Reklama

Reklama

Pátek třináctého

  • USA Friday the 13th (více)
Trailer

Vítejte v táboře Crystal Lake. Jeho historie je krvavá a místní říkají, že je prokletý. Je to dokonalé místo, kde může psychopat za svitu romantického úplňku zabíjet zamilované táborové vedoucí jednoho po druhém. Původní vyvražďovačka režiséra a producenta Seana S. Cunninghama vedla ke vzniku fenomenální filmové série a stovek imitací. Díky atraktivnímu obsazení (včetně mladého Kevina Bacona) a kreativnímu způsobu, jakým brutální syn zbožňující matky používá ostré nástroje, nepřestává tento klasický krvák napínat, inspirovat a děsit. (Magic Box)

(více)

Recenze (490)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Mladá skupinka táborových vedoucích je pronásledována a vražděna neznámým útočníkem, zatímco se pokouší zrekonstruovat a znovu otevřít letní tábor, který byl před lety místem utopení dítěte. Kdo by neznal hororovou klasiku svého žánru, ze kterého se stal pojem. Jason byl náhle stejně slavným jako Michael. Ano, není tajemstvím, že se jedná o přímý konkurenční film obdobného snímku Johna Carpentera ´Halloween´ z roku 1978. Jason se sice v příběhu objevuje pouze ve vzpomínkách, ale závěr ledasco naznačí. Mladí lidé si během práce užívají jak je zamane a postupně jeden po druhém začnou rafinovaně, zákeřně a cíleně umírat. Základní dějová šablona, která má v tomto případě jeden hodně velký vroubek. Každý vražedný útok přijde nečekaně a vždy promyšleně, ale když už zbývá pouze jeden, taktika se změní a vrah si s obětí hraje jako kočka s myší. Po psychologické stránce dejme tomu, ale náhlá podivná nemotornost vraha nedává uvěřit, že tím vrahem byl celou dobu on. Jinak nelze nic dalšího upřít. Mladistvá nerozvážnost, sex a léto u vody. Zábavný slascher v plné palbě s řezanými hudebními smyčci, jaké použil ve svých filmech Alfred Hitchcock a které stále fungují. Když ne ´Halloween´, tak ´Pátek třináctého´. Vražedná noc hororové slascherové fanoušky nezklame. ()

GilanCZ 

všechny recenze uživatele

Takže tady to celé začalo.. Chápu, že před 40 lety byly filmové triky na zcela jiné úrovni a díky autentičnosti je nyní budování atmosféry mnohem jednodušší. Jenže narozdíl od např. původního Halloweenu, zde prostě opravdu nic moc nefunguje. Zvláštní jednání postav, podivný příběh.. Film zapustil kořeny pořádně hluboko a tehdy to byla možná pecka, film ale bohužel zestárnul. ()

Denny 

všechny recenze uživatele

Tohle je "startovní" díl populární série o vraždícím přízraku. Všechno se odehrává v průběhu jednoho dne a divák je v roli vraha. Oběť křičí,krev stříká,není to moc chutné... ()

Besyn 

všechny recenze uživatele

No,já osobně to porvé viděl tak v 16 v 17 letech a byl jsem z toho pěkně naměko (zejména ty chvíle,kdy se kamera dívá jakoby z pohledu vraha na osamělé a nic netišící oběti jsou skutečně na po...).Vidět to poprvé tak v deseti letech,večer na nějakém osamělém táboře,kde by nás nebylo víc jak osm-deset,tak to by byl zážitek,na který bych skutečně do smrti nezapoměl a bylo by to pět hvězdiček bez váhání.Takhle jenom solidní čtyři. ()

Empire 

všechny recenze uživatele

První díl jako ostatní díly jsou BEZ příběhu, BEZ dobrých herecký výkonů a BEZ efektů, ALE v ostatních aspoň vraždil Jason, s kterým byla celkem dobrá zábava... ()

salamandrr 

všechny recenze uživatele

Jelikož je to klasika musel sem to vidět,ale znovu bych nemusel.Líbí se mi zde použité horové prvky(stíny,zvednutá sekera...),ale jsou provedeny velmi primitivně a herecké výkony jsou na úrovni amatérů...jinak odškrtávám si film,který bych měl vidět než zemřu ()

Utero 

všechny recenze uživatele

Během několika dnů jsem si sehnal prvních 5 pátků a těšil se na seznámení s kultem slasher filmů. Jednička má výbornou atmosféru. Vrah není téměř celý film vidět, jeho zabíjení vidíte přímo z pozice kameramana. Nejvíc mě na filmu asi dostala závěrečná scéna na lodce. To jsem se totiž tak nečekaně lekl až mi to udělalo radost…v pozdějších dílech už si na to závěrečné "vyskakování" zvyknete. V jedničce sice ještě samotný Jason nevraždí, ale atmosféra je i tak dost slušná avšak oproti např. druhému dílu je to spíše průměrná podívaná. ()

jay.lee 

všechny recenze uživatele

Věděli jste, že tu utonul mladý chlapec? Nebyl moc zdatný plavec. Dozor na něj nedával pozor. Měli se na něj dívat každou chvíli. Víte, byl to můj syn. Jmenoval se JASON! Chudák Mrs.Vorhees, kvůli synovi úplně ztratila hlavu... ŽEBŘÍČEK: PART 3, PART 2, REMAKE 2009, POSLEDNÍ KAPITOLA, NOVÁ KREV, PART 1, JASON ŽIJE, FREDDY VS JASON, JASON X, NOVÝ ZAČÁTEK, JASON NA MANHATTANU, JASON JDE DO PEKLA ()

Leoric 

všechny recenze uživatele

Průměrná vyvražďovačka s pomalým rozjezdem, ale dobře zvládnutým koncem. Nádechů mysteriózna mohlo býti víc, filmu by to jen prospělo. Rovněž je škoda, že mladý Kevin Bacon nedostal větší prostor :) ()

HappyDeath 

všechny recenze uživatele

Taková ta klasika, co si budeme povídat. Ale jak sem viděl jak tu starou rašpli 3x za sebou složila na kolena a pak ji nechala a ona zas po ní šla, tak z toho sem rostl nehorázně....Asi je to dost příznačné pro horory té doby, ale pro mě top bylo téměř nepřekousnutelné :-) Ale výběr té herečky jakožto Jasonovi matky byl opravdu fenomenální. Ta tomu dala opravdu grády. ---72%--- ()

foundation 

všechny recenze uživatele

A sme doma. Presne o tomto stále hovorím. Friday the 13th a fenomén, ktorý okolo tejto série vznikol je pre mňa nepochopiteľný pretože sa jedná o úplne klasickú B-rated vyvraždovačku, ktorá ale, narozdiel od jej priamych konkurentov v podobe Halloweenu, Nočnej Mory a mnohých ďalších, nudí ako hrom od začiatku do konca, nedarí sa jej ponúknuť nič zaujímavé, a čo je najhoršie je nechcene komická takým spôsobom že nemôže na plno zapadnúť ani len do tej triedy ,,serióznych,, slasherov. Film sám seba neberie ani len trochu ako nadsádzku a potom sa pomaly každou druhou scénou ničí. Všeobecné hodnotenie je tentokrát na mieste s tým rozdielom že pre mňa to je ešte o 10-20 percent menej. (niekde okolo 45 tich). 2 hviezdy. Veľká slabota. ()

towstit 

všechny recenze uživatele

Nerozumiem. Kultovy film ktory odstartoval zaner slasher, ktory ma kvazi ikonicku postavu "jasona v hokejovej maske" vo filme niet. Je tam len spomenuty, ale jeho postavu a masku nevidime ani raz. A to ma cele zaraza. Minus je hlavne kvoli zaveru, kde hlavna hrdinka 3 x premohla vrahynu a za kazdym utiekla a az na 4ty krat sa rozhodla ze ju vlastne zabije. ()

Professor Zoom 

všechny recenze uživatele

Vážne som nevedel, koľko * tomu dám pretože sa jedná pre mňa o celkovo nemastný, neslaný kúsok. Ale čo,.... zas tak zlé to nebolo.... 50%-3* ()

TheSompeque 

všechny recenze uživatele

Úvodní film pro již kultovního zabijáka Jasona. Jason je ještě na pozadí, ve filmu má prostor jeho mamina. Slabší rozjezd, který nastavil tempo sérii, která se stala populární mezi milovníky hororů. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála hororů, na kterym se zub času (skoro 40 let!) příliš nepodepsal a obstojně funguje i v dnešní době, což vidim jako velký plus. Míň odvařenej už jsem byl z dlouhýho úvodu nebo chování postav (nikdo si nevšimne, že někdo chybí nebo nezahlídne vraha, jak manipuluje s mrtvolou). Samostatnou kapitolou je vrah, kterej nikdy na místě nezanechal ani kapku krve a dokáže mrtvoly v krátkym čase vhodně narafičit. Všechno jsem ale z části ochotnej prominout, protože vrahova POV kamera na začátku byla cool, druhá půlka stopáže se až překvapivě rozjela, atmosféra měla napínavý momenty a filmařina byla na solidní úrovni. ()

Související novinky

Práva na sérii Halloween jsou na prodej

Práva na sérii Halloween jsou na prodej

28.09.2023

Ačkoliv jsme se posledního filmu ze série Halloween dočkali loni, kdy režisér David Gordon Green se snímkem Halloween končí uzavřel svoji hororovou trilogii navazující na úplně první film, podle… (více)

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

01.11.2022

Zatímco poslední celovečerní příspěvek do jedné z nejpopulárnějších hororových sérií všech dob dorazil do kin už před dlouhými třinácti lety a dalšího filmu se kvůli tvůrčím sporům o práva na… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Leprechaun se možná vrátí

Leprechaun se možná vrátí

15.08.2008

Všechny hororové ikony jsou už rozebrané a buď už jsou jejich remaky na světě, nebo se velmi brzy objeví. Hollywood je však stále línější a línější vymýšlet něco nového, takže přišla řada i na ty… (více)

Reklama

Reklama