazení (včetně mladého Kevina Bacona) a kreativnímu způsobu, jakým brutální syn zbožňující matky používá ostré nástroje, nepřestává tento klasický krvák napínat, inspirovat a děsit. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (490)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Priemerný slasher. Označenie, s ktorým absolútne súhlasím. Ibaže v tej dobe (a žánrovej etape, ktorej predchádzala), bol priemer nastavený ešte pomerne vysoko. Napätie ujde a vraždy sú celkom vynaliezavé, zato scenár je slabý, réžia béčková a záporák na smiech. Aj tak som ale pomerne spokojný. Neviem, asi je to tými osemdesiatymi rokmi. PS: Strašne som nadržiaval Robbi Morgan. A čo z toho, keď umre ako prvá... ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, který nastartoval v budoucnosti tak oblíbený subžánr (teenagerovských) vyvražďovaček. Sice to není nějaká velká sláva, chvílemi je to docela nuda, ale svoji atmosféru film má. Na staré horory moc nekoukám, ale tento mě dokázal svým zpracováním docela zaujmout. Některé momenty jsou vážně napínavé a párkrát jsem se i leknul. Konec ve stylu "bába se vrací poprvé, podruhé, potřetí, počtvrté" se mi už moc nelíbil a působilo to hodně divně, ale jinak jsem si film užil a už se těším na další pokračování. 65% ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Nějakou supr hustilkou byla nahustěná atmosféra filmu, protože po celou dobu stopáže se moje systola a diastola pohybovaly kolem dvojnásobku klidovky. Další poctivý a napínavý slasher, ve kterém si tajemný vrah připravil pro sexuchtivé teenagery rafinovaná a originální zprovození ze světa. Některé scény jsou jemně vykonstruované a finále možná přitažené za zkrvavené pačesy, ale stejně jsem byl napnutý jako tětiva Rambova luku. A až budete film sledovat, mějte radši poblíž nočník, to kvůli lekačkám, které jsou dost vymakané a zejména ta poslední, která ačkoliv se dá očekávat, je rychlejší a hnusnější, než cokoliv jiného ve filmu. Rovněž oceňuji, že vrah zůstává do poslední možné scény skryt a všechny Vaše předchozí odhady budou slepé jako mnohé výběžky Crystal Lake. Ústřední hudební motiv mě bude znervózňovat ještě hodně dlouho. 40 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Stál naprostý pakatel, vydělal nehorázný balík. V době, když už vznikaly mnohem děsivější kousky žánru, za oceánem táhl jeden z nejvýraznějších kosičů mladého masa. Zlověstná atmosféra prvního dílu série slasherového subžánru, ve kterém hraje první housle chlapík s hokejovou maskou (tady jí ještě nenasadil) a mačetou, je tím (téměř) jediným, co docela láká. Mladí vedoucí letního táboru mají jediný úkol – zemřít. Než prokleté místo Crystal Lake spustí letní sezonu, parta přátel se tu oddává alkoholu a sexu, jakmile se však setmí, za deště se začnou násilně oddělovat od ostatních. Škoda, že tvůrci potenciál letního tábora prakticky nevyužili. Scénář je samozřejmě mizerný, postavy pronášejí úsměvné dialogy i dělají docela špatná rozhodnutí a o technické stránce filmu moc mluvit nelze. Přesto to docela funguje. I když plochá zápletka neumožní se s kýmkoliv na plátně ztotožnit, je mi jasné, že kdokoliv přijde s dalším pokračováním (naposledy v roce 2009), budu se těšit mezi prvními. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Verím, že začiatkom 80. rokov mohlo ísť o napínavú hororovú jazdu, no pri toľkom nezmyselnom správaní hrdinov som polovicu filmu krútil hlavou. Ako štart kultovej série okej, ako samostatný slasher dosť slabé. Všimol som si, že ľudia film často porovnávajú s o dva roky starším Halloweenom, ktorý bol aj podľa mna neporovnateľne lepší. Prvý Piatok trinásteho je úplne klasickou vyvražďovačkou s príšerne hlúpymi postavami, ktoré sa takmer nikdy nezachovajú racionálne. ()

Galerie (178)

Zajímavosti (93)

  • Střih filmu trval deset týdnů. (HellFire)
  • Betsy Palmer prohlásila, že kdyby zoufale nepotřebovala nové auto, nikdy by roli Pamely Voorhees nevzala. Po přečtení scénáře dokonce označila film za "sračku". V průběhu let se však herečka k filmu přimkla, protože ji docela proslavil, a vystupovala na fanouškovských srazech a v dokumentech, kde o filmu hovořila. (henrycruel)

Související novinky

Práva na sérii Halloween jsou na prodej

Práva na sérii Halloween jsou na prodej

28.09.2023

Ačkoliv jsme se posledního filmu ze série Halloween dočkali loni, kdy režisér David Gordon Green se snímkem Halloween končí uzavřel svoji hororovou trilogii navazující na úplně první film, podle… (více)

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

01.11.2022

Zatímco poslední celovečerní příspěvek do jedné z nejpopulárnějších hororových sérií všech dob dorazil do kin už před dlouhými třinácti lety a dalšího filmu se kvůli tvůrčím sporům o práva na… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Leprechaun se možná vrátí

Leprechaun se možná vrátí

15.08.2008

Všechny hororové ikony jsou už rozebrané a buď už jsou jejich remaky na světě, nebo se velmi brzy objeví. Hollywood je však stále línější a línější vymýšlet něco nového, takže přišla řada i na ty… (více)

Reklama

Reklama